Ny serie: Impopulära åsikter om kost och träning

Tanken är att en gång i veckan låta någon av våra mest namntunga branschprofiler tycka till och formulera en åsikt om något som berör. Kanske inte något som gör dig som läsare glad, men garanterat mer nyanserad och upplyst.

Jacob Gudiol

Vi kallar serien Impopulära åsikter, och först ut är ingen mindre än Jacob Gudiol med impopulära åsikter om kost och träning.

1. Uttrycket ”Den bästa träningen är den som blir av” är dumt

Det här uttrycket är något som jag har irriterat mig på under många år. Det som folk egentligen menar när de säger så här är att det är bättre att göra någonting än att inte göra någonting alls. Själva premissen, det som folk tar som sanning, när de säger att den bästa träningen är den som blir av är att personen som får höra det absolut inte kan tänkas sig att göra någonting annat. Men hur ofta är det verkligen så?

Om någon kommer fram till dig och säger att hen vill bli starkare så är det direkt dumt av dig att svara ”träna vad du vill”. Det hjälper inte ett dugg. Det du bör svara är så klart att om en person vill bli starkare så behöver hen på något vis stressa kroppen så den blir starkare. Det innebär att träningen måste vara kraftfull där du antingen arbetar med en hög hastighet eller mot tyngre motstånd.

Det här gäller för alla mål som en person kan tänkas ha med sin träning. Viss träning är bättre än annan. Så snälla sluta säg att den bästa träningen är den som blir av. Om du vill säga att det är bättre att göra något än att inte göra någonting alls så säg precis det istället.

2. Fina magrutor innebär inte att du är vältränad

Många förväxlar en snygg kropp med vältränad. Om du har magrutor så är det mer för att du har ganska lite fett på kroppen än för att du är vältränad. Om en person är vältränad eller inte beror helt på vad de försöker träna på. En diskuskastare i världsklass kan utan problem bära runt på många extrakilon och ändå vara extremt vältränad ur alla aspekter som är relevanta för en diskuskastare.

Nu är så klart vältränad någonting subjektivt och vissa personer skulle nog kalla någon som kan springa milen på under 50 minuter för vältränad medan andra skulle sätta gränsen vid 40 minuter. Och vissa anser att 130 kg i knäböj är vältränad för en normalstor man medan andra skulle säga att den gränsen mer går vid 200 kg.

Men synliga magrutor är nästan aldrig något som är avgörande för en persons prestationsförmåga på något vis. Du behöver faktiskt knappt träna för att ha magrutor som syns.

3. Det finns inga superlivsmedel

Många människor vill gärna tro att de äter väldigt nyttigt. Samtidigt så är kunskapen kring kost långt ifrån tillräcklig för att faktiskt kunna studera enskilda livsmedel på det sättet. Sannolikheten att ett enskilt livsmedel ens skulle kunna ha en stor effekt när det blandas med allting annat vi äter och gör som påverkar hälsan är dessutom minimal.

Men trots det verkar en hel del människor så gärna tro att det där fantastiska livsmedlet finns där ute. Effekterna av det här blir att du ser rena påhittade trender som kommer och går. Ett tag skulle alla äta gurkmeja, sedan var det poppis med selleri, avokado eller grönkål. Allt det här är saker som är helt okej mat men du behöver inte stoppa i dig det dagligen (eller visa det på instagram) för att du ska äta hälsosamt.

4. Vi hade alla mått bättre av en del konditionsträning

Jag är av åsikten att om du endast ska utföra en typ av träning så är det styrketräning du ska utföra. Jag tycker också att styrketräning behöver belysas väldigt mycket mer som hälsobringande både i skolan, från myndigheter som försöker förändra folkhälsan och sjukvården som arbetar med personer som redan har hälsoproblem. Men det bästa är en kombination av saker som utmanar din styrka och din kondition. Du får effekter från konditionsträning som du inte får i samma storleksordning från styrketräning och vice versa.

Så du bör se till att du verkligen flåsar och rör på kroppen i alla fall 2-3 gånger i veckan med.

5. Du kan inte bara dela in livsmedel i kategorierna nyttigt och onyttigt

Det är ingen tvekan om att det finns bättre och sämre mat. Det går tyvärr inte att dra någon perfekt linje mellan vad som ska vara bra mat eller dålig mat. Det är lite som gränsen mellan vem som är lång och vem som är kort. Vi vet alla att det finns långa och korta personer och vi kan också alla peka ut väldigt korta och väldigt långa personer med lätthet. Men däremellan finns det väldigt många personer som är i någon slags gråzon. Visst kan vi säga att vi ska dra en gräns lite godtyckligt vid säg 180 cm där alla under är korta och alla över är långa men det blir ju fel det med. För en person som är 181 cm kanske är lång men hen är ju inte alls lika lång som en person som är 200 cm lång.

Så även om du drar en gräns så blir ju ändå skillnaden mellan olika livsmedel väldigt stor i de två kvarvarande kategorierna. Med kost är det dessutom än mer komplicerat än så eftersom vad som är bra för mat stunden bland annat kan bero på vad du har ätit de senaste dagarna, vad din kropp kanske behöver mer av just då och faktiskt också vad du tänker göra framöver.

Så att börja diskutera vad som är nyttigt och onyttigt är mer eller mindre omöjligt så fort du lämnar extremerna. Jag hade kunnat köpa att man skapar tre kategorier, nyttigt, onyttigt och allting där emellan. Då hade du kanske kunnat placera typ 20% av allting som säljs som onyttigt och kanske 10% av det som säljs som nyttigt. Sen hade du haft en stor kategori med övriga 70% som nästan är omöjliga att placera på någon slags ranking utan att du vet precis vem det är som du rekommenderar den för och i vilken situation.

Det här har många svårt att acceptera men det är så det är. Det är väldigt svårt att försöka skatta hur nyttigt ett livsmedel verkligen är. Sen vill jag ändå tillägga att det egentligen är ganska lätt att hitta de där 10 procenten som är livsmedel som är bra. Det är råvarorna. Det som ser ut nästan på precis samma vis som de gjorde i naturen från början. Nötter, frukt, grönsaker, linser, kött, korn, frön, bönor osv. Inga av dem är dock så klart ”superlivsmedel”. Det är bara bra mat.


Liknande artiklar
Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024