Låt ungarna träna med vikter!

I en tid när alla skolbarn rör sig allt mindre är det dags att göra ett lyft.

Sebastian Avindell

Jag har vid tidigare tillfällen varit inne på hur svårt det är att få barn att röra på sig. Tagit upp det delikata problemet med att som vuxen försöka få sina små att vilja hoppa, springa och studsa när det finns alternativ som stavas datorer, smartphones och surfplattor. Allt det där känner de flesta av oss allt för väl till. Tyvärr händer det inte allt för mycket med folkhälsan vad det gäller våra barn. Och sker det något, ja då är det tyvärr åt fel håll det barkar. 

Antalet timmar skolidrott har stadigt minskat under en mycket lång tid. Bredvid detta faktum står det också klart att ju större barnen blir, desto mer verkar de vara benägna att hoppa över idrotten. Glömda kläder, ont i en tå eller vanligt simpelt skolk verkar tyvärr ligga närmare till hands än viljan att svettas. Detta samtidigt som siffror från The World Obesity Federation‌ talar sitt tydliga språk: om tio år kommer det i världen finnas cirka 268 miljoner barn som kan klassas som medicinskt feta, i åldrarna 5-17 år. Det mesta av denna explosivt ökande kurva kan givetvis kopplas till allt mer raffinerade, sockertäta livsmedel. Men i kombination med en ökad inaktivitet, så är det ingen vacker framtid som presenteras våra barn. Snarare är den tjock, seg och överöst med socker. Med följdsjukdomar som förut var enkom reserverade för vuxna. 

Jag menar givetvis inte att hela lösningen återfinns i skolidrotten. Inte heller är det min åsikt att de idrottslärare som idag sliter för att göra ett så bra arbete dom kan, gör något fel. Men, skolidrotten kan för många av våra yngre medmänniskor vara en fantastisk inkörsport in i tankesättet att förstå att rörelse och fysisk aktivitet faktiskt är något kul. Något fantastiskt. Istället verkar ämnet idag vara något som många undviker. Vad kan vi då göra åt det? För, hur många av oss minns inte idrotten i skolan som något ångestfyllt? En timme där allt mest gick ut på att överleva och inte göra bort sig fullständigt, medan de som var duktiga på bollsport fick sin stund i rampljuset. Det skapar ju inte direkt att lust för att röra på sig utanför skolans fyra väggar, eller hur?

Vad kan vi då göra åt det här? Hur stimulerar vi barn till rörelse, som ett av alla verktyg mot den ökade fysiska ohälsan? Solklart är väl att vi måste tänka i andra banor. Jag vet att skolidrott inte enkom handlar om bollsport och orientering, men en allt för stor del av den är i mitt tycke alldeles för detaljstyrd. Idrottslärare får inte utrymme att vara kreativa, därför att läroplanen ger dem alla väldigt fasta ramar att arbeta med. Och följden blir att skolidrotten för många blir tråkig, oinspirerande och hemsk. Varför då inte tänka utanför boxen? Varför inte låta ungarna lyfta mer skrot än att kicka på en boll eller försöka läsa en duggregnsblöt A4-karta i skogen? 

Barns och ungdomars kroppar är som gjorda för att lyfta vikter. Fallenhet för att spela fotboll och innebandy har inte alla, men en människas kropp, så väl stor som liten, är faktiskt gjord för att lyfta tunga saker. Och nej, det är inte farligt för barn eller ungdomar att lyfta vikter, så länge dom gör det med överinseende av någon vuxen som kan coacha och guida. Senare tids forskning har vidare påvisat att träning med vikter inte alls påverkar barns tillväxtzoner eller muskelutveckling negativt. Tvärtom faktiskt. Barn och ungdomar som lyfter vikter har faktiskt mindre benägenhet att skada sig, om man jämför med vanliga sporter så som fotboll och handboll. Snabbt sammanfattat är det således lättare och mindre riskfyllt för barn att lyfta skrot, än att låta dem sparka fotboll. Ändå är det väl betydligt mer bollsport än styrketräning vi ser på skolidrotten, inte sant? Med följden att kanske framförallt "mindre sportiga" killar och tjejer totalt tappar lusten för allt vad fysisk aktivitet heter. Och det klandrar jag dem minsann inte alls för. Klart som tusan datorn lockar mer i så fall. 

I bland annat USA‌ , västvärldens mest feta land, görs nu lovande försök för att bekämpa det tvåhövdade problemet med i barnens ögon tråkig skolidrott och stillasittande livsstil. I Chicago‌ får skolungdomarna istället för "vanlig" idrott testa på crossfit, med allt vad det innebär. Burpees och kettlebellsvingar blandas friskt med grunderna till tyngdlyftning, där barnen får starta med plaststavar. Allt för att få en så säker grund som möjligt. Försöken med crossfit har varit mycket uppskattat bland ungdomarna, som framförallt uppskattade att det fanns något för alla att känna sig bra på inom crossfit, jämfört med vanlig skolgymnastik. 

Kanske är det just det som är lösningen till att få fler barn och ungdomar att röra på sig? Att hitta något där alla får känna sig bra och duktiga. Just därför tror jag verkligen att styrketräning med vikter kan vara något för våra svenska barn. Tänk dig själv att aldrig ha fått känna dig duktig på skolidrotten. Du har mest varit en doldis, en lätt överviktig liten person, som mest är i vägen för alla andra. Men så, plötsligt står du framför en stång, placerad på marken. Din lärare visar hur du ska göra och uppmanar dig sen att lyfta stången från marken till strax nedom naveln. Och som genom ett trollslag lyfter du mer än någon annan i klassen. En ny känsla vaknar inom dig! Det här var kul! Du är stark! Du är mäktig! Du vill lyfta mer!

Förstår du hur fantastisk denna nyupptäckta känsla skulle kunna vara för våra unga pojkar och flickor? Begriper du vilken kraft slammer med vikter och stänger kan ha, jämfört med ljudet från en studsande basketboll? Jag säger givetvis inte att ungarna BARA ska lyfta skrot. Men att de ska få göra det i högre utsträckning än de gör i skolan i dagsläget, ja det tycker i alla fall jag borde vara en självklarhet. För, det är inte farligt. Det kommer inte förstöra våra barn och ungdomars kroppar. Vad som däremot sakta förstör våra unga vänners kroppar och hjärnor, är den ständiga känslan av att inte vara bra på något fysiskt. Att ständigt bli vald sist på idrotten. Och där, där kan en sådan enkel sak som att lyfta skrot vara skillnaden mellan en hälsosam eller ohälsosam framtid. 

Mer rörelseglädje (och mer slammer med vikter) åt folket!Liknande artiklar
Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023