Mythbuster – dags att krossa seglivade föreställningar

Fakta är fakta. Allt annat är bara åsikter.

Sebastian Avindell

Från samma stund en person i historien bestämde sig för att lyfta något, enkom för att det var roligt och byggde muskler, uppstod det myter kring fenomenet. En stenåldersmänniska kliade sig således i huvudet när den med kritisk blick betraktade sin lyftande vän och började genast påpeka massor av "sanningar". Som att den lyftande individen inte skulle äta för mycket sabeltandad tiger, för att mycket protein skulle vara farligt. Inte heller skulle den allt mer muskulösa grottmannen låta sin fru lyfta tungt. För, frun skulle då på en veckas tid se ut likt en bulkig mammut.

En hel del tid har passerat sedan stenåldern kom och gick. Ändå finns det i dagens samhälle en hel del myter, som trots att de är motbevisade flera gånger om, verkar vägra dö. Som med jämna mellanrum basuneras ut i media eller påpekas som en självklar sanning av den där viktigpettern till kusin du har. Därför tänkte jag idag ta tillfället i akt och än en gång slå hål på dessa eländen till missuppfattad eller snedvriden fakta. Vem vet, kanske kan vi förpassa dem till samma kyrkogård som dinosaurierna vilar på, där de hör hemma.

Nämn ordet protein för någon som är det minsta intresserad av träning och du lär se något av en njutning passera genom personens ögon. Protein, den grundläggande byggstenen i kroppens process att bygga muskler, har på senare tid marscherat framåt med emfas. Från att ha varit förpassat till en liten del av den klassiska tallriksmodellen och ha varit obskyra pulver som smakade apa i de mest hängivnas skafferi, finns det nu på var hens bord. Proteinberikade livsmedel, kvarg och proteinpulver är numera mainstream. Bra, säger vissa. Skandal, menar andra, och påpekar snusförnuftigt att det för det första räcker med "vanlig" mat samt att för mycket protein är rent av livsfarligt. Men, stämmer det?

Kan man bygga muskler med vanlig mat? Räcker det med gammal hederlig husmanskost för att få ett par schyssta biceps? Ja, det gör det. Men, det blir förmodligen både dyrare och krångligare än att inta en del av sitt dagliga protein i form av till exempel vassleprotein. Och, vad innebär det egentligen med "räcker"? Lägger du ned hela din själ i träningen, ja då vill du givetvis ha så optimala resultat som möjligt. Och ska det dagliga proteinintaget, där du bör ligga mellan 1.4-2.0 gram per kilo kroppsvikt, täckas av enkom "vanlig" mat så blir det rätt lätt som så att du får massor av andra makronutrienter samt kalorier på köpet. Dessutom lär det bli rätt dyrt. Så, de som säger att det räcker med vanlig mat har visserligen rätt. Men de ser inte helhetsbilden.

På senare tid har det även vitt och brett basunerats ut i framförallt kvällstidningarna att protein i för stora mängder är det samma som livsfara. Någon rubrik menade till och med att en kvinna som drack flertalet proteinshakes om dagen, och trots sina ringa ålder tyvärr avled, gjorde det på grund av överkonsumtion av just protein. Vad som dock nämndes enkom mycket kort i detta sammanhanget var att kvinnan i fråga hade en medfödd sjukdom, som gjorde att hennes kropp hade stora svårigheter att bryta ned just protein. Och, så kan man också sammanfatta det här med dagligt proteinintag, är du ung och frisk finns det ingen anledning till oro. Det kan såklart anses onödigt att få i sig för mycket av protein, men farligt är det inte. En metaanalys från 2013 påvisar dessutom det vi vet, att protein hjälper våra muskler att växa. Så, som med allt annat: använd proteinpulver med förnuft, men var inte rädd för de skräckbilder som målas upp i media. För de stämmer inte.

Det märkliga med det så kallade ”problemet” med att kvinnor anses bli för stora eller bulkiga för att de lyfter är egentligen det riktigt bekymmersamma i hela denna ekvation. För, vem är det som bestämt att muskler är enkom manligt? Att det bara är reserverat för män att få ha schyssta biceps och lats? Det är ju just detta som sätter griller i huvudet på de kvinnor som tycker det verkar kul att lyfta tungt. Men, så har någon bestämt att muskler ska minsann inte kvinnor ha. För det är fult. Som grädde på moset till detta eländes åsikt har det vidare tillkommit en myt om att kvinnor verkar kunna bygga muskler lika snabbt som Neo i Matrix lärde sig kung- fu.

Men är det så? Blir alla tjejer/kvinnor/donnor som ens tittar åt en vikt stora som berg? Får de "stora axlar" direkt? Givetvis inte. Tvärtom, faktiskt. Ur det hänseendet har naturen varit rätt orättvis mot alla tjejer. För, inte nog med att män rent fysiologiskt har generellt mer muskelmassa än kvinnor, de har dessutom åtskilligt mer av hormonet testosteron naturligt i kroppen. Så oavsett hur gärna en människa av modell kvinnlig vill bygga muskler, så kommer hon inte kunna göra det lika lätt som en man. Det spelar ingen roll vad någon annan säger, du tjej som lyfter blir inte automatiskt en frustande best som för tankarna till det forna Östblocket. Men, väljer du skivstång framför trappmaskinen törs jag nästan lova att du kommer ha både roligare och få ut mer av din träning. Men bulkig som en strongwoman som just ätit 5000 kalorier i en sittning, nej det blir du inte.

Det här var således de två myter inom träningsvärlden som jag har svårast för. Förhoppningsvis kan vi tillsammans hjälpas åt att döda både dessa, men även andra hitte-på-saker som berör det vi älskar att göra. Det är helt enkelt som så att proteinpulver inte är farligt så länge du är frisk och kvinnor ska inte vara rädda för att lyfta vikter. Punkt slut. Fakta är fakta och allt annat är således åsikter som bör förpassas till stenåldern, där dom hör hemma.
Så det så.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024