Styrkelyfts-VM: rapport från dag 6

Amanda & Josef avrundar Halmstad-veckan med de sista klasserna.

Amanda Bergstrom

Lördag – dag 6

Special Olympics
Sedan 2011 har det internationalla styrkelyftförbundet (IPF) ett samarbete med Special Olympics International (SOI).

Sällan har man skådat sådan glädje för styrkelyft som Daniel McGauley uttrycker. Han fistbumpar sina medtävlande och springer upp på flaket med självsäkerhet. Det är verkligen genuin lycka! Daniel värmde inte bara publikens hjärtan, han gjorde även bra tävling med två godkända knäböjar, tre godkända bänkpressar och två dito marklyft.

Från USA var det tre lyftare som allihop visade upp tekniskt perfekta lyft. Adrian McGee står för hela tävlingens djupaste knäböj. Dion Thomas ser lite nervös ut när han kommer ut i knäböjen och behöver två försök innan han sätter vikten plättlätt. Louis Maxwell böjer hela 250 kg och slår sedan till med 305 kg i marklyftet.

Damsidan har endast en lyftare, Geraldine Fitzsimmons från Storbritannien. Geraldine kör bara bänken och marklyftet och får med sig alla lyft!

Herrar +120 kg
Plussen är veckans höjdpunkt och arenan har fyllts med extra stolar. Både Ukrainas Volodymyr och USAs Joseph Cappellino från tätskiktet bommar första knäböjen. Andrey Konovalov från Rysslands går in 445 kg stabilt och lätt. Sist ut i böjen är Blaine Sumner med 465 kg. I tredje omgången sitter Joseph på pottkanten med två bommade lyft. Även sista lyftet blir underkänt, men överklagas av juryn och han kan fortsätta tävlingen. Volodymyr sätter både andra och tredje lyftet och slutar på 447,5 kg. Blaine begär 475 kg efter första lyftet men trots två försök finns det inte. Andrey kommer in i andra omgången med en ny dräkt. Hans andralyft blir därför bara en försiktig liten nigning för att dräkten ska sätta sig. I tredje sätter han 475 kg utan problem, vinner knäböjen och leder tävlingen.

I bänken fortsätter showen. Blaine begär 415 kg för världsrekord som ingång, vilket han klarar utan problem. Därefter går han 425 kg men bommar. I tredje omgången kommer vikten upp, publiken jublar och domarna trycker vitt. Lyftet överklagas av juryn och Blaine får nöja sig med ett världsrekord. Andrey Konovalov sätter alla tre bänkar med serien 350 – 365 – 377,5 kg som han firar ordentligt. Därefter följde Volodymyr med 367,5 och Joseph med 347,5 kg.

Inför marklyftet ledde Blaine Sumner med Andrey Konovalov hack i häl. Volodymyr och Joseph får bara med sig ingången på 320 kg respektive 330 kg. Blaine får med sig 345 kg och Andrey 375 kg i andra omgången vilket även placerar Andrey framför Blaine totalt. Islänningen Julian Johannsson gick i andra omgången på nytt världsrekord, 398 kg. I sista lyftet går Blaine in på 365 kg för att återta sin ledning, men mäktar inte med det. Andrey har då sin seger säkrad och går på 400 kg för nytt världsrekord och en mycket respektabel siffra, men det fanns inte idag. Julian var inte helt nöjd med sina 398 kg, utan plockar med sig 405 kg i sista lyftet vilket även avslutar mästerskapet för denna gång.

Men vi får inte glömma att klovarna var de som lyfte mest under veckan! ;)


Liknande artiklar
Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024

Joe Ladnier

Joe Ladnier gick bort som 60-åring efter varit försvunnen några dagar. Joe Ladnier var under 80-talet som 19-åring en av världens bästa styrkelyftare.

3 jan. 2024

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Tunga herrar drar smalmark

Efter EM i styrkelyft såg vi många stora herrar dra många tunga mark smalt. Även i de tyngre damklasserna såg vi samma fenomen.

22 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Julsnack med Patrik

Patrik Andersson, även kallas ”Deadlift Jesus”, återvänder till podden. Mycket snack om träning, motivation och hantering av skador.

18 dec. 2023

Emil Norling jagar världsrekord

Emil Norling är hemma igen efter ännu ett EM-guld till samlingen. Denna gång hoppade han 31 kg i sista marken för att gå för världsrekordet.

15 dec. 2023