Träna rätt – vad är det?

Hård tung träning och bra mat i motsvarande mängd. Svårare än så behöver det inte vara.

Leddya Reimann

Med "rätt" pratar vi inte teknik. Det är ett annat kapitel. Viktigt, men ändå ett annat kapitel.

Nej, jag pratar om att träna rätt för att faktiskt gynna kroppen på ett givande, effektivt, roligt och hållbart sätt. 

Först och främst, vem är jag som sitter här och yttrar mig? Jag har fått äran att skriva tidigare här på Tyngre. Gymträningen och jag har gått hand i hand sedan 2016. Jag var då sproilans ny och faktiskt rädd för gymmet. Underviktig, ätstörd, osäker med skev självbild och hade då inte styrkan att racka av 20 kg. Men jag lärde mig snabbt sätta utseendehets åt sidan och träna för att bli stark. På riktigt. Året senare läser jag om Jenny "Kitsune" Adolfsson. Hon vann SM i Chins SM. "Hur coolt var inte det...", tänkte jag. "Det SKA jag bara vinna en dag", fortsatte jag.

Så jag tog min taniga kropp och satte upp målen:

  • Vinna Chins-SM
  • Vinna Muscle Up-SM
  • och ta 3 gånger min kroppsvikt i marklyft

Idag har jag mina 2 SM-guld idag. Ligger och slickar 2,7 ggr kroppsvikten i marklyft. 3:an kommer en dag. En dag.

Okej. På dessa 5 år hann jag även utbilda mig och jobba som PT. Synen på träning går lite som en röd tråd genom mångt och mycket lärde jag mig snabbt. Många gör det så mycket svårare än vad det egentligen är.

För att inte slå knut på sig själv i fitnessdjungeln vad gäller utseendehets, den perfekta smoothie-bowlen eller omständiga övningar börjar vi med att faktiskt våga träna tungt! Använd din kropp till fantastiska och autentiska övningar som marklyft, knäböj, bänkpress och kroppsviktsövningar som chins, dragonflags och frontlevers. Vi talar tunga övningar men som också stärker din kropp så sjuhelsikes bra!

Våga släppa de vanliga 8-12 repsen och kör istället de där tunga 2-4 utmanande repetitionerna. Helt säkert kommer du förvånas över hur mycket kraft du har i tanken. Känslan när du dragit stången du inte trodde du hade i dig är inget mindre än obeskrivlig.

Men, vad händer då med pumpen vi alla faktiskt trivs med att se? För så är det ju. Oavsett syfte med träningen så är det ändå så att det ger tillfredsställelse och självkänslan en bra push. 

I min värld är ju just starka muskler stora muskler. Du kan ju faktiskt även utföra tunga imponerande övningar med de där musklerna som kanske råkar vara något mindre än muskler som enbart tränats för hypertrofi. Även om den metabola stressen inte alls blir densamma innebär det inte att du är utan pump. Du kommer istället få höra ”fan du ser stark ut”. Det är bra ord och om inte annat en push i egen klass.

Nu måste vi ju äta också. Rätt självklart. Jag ser allt som oftast överpyntade tallrikar som jag slår vad om smakar som en dröm precis som de ser ut. Jag tycker också det kan vara trevligt att ibland gå all in, och kanske hamnar även min perfekta tallrik på sociala medier vid något tillfälle.

Men gott folk: Mat. Redig mat. Basvaror. Utgå från tallriksmodellen. Öka eller minska vid behov, det är inte svårare än så. Gör det inte svårt. Våga äta mat! För nu när du tränar för styrka med alla fina helkroppsövningar förbränner kroppen konstant. Fyll på med bra rejäl mat. Kan inte säga det nog många gånger.

Kontentan av detta; Min erfarenhet som gjort att jag tyckt 90% av alla träningspass efter 6 år alltid känts attraktiva? Våga hitta ditt starkaste jag.

Detta jidder om att du som tjej skulle bli androgyn av att lyfta tungt? Tänker inte ens gå in där. Alltså, det är inget fel i att träna för pump, men jag vill ändå slå ett slag för att du ska utmana dig själv. Jag kan gå i god för att träningen tas till nya höjder när du inser hur stark du egentligen är – om du bara vågar.

Kroppens kvalitet kommer höjas nu och för framtiden.

The sky is the limit.

Eller du.


Photo by Alora Griffiths on Unsplash


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023