Basala saker

Får du inte till det riktigt som du skulle önskat i gymmet? Uteblir de förväntade ökningarna? Krönikören Viktor Söder är tillbaka med ännu en tänkvärd och potentiell lösning.

Alex Danielsson

Känner du ibland att det finns så mycket information där ute att du blir tokig? Byter du schema gång på gång för att hitta det perfekta programmet? Du är inte ensam. I min förra text skrev jag om tekniken i några specifika övningar. Här tänkte jag istället gå in på hur alla kan förbättra sin träning genom att reflektera över grunderna.

En egenskap som många besitter är förmågan att kunna förbättra någonting. De flesta av oss skulle nog välja att salta potatismoset om det inte smakade så mycket istället för att slänga allt och börja koka upp två nya kilon potatis. Men det finns så otroligt mycket information och ledord om träning att vi ibland glömmer bort de mest basala sakerna, de grundstommar som alla träningsprogram faktiskt innehar.

Det känns som att hur träningen utförs i praktiken prioriteras efter kosttillskott och övningsupplägget. Missnöje med resultat eller rastlöshet gör att vi byter ut program snabbare än kvickt, när det egentligen bara behövs saltas lite. För det finns några tänkvärda saker som jag faktiskt tycker att alla borde se över. Här kommer inga ord som kommer att förstöra det där perfekta upplägget som du så noggrant valt ut. Eller ja vissa delar kanske pajar ditt program fullständigt för en stund men sen blir det bättre, hur som…

Vila
‌ Hur är det egentligen med vilan? Stämmer den överens med vad du lovade dig själv när du valde programmet? Jag tror att det är vanligt att man succesivt förlänger vilan mellan seten omedvetet vilket resulterar i att man under en kort period orkar tyngre vikter. Efter ett tag känns det som att det inte är något tryck i passen så rättar man till vilan vilket resulterar i att de där tunga vikterna blir alldeles för tunga och man tappar motivation i stunden och känner sig svag. Standardisera dina pass och tänk på att det är skillnad på att lyfta med en minuts vila och tre minuters vila. Då vet du att dina ökningar är ärliga och inte ett resultat av ändrade omständigheter.

Teknik
‌ En sådan fruktansvärt tråkig del i träningen om man aldrig fått till den. Men om vi börjar med att ställa några grundläggande frågor kring en övning.

  • Varför gör jag den här övningen? ‌* Antagligen för att du vill bli starkare i en viss muskel. Då borde det vara väsentligt för dig att hitta den optimala vinkeln för kontakt med muskeln. Hittar du på en ny vinkel där du får med andra muskler så kanske ditt primära syfte blir bortskrämt av vikt-egot. Var ärligt mot dig själv och jobba hårt med tekniken som standard och utgångspunkt för dina lyft.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  • Hur ska det kännas i den här övningen? ‌* Du säger att du fått kontakt med latsen en gång, men tvivlar själv på det. Du säger det mest i omklädningsrummet för att polarna inte ska reta dig, blicken flackar och du ligger sömnlös på natten undrandes om någon synade bluffen. Skämt åsido så måste du för sjutton gubbar försöka få kontakt i latsen. Både med fysisk teknik och med tankekraft. Att du körde ett teknikset för två år sedan betyder inte att tekniken inte kan förbättras idag, och bättre vill vi ju bli, eller?
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  • Hur ska det kännas efter den här övningen? ‌* Antagligen är du ute efter en utpumpad känsla. Är det så det känns? Får du ont i axlarna efter att du har kört flyes vecka in och vecka ut? Då kanske det är dags att undersöka saken, antingen hos en sjukgymnast, eller för hemmasnickaren i en anatomibok. Eller så kan jag förklara att flyes med raka armar i höjd med axlarna påfrestar bicepssenan. Jag ber om ursäkt för besserwisserstilen men tekniken i övningarna är framtagen av någon som har riktigt bra koll på vad som händer i kroppen. Här om någonstans tycker jag att man kan lägga tid på att skaffa sig förståelse – vad händer i kroppen vid en viss övning. Förståelse om hur kroppen fungerar ger en stor fördel i träningen. Att däremot lita på någon som säger att tekniken är oviktig för att just den personen inte skadat sig är som att börja röka för att någon lyckats med konststycket att röka hela livet utan besvär.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Fokus
‌ Visst är det extremt häftigt att stöna ut små ord till polaren mellan pressarna? Men hur effektivt är det egentligen? Jag vill tro att det finns en risk för att tekniken blir lidande. Dessutom kommer du kanske lägga av några reps innan bara för att kunna fortsätta samtalet. Tänk efter innan du går in i en övning. Varför gör jag detta? Hur ska det kännas för att det ska kännas rätt? Vilka teknikdelar ska jag följa? Sedan ger du 100% under de 40 sekunder som du ska arbeta, jag utlovar ett bättre resultat. Om du och din kompis låter som Legolas och Gimli ute på slagfältet bör ni ta ett snack. Reflektera även över hur långa dina pass är. Jag tror att det är få som lyckas hålla ett bra tempo och starkt fokus under 1,5 timme. Klarar du av det så är det bara tummen upp! Men många borde nog kapa några minuter på sina pass (kanske genom att standardisera vilan?). På samma sätt som passen för vissa är för långa kan de i andra fall vara för många. Jag förespråkar tre dagars kvalitativ träning i veckan före sex dagars ångesttränande. Du som läser det här tycker antagligen att det är kul att träna. Var det längesen du fick en endorfinkick från träningen? Känns det roligare att läsa om träning än att faktiskt träna? Ta då bort ett pass, öka kvalitén och sukta lite inför passen så kanske den där riktiga halleluja-känslan kommer tillbaka.

Antal övningar
‌ Okej, låt oss säga att du ska lära dig dansa. Inte fan försöker du lära dig femton danser samtidigt? Med mycket information om olika träningsupplägg och många olika fantastiska övningar så blir det lätt att man lägger upp ett program där man inte missar en enda liten vinkel eller muskel. Men tänk på följande: Om du kör tre set hantelpress en gång i veckan så tar det omkring 6 minuter. På ett år har du övat på den här övningen i 5 timmar och 12 minuter. Hur många saker i livet är du riktigt duktig på som du övat i 5 timmar och 12 minuter? Dessutom har det nog för vissa bara varit 12 minuters övning och fem timmars pang på med tunga vikter. Stressa inte. Börja från de största och mest krävande övningarna, ta det där jobbiga snacket med din kompis och säg att ni måste köra teknik ett helt pass. Filma och utvärdera. När du känner att en övning sitter helt och hållet kan du bygga på med en övning till. Detta kanske pajar din apps programmerade plan om att du ska ta 100 kg i bänk till jul, men det kommer definitivt att öka kvalitén i träningen.

Sen får du så klart göra precis som du vill. Men jag vågar påstå att det finns en och annan där ute som säkert spenderat mer tid på att hitta en perfekt PWO än vad den tränat teknik i sin favoritövning. Men det är inte bara de personerna som kan tänkas behöva reflektera över hur de där timmarna på gymmet ser ut i verkligheten. Ingen är färdigutvecklad och ingen kommer någonsin kunna nå sin fulla potential på gymmet, därför har vi alla en riktigt lång, spännande väg att gå. Om man då vill nå så långt som möjligt så är det viktigt med en riktigt bra standard under passen att utvecklas ifrån!


Vill du komma i kontakt med Viktor når du honom här.


Liknande artiklar
Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024