Håll i hatten för här kommer det en radda med ”not so humble brags”. Jag har aldrig varit starkast, snabbast, mest vältränad eller haft de skarpaste magrutorna (faktiskt aldrig haft några). Däremot är jag en projektmänniska i grund och botten – och det är en sjukdom. Men det är även något som gjort att jag lärt mig hur man ska slutföra ett träningsprojekt.
Här tänkte jag lista några av de tips som jag samlat på mig genom åren, både från mina egna erfarenhet, men även genom konsultation från andra projektisar. Jag flikar in lite reklam här också; i mitten av oktober kommer min och Josef Erikssons serie där jag och många andra ska öka så mycket som möjligt i knäböj på fem månader. Nu åter till skrytet:
För att jag ska övertyga dig om att jag faktiskt genomfört en del projekt tänkte jag lista några av dem här nedan:
- Ökat från 160 kg till 200 kg+ i marklyft på 15 veckor (Se serien och slutresultatet nedan)
https://www.youtube.com/watch?v=Fnrvl21QKTs https://youtu.be/hjZV4yCMNcw https://youtu.be/NHVuunu1phw
- Gått från Stockholm till Göteborg på 12 dagar (Podd om ämnet nedan)
https://tyngre.se/podcast/arhundradets-powerwalk/
- Sprungit ett gäng Fjällmarathon (Rekommenderas)
- Stakat ett Vasalopp på en SkiErg-maskin (Rekommenderas ej)
Sen har jag även misslyckats med några projekt, bland annat:
- Öka från 75 kg till 120 kg i bänkpress på 15 veckor
- Springa 129 km under 24 timmar (Bröt efter 8,7 mil)
Med detta sagt så har jag både upplevt sött och salt inom ämnet. Här nedan listar jag mina topp tre tips till dig som satt igång med en träningssatsning och vill optimera dina chanser att lyckas, eller till dig som ständigt misslyckas med allt vad du ger dig in i.
1. Respektera målet
Visst, du måste givetvis tro på att du kommer klara den utmaning du har framför dig. Men var också realistisk, det finns en chans att du inte klarar det. Detta låter möjligtvis lite negativt men mitt tankesätt är så här:
Det finns en viss procentuell chans för att du klarar ett projekt och en annan procentuell chans att du inte klarar projektet. Din yttersta uppgift under den här träningsperioden fram till slutprovet är att öka den procentuella chansen för att du ska klara det så mycket som möjligt. Detta görs oftast inte genom att köra hela vägen in i kaklet utan genom att träna smart.
Om ditt mål är att öka i bänkpress så mycket som möjligt och dagens pass innehåller 8 set men du börjar känna av axeln efter 6 set, då är du smart och struntar i de sista två seten. Om du däremot känner att din teknik börjar fallera efter 6 set, sänk vikten på de två sista seten så du får till kvalitén i lyften.
Detta kommer över tid minska risken att du skadar dig och i och med det öka chansen att du klarar projektet. Du måste helt enkelt vara ärlig mot dig själv och komma fram till när det är läge att trycka på bromsen eller för den delen gasen!
2. Tänk inte på träningen hela tiden
I början av veckan läser du igenom kommande dagars pass, på lördag så har du några väldigt utmanande set framför dig. Om du går hela veckan och visualiserar hur det kommer gå, hur det kommer kännas och att du kommer klara allt lätt som en plätt lär du bli förvånad när känslan inte infinner sig på lördagen. Det kan givetvis gå bra men om det går dåligt, då har all mental energi du lagt på detta pass varit i onödan och risken för att du blir nedstämd och nedtryckt av att du inte uppnådde den känslan/resultat du var ute efter är överhängande.
Istället: Notera att det är ett tungt pass på lördagen, men fokusera på vad som ska göras innan. När lördagen väl kommer har du massvis men mental energi att ge passet, du ska då intala dig själv att det här ska du göra så bra som möjligt och fokusera på de viktiga bitarna. Eftersom du inte har någon uppbyggd förväntning på hur det ska kännas kan du då anpassa dig efter hur det går, och skulle det inte gå vägen är den mentala stupet du puttas ner för inte lika högt som om du byggt upp ett Eiffeltorn av förväntningar.
3. Ta emot motgångar med en varm kram
Det kommer att ske: du kommer ha skitpass, du kommer säkert få ont, det kommer vara jobbigt och ibland undrar du varför du ens gav dig på detta. Om du är förberedd på att detta kommer att hända och redan innan funderat ut hur du ska tänka vid dessa tillfällen så slipper du den akuta ångesten som resulterar i en Ben & Jerry's samt en Smultring (smygmaxning) bara för att se att du fortfarande är stark.
Så här tänker jag:
Skitpass
Idag är ett av alla skitpass som kommer komma, det kommer komma fler och bara att jag tog mig igenom det (oavsett utförande) är en bedrift. Kanske har jag lärt mig något, men av detta pass drar jag inga stora växlar gällande min styrka eller teknik.
Herrejösses vad jobbigt det är att träna så här mycket
Hade det inte varit jobbigt så hade genomförandet inte varit lika smakrikt, lärdomarna hade varit färre och nöjdhetsbarometern legat någonstans kring låga mitten. Att jag fortsätter trots detta är det som gör att jag kommer klara av det, att det är så här jobbigt är också anledningen till att många andra kommer misslyckas (sorry bro men lite tävling har jag i mig).
Aj, det gör ont
Nu är det nog bäst att avsluta passet innan det här blir värre, så får jag se hur det känns imorgon.
Aj, det gör ont dag två
Okej vi lägger in två dagars vila nu och känner efter då, skönt att kunna fokusera på något annat ett tag. Att missa ett eller två pass kommer knappast vara avgörande för om jag klarar slutmålet eller inte.
Aj, det gör ont dag fyra
Det här verkar ändå vara något som kan ligga kvar ett tag. Går detta att träna runt? Kan jag lägga in en veckas ”träna runt-träning” innan jag hoppar tillbaka in i programmet?
Aj, det gör ont dag elva
Nu är det nog dags att söka hjälp för detta.
”Nästa gång du älskar, tänk på mig”, sjöng bandet Svensk Pop någon gång under tidigt 2000-tal, men det behöver du absolut inte göra. Däremot kan du tänka på dessa tips nästa gång du ger dig in i ett projekt.
Det spelar ingen roll om det är löpning, styrkelyft eller höjdhopp. Jag vågar lova att det ökar dina chanser att lyckas.
På tal om lycka, lycka till!