Jo, du hinner visst...

Ursäkter är sällan ett fullgott skäl till att slippa träning.

Sebastian Avindell

Sommaren var, precis som Tomas Ledin muntert förutspår på radion så fort temperaturen passerar nollan, kort i år också. På sätt och vis tur det, så att allt fått vara som det alltid är. Äldre människor har fått klaga över att det varit för varmt och att syrenen minsann slog ut vid skolavslutningen förr i tiden, inte efter. De lite yngre har fått gnälla över motsatsen, det har varit för kallt, regnat för mycket och det har funnits för lite pokémons att fånga vid stranden. 

Hösten kommer alltid med känslan av en blandning mellan vemod och hopp. Sommaren försvinner med sitt ljus, men i det annalkande mörkret finns på något vis även ett förebud om att de mörkare månaderna är en tid för utveckling. Nystart, omstart och träningsglädje. I alla fall för vissa. För andra börjar nu istället tiden för bortförklaringar blandat med dåligt samvete. Medan en grupp av människor tar tillfället i akt, nu när grillen och rosén försvunnit ut i periferin, att faktiskt på allvar ta tag i sin träning, gör de andra tvärtom.

"Jag fattar inte hur du hinner träna!"‌ "Varför orkar inte jag gå upp som du, och träna tidigt på morgonen?!"‌ Känner du igen dig? Kanske är du den som får lyssna på ursäkterna. Måhända är du den som febrilt letar med ljus och lykta efter ytterligare en ursäkt att hoppa över träningen idag igen. Och vet du vad? Det är okej att inte träna som alla andra. Alla tycker faktiskt inte det är regnbågar, solsken och glitter att träna. För vissa är det, och kommer så alltid att vara, en nödvändigt ont för att man inte ska se ut som Jabba The Hut‌ på ålderns höst. Tycker man så, ja då ska man inte ursäkta sig. Alla kan inte gilla kesella och bänkpress. Somliga uppskattar inte en löprunda i duggregn och höstmörker. Men, det finns något annat alla faktiskt kan göra. Nu direkt, utan någon som helst ansträngning. Och vet ni vad det är?

‌ Och vet du vad? Det är okej att inte träna som alla andra. Alla tycker faktiskt inte det är regnbågar, solsken och glitter att träna.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Att sluta komma med ursäkter. Särskilt då "jag skulle vilja träna, men jag hinner inte"‌ . Och innan någon blir blindgalen och ivrigt börjar fila på ett argt mail till mig, läs vidare. Jag ska förklara vad jag menar. Inte mycket är speciellt rättvist här i livet. Fråga bara befolkningen i Syrien eller en stackars cancersjuk patient som måste vänta tre månader på sin operation. Det finns helt enkelt faktorer och villkor vi inte kan göra något åt här i världen. Tufft visst, men ack så sant. Men en sak har vi alla gemensamt. Och den saken är lika för alla. Vi har alla fördelats tjugofyra timmar om dygnet att disponera som vi vill.‌

Visst. Man kan argumentera att vissa måste arbeta mer än andra, har ett större sömnbehov och därför måste tillbringa fler timmar i bingen och så vidare. Men. På det stora hela har nog de allra flesta av oss ungefär lika mycket tid att disponera på ett dygn.

Upplever du själv att du inte "hinner"‌ träna? Låt mig då ge dig ett tips: sätt dig ned med ett papper. Tänk efter hur du lägger upp dina dagar. Hur mycket tid försvinner framför tv:n? Framför mobilen eller ipaden? Hur många tröstlösa diskussioner med internets värsta troll engagerar du dig i varje vecka? Gillar du allt det där, och tycker det ger dig mening i livet, då kan du lämna pappret tomt. Men, tycker du att du inte hinner träna och möjligen kan tillstå att en del tid framför tv:n är onödig...då kanske du ska börja räkna på hur många timmar du spenderar där i veckan? Rätt snabbt lär du nog inse att du visst skulle hinna träna. Problemet är helt enkelt som så att människor prioriterar galet. Jag menar, hinner Barack Obama‌ träna så tror jag att de flesta av oss andra normala dödliga också hinner bicepcurla lite. En annan tokighet är också att det finns en generell missuppfattning om att träning måste ta två timmar, exklusive dusch och obligatorisk gym-selfie. Träning kan för all del ta två eller fler timmar. Men, den kan lika gärna bestå av ett ultrasnabbt tabatapass på löpbandet. Eller två-tre övningar för biceps. ALL träning är bättre än ingen träning. Och, lite tid är intern ursäkt för att helt skippa träning.

Så. Vill du inte träna, då är det givetvis helt ok. Det är dessutom inget du behöver ursäkta dig för. Träning ska inte vara ytterligare en sak bland alla andra att ha dåligt samvete över. Men, vill du försöka träna, kom då inte med ursäkter. Det blir liksom inget bra, allra minst för dig själv. Vill du, ja då finns det tid. Så enkelt är det. Allt handlar, faktiskt, om prioriteringar.

Större muskler, eller sträcktitta på Netflix‌ . Snabbare tid på milen eller fler timmar framför Xboxet‌ .

Så säg inte att du inte har tid. För det har du. Tid är, när allt kommer omkring, faktiskt allt vi har. 

Mer rörelseglädje åt folket!Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023