Världens mest vältränade

Det är dags att räkna in crossfit i idrottens finrum.

Sebastian Avindell

Medan vi låter julmaten sjunka undan och stämmer av fett och socker i mängder så tänkte jag mig att det vore bra att vi tog tag i en kontroversiell fråga, kära läsare. Jag tänker mig som så att eftersom de flesta av oss är alldeles för mätta och saliga av julstämning, så kanske debatten inte behöver urarta till regelrätta verbala smockor, så som det ibland annars brukar bli.
Vare sig man älskar, hatar eller är fullkomligt likgiltig inför fenomenet och sporten crossfit så är det troligt att man hört talas om Games, crossfitens VM. Och har man det är det också högst sannolikt att man känner till att det atleterna tävlar om, förutom ära och berömmelse samt en rätt rejäl prissumma, är titeln och rätten att få kalla sig "världens mest vältränade man/kvinna". Och det är just det jag tänkte att vi skulle beröra idag. Nämligen denna till synes något oskyldiga titel, som får en del människor att tappa fattningen på samma vis som när Arne Weise får höra att julvärdarna i år inte kommer sändas live. Och, se så nu, ta det lugnt. Ta några Aladdinparaliner till och profylaxandas lite, så vi på ett sakligt vis kan fortsätta.
Såhär kan de väl inte säga, utbrister många. Vaddå mest vältränade? Alla ironmanatleter då? Ultralöpare? Våldsamt starka strongmanatleter?! Ska crossfiten bara hålla på och spotta på dem? Va? VA?! Men låt oss nu bryta ned detta lite. Och, fyllda magar och salighet till trots, låt mig i sedvanlig ordning utfärda en brasklapp. Nej, jag anser inte att crossfit är bättre än någon annan sport. Jag tycker inte att dess atleter är strået vassare än alla andra. Men, och det här är viktigt och själva essensen i texten, jag är helt övertygad om att crossfiten förtjänar mer credd än vad den idag får. Varför, frågar du nu?

Vi tar och tänker efter lite. Många, allt för många faktiskt, ser på crossfit mer som ett fenomen än som en seriös idrottsform. De ser neonfärgade kläder och sådana där konstiga pull-ups framför sig, när crossfit kommer på tal. Kanske skojar de till det om att det alltid ska tränas i bar överkropp och slösas med enorma mängder mängder magnesium också. Men, bortom det där då? Finns det fog för att crossfit tar sig rätten att utnämna jordens mest vältränade atleter?
Jag skulle vilja påstå att det faktiskt ligger en del sanning i det. Det är sant att vältränad är ett begrepp som är rejält töjbart. Det ligger så att säga i betraktarens ögon att göra den bedömningen. Men, betyder det att crossfit bara är något som går att vifta bort? Nej. En seriöst satsande crossfitatlet måste bemästra en rad tuffa moment, varav många egentligen inte är förenliga med varandra. Explosiv maxstryka ska samsas med uthållighet nog att både kunna ro och springa långt. Gymnastik i dess mer avancerade form, innefattande repklättring, ringar och att gå på händer lika bra som en normal människa använder sina fötter, är också ett måste. Det är inte helt lätt att balansera den sortens träning, både vad gäller momenten i sig men också i hur allt runt omkring måste skötas med minutiöst precision, för att kroppen inte helt sonika ska tacka för sig. Tycker du fortsatt att det låter larvigt? Låt oss då titta på ett av momenten från Games 2016. Atleterna sprang först en 7 km lång terrängbana, följt av en marklyftstege där vikterna för herrarna startade på 192 kg och avslutades på 278 kg. För damerna var samma siffror 124-188 kg. Det tycker i alla fall jag är rätt imponerande.
Så man kan givetvis tycka vad man vill om att världens mest vältränade atleter enligt sporten själv ska återfinnas inom crossfit. Betraktarens ögon och så vidare. Men, jag tycker det är på tiden att crossfitatleterna på elitnivå får den respekt de förtjänar. Oavsett vad man anser som crossfit så går det inte att bortse ifrån vilket bredd dessa atleter har. De är en idrottsvärldens McGyver, måhända inte allra bäst på något, men otroligt mångsidiga och med pannben av hårdaste stål. Lite som med friidrottens mångkampare, fast med flashigare kläder, om man så vill.

Det är helt enkelt dags att räkna in crossfit i idrottens finrum, vare sig man gillar det eller inte. Borta är de dagar då utövarna kunde avfärdas som tokstollar som genom sin felträning fullkomligt kataboliserade sönder sina muskler, och drog av ryggen genom att lyfta marklyft med teknik som fick tankarna att närma sig en krokig banan. Den tiden är förbi. Kvar finns en idrott där bara den yttersta eliten (0.02 procent) når det absoluta finrummet, nämligen Games. Och då kan jag tycka att det finns fog för att kalla sig världens mest vältränade atleter, eller åtminstone de mest mångsidiga. Så det så.
Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024