Livet som vältränad

Vi må ibland vara rätt less på broccoli, tidiga kvällar i säng för att orka med morgonträningen och att ständigt behöva köpa nya finkläder. Men det är alltid värt det.

Sebastian Avindell

Det är inte så lätt, det här med att skaffa sig gainz och behålla dem. Först ska målet att bli vältränad sättas mentalt för att sedan kunna jagas i praktiken. Och när den jakten väl har startat så inser man fort att när den väl är i gång, så finns det inget slut. Det går alltid att bli större, mer symmetrisk, starkare eller slankare. Och kanske är det hela lockelsen, att stå inför ett projekt lika stort som livet självt? Att veta att perfektion är så gott som omöjligt att uppnå, men att målet är att komma så nära det bara går är hela resan?

Men bortsett från att så ofta det går ta sig till löpspåret, gymmet eller boxen så finns det en hel del andra svårigheter för oss som valt träningen som livsstil. Problem som ofta genomsyrar vår vardag och dyker upp både här och där. Nedan följer en del exempel på dessa.

Det här med kosten

Det här med kosten blir, nästan oavsett vad du tränar, en följetong. Antingen äter du lite mer kolhydrater än gemene man, kanske mindre. Måhända inmundigar du din föda enkom på speciella tider, eventuellt behöver du också en våg för att med laserskarp noggrannhet hålla koll på ditt makrointag. Oavsett vilket så blir det med säkerhet som så att du inte riktigt är kompatibel med övriga samhällets intag av föda. Vid fikastunder kommer du antingen fnysa åt att mängden bakverk/smörgåsar/frukt inte ens skulle räcka för att ta udden av din hunger, eller så är allt som serveras ett big no-no, vilket gör att du kommer dra blickarna till dig när du glatt intar din kesella med bär. Att bli bortbjuden på middag är också ett företag i sig, för antingen kommer du släpande med din matlåda med kyckling och broccoli eller så gör du värdparet rejält upprört när du glatt äter upp nittio procent av det kött som var tänkt till fyra vuxna personer.

Inte sällan stöter du dessutom på samma ovan nämnda par i affären, när du har din cheatday. Med viss panik ser du hur deras blickar fångar din korg som är sprängfylld med glass, chips, tre burkar Nutella och två påsar kanelbullar. Du försöker förklara att du visst är så hälsosam som du tidigare gett intryck av att vara, men att det finns något som heter ätardagar och att det faktiskt är bra att få äta ordentligt då och då, men hör själv hur platt det låter. Skamset betalar du för ditt kalas och försvinner med snabbt med svansen mellan benen.

Det här med kläder

Om kosten är en svårighet i den vältränades vardag är det inget mot modefrågan. Och jag talar inte om att Better Bodies och GASP är reserverat för gymnördarna, medan alla crossfitare glatt iklär sig både Rouge och Reebok. Nej, problemet jag syftar på är snarare att ingenting passar. T-shirtarna sitter ständigt för tight över lats och axlar vilket gör att storleken måste ökas så till den milda grad att den snart ser ut som en kjol. Jeans är ett minne blott, för låren är sedan länge så stora att alla modeller sitter som ett par spandextights. Och när andra människor blir glada för att en bröllopsinbjudan dimper ned i brevlådan så känner du bara kallsvetten rinna längst din muskulösa rygg. För, klänningen eller kostymen som för bara ett år sedan satt som ett smäck liknar nu mer ett korvskinn draget över din kropp.

Alla dessa problem och det faktum att du mest rör dig mellan hemmet, jobbet och gymmet har gjort att du allt jämt driver runt i just en för stor t-shirt och ett par mjukisbrallor. Du som när du började träna visualiserade dig en framtid med just fräsiga Better Bodies–kläder har istället hamnat i ett klädtillstånd som mest kan liknas en trött tonårings. Men, vad ska du annars göra? Inget passar ju.

Det här med vad du anser som roligt

Maten och kläderna är en sak, men det här med vad du och andra anser som roligt är ett kapitel för sig. När andra pratar om nöjen syftar de allt som oftast på krogen, alkohol i mängder följt av skräpmat i överflöd. Och de vill mer än gärna att även du ska tycka att just det är roligt. Själv tycker du istället att allt det där är slöseri med tid. Visst, det kan såklart vara kul att få härja loss ibland. Men varje helg? Om och om igen? Nej. Din idé om att ha roligt innefattar istället alltid att något tungt ska lyftas. Gärna i form av drop- eller pyramidset. Eller för den delen med att göra något rejält flåsigt, så att lungorna blöder av ansträngning. Du hänger allra helst i en box eller på gymmet en fredag eller lördagskväll. Det är roligt! Men, när du säger det högt får du bara himlande ögon och kommentarer så som ”Du kan väl inte träna jämt?!” till svar. Själv önskar du just dock det, att du fick träna nästan jämt. Vilodagar är bland det värsta du vet.


Så, det är minsann ingen lätt resa vi valt, mina vänner. Märkligt käk blandas med för små kläder och stämpeln som social paria. Ändå… ändå spelar det liksom ingen roll. För det finns ingen bättre känsla än den efter ett pass. När alla muskler har fått arbeta till sitt max och inte orkar utföra en enda kontraktion till. När du ligger där som en blöt fläck på golvet och utmattat stirrar upp i taket. Känslan av att du åstadkommit något. Att du ständigt jobbar mot att bli lite bättre, varje dag. Få, för att säga inget, kan ersätta den känslan. Och det är den som får oss alla att fortsätta. Dag efter dag, vecka efter vecka och år som läggs till år.

Visst. Vi må ibland vara rätt less på broccoli, tidiga kvällar i säng för att orka med morgonträningen och att ständigt behöva köpa nya finkläder. Men det är alltid värt det.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023