Nytt liv, nya vanor

Men att hux-flux få betydligt mer tid på sig måste inte nödvändigtvis vara en bra grej.

Alex Danielsson

Fler gånger än jag kan räkna har jag skrivit krönikor om mina egna träningsrutiner. Fram till för en månad sedan så har dessa vanor dominerats, eller rentav toppstyrts helt av väckarklockan. Den ilskna lilla rackaren, nuförtiden också väl maskerad till mobiltelefon, har gjort ett bra jobb i ruska tag i mig vid 4.15-tiden, och oftare än du förmodligen tror så har jag dessutom masat mig upp då.

Skälet till detta halvnokturna förhållande är inte på något sätt kopplat till en överdriven produktionsiver eller en illa dold Bror Duktig-personlighet. Jag har helt enkelt varit tvungen.

Bor man i Västerås, jobbar i Solna, och dessutom har barn med kvällsaktiviteter i huvudstaden, så blir livspusslet minst sagt utmanande om man dessutom sitter med ett par hörnbitar det står träning på. Så för att överhuvudtaget få någon form av träning gjord så har jag de senaste 15 åren utfört mitt älskade kroppsarbete när väldigt många andra sover.

Sedan 4 veckor tillbaka är vi dock i ett annat läge. Jag och broder Andreas‌ [(1)] driver vår egen låda – faktiskt den du på ett eller annat sätt håller i nu – Tyngre. Vi gör det för att vi vill. Vi gör det som vi vill. Och vi gör det extra mycket för att vi upplever att det är vad du vill. Förutom alla positiva strokes som sköljer över oss från läsare, tittare, lyssnare, besökare och alla ni andra som stöttar det vi gör, så finns det också andra nytillkomna guldkorn. Att jag numera sparar ca 70 minuter i restid till kontoret varje dag – enkel resa – är ett av de mer betydande.

Tiden är svår att fånga. Och svår att behålla.
Totalt blir det alltså mer än två timmar varje dag som jag med det frigör. Jag har lovat mig själv att använda en av dessa till att sova lite längre. Därför är klockan sedan några veckor ställd på 5.30-ish. Nu är just det här sovprojektet ännu lite av en försöksverksamhet. 15 år av inetsade mönster tar liksom en del tid att tvätta bort. Men en initial feeling är att denna nya rutin passar mig… rätt illa…

Man kan ju tro att jag skulle vakna upp starkare och mer laddad än någonsin. Och ur ett mentalt perspektiv är det kanske också så. Men rent fysiskt känner jag mig sömnigare, degigare och slöare. Den extra timmen har såklart gett mig mer vila och därmed bättre återhämtning i alla delar. Men den gör också att jag på ett medvetet plan ges tid att tänka, fundera och rentav intellektualisera det jag gör. Där jag timmen tidigare var för trött för att ifrågasätta rimligheten i själva gärningen, är jag nu tillräckligt vaken för att skapa mentala spärrar och logiska hinder.

Låter som världsliga problem, eller? Icke. Dock innebär nästan all förändring någon form av anpassning, och i just det här fallet verkar det ta tid.

Så medan jag fortsätter att rikta min och Andreas odelade tacksamhet till att just du här och nu understryker relevansen i vad Tyngre står för, så ska jag samtidigt förbereda mig för morgonens träningspass.

Frågan är bara hur tidigt det ska ske.

I dina växande musklers tjänst!

Alex


REDAKTÖREN LISTAR
‌ Pulshöjare

1. Dubbla Podcasts från och med nu‌
Som sagt tidigare så växlar vi nu upp utgivningen av Tyngre Radio. Två avsnitt per vecka är det som gäller från och med nu.

2. SM på G!‌
Bara om ett par dagar är det dags för årets andra SM byggning och fitness. Och inte heller dit måste jag resa.

3. Nicole Wilkins Fitness Championships & Nordic Pro – 11-12 oktober‌
Vår kompis KP Ourama anordnar tillsammans med Ms Figure Olympia Nicole Wilkins en härlig fitnesshelg i Lahti, Finland.

4. Styrkelyfts-VM i Aurora, Colorado – 3-8 november‌
Ännu har vi ingen aning om vilka svenskar eller finnar som ska åka, men vi räknar med att behöva leta upp en stream eller två.

5. Fitnessfestivalen 2014 – 29 november-1 december‌
Mentorn Ove Rytter ocb hans formidabla fruga Catharina förestår i år vad som verkar bli en rekordstor långhelg i hanstelsvängens tecken. Längtar!Liknande artiklar
Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023