Styrkelyfts-VM: rapport från dag 5

Som Amanda & Josef såg det. Knivskarpt.

Amanda Bergstrom

Fredag – dag 5

Damer -84 kg
Inför starten av damer -84 kg ser det ut att bli en fight mellan USAs Natalie Hanson och Ukrainas Yevheniia Tishakova. I fältet finns också Sveriges Frida Wik. Inför tredje omgången i knäböj sitter sex av tjejerna riktigt i klistret med två bommade lyft. Dessa måste alltså sätta sista lyftet för att vara kvar i tävlingen. Bland dessa fanns både Frida Wik och Yevheniia Tishakova. Frida kämpar sig ner i djup och kämpar sig upp med 202,5 kg, klarar lyftet och är med i tävlingen. Puh! Tyvärr blir 265 kg lite för tungt för Yevheniia Tishakova när hon verkligen måste övertyga domarna om djupet och hon är därmed ur tävlingen. Hon väljer även att inte fortsätta kämpa om delgrensmedaljer heller. Natalie Hanson får med sig 267,5 kg och leder efter första grenen, följd av sin landsmaninna Monet Bland på 255 kg och norska Hille Arnesen på 252,5 kg.

I bänken dyker ett nytt namn upp i toppen. Ankie Timmers från Nederländerna öppnar upp på 180 kg. Det gör även Natalie Hanson. Frida öppnar med tredje tyngsta bänken på 145 kg. Tyvärr är det den enda hon får med sig. Ankie och Natalie lägger på 185 kg i andra vilket båda klarar. I sista omgången kliver Natalie Hanson fram som segrare även i denna gren då hon klarar 187,5 kg vilket Ankie missar. Trots att Frida bara fick med sig ingången kom hon fyra i bänken och hamnar på en sjätte plats inför marken.

I sista delgrenen vänds ställningen upp och ner. Natalie Hanson får ”bara” med sig 197,5 kg. Vinner marklyftet gör Iris Kensenhuis på 237,5 kg framför Monet Bland, som får med sig 235 kg. Monet Bland tar sig med det upp till en tredje plats totalt. Andraplatsen tog Ankie Timmers från Nederländerna och vann gjorde Natalie Hanson från USA.

Damer +84 kg
I damernas plus-klass är Bonica Brown från USA storfavorit. I klassen fanns även två unga talanger födda 2001 och 2000 som har framtiden för sig. Bonica begär redan i andra omgången 318 kg för nytt världsrekord. Denna gick hon dock inte ut på för att få vila lite extra och ge allt i sista omgång. Inför sista knäböjen står Bonica och sjunger och dansar innan hon släpps ut på podiet. Det var vinnande för henne! Tvåa i knäböjen var Fang-Yun Su på 285 kg och trea Rebecca Holcomb på 280 kg.

I bänkpressen drygar Bonica ut sin ledning ytterligare. Tre godkända lyft med avslut på 215 kg. Sub-junioren från Ryssland, Daria Efirmtseva, kniper silvret i bänkpress med ett nytt sub-juniorvärldsrekord på 180 kg. Även i denna gren kommer Rebecca Holcomb trea med 172,5 kg.

Med bara ingången på 250 kg avklarad sätter Bonica nytt totalvärldsrekord. Höjningen på 15 kg var dock övermäktig för henne och hon fick bara med sig ett marklyft. Rebecca Holcomb gick i sista omgången för ett nytt markrekord på 271 kg, men fick se sig själv besegrad av stången. Trots detta vann Rebecca marklyftet och tog ett silver totalt. Den enda som fick tre lyft godkända i marklyftet var Fang-Yun Su vilket gav henne en tredjeplats både i marken och totalt.

Herrar -120 kg
Under fredagskvällen fylls hallen med mer publik som vill se de 17 herrarna i -120 kg kämpa. Joakim Lakso är med och tävlar bland seniorerna trots att han har nått veteranålder.

Knäböjen ser många underkända lyft. Två lyftare bommar ut sig och endast tre lyftare får med sig alla tre lyft. Joakim får med sig ett lyft på 320 kg, de andra två dömdes underkänt 2-1 av domarna. Hela tre lyftare tar sig över 400 kg. Chi-Sen Tien vinner med 415 kg, förhandstippade Oleksiy Bychkov gör samma vikt på tyngre kroppsvikt och Frankrikes Sofiane Belkesir får med sig 407,5 kg.

I bänkpressen slår Joakim på stort med tre klarade lyft och ett personbästa i sista omgången på 245 kg. Det lyftet kom med lätthet! Tyvärr var det ändå en bit upp till toppen och sex lyftare var över 300 kg. Ett lyft avslutades dramatiskt med en sprucken tröja för Cody Giampa men de fantastiska klovarna räddade situationen och ingen skada skedd. Oleksiy Bychkov imponerar på publiken genom att stänka upp 320 kg i första lyftet och sedan 330 kg i andra lyftet lika lätt. I tredje, på 340kg, var dock krutet slut.

Joakim sätter även alla marklyft och går serien 280 – 295 – 305 kg. Detta ger honom en total på 870 kg och en 14:e plats i en tuff klass. Delgrensbronset i marklyftet går till Sofiane Belkesir från Frankrike på 345 kg och delgrenssilvret till Tomas Sarik på 350 kg. Thomas lyfte även i klackskor, vilket generellt inte brukar vara någon fördel. Mest av allt imponerade Oleksiy Bychkov genom att gå in på 350 kg i första omgången och därefter höja till 370 kg. När han höjde till 385 kg för ett totalrekord var han besegrad trots publikens hejarop.

De 1115 kg som Oleksiy Bychkov hade skrapat ihop räckte med marginal till guld och silvret gick till Kinesiska Taipeis Chi-Sen Tien. Bronset avgjordes i sista marklyftet och gick till Frankrikes Sofiane Belkesir.


Liknande artiklar
Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024

Joe Ladnier

Joe Ladnier gick bort som 60-åring efter varit försvunnen några dagar. Joe Ladnier var under 80-talet som 19-åring en av världens bästa styrkelyftare.

3 jan. 2024

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Tunga herrar drar smalmark

Efter EM i styrkelyft såg vi många stora herrar dra många tunga mark smalt. Även i de tyngre damklasserna såg vi samma fenomen.

22 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Julsnack med Patrik

Patrik Andersson, även kallas ”Deadlift Jesus”, återvänder till podden. Mycket snack om träning, motivation och hantering av skador.

18 dec. 2023