The Song of The Stång

Vägen mot gainzen tar oss genom flera olika faser. Här sjunger Alex om några av dem.

Alex Danielsson

Om du läser detta är det sannolikt så att du på ett eller annat sätt gillar styrketräning. Kanske är du precis som jag till och med övertygad om att styrketräning är den allra mest överlägsna träningsformen, som på flera sätt ger oss det fundament vi resten av dagen kan luta oss mot och utgå från. Kanske är du redan frälst, precis som jag.

Då känner du till att träningen är härlig när den är tung, enkel när den är lätt och fantastisk när den stämmer. Men den är – trots att många, inte minst de ännu otrogna, tror så – aldrig okomplicerad. Utan att tillskriva en 220 cm lång järnstång alltför stora förtjänster så blir träningen på många sätt som livet i stort. Ju mer vi lär oss om det, desto mer inser vi att vi inte vet.

Sett utifrån så verkar det hela dock ganska simpelt. Man flyttar liksom en vikt från en plats till en annan. Sedan upprepar man det tills det är dags att fylla på vattenflaskan. Men vi som vet, vi vet. Vi vet att det under denna kuliss av lättinfriade löften döljer sig en annan sanning. En där hårdvalutan utgörs av en kombination av svettigt och målmedvetet arbete, ett stort mått av lyhörd nyfikenhet och en obändig vilja att utvecklas. 

Nu följer inte alla samma flodfåra i livet. Alla håller inte ens ut med träningsväskan över axeln länge nog för att hinna uppleva träningens sötma. Men för väldigt många andra krigare kan upplevelserna av stålet delas in i följande steg:

Fas 1 – Anything goes

”Välkommen till Snitsaranläggningen Nr 1, hoppas du och ditt autogiromedgivande ska trivas här hos oss. När du nu under den obligatoriska kvarten fått memorera numren på alla våra maskiner, och dessutom lärt dig att vara tyst när du tar i, och helst också vara torr om du måste svettas, så får du här ett piffigt färgat kort att sätta ett kryss i varje gång du är här. Får det lov att vara en DN och en flaska Perrier till det?”.‌

Vi minns alla vår första gång. Nervösa, förväntansfulla men samtidigt fyllda till bredden av den lätt obehagliga känslan att befinna oss på fel ställe. Men vi tog oss dit. Vi gjorde det vi skulle, vad vi trodde någon diffus instruktion gick ut på, och vi blev både starkare och större.

För det är nämligen så – den första tiden i gymmet är vår mest givande sett till resultatet. De kan hävda motsatsen, men det spelar faktiskt inte någon större roll vad du gör på gymmet i början eller ens hur – du växer som ogräs ändå. Dels för att det du gör är nytt för dig och din kropp. Du betvingar den därmed till anpassning, med tillväxt till följd. Efter en tid börjar du dessutom lära dig övningarna rent mekaniskt vilket gör att du så sakteliga kan öka belastningen och därmed också kraven. Är det dessutom så att du är av hankön och var förhållandevis ung när du debuterade så var sannolikt dina könshormonnivåer då från en annan planet. Du hade kunnat bli grov av att hjälpa mamma bära hem matkassarna.

‌Är det dessutom så att du är av hankön och var förhållandevis ung när du debuterade så var sannolikt dina könshormonnivåer då från en annan planet. Du hade kunnat bli grov av att hjälpa mamma bära hem matkassarna.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Många stannar kvar här. Dels för att det är bekant, men också bekvämt och tryggt. Dessvärre avtar dock nästan alla av de initiala favörerna med tiden, varför också resultaten till slut avstannar helt. Det är därför viktigt att vi vet hur vi tar oss vidare.

Fas 2 – Ta rygg

Nytt jobb, ny stad, ny relation, nya umgängen. Alla sätt är bra utom de tråkiga, men ofta händer det saker i livet som gör att vi kommer i kontakt med nya intryck och nya idéer. Att få förmånen att slå följe med en betydligt mer erfaren och mer kompetent träningskompis kan vara en rejäl ögonöppnare. ”Vaddå, ska man alltså inte köra 4x12 i cablecrossen som enda bröstövning?”.‌

Plötsligt står där en klok och stark kompis och pekar uppfodrande mot skivstången och knäböjställningen. Han eller hon grimaserar illa när du med din DN under armen närmar dig de kromade hundbenen. Det är nu du lär dig vad riktig träning är och vad styrka kan betyda.

Har du tur så kan du gott hålla dig här resten av livet. Här finns nämligen plats för allt det våra träningsresultat kräver: det hårda arbetet, nyfikenheten och såklart den där jävlaranamman.

Fas 3 – Vägskälet

Långt ifrån alla hamnar i den här fasen, men efter ett antal år av troget gnuggande så är det inte helt ovanligt att vi drabbas av någon sorts fokusförändring. Vi kanske tröttnar på den subjektivt belönande träningen och vill prova på den mer konkreta träningsformen styrkelyft? Kanske har vi den fysiska talangen att ta steget från crossfit till tyngdlyftning? Kanske vill vi göra det omvända? Kanske vill vi prova strongman? Oavsett mål och ursprung så tar träningen oss här nya vägar, främst påkallade från behovet av inspiration, variation och personlig förnyelse.

En annan viktig faktor är skador. Det är ibland ofrånkomligt att vi drabbas av krämpor, och har vi riktig otur [(1)] så kan dessa begränsa oss och våra möjligheter. Det är då vi måste lära oss acceptera att vi kanske inte kan göra precis allt vi vill i gymmet. I vart fall kanske inte på den nivån vi vill. Vi måste istället träna lite annorlunda, lite smartare och hitta vägar runt problemen.

Fas 4 – Vem vet?

Exakt, vem vet? Själv vet jag inte ens om det rent tekniskt finns en fjärde fas (enligt den här retoriken, that is), men det känns som jag för egen del är i närheten. Jag har under mina snart 37 år i gymmet tagit mig igenom alla faser enligt ovan, men aldrig haft större glädje av träningen än nu. För varje genomfört träningspass så längtar jag tillbaka snabbare än dagen innan, och inspirationen jag känner är extremt påträngande. 

Visst, jag har ”en del” skador men jag låter dem inte begränsa mig särskilt nämnvärt. När väl ryggen och piriformis läkt klart så är tanken att jag ska ta tag i en mer "bodybuildingliknande" träningsstrategi igen (mjuka, fina och icke-utmanande rörelser, allt för att kunna hålla ihop). Detta som ett sorts muskelärt komplement till en lite mer ihärdig konditionsträning.

I dina växande musklers tjänst!

Alex


REDAKTÖREN LISTAR‌
Favoriter just nu:‌

1. Marklyft‌
Ja, jag skriver det här trots att min kärlek kanske redan framgått. Men det är något med marken som är så enkelt och basalt som samtidigt gör det så utmanande och underbart.

2. Knäböj‌
Även om högerknät viker ner blicken nu så är det svårt att inte älska knäböj. Ångest innan, tillfredsställelse efter.

3. Rumänska marklyft‌
Den smackar liksom på hela baksidan: hamstrings, gluteus och ländryggen. Grymt nyttig. 

4. Press
Att stå med stången över nyckelbenet och pressa den rackaren rakt upp låter inte som raketforskning. Men det är fan så krävande.

5. Bicepscurls
‌Armarna ska ju ha sitt, liksom. Och varför då gå över ån efter vatten?  Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023