Lång dags färd mot natt – del 2

Tyngre om byggarklasserna vid SM i Karlstad.

Alex Danielsson

Nu, flextime!

Här, i del två, rapporterar vi från följande klasser:

Bodybuilding – Seniorer, kval till SM
Bodybuilding – SM juniorer, -75 kg
Bodybuilding – SM juniorer, +75 kg
Bodybuilding – SM, juniorer – Overall
Bodybuilding – SM juniorer, damer
Classic Bodybuilding – kval till SM
Classic Bodybuilding – SM, juniorer
Classic Bodybuilding – SM, masters
Women’s Physique – kval till SM
Women’s Physique – SM, masters
Bodybuilding – SM, masters, damer
Bodybuilding – SM, masters -80 kg
Bodybuilding – SM, masters +80 kg
Bodybuilding – SM, masters +60 år
Bodybuilding – SM, masters +50 år, -80 kg
Bodybuilding – SM, masters +50 år, +80 kg
Bodybuilding – SM, masters – Overall

Del 1 – med fitnessklasserna – hittar du här.


BODYBUILDING – SENIORER, KVAL TILL SM
‌ Dags för lite hederliga krabbor. Oh, how I’ve missed you... Lite, i alla fall. Öppen klass som kval till SM senare i höst brukar innebära lite gott och blandat både sett till kvalitet och klassindelning. Och så var det. Åtta blev Jörgen Lindblad‌ , HAK Greppet, med bra färg och bra form. Överlag en imponerande insats givet att Jörgen hade några fler årsringar än övriga. Blir bra på SM i masters.

Jörgen Lindblad, 8:a.
‌ Sjundeplatsen gick till Memo Cantekin‌ , Nordic Shape, som är en stilig karl med riktigt bra ben och bra pecs. Kan dock vara hårdare, och frågan är då om han inte platsar ännu bättre i CBB?

Memo Cantekin, 7:a.
Sexa blev den halländske (?) kämpen Thomas Pettersson‌ , Team Gymgrossisten Butik, som klev in i bra form. Får känslan av att han gnuggat hårt för detta, och att då ta en finalplats i en öppen klass är inte kattlort.

Thomas Petterson, 6:a.

Femma blev Linus Eriksson‌ , Team Gumse Gym, som har verkliga kvaliteter. Ett ämne, som man säger. Ännu saknas det en del muskler på denna yngling, men de som redan hunnit anlända visade god kvalitet. Pecs, axlar, rygg riktigt bra, och även färg fanns medpackat.

Linus Eriksson, 5:a.

Fyra blev Christian Karlsson‌ , Team Gymgrossisten Butik, som är lite av ett mysterium för mig. Grymma muskeldelar nästan rakt över, och där finns också en symmetrisk grund som sannerligen är värd att skriva hem om. Formen var också godkänd, om än knappt. Men tyvärr förstörs nästan all denna grannlåt av ett par rejäla gaddningar över bröst och axlar, som helt enkelt gör att de muskeldelarna nästan försvinner visuellt. Och det är förbannat synd, för Christian är en bra kroppsbyggare.

Christian Karlsson, 4:a.

Bronset snöts av den sympatiske kocken från Kalmar, Jimmy Olsson‌ , Växer Gym. Massvis med fina detaljer, bland annat klassens bästa ben, och riktigt bra axlar. Lite tightare till SM, ja då jä****.

Jimmy Olsson, 3:a.

Det var tight om segern. Jocke Nilsson‌ , Team Ironworks Gym, är som hämtad ur en reklambroschyr för nya Ken-kollektionen, modell ”Buffed”. Stört bra (som någon sa) och dessutom nästan irriterande grann rakt över. Ett ilsket lårsvep med sylvassa cuts dominerar (och gör dessutom att vaderna är mer mänskliga). Han följer upp det med en smal och fin midja, bra mage och armar och allt serverat i bra form. Ännu lite grön i poseringen, men det kommer firma Lars & Mattias från gymmet slipa bort.

Jocke Nilsson, 2:a.

Etta blir Markus Rinse‌ , K.O. Store, och det med besked. Killen har en i sina stycken nästan sinnessjuk fysik (speciellt framifrån), faktiskt väldigt lik en ung Marius Dohne. Mycket fin balans och riktigt mycket muskler. Grymma pecs, axlar, armar ben, ja hela klabbet. Aningen sämre bakifrån, som sagt, men det hinner han slipa till innan SM. Riktigt jävla bra.

Markus Rinse, 1:a.

Markus Rinse, 1:a.

Topp tre: Jimmy, Markus och Christian.

BODYBUILDING – SM, JUNIORER -75 KG
‌ Di yngste. Fyra killar upp på scen, och fjärdeplatsen gick till Viktor Nässén‌ , Exhale Gym, som verkligen inte har slarvat med benträningen. Riktiga påkar, dessutom med cuts. Saknar ännu dock rygg och axlar att matcha dem, men vem har bråttom?

Victor Nässén, 4:a.

Bronset gick till Robin Fogelqvist‌ , MM Sports Team. Förbaskat bra form på denna kille, kanske bäst av alla under hela helgen. Dessutom med axlar, pecs och rygg så det räcker. Blir kanske lite ”lång” i vissa poser, men tiden finns där. Kunde rentav ha snutit någon placering till.

Robin Fogelqvist, 3:a.

Och när vi snackade om ben så är det närmast tjänstefel att inte skrika SATAN! när silvermedaljören Pierre Ågren‌ , Team Thor Gym, kliver in. Bland det värsta [(1)] svep jag sett på en så pass ung kille. Vi snackar om redwoodstockar, sadelväskor, hela programmet. Hyfsat bra överkropp till det, men med en form som dessvärre inte var helt 100. Mycket bra trots det, och det ska bli kul att se hur han utvecklas framöver.

Pierre Ågren, 2:a.

Pierre Ågren, 2:a.

Guldet gick till fjolårstrean, och i år även EM-tvåan Josef Ahmad‌ , AA Elit Team. Josef har en aura som direkt drar alla blickar till sig och man kan riktigt se hur han trivs och frodas där på scenen [(2)]. Som att han vet att hans fysik är sylvass och att den definitivt är värd inträdet bara den. Stilig, symmetrisk, och med ett ton av självförtroende. Josef vinner guldet rättvist, men han var inte helt utan konkurrens enligt domarprotokollet. I mina ögon var Josef större än tidigare, men formen kunde vara bättre. Men med det fixat, vem kan då rå på honom? Just det. Förmodligen ingen alls.

Josef Ahmad, 1:a.

Josef Ahmad, 1:a.

Josef Ahmad leendes. Det är inte varje dag.

BODYBUILDING – SM, JUNIORER +75 KG
‌ Bland de tyngre junisarna så var det huset fullt, det vill säga ett helt finalfält fullt. Och vilken klass… Grymt bra, förmodligen den bästa juniorklassen på länge. Topp tre hade platsat på vilket senior-SM som helst.

Nia kom Hasib Zolic‌ , Team Gymgrossisten Butik, som har fina linjer men alldeles för dålig form för dagen.

Hasib Zolic, 9:a.
Åtta kom Carl-Rickard Lundquist‌ , TEAmAET, som var aningen tunn och samtidigt aningen slät för att matcha dessa killar fullt ut.

Carl-Rickard Lundqvist, 8:a.
Sjua kom Marcus Granat‌ , Team Musclezone, som har en lovande ram med massor av muskler, dock lite för långt ifrån formen.

Marcus Granat, 7:a.
Sexa blev Berry De Mey-kopian [(3)] Alexander Salomonson‌ , Kraftcentralen. Bra ben, bra mage (precis som Berry), men lite för tunn över rygg, axlar och armar. Trots det bra.

Alexander Salomonsson, 6:a.
Femteplatsen gick till Linus Eriksson‌ , Team Gumse Gym, som var i knallform och därmed levererade. Saknar lite posing skills för att ”knyta ihop säcken” dock. Men bra.

Linus Eriksson, 5:a.
Fyra blev Calle Ekman‌ , Team Gymgrossisten Butik, som ligger inne med en bra fysik, och som dessutom kan posera med någon sorts vett och mening. Man han var dock inte i form. Den här gången, får vi tillägga.

Calle Ekman, 4:a.
Bronspengen lade Jonas Skröder Svensson‌ , Team Gymgrossisten Butik, beslag på. Otroligt bra. Jag säger det igen: otroligt bra. En sorts mini-Horvath [(4)], med massor av freakigt symmetriska kvaliteter. Hade kunnat vinna det här en annan dag. Inte idag dock.

Jonas Skröder Svensson, 3:a.

Jonas Skröder Svensson, 3:a.
Silvret, och dagens största tröstkram, gick till Dennis Johansson‌ , Proteinbolaget. Att se ut som Dennis gjorde och ändå komma tvåa är fan inte snällt. Rättvist måhända (ja), men inte snällt. Grym ram med precis lagom mängd muskler på rätt ställen. Dessutom precis sylvass i formen.

Dennis Johansson, 2:a.

Dennis Johansson, 2:a.
Det som gör att han förlorar mot Fidde‌ idag är att han kanske blir lite flack över bröstet (vilket i och för sig kan vara ett resultat av den sinnessjukt bra formen), samt att vaderna inte riktigt orkade med. Men jag ser fram mot denna killes framfart framöver. Hatten av! Fredrik ”Fidde” Jönsson‌ , Gladius Fitness, följde upp sitt SM-guld från i fjol med att vinna ännu en titel. Med ett enormt publikstöd sätter han ner sina hårda hälar. När jag tittar på honom slås jag av att han påminner om en ung version av Flex Lewis. Han går på samma sätt, för sig på samma sätt, sätter poserna på samma sätt, och när det kommer till lår och vader så är han inte långt ifrån där heller. Fylld av självförtroende, precis som Flex, och hela Fidde är där för att vinna. Han vet också, till skillnad från på årets EM, att han är där i form. Enormt förbättrad, kanske främst över rygg och axlar, och även om han kanske hade några procent kvar på formen så trycker han igenom det när han flexar. Stort grattis!

Fredrik Jönsson, 1:a.

Fredrik Jönsson, 1:a.

Fredrik Jönsson, 1:a.

Fredrik Jönsson, 1:a.

Fredrik Jönsson, 1:a.

BODYBUILDING – SM, JUNIORER OVERALL
Josef‌ mot Fidde‌ . För mig hängde Josef med bra i dubbel biceps bakifrån, men i övrigt var det den betydligt större och tyngre Fiddes show. Grattis, Fredrik!

Josef mot Fidde.

Josef mot Fidde.

Josef mot Fidde.

Josef mot Fidde.

Josef mot Fidde.

Josef mot Fidde, där Fidde hedrar sin motståndare.

BODYBUILDING – SM, JUNIORER DAMER
‌ Kul med juniorbyggare även bland damerna. De är ju generellt sett inte så många och tre är exakt 200% fler än vad som ställde upp i Body Fitness för juniorer. Härliga Rosanna Scharin‌ , Team Forever Fit by Better Bodies, tar bronset. Fin balans och en atletisk och bra ram. Lite liten än så länge, dock.

Rosanna Scharin, 3:a.
Silvret går till Luciapokalen-meriterade Lisette Lahti‌ , Team Proteinbutiken, som även hon är av ett smärtare snitt. Dock i snäppet bättre form, varför hon fick förtur. Riktigt snyggt satta poseringar, dessutom (älskar hennes side triceps).

Lisette Lahti, 2:a.
Segrarinnan Seweh Mohammedzada‌ , Nordic Shape, gick det dock inte att röra. Bamsiga och bulliga muskler, inte minst över ben, axlar och armar. Seweh kan förbättra formen ytterligare, och då gör hon inte bort sig bland seniorerna heller. Grattis!

Seweh Mohamemdzada, 1:a.

**

Topp 3: Lisette (2), Seweh (1) och Rosanna (3).

Seweh Mohamemdzada, 1:a. 

CLASSIC BODYBUILDING – KVAL TILL SM
Tre motiverade gentlemän klev upp, för att senare få göra det igen (på SM-scenen, då alltså). 

Tvåa blir Johan Rudby‌ , Team Gymgrossisten Butik, som även han har bra ben. Riktigt trevlig struktur i övrigt, men lite off i formen.

Johan Rudby, 2:a.
Nu spelade inget av ovanstående egentligen någon roll, för mot Jimmy Fassé‌ , Team Kasra, fanns inget att göra. Nästan inte från någon. Jimmy är helt klart en av de bästa nykomlingar (om man nu kan säga så om en kille som inte direkt är junior) jag sett på länge. Smal midja, bra ram, fin muskelbalans och en form som var bland de bästa för dagen. En killer! Ska bli kul att se vad han kan göra på SM.

Jimmy Fassé, 1:a.

Jimmy Fassé, 1:a.

**

CLASSIC BODYBUILDING – JUNIORER
Även bland juniorerna var medaljerna täckta, med tre deltagare. Hans Synnestvedt Jensen‌** , Team Gymgrossisten Butik, tog hand om bronset. Bra struktur men lite för soft för att konkurrera.

Hans Synnestvedt Jensen, 3:a.
Silvret togs av Isak Melin‌ , Team Shape by Sharam. Bra fysik, helt klart, till och med riktigt bra. Ben med klara markeringar, fylligt bröst och en både vid och köttig rygg. Och formen? Skitbra. Men varför vann han inte då?

Isak Melin, 2:a.
För att Calle Bolund‌ , Team Ironworks, var med. Jag säger det med en gång. Fan vad jag älskar Calle Bolund! Nej, jag känner honom inte, och har väl bara sprungit på honom någon gång på gymmet i Sundsvall. Men jag älskar honom ändå. På rätt sätt, måste jag kanske tillägga. Killen är fjunigt ung men klarar ändå av att fatta modiga och mogna beslut i en rad olika frågor. Främst i valet av poseringsmusik: ingen Rammstein, ingen Avicii, ingenting som någon under 65 år någonsin frivilligt skulle lyssna på. Ett lugnt stycke (faktiskt introt till Daft Punks "Within"), till vilket han poserar som han inte gjort annat. Inte en krabba som inte var där med flit, faktiskt inte en enda rörelse för mycket. Bara det som skulle vara där. Som den episka spliten han avslutade med… Sedan är han så där ystert lycklig över att få vara med, men på ett moget sätt, nästan. Och när han ropas ut som segrare så ser jag riktigt att han inte riktigt kan greppa det. Skulle han ha vunnit? Ja, det var nästan som att se sina barn rafsa upp en på tok för dyr julklapp. Episkt. Och som byggare då? Ja, lika episkt även där. Stort lycka till på VM!

Calle Bolund, 1:a.

Calle Bolund, 1:a.

Calle Bolund, 1:a.

Calle Bolund, 1:a.*

Calle Bolund, 1:a.

Segerglädje!

‌* Champion!

CLASSIC BODYBUILDING – MASTERS
‌ Svinigt bra klass när silverryggarna gjorde upp. Sex gubbar smorde upp, där alla var riktigt bra. Sexa blev den klurige trotjänaren Anders Prinsström‌ , Team Gumse Gym. Anders var i bra form med sina karakteristiskt djupa magrutor och köttiga armar. Alltid kul att se Anders tävla, så även denna gång.

Anders Prinsström, 6:a.
Femma blev Kalle Lund‌ , Energy Fys, som gör ett riktigt bra jobb. Benen är markerade, magen likaså. Han är bra, men det finns helt enkelt några gubbar till som är bättre.

Calle Lund, 5:a.
Fyra blir den gamle AF-mästaren Johan Gustafsson‌ , Team Better Bodies. Riktigt snygg fysik, med framförallt en grisbra rygg, vida axlar och en snygg mage. Johan poserar dessutom riktigt bra, även om han konstant har en white-man-dancing-min på sig hela tiden [(5)].

Johan Gustafsson, 4:a.
Trea blir Conny Hilmersson‌ , Energy Fys, som kliver upp i riktigt vass form. Det är lätt att lura sig på Connys form. Eftersom han är så pass vaskulär så är det lätt att misstolka de ådrorna för toppform, även om han inte skulle vara det. Den här gången var Conny dock i riktigt bra form, som dessvärre bara räckte till brons. Och här var det rejält tight om guldet – både ettan och tvåan hade samma poäng.

Conny Hilmersson, 3:a.
Tvåa blev nu EM-meriterade Roger Lineau‌ , Hörby Atletklubb, som här måste ha varit i sitt livs form. Aldrig har jag sett honom så köttig och samtidigt i så bra form. Enormt roligt, även om det såklart är bittert att förlora ett SM-guld på samma poäng som vinnaren.

Roger Lineau, 2:a.‌

Den sistnämna var Peter Ljunggren‌ , Body Science Team, som jag har sett tävla massor av gånger. Jag har dock aldrig sett honom i den här krispiga formen. Han var slicad precis överallt, och samtidig mer symmetrisk än tidigare. Och då är han bäst i Sverige. Otroligt roligt med alla dessa killar, som mangrant dessutom är förbannat sympatiska och trevliga.

Peter Ljunggren, sylvass.‌

Gott om detaljer på Peter.‌

Going at it.‌

*Peter "klämde" lite på Roger Lineau under posedown.

Guldet klart!‌*

WOMEN’S PHYSIQYE – KVAL TILL SM
‌ 5 töser till startboxarna, varav en mycket speciell tjej. Femma blev Johanna Indhage‌ , Team Palmell. Tydlig muskeltonus, men aningen satt i snittet. Kan definitivt bli hårdare, men också tjäna massor på att jobba lite med framförandet.

Johanna Indhage, 5:a.‌ **

Christina Larsson‌** , Team ReFORM by Ironsport Club tog fjärdeplatsen. Är lite strukturellt utmanad, men löser det finfint ändå. Väldigt fint genomfört poseringsprogram dessutom.

Christina Larsson blir 4:a.‌

Bronset tar Lisbet Bärenholt‌ , Team Aliba, som är i bra form, och som dessutom poserar likt en drottning. Vi gillade speciellt avslutningen, där Lisbet tog två hårspännen ur håret och därmed släppte lös en redig hårman modell ”jättelång”.

Lisbet Bärenholt tar bronset.‌

Silverplatsen togs av härliga Maria Bergström‌ , MM Sports Team. Maria var här lite tunnare än jag minns henne, och kanske var hon rentav lite överdietad? Mycket bra stomme annars, med sjukt bra armar och axlar.

Maria har massor av kvaliteter.‌

Vinner med samtliga domarettor gör Lisbeth Grape‌ , Team ProteinButiken. För Lissan var detta debut i för henne ny klass, och hon hade verkligen vänt på alla stenar för att hitta sin position, och hon lyckades. Jag har sett Lissan tävla ett gäng gånger, men jag har aldrig sett henne bättre än så här. Nättare än tidigare, mer harmonisk än tidigare, och en mer komplett och estetisk enhet än någonsin. I alla delar helt perfekt! Jag skulle vilja gå så långt som att säga att Lissan är som gjord för Women's Physque. Och hennes posering är ett eget kapitel. Lissan är en av de få som faktiskt får oss att uppleva att det hon gör är angeläget där på scenen. Som att hennes rörelser och uttryck är viktiga, utan att vi egentligen riktigt förstår varför än. En mästare i både förberedelser och genomförande. En av våra bästa någonsin.

*Lissan leker.

Ryggen går inte heller av för hackor.

Lissan tog storslam i debuten.‌*

*

Finalfältet.‌*

WOMEN’S PHYSIQUE – MASTERS
‌ Endast tre av förra klassens damer ställde upp, och med exakt samma inbördes placering som en kvart tidigare.

Lisbet Bärenholdt‌ , Team Aliba, blev trea.

Maria Bergström‌ , MM Sports Team, blev tvåa och klockren etta var ingen mindre än Lissan Grape‌ , Team ProteinButiken.

Enormt kul! Se övriga kommentarer ovan.

BODYBUILDING DAMER – KVAL TILL SM
‌ Endast två tjejer till start. Marie Karlström‌ , Växer Gym, tar köbrickan. Avundsvärd ansats och bra färg. Gott gry i denna tjej, som kanske var aningen soft för dagen.

Marie Karlström, 2:a.
Anna Panczyk‌ , Team Ironworks Gym, hade betydligt mer muskler och på sina ställen också bättre form. Ett riktigt kraftpaket, som därmed tog segern.

Anna Panczyk, 1:a.

BODYBUILDING DAMER – MASTERS‌
Hela sex tjejer klarade resan hit. Ett par ess, ett par rutinerade rävar och ett par färskingar [(6)]. Anna Rådström‌ , Team Flex, gör ett fantastiskt jobb. Här blir hon sexa, men jag skulle definitivt velat ha henne högre upp i listan. Fortsätt kämpa!

Anna Rådström, 6:a.
Femma blir Marie Karlström‌ , Team ReFORM by Ironsport Club, som var med i förra klassen. Hon var lika bra här, även om motståndet nu var lite bättre.

Marie Karlström, 5:a.
Anna Panczyk‌ , Team Ironworks Gym, glider in på en fjärdeplats. Här blir hennes muskularitet inte lika påfallande, och då blir hon passerad av en tuff trio tjejer.

Anna Panczyk, 4:a.
Bronset tas av en combackande Ann-Sofie Jönsson‌ , Team In Shape, som verkligen hade gjort jobbet. Riktigt bra form och bra poserat.

Ann-Sofie Jönsson, 3:a.
Silverplatsen går till Madelene Lundberg‌ , Team ReFORM by Ironsport Club, som verkligen gjorde mig varm i bröstet. Jag har sett henne tävla massor av gånger, och har någonstans känt att det finns en potential där som inte riktigt får komma till sin rätt, eftersom en konkurrenskraftig tävlingsform inte har infunnit sig. Men nu gjorde den det! Maddes extremt fina linjer kunde äntligen ta plats och hux flux är hon en av Sveriges bästa. Det finns enligt mig ännu mer att hämta på formen, och då vet man inte vart det tar vägen. Svinbra!

Madelene Lundberg, 2:a.

Madelene Lundberg, 2:a.
Mot den suveräna segrarinnan Eva Lagerhorn Blom‌ , Team Gymkostbutiken, fanns inget att göra. Den högättade Eva kom här in i vad som i vart fall är väldigt nära sin absoluta toppform, om det inte var den allra bästa. Och då är hon omöjlig att rubba. Fantastiska axlar, dito rygg, grym mage och ett par gluteus många kvinnor [(7)] skulle kunna döda för. Hon är som vanligt uttrycksfull i poseringen, och lämnar ingen oberörd. Grymt bra, och grattis till guldet!

Eva Lagerhorn-Blom, 1:a.

Eva rockar på duktigt.

Eva sträcker händerna mot högre makter.

Topp tre: Madelene (2), Eva (1) och Ann-Sofie (3).

BODYBUILDING – MASTERS -80 KG
‌ Kul med ett returmöte mellan Curtis‌ och Christos‌ . I fjol var det Curtis som fick åka hem med guldet. Riktigt så gick det inte den här gången. Totalt 4 gubbar upp. Fyra blir Thomas Petersson‌ , team Gymgrossisten Butik, som var med i kvalklassen tidigare idag. Bra genomfört även här, och Thomas är alltid rolig att se.

Thomas Petersson blir 4:a.
Bronset roffas hem av Christian Karlsson‌ , Team Gymgrossisten Butik, som med det bevisar att det finns en verklig potential där. Läs mer om denne ödmjuke skribents intryck av den duktige Christian under kvalklassen här ovan någonstans.

Christian Karlsson tar tredjeplatsen.
Kvar var då bara fjolårssegraren Curtis Modeer‌ , AA Elit Team, och silvermedaljören från ifjol, Christos Gotevas‌ , Team Gumse Gym. Curtis var i bra form, helt klart, och redan i fjol dubbade jag hans rygg till ”Colemanesque”. Dock fanns det i år inte mycket han kunde göra mot Christos. Herr Gotevas var enormt förbättrad, otroligt solid och komplett, och kunde visa upp en fysik helt utan brister och begränsningar. Riktigt kul för Christos, som jag vet har haft handen knuten i fickan ända sedan i fjol. Nu fick han ta upp den för att ta emot förstapriset. Grattis!

Curtis är "Colemanesque" bakifrån.

Här blir det dock "bara" silver. Christos blev för svår.

Curtis har gott om kvaliteter även framifrån.

Även Christos Gotevas rygg är ilsken.

Christos Gotevas – dagens segrare.

Topp tre: Curtis (2), Christos (1) och Christian (3).

Game, set & match!

BODYBUILDING – MASTERS +80 KG
‌ Endast tre hugade i den tunga klassen, vilket är aningen blekt mot tidigare år. Den här klassen brukar vara en av SMs allra bästa. I år var det dock hög klass på de som kom. Trea blev David Clerissy‌ , Alpha Sports Nutrition, som blev lite den udda fågeln här. Kanske i minsta laget, men i hyfsad form.

David Clerissy blev trea.
Extremt hård kamp mellan Lennart Brandt‌ , Delta Gym, och Jimmy Olsson‌ , Växer Gym och segern. Lennart har ju fantastiska meriter och alltjämt kvaliteter, men han är numera också ärrad av diverse krigsskador. Låret, bröstet, biceps och på senare tid också ett riktigt allvarligt diskbråck. Trots det fortsätter denna underbara människa att le mot världen och att gå framåt, mot nya mål. Här var han bra. Inte fantastisk, men heller inte dålig. Och bra är bra. Och därför smärtade det mig extra mycket att Lennart fick nöja sig med silvret här. En poäng skiljde till Jimmy. Jag vet att Lennart säger att det inte är så viktigt, att det är kul att bara få tävla, och jag vet att han också menar det. Men jag hade verkligen unnat honom segern idag. Om inte för annat så för alla förlupna kulor han tagit i strid.

Lennart är fortfarande konkurrenskraftig.

Förutom en bra fysik är Lennart dessutom utrustad med ett sällsynt gott humör.
Jimmy Olsson heter den svenska mästaren, och han är det rättvist och på egna meriter. Jimmys symmetriska grundbult är svår att betvinga och med så få brister som Jimmy har (om ens några) är han en utmärkt och rättmätig mästare. Grattis!

Jimmy trycker till. Försprånget till Lennart stannade vid en poäng.

Topp tre: Lennart (2), Jimmy (1) och David (3).

Mästare 2014 – Jimmy Olsson.

BODYBUILDING – MASTERS +60 ÅR
‌ Sextio (60!) är ingen ålder på en kroppsbyggare. Det visade det här gänget tydligt under lördagen. Sjua blev Bo Carlsson‌ , Team reFORM by Ironsport Club. Lite jobb kvar att göra på sin viktresa, men Bo är en bra bit på vägen.

Bo Carlsson blev sjua.
Sexa blev Lasse Wallén‌ , Team Flex, som även han gjort en prestation. Bra jobb!

Lasse Wallén blev sexa.
Femtepriset gick till Ronny Erlandsson‌ , Team ReFORM by Ironsport Club, som såg bra ut. Kan gå framåt fortfarande (han är ju bara +60).

Ronny Erlandsson – femma.
Fyra blev den nyblivne 70-åringen Jorma Varhevaara‌ , Najadens Fitnesscenter. Flerfaldig veteranvärldsmästare i backspegeln, men trots det blickar vi framåt. Dagens Jorma var faktiskt bättre än på mycket länge. Solid, tight och faktiskt riktigt bra. Kul, och grattis på 70-årsdagen i efterskott!

Nyblivna 70-åringen Jorma Varhevaara blev fyra.
Bronset kneps av Umeås stolthet Nico Lundholm‌ , IFK Umeå. Riktigt bra, även om han kanske inte nådde upp till 2012 års upplaga av sig själv. Härligt också med något annat än Metallica att posera till[(8)]!

Nico Lundholm är alltid bra. Här blev det brons.
Silvret togs av den evigt unge Leif Renling‌ , Tem reFORM by Ironsport Club, som jag tycker har en särskilt hög inspirationsfaktor. Bra!

Leif Renling fortsätter att inspirera.
Dock – ohotad etta var Farhang Lee Rahimly‌ , Pro Gym. Otroligt köttig och packad med kvalitetsmuskler, och med som vanligt en bländande posering. Kan bli hårdare, och behöver bli det också, då jag vet att han satsar vidare mot Arnold Amateure. Grattis till SM-guldet!

Köttigt värre. Farhang Lee Rahimly dominerar klassen.

Lee – fortfarande en klassatlet.

Topp 3: Leif (2), Lee (1) och Nico (3).

BODYBUILDING – MASTERS, +50 år, -80 KG
‌ Lättviktare bland de som fyllt 50 men inte än 60. Sex ”killar” klev upp, och sist av dessa blev Dennis Johansson‌ , Team In Shape, som var köttig och bra tycker jag. Kunde ha varit hårdare (och jag vill minnas att jag sett honom så) men den här formen var klädsam.

Dennis Johansson blir sexa.
Femma blev Mikael Forslund‌ , Falu Atletklubb, som faktiskt skämt bort oss med att komma i kanonform till tävlingarna. Den här gången var det OK rent formmässigt.

Micke Forslund blir femma.
Fjärdeplatsen gick till Carl-Johan Gustafson‌ , Team Gumse Gym, som jag tycket gott hade kunnat få ett par placeringar till. Det finns så mycket kvalitet i Calles fysik, och han var dessutom i form, vilket ska premieras.

Carl-Johan Gustafson – skulle han haft en bättre placering?
Trea blev Mats Linder‌ , Najadens Fitnesscenter, som måste ha varit i sitt livs form här. Väldigt stilig fysik, även om benen släpar lite fortfarande, som definitivt är en inspiration.

Mats Linder går från klarhet till klarhet.
Silverplatsen gick till den bamsige Johnny Skoglund‌ , Team FitnessButiken, som under stort publikstöd (inte minst från dottern) bombande in posering efter posering. Riktigt kul!

Johnny Skoglund hade publiken med sig.
Aissa Boukachabia‌ , Team Kasra, var dock ett nummer för svår. Mycket symmetrisk och balanserad, och dessutom i riktigt bra form. Så ska ett SM-guld bärgas!

Aissa har kvalitet i alla delar.

Topp tre: Johnny (2), Aissa (1) och Mats (3).

One happy camper!

BODYBUILDING – MASTERS, +50 år, +80 KG
‌ Jodå, man tävlar även i denna klass. Idag satt det blott fyra gubbar på bänken. Fyra blev Jörgen Lindblad‌ , HAK Greppet, som har en förbannat bra fysik, ska sägas. Bra form, bra muskelutveckling i framförallt ben och bröst.

Jörgen Lindblad, fyra.
Bronspengen gick till Sammy Zabel‌ , som vi faktiskt har sett i bättre författning än i dag. Men ett brons är ett brons.

Sammy Zabel snöt åt sig bronset.
Silvret till den riktigt maffige Tony Johansson‌ , Haninge Hälsostudio, som liksom har muskler överallt. Riktigt bra.

Tony Johansson tog silvret.
Segrare – och det ohotad sådan – var Christer Lööv‌ , Team In Shape, som omöjligen kan vara +50. Han har en ungdomlig fräschör i framförallt överkroppen vilket borgade för SM-guldet! Grattis!

Christer Lööv hade vad som krävdes idag.

Finalgänget.

Christer Lööv – 1:a!

BODYBUILDING – MASTERS, OVERALL
‌ När man tussade ihop alla masters-segrare mot varandra så var det faktiskt spel mot ett mål. Klar overallvinnare SM i masters 2014: Christos Gotevas‌ , Team Gumse Gym.

Hela gänget: Lee (+60), Aissa (+50 -80), Christer (+50 +80), Christos (+40 -80) och Jimmy (+40 +80).

Overallmästaren – Christos Gotevas!Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Om Tyngre X och året som gick

Herrar A & A samlas för en genomgång om alla yttre förutsättningar för alla tävlingar under Tyngre X-helgen samt en kortare minneskavalkad över 2021.

30 dec. 2021

Tyngre X – fitnesstävlingarna tillbaka!

Ja, du läste rätt. Den 8-10 april kör vi nästa utgåva av våra fitnessevent, denna gång kallad Tyngre X. Och nu öppnar vi dörren även för proffsen

Alex Danielsson

28 dec. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Sverige på EM i tyngdlyftning – dag 4 & 5!

Josef Eriksson rapporterar från svenskarnas framfart på EM i tyngdlyftning, som just nu genomförs i Moskva.

Josef Eriksson

8 apr. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Dags igen: Pepparkakshus-tävlingen

Var med om tävla om fina priser genom att baka ditt eget pepparkakshus!

Alex Danielsson

7 dec. 2020

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

8 aug. 2020

Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

23 juni 2020

Mr Olympia flyttar

Höstens byggar- och fitnessfest Mr Olympia byter datum – och arena.

Alex Danielsson

12 maj 2020

Resultat från Distansmästerskapen i Styrkelyft 2020!

Kompletta resultat från de just avslutade Distansmästerskapen i Styrkelyft.

Alex Danielsson

19 apr. 2020

Inbjudan till Distansmästerskap i Bodybuilding & Fitness 2020!

Som ett sätt att låta alla månader av dietsatsning och hårdträning ändå komma till någon sorts nytta kan du nu tävla i byggning och fitness – online!

Alex Danielsson

25 mars 2020

Corona-viruset – så påverkas våra sporter, och din egen träning

Corona-viruset skördar onekligen sina offer. Men hur blir det med tävlingarna i våra favoritsporter? Och hur påverkas vår egen träning? Här är vår samlade uppfattning just nu. Artikeln uppdateras löpande.

Alex Danielsson

14 mars 2020

Invitation to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press

Since all the scheduled powerlifting meets within the IPF have been cancelled due to the rampant spread of the Corona virus, we – as lifters – need to find other, safer, ways to measure our strengths. We hereby invite you to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press!

Tyngre

7 mars 2020

Tyngre Talang 2019!

Äntligen är årets fototävling avgjord!

Alex Danielsson

28 apr. 2019

Var med i fototävlingen Tyngre Talang 2019!

Drömmer du om en plats i fysiksolen? Om att en dag stå där, starkt skinande i ditt livs bästa form, och bli bedömd av riktiga proffsdomare? Nu kan du få göra allt det – utan att ens lämna hemmet.

Tyngre

4 mars 2019

Tyngre Radio om fototävlingen Tyngre Talang (bland annat...)

Alex och Andreas sammanstrålar för ett spontant samtal om både ditten och datten samt om detaljerna kring vår nya fototävling Tyngre Talang 2019.

4 mars 2019

#tyngrejul

Här årets mest spexiga pepparkakshus!

Alex Danielsson

27 dec. 2018

Frukost med Samir

När glänsaren Samir Troudi väl var på plats i Sverige passade vi på att kombinera frukostvåfflorna med att samtidigt också kolla läget.

Tyngre

14 dec. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 6

Amanda & Josef avrundar Halmstad-veckan med de sista klasserna.

Amanda Bergstrom

12 nov. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 5

Som Amanda & Josef såg det. Knivskarpt.

Amanda Bergstrom

10 nov. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 4

Amanda och Josef fortsätter – här är lite av det som hände under torsdagen.

Amanda Bergstrom

9 nov. 2018