Med kroppen som verktyg

Du är en person som inte ryggar för de utmaningar, där många andra aldrig skulle våga testa.

Sebastian Avindell

Du har alltid känt dig annorlunda. Dina val har skilt sig från dem runt omkring dig. Det har med all säkerhet känts ensamt ibland. För, när man väljer att följa sin passion så kommer de flesta inte att förstå. Du vet att många omkring dig upplever dig som en udda fågel, en outsider som beter sig märkligt. Men, det berör dig inte. För du gör bara det du älskar. Du har valt att följa din passion. Om det i så fall leder till att du är den som människor inte riktigt förstår sig på, så spelar det mindre roll. Du vet varför du gör det du gör och det är allt som betyder något.

För, du är inte som alla andra. Du har valt att utmana dig själv på ett sätt som de flesta inte förstår. Att skulptera kroppen, likt en konstnär millimeter för millimeter skapar en staty, är det bästa du vet. När andra inte kan förstå hur du med ett leende äter torsk och ris varje dag, veckor i sträck så berör det dig inte. Din kost är bara ytterligare ett verktyg du tålmodigt använder för att nå dina mål. Låt andra äta pizza och hamburgare, det ska du också göra när du uppnått det du drömmer om.

Därför är det enkelt för dig att göra alla de där valen som andra inte förstår. Du har ju valt utanförskapet, gått in i det fullt medveten om vad det innebär. Det är således därför du inte ser det som en uppoffring att avstå den där utekvällen med kollegorna. Alla som frågar varför du inte ska med lägger huvudet lite på sned, som om det vore synd om dig. Som om du missar allt det roliga i livet. Men, de som gör det förstår inte att det här är just livet för dig. Utmaningen med att sköta träning, kost och sömn på ett minutiöst vis, likt en kirurg med den bästa av fingertoppskänsla. Allt ska klaffa. Allt ska vara perfekt. Det är livet.

Du söker perfektion i den kropp du använder som verktyg. Det är därför den dagliga promenaden i raskt tempo, innan de flesta ens vågat drömma om att stiga ur sängen, aldrig känns lång. Vädret kvittar, det får gärna hagla och blåsa orkanvindar vad dig anbelangar. För, varje tidig morgon, varje promenad och steg är ytterligare en pusselbit närmare målet. Och, när allt för många ser träningspasset som någonting nödvändigt ont, något som helst ska vara snabbt överstökat så ser du raka motsatsen. För dig är det precis tvärtom. Allt det där andra är det nödvändiga ontet. För när du väl får ta dig till den plats där du får musklerna att skrika av smärta, det är då allting annat försvinner. Livet stannar liksom upp och du är för en stund endast här och nu. Allt annat sätts på paus och tystnar. Slamret från metall, svett som rinner och muskler som spänner under huden, det är din terapi. Det är här som allt det andra blir hanterbart, den där galna världen utanför som kallas livet. Får du inte göra det här så fungerar inte det andra.

För de allra flesta finns via denna väg inte heller några pengar att hämta, ingen berömmelse eller glamorös tillvaro som väntar när det personliga målet är uppnått. Den passion du valt kostar blod, svett, tårar och pengar. Och för den utomstående kan de hela te sig så väldigt märkligt. För, vad finns där kvar när strålkastarna släckts, publiken åkt hem och tävlingen är över? Men det som för de andra är så svårt att förstå är för dig helt självklart. Det handlar inte om själva tävlingsdagen, utan om alla de dagar som leder fram till den. Var du sedan hamnade resultatmässigt är inte det viktigaste, för, tävlingen har hela tiden varit mot sig själv. Hur har du kunnat bli lite bättre varje dag? Hur har du orkat? Resan du har gjort har stärkt dig, utvecklat dig och gjort dig till en bättre människa. En person som inte ryggar för utmaningar, där många andra inte ens skulle vilja vara villiga att testa. Och du har gjort det med kroppen som verktyg.

Så. Var stolt. Var så evinnerligt stolt.
Det är du värd.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024