Jag får väl träna så mycket jag vill?

Begrips?

Sebastian Avindell

Det är aningen underligt, det här med att vissa människor förbehåller sig rätten att själva komma på vad som är ett rimligt antal träningstillfällen per vecka. Än mer underligt är det att dessa individer själva har en träningsfrekvens på, i runda slängar, 4-5 gånger per år. Ni vet nog vilka det är jag talar om, inte sant? De där högljudda förståsigpåarna som gärna kommenterar när du kommer till jobbet med träningsväskan över axeln. "Har/ska du träna nu igen?!". Gärna följt av litet hånflin.

Jag har aldrig riktigt kunnat greppa varför just träning ska vara något som det är helt okej att gå loss på. Jag menar, inga andra aktiviteter eller hobbys drabbas ju av något som ens kan hamna i närheten. "Ska du titta på ishockey nu igen?!" "Gå på fotboll, NU IGEN?!". "Jag ser att du sitter här med en matlåda full med makaroner. Ska du äta det IGEN?!"

Nej. Du hör ju själv hur det skulle låta. Ändå är det här en verklighet lika klar som amen i kyrkan för oss träningsglada. Jag ställer mig åter frågan, varför?

För, det känns som om det sällan (läs: aldrig) är en fråga som kommer av välmening. Av omtanke för att någon kanske går till överdrift. Nej, istället kan det nog mest liknas vid förtäckta anklagelser. Att det liksom ska vara lite fult att vilja träna, för mycket. Att det är fult att vilja skulptera sin kropp.

Varför, varför är det såhär? Att vi som gillar att träna, har det som passion och hobby, ska behöva utstå spä för det? Tänk om vi vände på hela steken? Om vi började fråga varför andra människor INTE tränar, nu igen? "Hörru Leffe, nu har du INTE tränat för hundrade gången detta år!" Följt av ett litet hånflin. Nej. Det skulle ju vara elakt, tänker nog många. Ja, precis. Men det är faktiskt motsatsen också. Att gnälla på människor som gör något de älskar.

Själv har jag aldrig riktigt förstått det där. För, för mig är det rätt uppenbart att det i samhället i stort tränas för lite, snarare än för mycket. Visst, det finns ett fåtal undantag, som tar träningen till överdrift. Men, i ärlighetens namn, hur många är det? Ändå gödslar dagstidningarna med skräckrubriker om hur farligt det är att träna för mycket. Vilka orostecken som finns. Detta i en värld när ungdomar blir allt mer övervikt och välfärdssjukdomarna skenar. Då ska det pikas om att vi tränar för mycket? Stolpas upp punkter om vilka som är de vanligaste tecknen på överträning. Som om det vore ett problem.

Ändå gödslar dagstidningarna med skräckrubriker om hur farligt det är att träna för mycket. Vilka orostecken som finns. Detta i en värld när ungdomar blir allt mer övervikt och välfärdssjukdomarna skenar.

I grund och botten handlar väl det här egentligen om våra egna val, inte sant? Alla har vi tjugofyra timmar att bolla med, det är i stort sett det enda som är riktigt rättvist här i livet. Somliga vill sträcktitta på serier på Netflix, andra jobbar så de får näsblod och en del tycker det räcker med att lägga sig på soffan och stirra i taket. Gott Så, oavsett vad du väljer. Men, det måste väl också gälla träning, inte sant? Vare sig man tränar 3-5 eller 8 gånger i veckan? Det har väl ingen annan att göra med än du, lika lite som någon annan borde bry sig om vad du äter till frukost eller vilken musik du lyssnar på. Det känns rent allmänt som om allt för många individer har alldeles för mycket tid till övers att bry sig om vad alla andra gör. Lite som tangentbordskrigarna, fast i det verkliga livet då. Måhända är det lättare att koncentrera sig på andras vanor, än att ta tag i sina egna. Men det gör det inte på något vis okej att lägga sig i vad andra gör med sin tid.

Så ja. Jag ska faktiskt träna. Igen. Och du har inget med det att göra. Alls. Inte ett dugg faktiskt. Det här är det bästa jag vet. Någon annan gillar fotboll, en tredje att laga mat, men jag, jag älskar att pressa min kropp till max. Att höra slamret av stänger och känna hur lungorna blöder av ansträngning. Det är helt enkelt min grej. Och, är du intresserad och vill följa med, be my guest! Jag visar dig gärna runt. Men, och det här är viktigt, säg inte till mig att jag tränar för mycket. För, det här är mina 24 timmar. Och jag gör vad jag vill med dem.

Så det så.


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023