Lyftarkompisen – en ovärderlig polare!

Ensam är stark? Knappast.

Sebastian Avindell

Chris Bailey‌ gillade inte det här med att gymmen tog ut sådana hutlösa avgifter. Med devisen ”god karl reder sig själv”‌ skaffade han således utrustning på egen hand, för att kunna spara sina surt förvärvade slantar. Problemet var dock att Chris inte heller verkade uppskatta att träna ihop med andra. Dessutom förfaller det sig som så att Bailey hade en fäbless för att lyfta då han var lite på kanelen. Inget fel på att lyfta när man fått några glas innanför västen måhända, men att kombinera kanelfylla med att lyfta tungt själv är sällan att rekommendera. Chris Baileys hyresvärd såg vid tretiden på natten hur en något överförfriskad yngling rumlade in i garaget där han hade sin bänkpresställning. Dagen efter återfanns Chris av samme hyresvärd, avliden. Dödsorsaken visade sig vare syrebrist till följd av att Chris Bailey inte lyckats genomföra vad man får förmoda var ett tungt bänklyft. Stången hamnade således över bröstkorgen, men tog sig sedan inte därifrån. Tragiskt är bara förnamnet.

Att dö under en stång måste vara hemskt, även om C.T. Fletcher‌ , den gamle token, anser det vara det mest ärofyllda sättet att dö på. Själv skulle jag nog tycka precis tvärtom. Här ligger jag och dör under en stång, för att jag inte orkade lyfta den. En rätt tråkig sista tanke. Men, vad kan vi då lära oss av det tragiska fallet Chris Bailey? Till att börja med att det måhända är en rätt dum sak att lyfta på fyllan. Man överskattar rätt lätt sin egen förmåga med ett par Jägermeister‌ innanför västen. Vidare också att man inte ska ge sig på vikter man inte klarar av när man är själv. Rent självklara saker kan tyckas, men säg det till Chris Bailey.

Lyftarkompisen, denna ovärderliga resurs. Precis som Batman‌ har Robin‌ , korven har ketchup och Gotland‌ har Stockholmsveckan‌ , så borde alla som tränar ha en lyftarkompis. Först och främst därför att det är trevligt att lyfta ihop, inte sant? Är du vidare en sådan som lätt hoppar över dina pass, ja då är en lyftarkompis en riktig guldklimp att ha. Ponera att du satt klockan på 06.00 för att gå och träna. Du vaknar och mår som ett lik som återuppstått och dött igen. Dessutom snöar och blåser det ute. Rätt lätt att hoppa över passet då, eller hur? Men, har du bestämt träff med en lyftarkompis så är oddsen betydligt högre att du stiger upp istället för att snooza vidare. Således en klar genväg till gains. Och när du väl landat på gymmet i den arla morgonstund, tillsammans med din gainsbroder/syster, så fortsätter fördelarna. Vissa fördelar är till synes självklara, som det här med att försöka sig på personbästan i till exempel bänkpress. Det kan vara lite klurigt att göra det själv, utan risken att i panik behöva ropa på någon främling på gymmet, så att denne kan komma till din undsättning när du fastnat under hundrafemtio kilo stång. En kompis som passar dina lyft får dig att våga och kan dessutom agera som en riktig katalysator med både glada tillrop, utdelande av lavetter och hesa stridsrop.

Det är dock inte bara när det kommer till maxlyft och mänsklig väckarklocka som lyftarkompisen kommer till stor nytta. Forskning har påvisat att någon som tränar konditionsidrott tillsammans med en partner presterar långt mycket bättre än den som gör det själv. Således finns det mycket fog för att dra med dig en kompis när du ska ut och springa, gå eller flåsa i största allmänhet. Ni kommer båda förbättra varandras resultat. Träning, oavsett dess form, har sina upp och nedgångar. Något som från början var himlastormande skojigt kan efter ett par månader vara lika långtråkigt som att titta på färg som torkar medan man tvingas lyssna till en P1-dokumentär om knyppling. Även här visar forskning att en träningspartner kan vara till den största nytta. En studie från Indiana University‌ som följde gifta par som skrev in sig antingen på separata gym och tränade själva, eller på samma och lyfte ihop, påvisade klara skillnader i träningskontinuitet. Av alla de som tränade själva hade hela 43 % slutat efter ett år, jämfört med 6,3 % av dem som valde att träna ihop. Ett klart tecken på att bland det bästa du kan göra för dina gains är att gifta dig med din träningspartner.

Många argument för att träna tillsammans med någon således. Den du väljer att träna med får dessutom gärna vara lite snabbare, starkare eller mer konditionsstark än du själv. Lite som när Apollo Creed‌ tog sig an att träna Rocky‌ , med andra ord. Forskning visar nämligen att du tar i mer när du tränar med någon som du upplever vara bättre än du själv. Men, med all forskning och sådant satt åt sidan, du ska givetvis träna med en kompis därför att det är roligare så. Det är en ynnest att ha någon att dela sina med- och motgångar med. Att fira ett personbästa tillsammans med någon är helt enkelt betydligt roligare än att försöka få till en high five med Ulla som går en promenad på löpbandet. Så, ta en trippel dos pwo, sådär så att öronen roterar och allting känns som om det går i ultrarapid. Sedan ringer du din bästa lyftar/löpar/tränings- kompis och stämmer träff. För, ni kommer inte bara ha roligt tillsammans, ni kommer även att stimulera varandras träningsresultat på ett fantastiskt sätt! Lyftarkompisen är helt enkelt en polare du inte vill vara utan!

Mer rörelseglädje (och mer kompisgains) åt folket!



Liknande artiklar
Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024