Semestern och den försvunna träningen

Ta det lugnt i sommar. Men inte för lugnt.

Sebastian Avindell

Sommaren är en typisk årstid för vila och återhämtning. För många innebär det fina vädret och semestern ett välkommet avbrott i allt vad rutiner heter. Givetvis bra på många sätt, men precis som i allt som är trevligt, finns också en baksida. För det är nu, till sommaren, som många tappra själar förloras till hängmattan och bag-in-boxets skara. Individer som äntligen hittat motivationen och fått in det i rutin att träna regelbundet. Många är det som tänker "Äh, vaddå, det är ju semester? Jag måste ju få vila! Jag drar igång igen, efter semestern! Var la jag nu chipspåsen‌ ?"

Men! Motivationen, den beryktade och beundrade, vill efter semesterns slut inte riktigt återkomma. Uppgivna vänner suckar högljutt i fikarummet över att dom "Inte har någon motivation längre‌ !". Det som gick så bra, precis innan sommaren. Träningen rullade liksom på av sig själv och kändes som den lättaste saken i världen. Men nu? Att ställa klockan för att prova på en morgonträning innan jobbet, känns lika omöjligt som att förbereda sig för en polareexpedition. Hur gör man? Hur återfår man en tappad motivation?

Låt mig direkt flika in med att man såklart måste få vila lite ibland. Lever man i ett land med mörker, svart som det bittraste kaffe, åtta månader om året, ja då måste man faktiskt få slappna av när semestern och ljuset äntligen dyker upp. Men jag tror det är här människor skjuter sig själva i foten lite. Från att ha tränat tre gånger i veckan slutar man helt upp. Man ligger stilla i hängmattan i tjugoåtta dagar, lyssnar på Sommar i P1 och dricker rosé till både lunch och middag. Vi är ju är ett folk som gärna anammar begreppet "lagom", men när Tomas Ledin‌ börjar spelas på radio och vågorna susar mot sandstranden, ja då tappar vi fullständigt besinningen. Träningskläderna slängs in i garderoben, löparskornas gummi är så oanvänt att det självspricker. Semester all in, så att säga.

Och när folk sedan vaknar upp ur sin jordgubbsindränkta och rosédoftande semester, när vardagen träffar dom som en snöboll i skrevet, med all ångest det innebär att åter behöva planera allt minutiöst... ja då ska man vid sidan om det börja träna igen? Några kilo tyngre‌ och med flås som inte skulle imponera ens på en gammal byggarbetare med asbestslunga. Och så undrar folk varför det är så svårt att hitta tillbaka till sin motivation? Jag tycker det säger sig själv lite.

För mig är det med motivation lite som med en parrelation. Om du inte vårdar den, med målmedveten uppskattning och kärlek, ja då kommer det sluta med att motivationen hittar en kollega att hångla med på julfesten. Och då spelar det liksom ingen roll hur kära ni var i varandra från början. Vad jag försöker säga är att motivationen är inget någon människa får. Den är, precis som kärlek, något som måste näras och underhållas. Ponera att du helt skulle sluta prata med din partner där hemma i en månad. Bara rakt av. Hur stelt och märkligt skulle det då inte vara när du efter all den tiden helt plötsligt öppnade munnen och frågade vad ni skulle äta till middag ikväll? Precis. Ungefär lika stelt som ditt baksida lår känns, när du ger dig ut på ditt första löppass efter semestern.

Klart du ska vara ledig. Givetvis ska du dricka gott och äta ännu godare. Bredvid detta ska du självklart förkovra dig i någon roman och lyssna på vindarnas sus. Men, bara för att du gör detta innebär det inte att allt vad träning heter behöver sättas helt på avbytarbänken. För då blir din tidigare kompis motivationen lika sur som Cristiano Ronaldo‌ när hårvaxet är slut på matchdagen. Och det kommer vara oerhört svårt att starta upp igen.

 Så. Sluta inte träna, bara för att det för stunden känns mer lockande med solstol och foppatofflor. Med sill och nubbe. Men, tillåt inte heller träningen bli en tagg i det dåliga samvete under semestern. Gör istället som du brukar, fast med lite mer fokus på hängmatta, så att säga. Gör du det, ja då kommer det inte bli så jobbigt att starta upp "på allvar" när hösten stundar. Motivationen kommer finnas kvar, därför att du har gött den med regelbundna pass. Och det kommer du tacka dig själv för efter semestern. Tro mig.

Mer rörelseglädje (och mer lagom) åt folket!



Liknande artiklar
Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023