Spara kvittot

Vår uppskattade gästkrönikör Viktor Källberg funderar den här gången kring orsak och verkan.

Viktor Källberg

Det är lätt att gå vilse i den enorma subkultur som träning faktiskt blivit i Sverige idag. Det snackas optimal proteinsyntes, BCAA vs EAA, periodisk fasta vs den mer traditionella byggardieten äta var tredje timme, högreps eller lågreps, tung träning eller lätt, you name it. Diskussionerna är många och förespråkarna likaså. Hur ska man då förhålla sig till allt det här? Vart börjar man och vad väljer man? Det finns inget konkret svar på den frågan men jag väljer att svara klyschigt; på ruta ett. Det är här på ruta ett du tar dina första kliv ut på okänd terräng, det är här som din resa tar fart. Det är här som du, genom trial and error, kommer krångla dig fram längs den osnitslade banan som är din träningskarriär. Du kommer färdas långt och länge, över ängar och genom taggiga snår, i upp- och nedförsbackar, genom djupa dalar och upp på höga berg, från Fylke till Mordor och tillbaka. Ja, det är med andra ord ingen spikrak resa som kommer äga rum här (om du inte heter Phil Heath och liknande, då tenderar saker att bli lite lättare).

Även om du inte heter Phil eller Jay kan du utvecklas bra.

När du väl står där i startgroparna på ruta ett finns det egentligen en sak du kan göra för att sätta igång, att kasta dig ut! Att pröva dig fram är det enda sättet att ta reda på vad som faktiskt fungerar för just dig. Din kropp kanske svarar bäst på tyngre träning, då kan ingen studie i världen som förespråkar högrepsträning ändra den aspekten för din kropp är unik, du är unik! Ingen människa är den andra lik, varken fysiskt eller psykiskt, och därför kan ingen annan än just du själv veta vad som i längden kommer vara bäst för dig. Det som är svårt här är att det kanske inte alltid är så lätt att se vad som faktiskt fungerar bäst. Man kanske testar både hög- och lågreps och inget tycks ge mer än det andra. Du börjar genast fundera på träningsupplägget och vrider och vänder på det till du blir tokig utan att se vart bristen med största sannolikhet ligger, nämligen i helheten. Är det möjligtvis i en annan aspekt av ditt liv som någonting brister? Kanske måste du se om din kost och inte träningen? Är du ute och härjar på dansgolven med fröken Tequila lite för ofta? Spenderas nätterna jagandes terrorister på CounterStrike? Ibland är det svårt att missa skogen för alla träden. Det är mer än en hobby nämligen en livsstil och allting hänger således ihop. Saknar du en pusselbit blir hela pusslet lidande

Stanna upp och fundera ibland.

Det finns så otroligt många aspekter att beakta när man väljer att ha träning som livsstil. Givetvis handlar allt först och främst om vilka mål du har. Om du inte har alltför höga ambitioner behöver du kanske inte oroa dig över små petitesser som näringstiming, något som den tävlande och apirerande atleten däremot inte alls kan se förbi. Lägg ribban efter din egen ambition och gör det som känns rätt för dig. Alla vill inte bli världsmästare likaväl som att alla inte vill träna för att få ta med sig en partner hem från krogen. Vad du än gör, var ärlig mot dig själv i ditt val av grad här och således med jobbet som hör därtill. Om du inte maximerat arbetet ska du inte heller förvänta dig maximerat resultat. Jag tror att vi alla känner någon, eller åtminstone träffat någon, som gnäller over uteblivna resultat men när du ser dessa individer på gymmet, om de nu dyker upp, förstår man snabbt varför. Det tenderar att bli mer träning av käkmuksulaturen än biceps och då är förklaringen till varför armmåttet står still inte svår att begripa. ”Don’t be upset by the results you didn’t get with the work you didn’t do”.

Fundera på vad ditt mål med träningen är och vad du faktiskt vill åstadkomma. Därefter kommer egentligen det viktigaste av allt, att tro på dig själv. Du måste själv tro på möjligheterna du har och förstå innebörden av makten som vilar i dina egna händer. Om du inte tror på din egna förmåga, om du tvivlar på att du kan göra det här, då är kampen förlorad redan innan du börjar. Allting, och jag menar allting, hänger på din egen inställning till vad det är du tänker ta dig an och det gäller allt här i livet. Så börja i rätt ände. Bestäm dig för vad du vill göra och tro på att det är möjligt! Den enda som kan stoppa dig själv är du själv, och det beslutet ligger alltid i dina egna händer.

Träningen är ingen sprint, utan ett marathon.
Nu börjar det. Här börjar den fantastiska resan. Den resa som du kommer befinna dig på resten av ditt träningsliv. Med den mentala delen redo är det ju nämligen bara en sak som fattas, att ta det första klivet. Börja med att testa det tränings- och kostupplägg som intresserar dig och tycks passa dig bäst. Och här kommer det viktiga. Spara kvittot. Gå vidare i träningen, var öppensinnad och testa ett nytt upplägg som även det verkar lovande. Spara kvittot. Du börjar fundera på om 3 g protein per kg kroppsvikt ger bättre resultat än 2 och testar även denna teori. Spara kvittot. Vadå spara kvittot, vad pratar du om? Det är simpelt. Oavsett vad det är du gör, hur du väljer att agera i en given situation, kommer du alltid få ett kvitto på just det valet. Kortfattat sagt, cause and effect. Fick du enorm träningsvärk av hantelcurls men inte ett dugg av stångcurls? Ja då vet du vad som tycks fungera bäst för dig. Eller när din flickvän frågar dig om hon gått upp i vikt och ditt svar inte riktigt var det hon förväntade sig (inga namn nämnda) tenderar effekten att bli flygande glas, orkanstorm och ett flertal nätter på stenhårt liggunderlag veckorna därpå. Orsak och verkan, simpelt va? Vad var det jag gjorde och vad fick jag i utbyte? Jag kan inte nog understryka vikten av att gå tillbaka och reflektera över de val du gör. De är många, hundratals, varje dag. Att ignorera effekten av dessa vore inget annat än korkat även om dina mål inte är att stå inoljad på en scen under bländande strålkastarljus. Genom att konstant reflektera över vad du gör så försäkrar du dig om att du aldrig gör samma misstag två gånger. Du försäkrar dig om att du alltid ämnar att ändra om något som inte fungerade förra gången. Du försäkrar dig om att alltid optimera din prestation och din fysik. Du försäkrar dig med andra ord om resultat.

Reflektion ger resultat. Här är Viktors egna de senaste åren.

Om du efter åtta veckor på ett specifikt träningsschema lyckades slå personbästa i alla dina lyft har du med största sannolikhet hittat ett fungerande koncept för dig. Tolka kvittot på arbetet du utfört, inse vad som fungerade och vad du kunde gjort annorlunda. Därefter gör du om processen. Det klaffar lite bättre denna gången, det kändes bättre här och där men kanske skulle jag gjort si och så annorlunda. Du reflekterar över det nya kvittot, drar lärdom och går vidare. På detta sätt fortskrider sedan din väg mot dina mål. Genom att konstant reflektera över vad du gör och varför kommer du nå så mycket längre i din satsning. Man kan aldrig ta något för givet eller helt enkelt bara hoppas att det ska fortsätta i den takt som det gör för den dagen det vänder och istället går utför så vet du inte vad du ska ta dig till. Om du däremot sparat dina kvitton under resans gång och står där med alla korten på bordet kan du snabbt peka ut boven i dramat och eliminera den för att fortsätta utvecklas.

Det handlar kort och gott om att själv ta kontrollen över din prestation. Agera utifrån dina erfarenheter och dra lärdom från dina val. Det är alltid upp till dig. Mängden arbete du lägger, det får du tillbaka i motsvarande mängd resultat. Bestäm dig för vad du vill åstadkomma, tro på dig själv och ta dig sedan an utmaningen. Och vad du än gör, släng inte det där kvittot.



Liknande artiklar
Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Äter du för lite – och därför inte går ner i vikt?

Har du hört att om du äter för lite så slutar du gå ner i vikt? Att kroppen hamnar i svältläge och håller fast vid fettet? Det låter dramatiskt, men är det sant?

3 feb. 2025

Jakten på lycka och myten om träning som straff

Mange och Pischa diskuterar vanliga mönster som kan hålla oss tillbaka och hur tacksamhet och balans kan bli nyckeln till ett mer hållbart och glädjefyllt liv.

27 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Hälsosam mat på resande fot

Vi inledde med att dela våra veckovisa erfarenheter. Jossan uttryckte sin frustration över sin pågående renovering av hemmet och de opålitliga entreprenörerna. Fördröjningarna och bristen på kommunikation har varit en betydande källa till stress för henne. Jag delade mina egna erfarenheter med entreprenörer och betonade de vanliga problemen med missade deadlines och ökade kostnader.

17 jan. 2025

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024