Lättkränkt

När slutade det vara okej att få tycka som man vill?

Sebastian Avindell

Jag vet inte riktigt jag. Det är finns alltid en viss risk med att skriva krönikor som innefattar påståenden så som att det var bättre förr. Med ens kan man bli beskylld både för att vara äldre än vad man egentligen, plus bli omnämnd med mindre roliga epitet så som surgubbe och annat fyndigt. Blandar vi dessutom in begrepp om dagens ungdom så är vi ute på rejält både tunn och glanshal is. Men idag är jag nog beredd att ta den risken. Vill du efter detta kalla mig för en tjurig stofil så är det helt enkelt smällen jag får ta. För någon ordning måste ta faktiskt bli på torpet.

Internet och sociala medier har gjort mycket för det samhälle vi idag lever i. Mest gott, får vi väl tillstå. Men, vid sidan av det har det även fört med sig en del problem. Som det här med att alla ska tycka till om allt. Missförstå mig nu rätt, det klart att man som person ska få ha åsikter om saker och ting. Märkligt vore ju annars. Jag är ju själv en sådan tyckare av rang. Men någonstans på vägen blandades det här med att tycka ihop med att alla andra ska tycka som jag. Och, i och med att vi i dagens samhälle kan slänga ihop en debattartikel och få den publicerad på några minuter, till skillnad från förr när den skulle skickas med snigelpost, korrläsas för att sedan tryckas på riktigt papper, har något av en åsiktsinflation uppstått. Följaktligen har alla plötsligt blivit experter på allt. Man tycker gärna, men vill för allt i världen inte bli ifrågasatt. För då är man med ens kränkt åt det grövsta. Kränkt deluxe, om du så vill.

Man tycker gärna, men vill för allt i världen inte bli ifrågasatt. För då är man med ens kränkt åt det grövsta. Kränkt deluxe, om du så vill.

Ett exempel, skriv "jag älskar att träna!" någonstans på någon av dina sociala plattformar och invänta resultatet så ska du få se. Visst, du lär få en övervägande majoritet av tummar upp och likes. Men, säkert som amen i kyrkan kommer där även dyka upp en hel del annat. Ty, minst ett par individer lär, trots att det givetvis inte var din mening, bli kränkta så det sjunger om det. Någon påpekar surt att alla kan minsann inte träna så mycket som du, fast du inte ens skrev något om det. En annan kontrar med att klippa in en forskningsrapport om att övervikt till stor del är ärftligt samtidigt som en tredje ilsket börjar fila på en debattartikel till Aftonbladet. Något konfunderad kliar du dig i huvudet. Hur hände det här? Du ville ju inte göra någon upprörd, bara brista ut i ett litet glädjetjut över hur mycket du älskar att röra på dig. Trots det har du genom ditt handlande skaffat dig minst tre ärkefiender för livet, blivit denna trios Lex Luthor och Jokern på samma gång. Lättkränkt var det ja. Och Gud nåde dig om du råkar posta en träningsbild från arla morgonstund. Då lär du innan lunch vara anmäld för både ärekränkning och hets mot folkgrupp. Någon ringer säkert konsumentombudsmannen också, av bara farten.

Hur blev det såhär? När slutade det vara okej att få tycka som man vill? Jag säger givetvis inte att dumhet ska få stå oemotsagd, men det betyder ju inte att alla behöver tycka till om precis allt hela tiden. Kan man inte bara, om då åtminstone för sin egen del, tänka att jaha, se där. Så tycker den personen. Det tycker inte jag, men det kanske kan vara okej. Jag behöver inte få ett litet nervsammanbrott och ägna halva dagen åt att vilt diskutera varför barfotalöpning är värre än cancer och krig kombinerat. Jag kan helt enkelt nöja mig med att vi tycker olika. Jag menar, bara för att någon tycker motsatsen till det du tycker, betyder ju inte det att personen i fråga är ute efter att peka ut dig. Och det betyder sannerligen inte att du behöver bli kränkt likt en fransman som utmanas till duell med värja på 1700-talet.

Men ändå är det just vad som händer. Dag efter dag. Särskilt när det kommer till oss som uppskattar kost och träning, och inte är blyga för att dela med oss av det i det sociala flödet. Värre sak finns nästan inte att göra numera. Att lägga upp en bild på en hälsosam måltid är idag nästa synonymt med att typ äta små barn. Folk blir fullkomligt vansinniga. Direkt börjar det härjas om träningshets och risken för ortorexi. Tro det eller ej, det skrivs till och med debattartiklar om att för mycket träningsbilder på nätet stressar de som inte tränar så mycket.

Det märkliga är ju att motsatsen inte inträffar. Inte tusan slår folk ned likt slaghökar på alla dessa tusentals bilder på rosévin och prosecco i motljus. På miljarders foton där skräpmat och godis finns i överflöd. Då blir helt plötsligt ingen kränkt, inte det minsta. Således verkar denna relativt nya företeelse kunna klassas som något som bäst kan liknas vid selektiv kränkthet. Man blir helt enkelt kränkt när det passar en. Och då är man inte rädd för att slå på stora trumman.

Själv blir jag nog mest matt och tänker att det nog, trots allt, var bättre förr. Då man fick tycka och göra lite som man ville, utan att Anders, Lisa och fan och hans moster skulle lägga sig i. När människor i största allmänhet vädrade sina åsikter kring ämnen som faktiskt hade substans. Du vet, krig, svält och orättvisor och sånt. Inte till synes triviala saker som att det är alldeles för mycket träningsbilder på nätet. Jag tror att alla skulle må betydligt bättre av att använda sin energi till sådant som faktiskt betyder något. Som att det fortfarande, år 2017, finns barn som dör av svält. Att det sitter en blindgalen dåre som president i USA. Ni vet, sådana saker. Så, vill du nu nödvändigtvis blir kränkt för något idag, försök då välja ett ämne som faktiskt är värt att bli kränkt över. Och nej, det innefattar inte vad någon annan väljer att lägga upp för bilder i sitt sociala flöde. Känner du dig kränkt över en sådan sak är nämligen risken att det är du, inte jag, som är surgubben här.

Så det så.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024