Styrkelyfts-VM: rapport från dag 4

Amanda och Josef fortsätter – här är lite av det som hände under torsdagen.

Amanda Bergstrom

Dag 4 – torsdag

Damer -72 kg
Under förmiddagen körde damer -72 kg, en liten klass men starka tjejer som var ute efter rekord. Från Sverige tävlade junioren Emma Johansson som tyvärr inte lyckades få det att stämma för dagen och fick med sig 4 av 9 lyft vilket gav en total på 465 kg.

Redan i knäböjen bjuder Kelsey McCarthy och Rhaea Stinn upp till battle. Det tidigare rekordet på 255 kg överträffades både en och två gånger. Ur striden gick Kelsey McCarthy som segrare på 265,5 kg och Rhaea Stinn fick med sig 257,5kg.

I bänkpressen fortsätter rekordjakten och Rhaea Stinn går för världsrekord med 181 kg redan i andra omgången. I tredje omgången väljer hon att putsa det lite ytterligare och slutar på 186 kg. Kelsey McCarthy får med sig 170 kg och de två drar ifrån i täten.

Marte Elvreum från Norge går in 235 kg för att ställa sig i slagläge till verdensrekord. Tyvärr fanns inte det där sista lilla för att klara av att dra 249,5 kg idag. Trots det är Marte så pass överlägsen i marklyftet att hon får markguldet på ingången.

En kort stund hann Rhaea Stinn ha världsrekordet i totalen med sitt marklyft på 215 kg. Kelsey McCarthy drar 225 kg för världsmästartiteln och totalrekordet på 660,5 kg. På tredje plats slutade Marte Elverum med 612,5 kg.

Herrar -105 kg
Team Tyngres och våran allas markkung Erik Gunhamn tävlade på eftermiddagen i -105 kg. Man kan lugnt säga att han hade den största hejarklacken med sig till tävlingen. Med sig hade han hela Kalmar!

I knäböjen var det många av herrarna som var sugna på en knäböj över 400 kg. Det var dock endast två av lyftarna som fick med sig det. Vann grenen gjorde Ukrainas Olexsandr Rubets på hela 430 kg. Inte nog med att vikten är helt utomordentligt så är killen också född år 1996! Erik stänker 350 kg i sista knäböjen som var en säker höjning efter att han hade schabblat bort det andra lyftet genom att missa på djupet.

Under bänken blev det många röda lampor och tre lyftare bommade ut sig, bland annat Rysslands Sergey Meshintcov som hade kunnat vara med i medaljstriden. Bänkpressen vanns av Tumenjargal Dashzegve från Mongoliet, som istället hade bommat ut sig i knäböjen och därmed inte heller kunde vara med och slåss om medaljerna. Norges Kristoffer Eikeland tar bänksilvret på 307,5 kg, Ukrainas Sergii Bilyi med 305 kg bronset och unge Olexsandr Rubets smäller här till med ett juniorrekord på 302,5 kg.

Marklyftet är Eriks paradgren men han väljer att öppna försiktigt med 325 kg eftersom han ibland har balansproblem. Vikten rör sig som tom stång! Efter andra omgången ligger Olexsandr Rubets i topp, Sergii Bilyi tvåa med vinsten inom räckhåll och Erik ligger i slagläge för ett markguld. Tredjeplatsen är klar för Sen Yang från Taipei när tredje omgången börjar. Först ut av tidigare nämnda är Olexsandr som går för 360 kg för att dryga ut avståndet till andraplatsen. Tyvärr bommar han lyftet, men det är värt att nämna att hans total trots det var nytt juniorvärldsrekord. De svenska coacherna vågar vara coola i sin matchning och låter Erik gå in på 362,5 kg för ledning i marklyftet, trots att Sergii hade lämnat in 382,5 kg för världsmästartiteln. Erik Gunhamn drar marken lika lekande lätt som de tidigare lyften! För Sergii Bilyi var dock 382,5 kg övermäktigt och han står kvar på en andra plats och Erik tar sitt markguld!

Vinnare i -105 kg blev således Olexsandr Rubets med 1080 kg. Låt mig än en gång påminna om att killen är född 1996! Sergii Bilyi tog ett silver och Sen Yang bronset. Erik Gunhamn slutade på sjätte plats och möttes av kramar när han kom ut från uppvärmningen. Styrkelyft är inte en ensamsport trots allt.


Liknande artiklar
Inför VM i Styrkelyft

VM i styrkelyft står runt hörnet! Sverige skickar sex lyftare till Litauen, fyra herrar och två damer.

7 juni 2024

Bänkpress-VM 2024 börjar NU!

Bänkpress-VM 2024 börjar NU! Tävlingen äger rum på andra sidan pölen i the Lone Star State, Texas och dess huvudstad Austin.

22 maj 2024

Axel Isberg

Axel Isberg gjorde sin andra utrustade styrkelyftstävling på junior-EM – och vann!

17 maj 2024

Åland Sport Week

Den 29 juni är det bänkpresstävling på Åland. På torget i Mariehamn genomförs Åland Sport Weeks bänkpresstävling och SFI-Mästerskapen i bänkpress.

15 maj 2024

Bänkfantomen Håkan Reher

Håkan Reher är 37 år från Härnösand och svensk mästare och rekordhållare i klass -93 kg.

8 maj 2024

Jacob Nilsson

Jacob Nilsson är 21 år gammal från Falkenberg och har just vunnit junior-SM i styrkelyft.

3 maj 2024

Star Wars, Bänkpress och Doping

Idag är det lite löst snack runt denna veckan.

1 maj 2024

Inför Bänk-VM med Annika Zelander, Vilma Olsson och Matilda Hjälle

Efter mat och träning satte sig fyra av de som ska tävla på VM i bänkpress ner. Det blir prat om träningen som varit och träningen som skall komma.

24 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024