The Song of The Stång

Vägen mot gainzen tar oss genom flera olika faser. Här sjunger Alex om några av dem.

Alex Danielsson

Om du läser detta är det sannolikt så att du på ett eller annat sätt gillar styrketräning. Kanske är du precis som jag till och med övertygad om att styrketräning är den allra mest överlägsna träningsformen, som på flera sätt ger oss det fundament vi resten av dagen kan luta oss mot och utgå från. Kanske är du redan frälst, precis som jag.

Då känner du till att träningen är härlig när den är tung, enkel när den är lätt och fantastisk när den stämmer. Men den är – trots att många, inte minst de ännu otrogna, tror så – aldrig okomplicerad. Utan att tillskriva en 220 cm lång järnstång alltför stora förtjänster så blir träningen på många sätt som livet i stort. Ju mer vi lär oss om det, desto mer inser vi att vi inte vet.

Sett utifrån så verkar det hela dock ganska simpelt. Man flyttar liksom en vikt från en plats till en annan. Sedan upprepar man det tills det är dags att fylla på vattenflaskan. Men vi som vet, vi vet. Vi vet att det under denna kuliss av lättinfriade löften döljer sig en annan sanning. En där hårdvalutan utgörs av en kombination av svettigt och målmedvetet arbete, ett stort mått av lyhörd nyfikenhet och en obändig vilja att utvecklas. 

Nu följer inte alla samma flodfåra i livet. Alla håller inte ens ut med träningsväskan över axeln länge nog för att hinna uppleva träningens sötma. Men för väldigt många andra krigare kan upplevelserna av stålet delas in i följande steg:

Fas 1 – Anything goes

”Välkommen till Snitsaranläggningen Nr 1, hoppas du och ditt autogiromedgivande ska trivas här hos oss. När du nu under den obligatoriska kvarten fått memorera numren på alla våra maskiner, och dessutom lärt dig att vara tyst när du tar i, och helst också vara torr om du måste svettas, så får du här ett piffigt färgat kort att sätta ett kryss i varje gång du är här. Får det lov att vara en DN och en flaska Perrier till det?”.‌

Vi minns alla vår första gång. Nervösa, förväntansfulla men samtidigt fyllda till bredden av den lätt obehagliga känslan att befinna oss på fel ställe. Men vi tog oss dit. Vi gjorde det vi skulle, vad vi trodde någon diffus instruktion gick ut på, och vi blev både starkare och större.

För det är nämligen så – den första tiden i gymmet är vår mest givande sett till resultatet. De kan hävda motsatsen, men det spelar faktiskt inte någon större roll vad du gör på gymmet i början eller ens hur – du växer som ogräs ändå. Dels för att det du gör är nytt för dig och din kropp. Du betvingar den därmed till anpassning, med tillväxt till följd. Efter en tid börjar du dessutom lära dig övningarna rent mekaniskt vilket gör att du så sakteliga kan öka belastningen och därmed också kraven. Är det dessutom så att du är av hankön och var förhållandevis ung när du debuterade så var sannolikt dina könshormonnivåer då från en annan planet. Du hade kunnat bli grov av att hjälpa mamma bära hem matkassarna.

‌Är det dessutom så att du är av hankön och var förhållandevis ung när du debuterade så var sannolikt dina könshormonnivåer då från en annan planet. Du hade kunnat bli grov av att hjälpa mamma bära hem matkassarna.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Många stannar kvar här. Dels för att det är bekant, men också bekvämt och tryggt. Dessvärre avtar dock nästan alla av de initiala favörerna med tiden, varför också resultaten till slut avstannar helt. Det är därför viktigt att vi vet hur vi tar oss vidare.

Fas 2 – Ta rygg

Nytt jobb, ny stad, ny relation, nya umgängen. Alla sätt är bra utom de tråkiga, men ofta händer det saker i livet som gör att vi kommer i kontakt med nya intryck och nya idéer. Att få förmånen att slå följe med en betydligt mer erfaren och mer kompetent träningskompis kan vara en rejäl ögonöppnare. ”Vaddå, ska man alltså inte köra 4x12 i cablecrossen som enda bröstövning?”.‌

Plötsligt står där en klok och stark kompis och pekar uppfodrande mot skivstången och knäböjställningen. Han eller hon grimaserar illa när du med din DN under armen närmar dig de kromade hundbenen. Det är nu du lär dig vad riktig träning är och vad styrka kan betyda.

Har du tur så kan du gott hålla dig här resten av livet. Här finns nämligen plats för allt det våra träningsresultat kräver: det hårda arbetet, nyfikenheten och såklart den där jävlaranamman.

Fas 3 – Vägskälet

Långt ifrån alla hamnar i den här fasen, men efter ett antal år av troget gnuggande så är det inte helt ovanligt att vi drabbas av någon sorts fokusförändring. Vi kanske tröttnar på den subjektivt belönande träningen och vill prova på den mer konkreta träningsformen styrkelyft? Kanske har vi den fysiska talangen att ta steget från crossfit till tyngdlyftning? Kanske vill vi göra det omvända? Kanske vill vi prova strongman? Oavsett mål och ursprung så tar träningen oss här nya vägar, främst påkallade från behovet av inspiration, variation och personlig förnyelse.

En annan viktig faktor är skador. Det är ibland ofrånkomligt att vi drabbas av krämpor, och har vi riktig otur [(1)] så kan dessa begränsa oss och våra möjligheter. Det är då vi måste lära oss acceptera att vi kanske inte kan göra precis allt vi vill i gymmet. I vart fall kanske inte på den nivån vi vill. Vi måste istället träna lite annorlunda, lite smartare och hitta vägar runt problemen.

Fas 4 – Vem vet?

Exakt, vem vet? Själv vet jag inte ens om det rent tekniskt finns en fjärde fas (enligt den här retoriken, that is), men det känns som jag för egen del är i närheten. Jag har under mina snart 37 år i gymmet tagit mig igenom alla faser enligt ovan, men aldrig haft större glädje av träningen än nu. För varje genomfört träningspass så längtar jag tillbaka snabbare än dagen innan, och inspirationen jag känner är extremt påträngande. 

Visst, jag har ”en del” skador men jag låter dem inte begränsa mig särskilt nämnvärt. När väl ryggen och piriformis läkt klart så är tanken att jag ska ta tag i en mer "bodybuildingliknande" träningsstrategi igen (mjuka, fina och icke-utmanande rörelser, allt för att kunna hålla ihop). Detta som ett sorts muskelärt komplement till en lite mer ihärdig konditionsträning.

I dina växande musklers tjänst!

Alex


REDAKTÖREN LISTAR‌
Favoriter just nu:‌

1. Marklyft‌
Ja, jag skriver det här trots att min kärlek kanske redan framgått. Men det är något med marken som är så enkelt och basalt som samtidigt gör det så utmanande och underbart.

2. Knäböj‌
Även om högerknät viker ner blicken nu så är det svårt att inte älska knäböj. Ångest innan, tillfredsställelse efter.

3. Rumänska marklyft‌
Den smackar liksom på hela baksidan: hamstrings, gluteus och ländryggen. Grymt nyttig. 

4. Press
Att stå med stången över nyckelbenet och pressa den rackaren rakt upp låter inte som raketforskning. Men det är fan så krävande.

5. Bicepscurls
‌Armarna ska ju ha sitt, liksom. Och varför då gå över ån efter vatten?  



Liknande artiklar
Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024