Världens mest vältränade

Det är dags att räkna in crossfit i idrottens finrum.

Sebastian Avindell

Medan vi låter julmaten sjunka undan och stämmer av fett och socker i mängder så tänkte jag mig att det vore bra att vi tog tag i en kontroversiell fråga, kära läsare. Jag tänker mig som så att eftersom de flesta av oss är alldeles för mätta och saliga av julstämning, så kanske debatten inte behöver urarta till regelrätta verbala smockor, så som det ibland annars brukar bli.
Vare sig man älskar, hatar eller är fullkomligt likgiltig inför fenomenet och sporten crossfit så är det troligt att man hört talas om Games, crossfitens VM. Och har man det är det också högst sannolikt att man känner till att det atleterna tävlar om, förutom ära och berömmelse samt en rätt rejäl prissumma, är titeln och rätten att få kalla sig "världens mest vältränade man/kvinna". Och det är just det jag tänkte att vi skulle beröra idag. Nämligen denna till synes något oskyldiga titel, som får en del människor att tappa fattningen på samma vis som när Arne Weise får höra att julvärdarna i år inte kommer sändas live. Och, se så nu, ta det lugnt. Ta några Aladdinparaliner till och profylaxandas lite, så vi på ett sakligt vis kan fortsätta.
Såhär kan de väl inte säga, utbrister många. Vaddå mest vältränade? Alla ironmanatleter då? Ultralöpare? Våldsamt starka strongmanatleter?! Ska crossfiten bara hålla på och spotta på dem? Va? VA?! Men låt oss nu bryta ned detta lite. Och, fyllda magar och salighet till trots, låt mig i sedvanlig ordning utfärda en brasklapp. Nej, jag anser inte att crossfit är bättre än någon annan sport. Jag tycker inte att dess atleter är strået vassare än alla andra. Men, och det här är viktigt och själva essensen i texten, jag är helt övertygad om att crossfiten förtjänar mer credd än vad den idag får. Varför, frågar du nu?

Vi tar och tänker efter lite. Många, allt för många faktiskt, ser på crossfit mer som ett fenomen än som en seriös idrottsform. De ser neonfärgade kläder och sådana där konstiga pull-ups framför sig, när crossfit kommer på tal. Kanske skojar de till det om att det alltid ska tränas i bar överkropp och slösas med enorma mängder mängder magnesium också. Men, bortom det där då? Finns det fog för att crossfit tar sig rätten att utnämna jordens mest vältränade atleter?
Jag skulle vilja påstå att det faktiskt ligger en del sanning i det. Det är sant att vältränad är ett begrepp som är rejält töjbart. Det ligger så att säga i betraktarens ögon att göra den bedömningen. Men, betyder det att crossfit bara är något som går att vifta bort? Nej. En seriöst satsande crossfitatlet måste bemästra en rad tuffa moment, varav många egentligen inte är förenliga med varandra. Explosiv maxstryka ska samsas med uthållighet nog att både kunna ro och springa långt. Gymnastik i dess mer avancerade form, innefattande repklättring, ringar och att gå på händer lika bra som en normal människa använder sina fötter, är också ett måste. Det är inte helt lätt att balansera den sortens träning, både vad gäller momenten i sig men också i hur allt runt omkring måste skötas med minutiöst precision, för att kroppen inte helt sonika ska tacka för sig. Tycker du fortsatt att det låter larvigt? Låt oss då titta på ett av momenten från Games 2016. Atleterna sprang först en 7 km lång terrängbana, följt av en marklyftstege där vikterna för herrarna startade på 192 kg och avslutades på 278 kg. För damerna var samma siffror 124-188 kg. Det tycker i alla fall jag är rätt imponerande.
Så man kan givetvis tycka vad man vill om att världens mest vältränade atleter enligt sporten själv ska återfinnas inom crossfit. Betraktarens ögon och så vidare. Men, jag tycker det är på tiden att crossfitatleterna på elitnivå får den respekt de förtjänar. Oavsett vad man anser som crossfit så går det inte att bortse ifrån vilket bredd dessa atleter har. De är en idrottsvärldens McGyver, måhända inte allra bäst på något, men otroligt mångsidiga och med pannben av hårdaste stål. Lite som med friidrottens mångkampare, fast med flashigare kläder, om man så vill.

Det är helt enkelt dags att räkna in crossfit i idrottens finrum, vare sig man gillar det eller inte. Borta är de dagar då utövarna kunde avfärdas som tokstollar som genom sin felträning fullkomligt kataboliserade sönder sina muskler, och drog av ryggen genom att lyfta marklyft med teknik som fick tankarna att närma sig en krokig banan. Den tiden är förbi. Kvar finns en idrott där bara den yttersta eliten (0.02 procent) når det absoluta finrummet, nämligen Games. Och då kan jag tycka att det finns fog för att kalla sig världens mest vältränade atleter, eller åtminstone de mest mångsidiga. Så det så.
Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023

Kajjan Andersson gästar podden

Kajjan Andersson är journalisten som lever, andas och jobbar kroppsaktivism. Hon tar oss genom do’s and don'ts och vilka "får" egentligen kalla sig kroppspositiva?

6 nov. 2023

Lisa Engblom – från överviktig till hälsocoach

Lisa Engbloms resa började genom ett beslut som togs efter en dramatisk händelse på jobbet. Hör henne berätta om hur tiden på IVA fick henne att tänka om kring hennes egen hälsa.

30 okt. 2023

NPF-diagnoser och sambandet med obesitas

Charlotte Ovesson gästar podden och berättar sambandet mellan NPF-diagnoser och obesitas.

23 okt. 2023

Snack med Ashkan

Vi snackar med kompisen Ashkan Aghili och berör både Askans senaste tävlingssatsning och de senaste förändringarna kring Tyngre Oldschool.

23 okt. 2023

Från träningshat till träningsförälskelse med Sanne Rudd

Sanne Rudd har gått ned 55 kg! Hon gästar podden och berättar om hur man går från att hata träning till att inte kunna vara utan.

16 okt. 2023

Min Tjockumentär

Vi diskuterar den omtalade dokumentären Min Tjockumentär skapad av Fredrik Boltes. Vi pratar Fettfobi, varför Fredrik inte "ville" gästa podden och vår syn på det hela.

9 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023