10 skäl att hata kardio

Det är helt OK att låta bli. Men om du vill expandera både ditt fysiska och mentala välmående har du här en behändig – om än jobbig – lista att brotta tag i.

Lorena Gustavsson

Konditionsträning eller "kardio” som vi ofta benämner det som i fitnesskretsar är en vattendelare, lite som koriander. För en del smakar det friskt och gott, för andra smakar det tvål. Gemensamt för oss alla är att träningen av hjärtat är otroligt positiv för vår hälsa, låt mig guida dig till att omfamna tvålsmaken, åtminstone lite grann i dessa tio punkter.

1. Du ”hatar konditionsträning”!

Du har redan på förhand bestämt dig och repeterat detta mantra: du är inte skapt för att träna hjärtat. Ofta har denna inre övertalningsprocess pågått under flera år, kanske till och med decennier. Tro kan förflytta berg – men det kan omvänt också cementera den. Så tro inte på allt du tänker. Det går att tänka tvärtom – lek med tanken "vad härligt att få koppla i favoritmusiken i lurarna och svettas lite".

2. Du lider av kalkylsjukan

Tillhör du de som hade matte som favoritämne i skolan och älskar excelark? Härligt! Jag kan bara gratulera. Men att hobbyräkna exakt allt i livet är faktiskt inte härligt, för någon. Hur viktigt är det om du springer dina kilometer i 5:20- eller 5:40-fart? Eller ifall du landar på 15 cyklade km eller på 14,3? Motgiftet mot räknesjukan kallas i löpningssammanhang för fartlek (och är faktiskt en svensk uppfinning!). Det går ut på att man springer efter känsla; när man känner att man har extra mycket ork så trycker man på gasen, kanske upp för en backe och en bit till för att sedan rulla på i joggingtakt en stund, allt helt på känsla. Metoden funkar lika bra på en assault bike, en roddmaskin eller på promenaden. Det är ett väldigt fint sätt att lära sig pacing, lära sig mer om sin kropps kapacitet och att respektera och tyda signalerna – helt utan siffror. (spar siffrorna till styrketräningen om det är den du brinner för)!

3. Du lider av KRONISK kalkylsjuka

Visst kan det vara kul – och enligt många motionärer också funktionellt – att hålla koll på pulsen, farten, distansen, watt OCH antal steg. Nörderi uppmuntras! Tyvärr riskerar räknevanan att gå ut över både träningsglädjen och självförtroendet. Om du lägger för mycket värderingar i vad din klocka visar för siffror i förhållande till hur det känns är du på fel spår. Har du tränat många hårda pass på sista tiden och haft stressbonanza på jobbet den här veckan? Sover du dessutom dåligt? Då är det inte ett dugg konstigt att du flåsar som en astmatisk storrökare och producerar tonvis med mjölksyra redan på en för dig låg intensitet. Ta av dig pulsklockan/negligera displayen en stund – den kommer inte lämna dig för en yngre partner och rymma till Burning Man om du lämnar den utan uppsikt ett pass då och då.

4. Du jobbarr med en distans/intensitet som inte passar dig

Alla kanske inte ska springa just marathon eller cykla tiomilapass (eller vilken distans som nu är ”standard” i din träningskrets). Jag är övertygad om att nästan alla kan träna konditionen, med den här disclaimern: för vissa är 24-timmarslopp grejen, för andra är 60 meter den distans som får en att tagga till. Det har att göra med allt från sinnelag, din genetiska uppsättning muskelfibrer till hur dina vader är byggda, så strunta för all del i vad ”alla andra” gör. Välj utifrån vad du tycker är roligast, för den disciplinen brukar vara den som går att utveckla mest i om du blir sugen på progression och det brukar vara den du sedan förhållandevis frivilligt fortsätter med år efter år.

5. Du går ut för hårt och har inget tålamod

Du kanske tränar mycket på gym, kör crossfit eller styrkelyft. Och då anser du att du ”borde” behärska ren konditionsträning också – hur svårt ska det vara att sätta ena foten framför den andra? Ganska svårt, kan jag tala om. Löpning, simning och cykel är så goda tekniksporter som vilken lyftning som helst, och eftersom vi blir bra på det vi tränar så kräver även dessa ädla konster – wait fot it... – träning! Tycker du att korta teknikpass blir trist eller för lite – börja eller avsluta ditt vanliga pass med dessa övningar. Det viktigaste är att sluta medan det fortfarande känns bra! Du ska ha mer kvar att ge, och du ska kunna tänka dig att göra det snart igen. Öka sedan på tiden efter hand. Spring inte en mil första gången – du överlever, men vitsen är faktiskt inte att överleva, utan att träna.

6. Du jämför dig med irrelevanta personer

Jämför dig inte med någon som har sprungit lopp i tjugo år. Jämför dig inte med snabba killen med snabbaste outfiten och ett osannolikt personbästa. Jämför dig absolut inte med kändisar som tävlar i sporten du valt att börja nosa på. Jämför dig inte med någon alls, inte ens med dig själv till en början. Fokusera istället på de vinster som faktiskt kommer med kondisen; att det ger dig ett starkt hjärta och ett friskare, längre liv. Din kropp har faktiskt inget intresse alls av vad andra gör, du blir hälsosam i precis samma grad som Snabb-Sanna och Peter-Personbästa av din kardioträning. Kanske till och med än friskare, eftersom du vågar slappna av och stressa mindre över dina resultat.

7. Du kör för ofta

Du kanske har kommit till stadiet att varje pass inte längre känns som en plåga, och du har till och med börjat tycka att det är lite småkul med konditionsträning. Endorfinerna och egentiden förstärker viljan att köra, men samtidigt börjar det gå tyngre och segare. Och då kanske du tänker att att lösningen måste vara några fler pass? Fel. Det finns en gräns för hur mycket träning en individ kan tillgodogöra sig och uppnå superkompensation, (d v s att bli lite bättre hela tiden med regelbunden träning och återhämtning). Detta gäller både styrka och kondition och gränsen är individuell och kontexuell. Med andra ord: hur mycket träning som är uppbyggande är olika för alla, även för dig själv i livets olika skeden och beroende på hur din tillvaro ser ut i övrigt. Därför är det viktigt att känna till att mer inte alltid är bättre – och (som alltid) att kunna tyda kroppens egna signaler.

8. Du tror att det finns regler

Du kanske har börjat springa och tänker att en löpare SKA springa TRE gånger i veckan – inte två, inte fyra – utan TRE. Ett pass SKA vara ett intervallpass, ett SKA vara ett långpass och ett SKA vara någon typ av tröskel/tempopass (insert liknande regimen för andra aktiviteter). Men här är det viktigast att fråga sig varför caps lock-SKA:et dyker upp i huvudet! Vad är syftet med din träning? Är du utvilad? Har du tid? Jag har alltid sprungit lite hur jag vill – och det kan du också göra. Är du organiserad kommer du säkert vilja ha ett tydligt strukturerat upplägg, och då ska du ha det (se dock punkt 2 och 3 för varningssignaler!). Den enda regeln är att det ska funka för dig.

9. Du tränar bara kondition för att ”få äta”

Det här handlar egentligen om alla träningsformer men (o)vanan skådas oftast i samband med cardio. All träning som går ut på att träna för att ”få äta” riskerar att bli tvångsmässig och skapa onda cirklar, tvångstankar och annat som stökar till det uppe på hjärnkontoret. Vi äter för att alla måste äta och för att vi ska orka leva – och om livet inkluderar träning måste vi ofta äta lite mer. Ingen träning som görs för att ”få tillstånd av sig själv att äta” brukar vara särskilt kul i längden. Sådan träning är inte heller hälsosam i längden – i alla fall inte för psyket. Just don’t do it.

10. Du har inget mål

Det är en fin balans mellan att vara schysst mot sig själv och att vara ”för schysst” mot sig själv, så att det går ut över motivationen. Jag tänker att alla behöver någon typ av mål för att orka göra någonting överhuvudtaget här i livet. Det gäller således även konditionsträningen. Ett mål kan vara att få en tid på en distans; det är enklast och tydligast att mäta, men är inte optimalt för alla. Ett mål kan också vara ett genomförandemål i stil med ”jag ska höja pulsen 45 minuter två dagar i veckan” eller ”jag ska kunna springa en mil nästa sommar utan smärta.” Om din motivation är mer energi till övriga livet kan målet lyda ”jag ska träna hjärtat två gånger i veckan så att jag får tillräckligt mycket ork för att kunna leka med mina barn och framtida eventuella barnbarn”.


Jag bryr mig inte vilka kläder du har, vilken takt du håller eller hur andfådd du är. Jag blir bara glad när jag möter någon som delar min kärlek för konditionsträning, som ju är ändå förhållandevis billigt, tillgängligt och ger mycket ”bang for the buck” både när det gäller tidsåtgång och hälsovinster. Med detta sagt vill jag avsluta med att alla såklart inte måste träna regelrätt cardio. Det finns ingen sådan lag, låt bli om du inte vill, det är ditt liv. Om du däremot tänker att du vill, men råkat på något av dessa mentala hinder så hoppas jag att punkterna ovan kan hjälpa dig att avdramatisera dem. Så kanske vi ses i spåren och på stigarna en vacker dag?


Liknande artiklar
Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023