Låt ungarna träna med vikter!

I en tid när alla skolbarn rör sig allt mindre är det dags att göra ett lyft.

Sebastian Avindell

Jag har vid tidigare tillfällen varit inne på hur svårt det är att få barn att röra på sig. Tagit upp det delikata problemet med att som vuxen försöka få sina små att vilja hoppa, springa och studsa när det finns alternativ som stavas datorer, smartphones och surfplattor. Allt det där känner de flesta av oss allt för väl till. Tyvärr händer det inte allt för mycket med folkhälsan vad det gäller våra barn. Och sker det något, ja då är det tyvärr åt fel håll det barkar. 

Antalet timmar skolidrott har stadigt minskat under en mycket lång tid. Bredvid detta faktum står det också klart att ju större barnen blir, desto mer verkar de vara benägna att hoppa över idrotten. Glömda kläder, ont i en tå eller vanligt simpelt skolk verkar tyvärr ligga närmare till hands än viljan att svettas. Detta samtidigt som siffror från The World Obesity Federation‌ talar sitt tydliga språk: om tio år kommer det i världen finnas cirka 268 miljoner barn som kan klassas som medicinskt feta, i åldrarna 5-17 år. Det mesta av denna explosivt ökande kurva kan givetvis kopplas till allt mer raffinerade, sockertäta livsmedel. Men i kombination med en ökad inaktivitet, så är det ingen vacker framtid som presenteras våra barn. Snarare är den tjock, seg och överöst med socker. Med följdsjukdomar som förut var enkom reserverade för vuxna. 

Jag menar givetvis inte att hela lösningen återfinns i skolidrotten. Inte heller är det min åsikt att de idrottslärare som idag sliter för att göra ett så bra arbete dom kan, gör något fel. Men, skolidrotten kan för många av våra yngre medmänniskor vara en fantastisk inkörsport in i tankesättet att förstå att rörelse och fysisk aktivitet faktiskt är något kul. Något fantastiskt. Istället verkar ämnet idag vara något som många undviker. Vad kan vi då göra åt det? För, hur många av oss minns inte idrotten i skolan som något ångestfyllt? En timme där allt mest gick ut på att överleva och inte göra bort sig fullständigt, medan de som var duktiga på bollsport fick sin stund i rampljuset. Det skapar ju inte direkt att lust för att röra på sig utanför skolans fyra väggar, eller hur?

Vad kan vi då göra åt det här? Hur stimulerar vi barn till rörelse, som ett av alla verktyg mot den ökade fysiska ohälsan? Solklart är väl att vi måste tänka i andra banor. Jag vet att skolidrott inte enkom handlar om bollsport och orientering, men en allt för stor del av den är i mitt tycke alldeles för detaljstyrd. Idrottslärare får inte utrymme att vara kreativa, därför att läroplanen ger dem alla väldigt fasta ramar att arbeta med. Och följden blir att skolidrotten för många blir tråkig, oinspirerande och hemsk. Varför då inte tänka utanför boxen? Varför inte låta ungarna lyfta mer skrot än att kicka på en boll eller försöka läsa en duggregnsblöt A4-karta i skogen? 

Barns och ungdomars kroppar är som gjorda för att lyfta vikter. Fallenhet för att spela fotboll och innebandy har inte alla, men en människas kropp, så väl stor som liten, är faktiskt gjord för att lyfta tunga saker. Och nej, det är inte farligt för barn eller ungdomar att lyfta vikter, så länge dom gör det med överinseende av någon vuxen som kan coacha och guida. Senare tids forskning har vidare påvisat att träning med vikter inte alls påverkar barns tillväxtzoner eller muskelutveckling negativt. Tvärtom faktiskt. Barn och ungdomar som lyfter vikter har faktiskt mindre benägenhet att skada sig, om man jämför med vanliga sporter så som fotboll och handboll. Snabbt sammanfattat är det således lättare och mindre riskfyllt för barn att lyfta skrot, än att låta dem sparka fotboll. Ändå är det väl betydligt mer bollsport än styrketräning vi ser på skolidrotten, inte sant? Med följden att kanske framförallt "mindre sportiga" killar och tjejer totalt tappar lusten för allt vad fysisk aktivitet heter. Och det klandrar jag dem minsann inte alls för. Klart som tusan datorn lockar mer i så fall. 

I bland annat USA‌ , västvärldens mest feta land, görs nu lovande försök för att bekämpa det tvåhövdade problemet med i barnens ögon tråkig skolidrott och stillasittande livsstil. I Chicago‌ får skolungdomarna istället för "vanlig" idrott testa på crossfit, med allt vad det innebär. Burpees och kettlebellsvingar blandas friskt med grunderna till tyngdlyftning, där barnen får starta med plaststavar. Allt för att få en så säker grund som möjligt. Försöken med crossfit har varit mycket uppskattat bland ungdomarna, som framförallt uppskattade att det fanns något för alla att känna sig bra på inom crossfit, jämfört med vanlig skolgymnastik. 

Kanske är det just det som är lösningen till att få fler barn och ungdomar att röra på sig? Att hitta något där alla får känna sig bra och duktiga. Just därför tror jag verkligen att styrketräning med vikter kan vara något för våra svenska barn. Tänk dig själv att aldrig ha fått känna dig duktig på skolidrotten. Du har mest varit en doldis, en lätt överviktig liten person, som mest är i vägen för alla andra. Men så, plötsligt står du framför en stång, placerad på marken. Din lärare visar hur du ska göra och uppmanar dig sen att lyfta stången från marken till strax nedom naveln. Och som genom ett trollslag lyfter du mer än någon annan i klassen. En ny känsla vaknar inom dig! Det här var kul! Du är stark! Du är mäktig! Du vill lyfta mer!

Förstår du hur fantastisk denna nyupptäckta känsla skulle kunna vara för våra unga pojkar och flickor? Begriper du vilken kraft slammer med vikter och stänger kan ha, jämfört med ljudet från en studsande basketboll? Jag säger givetvis inte att ungarna BARA ska lyfta skrot. Men att de ska få göra det i högre utsträckning än de gör i skolan i dagsläget, ja det tycker i alla fall jag borde vara en självklarhet. För, det är inte farligt. Det kommer inte förstöra våra barn och ungdomars kroppar. Vad som däremot sakta förstör våra unga vänners kroppar och hjärnor, är den ständiga känslan av att inte vara bra på något fysiskt. Att ständigt bli vald sist på idrotten. Och där, där kan en sådan enkel sak som att lyfta skrot vara skillnaden mellan en hälsosam eller ohälsosam framtid. 

Mer rörelseglädje (och mer slammer med vikter) åt folket!



Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023