"Träna? På semestern?!"

Varför sticker det i somliga individers ögon när någon väljer aktivitet framför inaktivitet?

Sebastian Avindell

Vädret är som vanligt rätt schizofrent i all sin härlighet, där korta glimtar av sol blandas friskt med både regn, hagel och tornados. Den svenska sommaren är med andra ord här, och med den kommer även semestern. Semester, detta mytomspunna fenomen. Bara att tänka på fyra veckors sovmorgnar, grillat och en kavalkad av Tomas Ledin-hits på radio kan få även den mest blyga svensk att blomma ut likt en ros. Äntligen är det dags att leva på riktigt, säga hej då till den odrägliga chefen, bada och klippa gräset tidigt på morgonen bara för att reta den där lata grannen.

Men, semester brukar också vara något av en vattendelare vad gäller det här med fysisk aktivitet. Grovt sätt händer två saker på den biten runt om i vårt avlånga land. Man slutar antingen att röra sig överhuvudtaget, förutom mellan grillen och hängmattan eller så läggs det i ytterligare en extra växel så det springs, lyfts och flåsas värre än vanligt. Hängmatteliggaren, öldrickaren eller grillmästaren får sällan frågor på varför de går i fysisk dvala i fyra eller fem veckor. Annat är det dock med dem som låter svetten lacka, annat än av frustrationen över att försöka fälla ut en i hopfällbar solstol.

Ponera att du precis avslutat din löptur, eller kommer hem med gymväskan över axeln. Solen strålar och det mesta känns fantastiskt. Musklerna har fått jobba, du är ledig och har dessutom fått så pass mycket solbränna att du inte längre kan kamouflera dig själv genom att stå framför en vit vägg. Plötsligt möter du på din granne, Leffe.

Leffe är för all del inte något fysiskt vidunder, men han brukar hålla igång åtminstone lite. Spelar innebandy någon gång i veckan, går på ett och annat pass på det lokala gymmet. Men nu är det semester, och då skyr Leffe allt vad fysisk aktivitet heter. Något uppfodrande synar han dig från topp till tå, innan han med lätt häpnad i rösten utbrister:

”Men, du har väl inte varit och tränat?! Det är ju semester!”

Jag förstår att många dras till stillasittandet på semestern. Trots allt är det enkom några korta veckor på året när allt inte behöver vara ett ekorrhjul av rutiner och måsten. När man som människa kan tillåta sig att bara vara. Jag fattar grejen. Vad jag dock inte riktigt förstår är det totala häpnaden inför att det faktiskt kan finnas en motsats, nämligen vi, det vill säga du och jag kära läsare, som faktiskt njuter av att få röra oss än mer än vanligt. Många gånger möts man av en attityd som mest kan liknas vid att vi förstör vår semester, vi som fyller den med träning. Som om det vore en oskriven sanning att semestern ska vara så stillasittande det bara går, gärna indränkt i ett hav av onyttigheter med en hel del inslag av alkohol. Jag menar, tackar du nej till en kväll ute med goda vänner och en pilsner, med motiveringen att du ska upp och träna tidigt så kommer i alla fall hälften av vännerna tro att du tappat förståndet. Inte kan man väl gå upp tidigt och träna på semestern? Det verkar ju helt barockt! Och nog farao måste det vara något fel på den som väljer bort öl och jordnötter till förmån för att ta en kopp te och hoppa i säng innan klockan tio?

Krasst är det väl helt enkelt såhär: det är inte fel på att välja något av de två ovanstående valen. Klart man ska ta en öl med polarna ibland, om det är det man vill. Och givetvis ska man passa på att sova ut då och då under semestern, om det är det man som person saknar mest i vardagen. Tids nog kommer en tid med smällkalla morgnar där mörkret är lika kompakt som en kall kopp svart kaffe. Allt det är ju ok, inte sant?

Men, varför är det då inte ett lika självklart faktum att man ska få göra motsatsen? Ty, det är faktiskt som så att många av oss saknar att få röra på oss mer i vardagen. Och då är semestern ett alldeles ypperligt tillfälle att göra detta. Kanske testar man ett helt nytt träningsupplägg, eller helt ny träningsform. Jag menar, plötsligt finns där ju så mycket tid att vara fysisk aktiv på. Det vore ju synd och skam att inte nyttja den!

Så det hela borde egentligen inte vara så konstigt. Lika naturligt som det i mångas ögon är att gå in total fysisk dvala så fort klockan slår semester, lika fullt självklart bör det väl vara att vilja träna mer på sin ledighet? Jag har aldrig riktigt förstått varför det verkar sticka i somliga individers ögon när någon väljer aktivitet framför inaktivitet. Är det avundssjukan som talar? Det dåliga samvetet? Total oförståelse? Jag vet inte riktigt. Vad jag dock vet är att det aldrig skulle vara ok att påtala för någon att denne tar det för lugnt på semestern. Att det är lite för mycket rosé och Sommar i P1. Att kroppen inte vill befinna sig i totalt stiltje i fyra veckor, för att under denna tid marineras i fet mat och brun-utan-sol.

Så ja, jag har tränat på semestern. Så det står härliga till, till och med. För att det är det jag älskar mest i den här världen, näst efter min familj. Att känna lungor och muskler jobba för fullt. Träningsvärken som kommer därefter. Därför är det som så jag helst tillbringar min semester. Om du hellre ligger nedfälld i en baden-baden stol är det givetvis din ensak. Ändå kan jag inte undgå att ställa mig själv frågan, vem är egentligen den konstiga här? Den som väljer att röra på sig när tillfället bjuds, eller den som helt avstår?

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024