Med kroppen som verktyg

Du är en person som inte ryggar för de utmaningar, där många andra aldrig skulle våga testa.

Sebastian Avindell

Du har alltid känt dig annorlunda. Dina val har skilt sig från dem runt omkring dig. Det har med all säkerhet känts ensamt ibland. För, när man väljer att följa sin passion så kommer de flesta inte att förstå. Du vet att många omkring dig upplever dig som en udda fågel, en outsider som beter sig märkligt. Men, det berör dig inte. För du gör bara det du älskar. Du har valt att följa din passion. Om det i så fall leder till att du är den som människor inte riktigt förstår sig på, så spelar det mindre roll. Du vet varför du gör det du gör och det är allt som betyder något.

För, du är inte som alla andra. Du har valt att utmana dig själv på ett sätt som de flesta inte förstår. Att skulptera kroppen, likt en konstnär millimeter för millimeter skapar en staty, är det bästa du vet. När andra inte kan förstå hur du med ett leende äter torsk och ris varje dag, veckor i sträck så berör det dig inte. Din kost är bara ytterligare ett verktyg du tålmodigt använder för att nå dina mål. Låt andra äta pizza och hamburgare, det ska du också göra när du uppnått det du drömmer om.

Därför är det enkelt för dig att göra alla de där valen som andra inte förstår. Du har ju valt utanförskapet, gått in i det fullt medveten om vad det innebär. Det är således därför du inte ser det som en uppoffring att avstå den där utekvällen med kollegorna. Alla som frågar varför du inte ska med lägger huvudet lite på sned, som om det vore synd om dig. Som om du missar allt det roliga i livet. Men, de som gör det förstår inte att det här är just livet för dig. Utmaningen med att sköta träning, kost och sömn på ett minutiöst vis, likt en kirurg med den bästa av fingertoppskänsla. Allt ska klaffa. Allt ska vara perfekt. Det är livet.

Du söker perfektion i den kropp du använder som verktyg. Det är därför den dagliga promenaden i raskt tempo, innan de flesta ens vågat drömma om att stiga ur sängen, aldrig känns lång. Vädret kvittar, det får gärna hagla och blåsa orkanvindar vad dig anbelangar. För, varje tidig morgon, varje promenad och steg är ytterligare en pusselbit närmare målet. Och, när allt för många ser träningspasset som någonting nödvändigt ont, något som helst ska vara snabbt överstökat så ser du raka motsatsen. För dig är det precis tvärtom. Allt det där andra är det nödvändiga ontet. För när du väl får ta dig till den plats där du får musklerna att skrika av smärta, det är då allting annat försvinner. Livet stannar liksom upp och du är för en stund endast här och nu. Allt annat sätts på paus och tystnar. Slamret från metall, svett som rinner och muskler som spänner under huden, det är din terapi. Det är här som allt det andra blir hanterbart, den där galna världen utanför som kallas livet. Får du inte göra det här så fungerar inte det andra.

För de allra flesta finns via denna väg inte heller några pengar att hämta, ingen berömmelse eller glamorös tillvaro som väntar när det personliga målet är uppnått. Den passion du valt kostar blod, svett, tårar och pengar. Och för den utomstående kan de hela te sig så väldigt märkligt. För, vad finns där kvar när strålkastarna släckts, publiken åkt hem och tävlingen är över? Men det som för de andra är så svårt att förstå är för dig helt självklart. Det handlar inte om själva tävlingsdagen, utan om alla de dagar som leder fram till den. Var du sedan hamnade resultatmässigt är inte det viktigaste, för, tävlingen har hela tiden varit mot sig själv. Hur har du kunnat bli lite bättre varje dag? Hur har du orkat? Resan du har gjort har stärkt dig, utvecklat dig och gjort dig till en bättre människa. En person som inte ryggar för utmaningar, där många andra inte ens skulle vilja vara villiga att testa. Och du har gjort det med kroppen som verktyg.

Så. Var stolt. Var så evinnerligt stolt.
Det är du värd.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023