Samma mål – olika vägar

Nybörjare och nyfrälsta liknas vid zombier, gräshoppor eller för den delen elaksinnade Stormtroopers från Star Wars. Allt för att de hittat glädjen i samma sak som vi själva gjort.

Sebastian Avindell

Samma mål – olika vägar.

New year, new me.

 2020 is my year!

Känns det igen? Den som inte sitter gömd under en sten bombarderas just nu med bilder och inlägg från individer med en nytänd eld inombords. Det nyutsprungna året för obönhörligen med sig löften om en vältrimmad kropp, träning minst tre gånger i veckan och/eller en radikalt förändrad kost. 

 Bort med vitt bröd och alkohol. In med broccoli och ph-neutralt vatten. Träningskläder och gymmedlemskap säljer bättre än pizza på nyårsdagen.

 De flesta av oss som andas träning i någon form fungerar även som dess ambassadörer. Året runt står vi redo att både förklara och försvara vår motionsform inför nyfikna och frågvisa. Vi släpar med vänner, bekanta och deras avlägsna fastrar till gym, boxar och träningslokaler. Allt för att vi vill få andra att förstå det underbara med just det vi ägnar vår fritid åt.

 Men, kring mellandagarna är det som om denna annars så fina, toleranta sidan hos många försvinner i samma takt som att magen pyser ut över byxkanten likt en överjäst deg. Sporadiskt dyker elaka bilder med fyndiga kommentarer upp i den sociala häxkitteln av medier. Nybörjare och nyfrälsta liknas vid zombier, gräshoppor eller för den delen elaksinnade Stormtroopers från Star Wars. Allt för att de hittat glädjen i samma sak som vi själva gjort.

 Fenomenet liknar det som finns mellan vissa bodybuilders/crossfitare/styrkeatleter, där det drivs och hånas friskt mellan motionsformerna, med skillnaden att denna sorts hat aldrig verkar ta någon paus, oberoende av var på året vi befinner oss. 

 ”Crossfitare ser ut som sugrör! Dessutom kan de inte göra riktiga pullups!”

 ”Bodybuilders kan för fan inte ens klia sig själva på ryggen!”

 ”Måste man äta en halv häst, åtta kilo havregryn och en hel burk gainer bara för att göra ett maxlyft i kroppsstrumpa?”

Med risk för att låta som en gammal stofil så är det i dessa fall jag hatar internet. Som jag drömmer mig tillbaka till en tid när den mest moderna telefonen var en Nokia 5110 och internet som bäst gick att använda till att kolla sin hotmail, där det ändå aldrig fanns några mail att läsa. En tid när impulsstyrda surisar fick nöja sig med att skriva arga lappar i tvättstugan. Jag vet inte riktigt vad det beror på men internet verkar ha en förmåga att ta fram det sämsta i människor. Ibland säsongsbetonat, som nu.

Det spys ut kommentarer om att alla dessa nybörjare är i vägen. Det ses fram emot mitten på februari då de flesta av dem försvunnit tillbaka till soffans trygga vrå. När allt kan bli som vanligt igen.

Varför?

Hey, en viss irritation kan jag förstå. Jag är inte dum. 

Att det är kö till pecdecen. Att spinningpassen är överfulla och inte ens reservplatser finns kvar. Men i övrigt? Det är precis lika dumt som hatet mellan träningsformerna. Som när löpare fnyser åt att inte alla kan springa milen på under 40 minuter. När cyklister får onda ögat därför att de leker klunga á la Tour De France på landsvägen. 

Varför. Detta. Hat? 

(Förutom vad gäller cyklister då. Det hatet är befogat. Alltid.)

Nybörjare, andra tränande och så oss själva. Är det så svårt att förstå att vi alla strävar mot samma mål? Att vi vandrar mot en och samma punkt, men väljer olika vägar för att nå dit? 

När jag redan outat mig som en förlegad dinosaurie med anlag för hat mot sociala medier kan jag lika gärna fortsätta på inslagen väg, genom att använda ett ordspråk:

”Man blommar inte mindre för att någon blommar bredvid.”

Ja. Jag gjorde det precis. Använde ett mossigt citat för att understryka min åsikt. Så gammal är jag.

Jag tycker mig ändå ha en poäng. Nämligen att det nya året borde innebära en skiftning i attityder. Många, inte alla, men fler än man kan tro, skulle må bra av att bli aningen mer toleranta. Mot nybörjare och andra tränande.

Kanske även cyklister. 

Förstå att det är med träning som med det mesta i livet. 

Som öl eller underkläder. Vissa gillar en ljus lager, andra vill ha den mörkaste sortens stout. Du kanske gillar boxershorts, medan din granne föredrar Borat-inspirerad klädsel för att värma sina privata regioner. 

Och vet du vad? Allt det där är okej. Oavsett vad du, jag eller någon annan tycker. Nybörjare, andra ivriga motionärer, alla måste vi kunna existera i samförstånd. I en värld som allt mer drar åt ytterligheter, där människor delas in i fack och grupper borde vi som tränar slå ett slag för att vi alla är som en enda stor, tyngre familj. 

Vi gillar helt enkelt att röra på oss. Må så vara på olika sätt, platser och med olika medel. Men oavsett vad någon surgubbe eller gumma säger (bortsett från undertecknad) är vi alla som sagt på väg åt samma håll. 

Vi vill till samma plats. 

Så. Låt oss alla hjälpa varandra på vägen. Peppa, heja och le mot dina medmänniskor, oavsett om de råkar vara nybörjare, crossfitare eller till och med cyklister. 

Allt blir så mycket roligare då. 


Liknande artiklar
Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024