Livet som vältränad

Vi må ibland vara rätt less på broccoli, tidiga kvällar i säng för att orka med morgonträningen och att ständigt behöva köpa nya finkläder. Men det är alltid värt det.

Sebastian Avindell

Det är inte så lätt, det här med att skaffa sig gainz och behålla dem. Först ska målet att bli vältränad sättas mentalt för att sedan kunna jagas i praktiken. Och när den jakten väl har startat så inser man fort att när den väl är i gång, så finns det inget slut. Det går alltid att bli större, mer symmetrisk, starkare eller slankare. Och kanske är det hela lockelsen, att stå inför ett projekt lika stort som livet självt? Att veta att perfektion är så gott som omöjligt att uppnå, men att målet är att komma så nära det bara går är hela resan?

Men bortsett från att så ofta det går ta sig till löpspåret, gymmet eller boxen så finns det en hel del andra svårigheter för oss som valt träningen som livsstil. Problem som ofta genomsyrar vår vardag och dyker upp både här och där. Nedan följer en del exempel på dessa.

Det här med kosten

Det här med kosten blir, nästan oavsett vad du tränar, en följetong. Antingen äter du lite mer kolhydrater än gemene man, kanske mindre. Måhända inmundigar du din föda enkom på speciella tider, eventuellt behöver du också en våg för att med laserskarp noggrannhet hålla koll på ditt makrointag. Oavsett vilket så blir det med säkerhet som så att du inte riktigt är kompatibel med övriga samhällets intag av föda. Vid fikastunder kommer du antingen fnysa åt att mängden bakverk/smörgåsar/frukt inte ens skulle räcka för att ta udden av din hunger, eller så är allt som serveras ett big no-no, vilket gör att du kommer dra blickarna till dig när du glatt intar din kesella med bär. Att bli bortbjuden på middag är också ett företag i sig, för antingen kommer du släpande med din matlåda med kyckling och broccoli eller så gör du värdparet rejält upprört när du glatt äter upp nittio procent av det kött som var tänkt till fyra vuxna personer.

Inte sällan stöter du dessutom på samma ovan nämnda par i affären, när du har din cheatday. Med viss panik ser du hur deras blickar fångar din korg som är sprängfylld med glass, chips, tre burkar Nutella och två påsar kanelbullar. Du försöker förklara att du visst är så hälsosam som du tidigare gett intryck av att vara, men att det finns något som heter ätardagar och att det faktiskt är bra att få äta ordentligt då och då, men hör själv hur platt det låter. Skamset betalar du för ditt kalas och försvinner med snabbt med svansen mellan benen.

Det här med kläder

Om kosten är en svårighet i den vältränades vardag är det inget mot modefrågan. Och jag talar inte om att Better Bodies och GASP är reserverat för gymnördarna, medan alla crossfitare glatt iklär sig både Rouge och Reebok. Nej, problemet jag syftar på är snarare att ingenting passar. T-shirtarna sitter ständigt för tight över lats och axlar vilket gör att storleken måste ökas så till den milda grad att den snart ser ut som en kjol. Jeans är ett minne blott, för låren är sedan länge så stora att alla modeller sitter som ett par spandextights. Och när andra människor blir glada för att en bröllopsinbjudan dimper ned i brevlådan så känner du bara kallsvetten rinna längst din muskulösa rygg. För, klänningen eller kostymen som för bara ett år sedan satt som ett smäck liknar nu mer ett korvskinn draget över din kropp.

Alla dessa problem och det faktum att du mest rör dig mellan hemmet, jobbet och gymmet har gjort att du allt jämt driver runt i just en för stor t-shirt och ett par mjukisbrallor. Du som när du började träna visualiserade dig en framtid med just fräsiga Better Bodies–kläder har istället hamnat i ett klädtillstånd som mest kan liknas en trött tonårings. Men, vad ska du annars göra? Inget passar ju.

Det här med vad du anser som roligt

Maten och kläderna är en sak, men det här med vad du och andra anser som roligt är ett kapitel för sig. När andra pratar om nöjen syftar de allt som oftast på krogen, alkohol i mängder följt av skräpmat i överflöd. Och de vill mer än gärna att även du ska tycka att just det är roligt. Själv tycker du istället att allt det där är slöseri med tid. Visst, det kan såklart vara kul att få härja loss ibland. Men varje helg? Om och om igen? Nej. Din idé om att ha roligt innefattar istället alltid att något tungt ska lyftas. Gärna i form av drop- eller pyramidset. Eller för den delen med att göra något rejält flåsigt, så att lungorna blöder av ansträngning. Du hänger allra helst i en box eller på gymmet en fredag eller lördagskväll. Det är roligt! Men, när du säger det högt får du bara himlande ögon och kommentarer så som ”Du kan väl inte träna jämt?!” till svar. Själv önskar du just dock det, att du fick träna nästan jämt. Vilodagar är bland det värsta du vet.


Så, det är minsann ingen lätt resa vi valt, mina vänner. Märkligt käk blandas med för små kläder och stämpeln som social paria. Ändå… ändå spelar det liksom ingen roll. För det finns ingen bättre känsla än den efter ett pass. När alla muskler har fått arbeta till sitt max och inte orkar utföra en enda kontraktion till. När du ligger där som en blöt fläck på golvet och utmattat stirrar upp i taket. Känslan av att du åstadkommit något. Att du ständigt jobbar mot att bli lite bättre, varje dag. Få, för att säga inget, kan ersätta den känslan. Och det är den som får oss alla att fortsätta. Dag efter dag, vecka efter vecka och år som läggs till år.

Visst. Vi må ibland vara rätt less på broccoli, tidiga kvällar i säng för att orka med morgonträningen och att ständigt behöva köpa nya finkläder. Men det är alltid värt det.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Niklas Boija DeLuxe!

Wasternorrlands egen riddare är tillbaka. Denna gång utan varken tyglar, skyddsnät eller en tydlig agenda. Och just därför blir det alldeles underbart.

9 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Jenny Hedin om att nekas vård på grund av sin vikt

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Hedin, som nyligen fick uppmärksamhet i media efter att ha nekats tandvård på grund av sin vikt.

2 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Anne Börjesson om att stärka barn med särskilda behov

I detta avsnitt möter vi Anne Börjesson, en eldsjäl och ledare för Friskvårdsgruppen och Aktivitetsgruppen i Kungsbacka.

25 nov. 2024

Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024