Nu kör vi!

Fitnessäsongen 2015 är i gång! Och som vanligt var det på Battle of Scandinavia vi sköt saluten.

Alex Danielsson

Trots att det bara var drygt 3 månader sedan fjolårssäsongen avslutades är det redan dags för en ny period där brunbrända och väldefinierade kroppar ska flyttas runt på en scen för att begrundas och bedömas av en grupp kostymklädda tjänstehen [(1)]. Vi pratar såklart om att den svenska fitnessäsongen har rullats gång. Som vanligt inramad av både löften, förväntningar, spekulationer, ögonbrynshöjare och en och annan besvikelse. Man blir dock aldrig besviken på firma Reino och Sharam, som i år arrangerade Battle of Scandinavia för 5:e gången. Alltid perfekt planerat, från att bereda oss rum på det eminenta First Hotel Grand, som ligger exakt 47 meter från den lika eminenta arenan Estrad. Alltid perfekt genomfört, in i minsta detalj. Det stod på schemat att vi skulle igång 9.27, och det var exakt då vi också började. Det är alltid en ära och ett sant nöje att få komma till Alingsås, och det till största del baserat på det perfekta arrangemanget.

Tävlingsmässigt var det överlag bra klass på startfälten, om än några tunna led här och var. Att det samtidigt också arrangerades Sandefjord Open i Norge gjorde naturligtvis sitt för att distrahera några tävlande, som därmed valde att hellre flexa i en fjord än i en potatisåker.

Med det sagt längtar jag redan tillbaka till nästa år, och faktiskt redan den 12-13 september, då SM för juniorer, veteraner och för Athtetic Fitness går av stapeln här. Som tur är.

WOMEN'S PHYSIQUE
‌ Sju granna töser till start varav en från Danmark. Trots det var det aldrig snack om vem som skulle ro hem segern. Marina Bergqvist‌ går från klarhet till klarhet, och kunde här visa upp ett sällsynt komplett och harmoniskt fysiskt paket. Mycket bra balans och i riktigt bra form. Aningen mycket snurr och gymnastisk dans i det fria för min smak, kanske. Annars helt perfekt. Andraplatsen till Yenny Strid‌ – på samma poäng som trean – som var i grym form, förmodligen fältets hårdaste. Fantastiska ben och armar. Se upp för den här tjejen framöver! Danska Helle Larsen‌ är av ett annat snitt, ett väldigt mycket längre och smäckrare men likafullt muskulös och atletisk. Mycket bra som trea.

Topp tre i Women's Physique.

Marina tror knappt det är sant.

Marina Bergqvist tog segern.

Yenny Strid – en coming girl i disciplinen!

Helle Larsen – ståtlig bronsmedaljör.

CLASSIC BODYBUILDING -180
‌ Massor av talang av alla sorter, och ett av de intressantaste startfälten för dagen. Patrik Larsson‌ tog till slut segern knappt för Martin Hanzel‌ och med Robert Berg‌ på bronsplats. Patrik‌ , med ny stilig frisyr, var muskulärt sett större än tidigare, och i riktigt bra form. Han kan se lite loj och nästan lite småslät ut när han är avslappnad, men så fort han flexar så trycker han på något sätt igenom vätskan, och mejslar fram markeringar och separationer. Patrik kan bli ännu ett par snäpp hårdare, och då är han en av våra allra bästa. Martin Hanzel‌ gör aldrig en dålig start och aldrig en dålig prestation. Alltid i form och alltid sylvass i sin presentation. Det enda som sätter ner honom lite är den skadade bicepsmuskeln, men i övrigt är han en fröjd. Otroligt snyggt poserat till till Earned It:s hit från 50 Shades of Grey. Faktum till den grad att jag inte hade opponerat mig om han och Patrik hade skiftat plats. Roberts fysik är enastående, och de bulliga muskelbukarna är något i princip alla som tränar eftersträvar. Mycket snygga poseringar men lite klen i tävlingsfärgen i min bok, dessutom aningen soft på underkroppen. Kan bli flera klasser bättre och då är han med och utmanar. Vill också lyfta på min hatt för fjärdepristagaren Rickard Hagman‌ . Få, om ens någon, ligger inne med en lika snygg och CBB-snitsig fysik som Rickard. Han var på något vis en nerkrympt version av Francis Benfatto‌ , och är det något som är CBB så är det förmodligen Benfatto. I min bok var Rickard värd en medalj.

Topp tre i CBB -180.

Patrik Larsson – bäst när det gäller.

Martin Hanzel, en av våra bästa någonsin.

Robert Berg i sin klassiska vakuumpose.

CLASSIC BODYBUILDING +180
‌ SM-bronstagaren från ifjol Sam Mikaelsson‌ såg på förhand ut som en klar favorit. Dock var han inte lika skarp här som på SM, och han lämnade med det dörren lite öppen för andra. Och vips är det någon ung motiverad gök där och snyter guldet. Viktor Källberg‌ kommer från en tung resa med motgångar på scenen, i gymmet och rent civilt, men har trots detta mannat på sitt stora krigarhjärta fullt ut, och kunde här få sträcka näven i luften. Mycket bra form och massor av slangar överallt, vilket helt säkert bidrog till segern. Rent strukturellt är han och tvåan Sam ganska lika varandra, och därmed blir dagsformen det avgörande. Grattis till kämpen Viktor, och jag vet att Sam också kommer igen. Trean Mats Larsson‌ var också han väldigt bra. Oerhört köttig och kom i bra form. Går framåt med bättre tävlingsfärg.

Sanningens minut – Viktor eller Sam?

Viktor tog det!

Och det är knappt han tror det är sant.

Sam var tung tvåa.

Men han kommer igen.

Mats Larsson tog bronset.

Patrik och Viktor om overallen.

Patrik tar det!

BODY FITNESS -163
‌ Segern till norska Lill Nikolaisen‌ , som här gjorde sin tredje Battle of Scandinavia. Det är härligt att konstatera att Lill blir bara bättre och bättre. Nu med en balans mellan hårdhet och fyllighet hon inte riktigt haft tidigare. Hon för sig dessutom med en helt annan feminin grace nu, och hon går med det framåt massor. Superkul för Lill, som jag vet är en av de hårdast arbetande i branschen. Åsa Hällstorp‌ såg som vanligt grymt bra ut. Linjerna är i världsklass, och även om formen inte var knivskarp så var den acceptabel. För mig såg hon dock lågmäld ut, nästan lite oengagerad, och kanske var det det som gjorde att Åsa fick nöja sig med silver. Bronset till den fantastiska Josefin Krondahl‌ , som hade årets bästa bikini. Josefin har såklart även en grymt bra fysik med ett par fantastiska ben i centrum. Overallpriset gick också senare till Lill.

Finalfältet.

Lill – bättre än någonsin.

Åsa tog silvret.

Josefin – en riktig supergirl!

Sarah blev fyra.

Lina femma.

Linnea sexa.

BODY FITNESS +163
‌ Dagens största klass, där guldet gick till det nya stjärnskottet Mariana Carlsson‌ , som har en riktigt bamsig fysik. Muskulös och balanserad, med massor av fina detaljer. Ännu aningen opolerad, och har man som Mariana gått ner 30 kg till denna tävling, så är det inte så konstigt. Med lite mer fokus på poseringsträningen framöver så kan hon gå hur långt som helst. Välkommen till eliten! Silver till den fantastiska Frida Falldén.‌ Frida för sig fantastiskt, poserar mycket snyggt och lyckas utstråla glädje och en självklar kvinnlig kraft som få andra. Frida ledde också efter första ronden. Bronset till den mycket symmetriska Maria Johnson‌ , som sken som en sällsynt sol. Mycket harmonisk struktur med fin stuns i alla delar. Kan med lite bättre form gå framåt lite ytterligare.

Topp sex!

Medaljörerna.

Mariana tog segern.

Frida grym som tvåa.

Bronset till Maria.

Caroline tog fjärdeplatsen.

Josefin blev femma.

Ulrika tog sjätteplatsen.

Lill och Mariana om overalltiteln.

Overallsegern till Lill!

BODYBUILDING -90
‌ Bra klass på grabbarna här. Hillary Nambwaya‌ är alltid fantastisk att se – när han är i form. Och här var han det. Faktiskt bättre än på mycket länge, och då är han en av våra bästa. Jag har skrivit detta massor av gånger, men jag upprepar mig mer än gärna i frågan: Hillarys dubbel biceps bakifrån är en av de bästa jag sett i landet. Den posen har så många Ronnie Coleman‌ -konnotationer att man nästan blir mörkrädd. Varför vann han inte då? Ja, svår fråga. Micke Hancic‌ är förutom världens trevligaste kroppsbyggare aldrig dålig och aldrig i dålig form. På senare år har han dessutom växt ihop till en synnerligen komplett och harmonisk enhet. That said – det var otroligt tajt mellan dessa två idag. Snygg-Micke gick sedan vidare med att vinna även overalltiteln. Trea blir den biffige och harmoniske Dennis Jensen‌ , från Danmark. Ohyggligt bra, rent av, saknade bara lite posing skills i min bok.

Topp sex.

Topp tre.

Hancic tar det!

Stiligt värre.

Micke Hancic – segrare.

Hillarys dubbel biceps bakifrån – världsklass.

Även fronten är av högsta klass.

Dennis Jensen tog bronset.

Markus Hagström – fyra.

Anders Holm Espersen – fältets andre dansk. Femma.

Jari Liukku blev sexa.

BODYBUILDING +90
‌ Dagens wow-faktor hittade vi här. Patrick Monga‌ kliver in och är inget mindre än fantastisk. Om man skulle få för sig att klona Dexter Jackson‌ (överkroppen) med Shawn Rhoden‌ (underkroppen) och toppa det med en touch av Seal‌ (ansiktet, utan ärren) så skulle man få fram Patrick Monga. Fantastiska muskeldelar, grymt bra form och sällsynt bra satta poseringar. I min bok är det bara Christoffer Nober‌ och Arne Lundell‌ av de svenska som kan konkurrera med detta. Kanske blev Patrick aningen sliten under dagen, och kanske tappade han formen en liten aning ju längre tävlingen led. Men i mina ögon var detta solklart tävlingarnas bästa atlet [(2)]. Danske Peter Lagermand‌ är enormt muskulös och alltid i bra form. Gjorde ett mycket bra intryck här igen, även om jag tycker han är lite nigande i sina poseringar, och dessutom satte någon sorts antalsrekord i poser i sitt fria. Jag blev nästan sjösjuk. Bronset till bamsingen Jonas Claesson‌ , som här var i riktigt bra form. Räckte dock inte mot tätduon.

Topp sex i tungvikten.

Topp tre.

Patrick Monga är bland det bästa vi sett på länge.

Kvalitet i detaljerna.

Peter Lagermand från Danmark blev tvåa.

Jonas Claesson tog bronsplatsen.

Hjälten Johan Adolfsson blev fyra.

Charmören Jim Ivars blev femma.

Andreas Terzis var bättre än någonsin. Sjätte plats blev belöningen.

Om overallen – Hancic mot Monga.

Hancic – Monga.

Hancic – Monga. 

MEN'S PHYSIQUE -178
‌ Stort startfältet med massor av talang, och som vanligt enormt svårtdömt. Vinnaren här blev Nikola Rushiti‌ , som faktiskt flög lite under min radar den här gången. Mycket stilig fysik med vägvinnande linjer och med bra attityd. Jag störde mig dock lite på tatueringarna. Ska bli spännande att se var Nikola tar vägen. Jones Ahmad‌ har meriter och linjer som slår de flesta. Han är en av våra allra bästa i klassen, och när han är i form så kan han slå allt. Jag har sett Jones tävla massor av gånger men jag kan inte påminna mig att jag sett honom bättre än så här. Snopet, men Jones kommer igen. Brorsan Ayoub Ahmad‌ är den än så länge minst meriterade brodern i den stora och duktiga skaran. Ayoub fick bära med sig en bronspeng hem till Malmö.

Nikola Rushiti tog guldet.

Jones Ahmad – tvåa.

Ayoub Ahmad blev trea.

Eddie Widjemo Ossiansson blev fyra.

Nesar Alkozay – femma.

Filip Wargéus blev sexa.

MEN'S PHYSIQUE +178
‌ Stor klass men utan lika lysande stjärnor som i den korta klassen. Vinner gör den AF-meriterade Richard Susaeg‌ , som här är var i sitt livs form. Tycker nog han gör sig bättre här än i AF. Oskar Eriksson‌ snodde åt sig silvret, och det med en slankare och mer finlemmad fysik, men med bra mage. Bronspengen till Zakarias Rosberg‌ som även han var aningen tunnare. Mycket bra axlar på Zakarias.

Richard Susaeg tog guldet.

Oskar Eriksson blev tvåa.

Zakarias Rosberg tog bronset.

Fyra blev Fredrik Kopp.

Alexander Hurtig tog femteplatsen.

Niclas Bålefalk blev sexa. 

Om overalltiteln – Rushiti mot Susaeg.

Och Nikola Rushiti vann!

BIKINI FITNESS -163
‌ Jag säger bara så här: Rodika Bodrug‌ . En av de bästa vi har i sporten, och en absolut världsstjärna. Rodi verkligen är bikini, topp till tå, och det finns ingenting i hennes fysik eller framträdande som överhuvudtaget behöver förbättras eller finslipas. Hon är bara så förbannat bra. Grattis Sverige! Danska Natja Barnova‌ tog silvret, med kurvor och bra färg. Annelie Damberg‌ var nu betydligt hårdare än tidigare och för det fick hon domarnas gillande. Personligen gillar jag henne bättre aningen softare. Rodika‌ vann sedan även overall.

Topp sex.

Topp tre.

Rodika Bodrug, ohotad etta.

En av de bästa vi har i landet.

Rodika Bodrug.

Danskan Natja Barnova tog silvret.

Annelie Damberg blev trea.

Matilda Wistrand – fyra.

Lisa Alpsten blev femma.

Daniela Halas Dostalova tog sjätteplatsen.

BIKINI FITNESS +163
‌ Svår klass med flera olika kroppstyper. Frida Olsson‌ gick härifrån som segrare. Aningen tunn i mina ögon, men vann trots det ganska klart eftersom hon är väldigt komplett. Julia Eliasson‌ har en snygg struktur, som kan blir bra i gamet. Lite åt det blekare hållet, och kan kanske bli något halvkilo hårdare utan att det förstör. Sandra Friman‌ kom bara poänget efter Julia. Lång, välbyggd och med potential.

Topp tre!

Frida Olsson – klar vinnare.

Frida hade vad som behövdes.

Julia Eliassson kom tvåa i debuten.

Bronset till Sandra Friman.

Miriel Widerström – fyra.

Madelene Ros blev femma.

Ankica Matanovic blev sexa.

Overall – Rodika mot Frida. Rodika tog overallsegern 

*** 

**VI MINGLADE LITE OCKSÅ

‌** Kenneth Johansson skötte sekretariatet. 

**

‌** Med sin Eva till hjälp, såklart.

En av två huvuddomare – Jörgen Nilsson.

Carina Isaksson dömde.

Petra Törnros likaså.

Micke Tjernström.

Undrar vad som fick Jörgen att hyperventilera? Var frugan försenad efter en rast?

Georg Hällstorp såg sådär nöjd ut.

Lars Östling smörjde upp Andreas Terzis.

Fredrik Carlsson med Jim Ivars.

Georg, Åsa och Micke Gumse.

Reinos bättre hälft Mikaela.

Åsa förbereder sig.Liknande artiklar
Coaching, posering och tävlingsreflektioner

I dagens avsnitt reflekterar vi över den senaste tidens coach- och domarupplevelser på E-tuna Muscle Show, säsongens första tävling.

19 apr. 2024

Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Att tackla motivationsbrist och skapa mål

Carina och Jossan är här för att dela med sig av sina erfarenheter och tips för att hålla dig inspirerad.

12 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Från påskpodd till vandringsminnen

Välkommen till Carina och Jossans mysiga påskpoddavsnitt. Vi börjar med en lättsam diskussion om påsksånger och traditioner och jämför dem med andra högtider som midsommar och jul.

5 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Livsnjutning och lokalsinne: Sälen och vardagliga äventyr

Carina och Jossan diskuterar potentiella gäster, och överväger en förslagslåda för lyssnare att föreslå sina drömgäster.

29 mars 2024

Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024

Från CrossFit till att bygga muskler efter 50

Carina och Jossan diskuterar CrossFits påverkan på gymkulturen och sina personliga erfarenheter. Hur ofta går byggare över till crossfit?

16 feb. 2024

Fulveckor, böter och träningsglädje

Avsnittet inleds med en berättelse om ett möte med polisen på grund av fortkörning. En påminnelse om att sakta ner i livet, både bokstavligt och bildligt.

9 feb. 2024

Hur vi hanterar skador och träningsintensitet

Carina och Jossan reflekterar över föregående veckas gäst, Martin Troive, och hans oklanderliga svar som hjälpte oss.

2 feb. 2024

Martin Troive om fitness, kost och coachning

Carina har ett ett engagerande samtal med Martin Troive om allt från att hantera sjukdomar och träning till krångligheterna med att coacha män kontra kvinnor.

26 jan. 2024

Fruset Fredagsmys

Sparka in helgen med Carina & Jossan. Denna vecka är det virtuella mötet en av de förutsättningar vi möter. Friskt, frejdigt och kompetent.

19 jan. 2024

Vintertraditioner och tävlingsminnen

Carina och Cici jämför sina senaste veckor – en av dem har haft lugnt hemmavid. Den andra har firat trettonhelg med familjen Grape.

12 jan. 2024

Sätt smarta mål och hitta balansen

Carina och Jossans nyårsförväntningar från Vemdalen inkluderar färre krämpor och mindre smärtor för egen del.

5 jan. 2024

Frågestund i Fredagsmys

Carina & Jossan sammanstrålar i Vemdalen för några dagars gemensamt firande. Naturligtvis passar de då också på att riva av några inkomna frågor.

29 dec. 2023

När livet testar tålamodet

I detta avsnitt har Carina och Cici en härlig blandning av julstämning och det vanliga kaoset som ni har lärt er förvänta er av dem. Med historier om julförberedelser och de missöden som följer med dem.

22 dec. 2023

Träningstips och roliga observationer

Carina och Jossan avhandlar olika ämnen och tipsar om övningar som kettlebellsvingar och slamball, som är intensiva och effektiva.

15 dec. 2023

Från lussebullar till bilreparationer: En helg full av äventyr

Carina och Cici diskuterar sina erfarenheter från en Lussebulle-test och inte minst deras besök på Luciapokalen.

8 dec. 2023

Provsmakning av skumtomtar

Carina och Jossan diskuterar vilka skumtomtar de har på sitt buffébord och berättar att lyssnarna önskat denna genomgång.

1 dec. 2023

Post show-rebound och släpande muskelgrupper

Ashkan och Albin pratar idag om post show-rebound och hur man ska hantera det på ett smart sätt. Släpande muskelgrupper diskuteras också.

25 nov. 2023

Snabba lösningar inte alltid bra långsiktigt

De allra flesta som kontaktar Carina vill ha en quick fix för att tappa fett. En effektiv diet innehåller styrketräning, bra kost och kardio.

24 nov. 2023

Om kärleken till fitness

Få brinner mer och starkare för de olika fitnessporterna än den energiske bamsingen Robert Wåhlander. Hör honom berätta om hur allt började och hur han ser på framtiden.

20 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Att hantera livet efter en tävling

Carina och Jossan om veckorna som varit och några hälsoproblem som de har upplevt. Plus en överblick av de svenska EM-prestationerna.

17 nov. 2023

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

En vecka i Santa Susanna

Carina och Cici diskuterar VM-tävlingarna i Santa Susanna – en stor landslagstävling med 35 svenska deltagare med framgångar.

10 nov. 2023

Leffe om att börja tävla sent i livet

Direkt från VM i Santa Susanna fångar vi upp Leif Andersson som knep silvret i Men's Physique, Masters +50 år.

6 nov. 2023