Lev likt ett barn

Gör varje dag till ett äventyr.

Sebastian Avindell

De flesta av oss kan förhoppningsvis blicka tillbaka på en bekymmerslös barndom fylld av lek och upptåg. En tid där få, för att säga inga problem fanns, förutom möjligen vilket lördagsgodis som skulle fylla plockgodispåsen. Alla svårigheter och utmaningar möttes med en blandning av nyfikenhet och upptäckslusta. Att prova någonting nytt var en del av livet, så också misslyckanden. Man grät en skvätt, men sedan var det oftast bara upp på hästen igen som gällde. Sällan tycktes en svårighet vara för stor för att ens ta sig an den. Rädslan för att göra bort sig kanske fanns, men den var inte en orsak till att inte försöka.

Sen blev vi vuxna. Och på något vis tappade vi allt det där fantastiska med att vara ett nyfiket barn. I ett gytter av krav, förväntningar och låneamorteringar förlorade vi på så vis en stor del av oss själva. Vi blev helt enkelt rädda för livet, ett liv som på alla sätt är alldeles för kort för att gå runt och vara rädd för.

Jag tillbringade den gångna helgen på den ypperligt anordnade tävlingen Summer Throwdown, en crossfittävling i lagformat. Och vilken helg det blev! Fantastiska upplevelser i form av både tävlingsmoment, underbara vänner, möten med nya härliga människor och inre utmaningar. Jag skulle inte vilja byta bort denna bergochdalbana av känslor för något i världen. För, det både formar och utvecklar mig.

Men.

Hade du gett mig valet att dagen innan tävlingen få en ypperlig ursäkt att hoppa av, så hade jag banne mig funderat över erbjudandet både en, två och tre gånger. Varför? Därför att jag var rädd, såklart.

Rädd för att inte räcka till, rädd för att göra mina lagkamrater besvikna. Jag spelade om och om igen upp scenariot att jag skulle misslyckas kopiöst där ute på tävlingsgolvet, mitt i strålkastarljuset inför alla. Och bara tanken på att något sådant skulle hända fick mig således att allvarligt överväga om jag bara skulle stanna hemma istället.

Skulle ett barn ha gjort så? Struntat i allt för att tanken på det var otäckt? Måhända skulle någon liten försiktig general gjort det. Men jag vill hävda att de allra flesta små glatt skulle tagit sig an utmaningen som hägrade framför dem med den största entusiasm. Utan tvivel eller kval. För, som sagt, livet är alldeles för kort för att låta rädslan styra det.

Och det är just detta som för mig till ett av de allra viktigaste budskapen jag försökt förmedla till dig, kära läsare. Nämligen det att vi alla måste våga leva mer likt ett barn. Vi är alldeles för många där ute i dagens samhället som stängt in oss själva i ett osynligt fängelse, byggt av väggar av fåniga regler om att så kan man väl inte göra och det där går inte.

Vi är alldeles för många där ute i dagens samhället som stängt in oss själva i ett osynligt fängelse, byggt av väggar av fåniga regler om att så kan man väl inte göra och det där går inte.

Hur ofta tänker du inte själv att "Jag skulle vilja jobba med det där istället..." eller "...om man skulle prova på att bo utomlands en tid?", för att sedan direkt retirera med tanken att "Nej, det är för läskigt. Det går inte." Hur många potentiellt underbara relationer går inte till spillo därför att någon tvekar, rädd för att få ett nej eller behöva möta känslan av skam? Det må låta klyschigt men det ligger en hel del i det citat Wayne Gretzky myntade: "You miss 100% of the shots you don't take."

Det är just det som är skillnaden mellan oss och barnen. Dom tar varenda skottchans på livet de får. Skjuter, missar men skjuter ändå sedan direkt igen. Med leende ansikten och magen full av lycka. Och i och med det är de också fria. Livet styr inte dem, barnen styr livet. Och det är precis vad du och jag också måste göra. Vill du prova att bli professionell bodybuilder – ja, men så testa då! Har du länge gått och funderat på att bjuda ut din snygga granne på middag? Ring på dörren och fråga! Trivs du inte med det jobb du har? Byt! Livet är alldeles för kort för att levas utan spontanitet och glädje.

På så vis har vi alldeles uppenbart mycket att lära från våra små. För, i den mån det faktiskt är möjligt ska livet vara glädjefylld. Varje morgon kan faktiskt vara fantastisk, precis som varje morgon under ett sommarlov är något magiskt för alla barn. Och det är just detta jag vill att du tar med dig från denna text. Lev, träna ät och njut som ett barn, så att varje dag blir ett äventyr istället för en tröttsam vandring. Det låter kanske larvigt, men möjligheten är din och bara din. Du måste bara våga leva likt ett barn.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024