Mythbuster – dags att krossa seglivade föreställningar

Fakta är fakta. Allt annat är bara åsikter.

Sebastian Avindell

Från samma stund en person i historien bestämde sig för att lyfta något, enkom för att det var roligt och byggde muskler, uppstod det myter kring fenomenet. En stenåldersmänniska kliade sig således i huvudet när den med kritisk blick betraktade sin lyftande vän och började genast påpeka massor av "sanningar". Som att den lyftande individen inte skulle äta för mycket sabeltandad tiger, för att mycket protein skulle vara farligt. Inte heller skulle den allt mer muskulösa grottmannen låta sin fru lyfta tungt. För, frun skulle då på en veckas tid se ut likt en bulkig mammut.

En hel del tid har passerat sedan stenåldern kom och gick. Ändå finns det i dagens samhälle en hel del myter, som trots att de är motbevisade flera gånger om, verkar vägra dö. Som med jämna mellanrum basuneras ut i media eller påpekas som en självklar sanning av den där viktigpettern till kusin du har. Därför tänkte jag idag ta tillfället i akt och än en gång slå hål på dessa eländen till missuppfattad eller snedvriden fakta. Vem vet, kanske kan vi förpassa dem till samma kyrkogård som dinosaurierna vilar på, där de hör hemma.

Nämn ordet protein för någon som är det minsta intresserad av träning och du lär se något av en njutning passera genom personens ögon. Protein, den grundläggande byggstenen i kroppens process att bygga muskler, har på senare tid marscherat framåt med emfas. Från att ha varit förpassat till en liten del av den klassiska tallriksmodellen och ha varit obskyra pulver som smakade apa i de mest hängivnas skafferi, finns det nu på var hens bord. Proteinberikade livsmedel, kvarg och proteinpulver är numera mainstream. Bra, säger vissa. Skandal, menar andra, och påpekar snusförnuftigt att det för det första räcker med "vanlig" mat samt att för mycket protein är rent av livsfarligt. Men, stämmer det?

Kan man bygga muskler med vanlig mat? Räcker det med gammal hederlig husmanskost för att få ett par schyssta biceps? Ja, det gör det. Men, det blir förmodligen både dyrare och krångligare än att inta en del av sitt dagliga protein i form av till exempel vassleprotein. Och, vad innebär det egentligen med "räcker"? Lägger du ned hela din själ i träningen, ja då vill du givetvis ha så optimala resultat som möjligt. Och ska det dagliga proteinintaget, där du bör ligga mellan 1.4-2.0 gram per kilo kroppsvikt, täckas av enkom "vanlig" mat så blir det rätt lätt som så att du får massor av andra makronutrienter samt kalorier på köpet. Dessutom lär det bli rätt dyrt. Så, de som säger att det räcker med vanlig mat har visserligen rätt. Men de ser inte helhetsbilden.

På senare tid har det även vitt och brett basunerats ut i framförallt kvällstidningarna att protein i för stora mängder är det samma som livsfara. Någon rubrik menade till och med att en kvinna som drack flertalet proteinshakes om dagen, och trots sina ringa ålder tyvärr avled, gjorde det på grund av överkonsumtion av just protein. Vad som dock nämndes enkom mycket kort i detta sammanhanget var att kvinnan i fråga hade en medfödd sjukdom, som gjorde att hennes kropp hade stora svårigheter att bryta ned just protein. Och, så kan man också sammanfatta det här med dagligt proteinintag, är du ung och frisk finns det ingen anledning till oro. Det kan såklart anses onödigt att få i sig för mycket av protein, men farligt är det inte. En metaanalys från 2013 påvisar dessutom det vi vet, att protein hjälper våra muskler att växa. Så, som med allt annat: använd proteinpulver med förnuft, men var inte rädd för de skräckbilder som målas upp i media. För de stämmer inte.

Det märkliga med det så kallade ”problemet” med att kvinnor anses bli för stora eller bulkiga för att de lyfter är egentligen det riktigt bekymmersamma i hela denna ekvation. För, vem är det som bestämt att muskler är enkom manligt? Att det bara är reserverat för män att få ha schyssta biceps och lats? Det är ju just detta som sätter griller i huvudet på de kvinnor som tycker det verkar kul att lyfta tungt. Men, så har någon bestämt att muskler ska minsann inte kvinnor ha. För det är fult. Som grädde på moset till detta eländes åsikt har det vidare tillkommit en myt om att kvinnor verkar kunna bygga muskler lika snabbt som Neo i Matrix lärde sig kung- fu.

Men är det så? Blir alla tjejer/kvinnor/donnor som ens tittar åt en vikt stora som berg? Får de "stora axlar" direkt? Givetvis inte. Tvärtom, faktiskt. Ur det hänseendet har naturen varit rätt orättvis mot alla tjejer. För, inte nog med att män rent fysiologiskt har generellt mer muskelmassa än kvinnor, de har dessutom åtskilligt mer av hormonet testosteron naturligt i kroppen. Så oavsett hur gärna en människa av modell kvinnlig vill bygga muskler, så kommer hon inte kunna göra det lika lätt som en man. Det spelar ingen roll vad någon annan säger, du tjej som lyfter blir inte automatiskt en frustande best som för tankarna till det forna Östblocket. Men, väljer du skivstång framför trappmaskinen törs jag nästan lova att du kommer ha både roligare och få ut mer av din träning. Men bulkig som en strongwoman som just ätit 5000 kalorier i en sittning, nej det blir du inte.

Det här var således de två myter inom träningsvärlden som jag har svårast för. Förhoppningsvis kan vi tillsammans hjälpas åt att döda både dessa, men även andra hitte-på-saker som berör det vi älskar att göra. Det är helt enkelt som så att proteinpulver inte är farligt så länge du är frisk och kvinnor ska inte vara rädda för att lyfta vikter. Punkt slut. Fakta är fakta och allt annat är således åsikter som bör förpassas till stenåldern, där dom hör hemma.
Så det så.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024