Träningens polygami

Lär dig att älska din alternativa träning på samma sätt som du gör din huvudsakliga träning.

Wille Valkeaoja

Vi älskar att träna. Älskar vi inte att träna, älskar vi kanske i alla fall resultaten av träning. I bästa fall älskar vi till och med bägge. Problem kan tyvärr uppstå när vi får för mycket av det goda.

Inom löpningen är det vedertaget med alternativ träning, eller crosstraining, som ett sätt att få in mer volym i träningen utan att äventyra sin arma lekamens hälsa för mycket. Det kan röra sig om raska promenader, om cykling, rodd, styrketräning, spinning etc. För mig som sysslat mest med löpning de senaste året har min alternativa träning bestått till stor del av cykling på trainer inomhus eller styrketräning. Inget av alternativen ger lika mycket effekt som löpningen ger vad gäller att bli just en bättre löpare. Men tack vare en minst sagt kexig fysik är det en ren nödvändighet att jag inte låter min kärlek till den träningsform jag brinner för mest för stunden ta överhanden. Det blir därför en rimlig kompromiss att jag ägnar mig åt nåt annat några dagar i veckan. I den bästa av världar görs detta för att helt undvika skador, i den verkliga världen görs det ofta för att minimera de redan konstaterade skadornas inverkan på träningen i sin helhet.

I den bästa av världar görs detta för att helt undvika skador, i den verkliga världen görs det ofta för att minimera de redan konstaterade skadornas inverkan på träningen i sin helhet.

Modellen det här bygger på är något man känt till och tagit hänsyn till väldigt länge men som på senare år har kunnat börja kvantifieras i studier. Ett enkelt sätt att se på skadeprevention är att helt enkelt minimera sin träningsvolym eftersom en kan tänka att den som tränar mest är den som också löper högst risk att råka ut för skador. Det stämmer dock inte särskilt väl med verkligheten. Det visar sig snarare att den som tränar hyfsat mycket och hårt skadar sig mer sällan i relation till den som tränar relativt lite (eller den som tränar väldigt mycket). Det här beror på att den som tränar relativt mycket och hårt på sätt och vis “vaccinerar” sig mot skador genom att bygga upp en tolerans i kroppen mot de belastningar som den ska palla med i intensiva perioder som behövs för att bygga kapacitet för att vi ska bli så bra som möjligt för exempelvis tävlingar. Det här alternativa sättet att se på skadors uppkomst kallas för "Training-Injury Prevention Paradox" och har populariserats av forskaren Tim Gabbett (1).

Tanken är att vi vill ligga på en så hög kronisk belastning som möjligt för att vi ska kunna lägga in perioder av ännu tuffare belastning som en del i vår förberedelse inför tävling där vi vill vara så bra som möjligt utan att vi går över gränsen och skadar oss. Som sagt, i den bästa av världar kan skador i stor utsträckning undvikas genom alternativ träning, troligen genom att en större volym kan byggas in i träningen utan att den blir för enahanda. Skador som redan börjat uppstå kan minimeras genom alternativ träning eftersom belastningen som gett upphov till skadan då kan minskas samtidigt som den totala belastningen kan förbli relativt hög. På det sättet minskar inte ens kroniska träningsbelastning, och senare akuta belastningstoppar kommer därmed inte bli lika fatala.

I en sport som långdistanslöpning är det här helt avgörande eftersom belastningen är i princip lika i varje löppass. Det som varieras är i stort sett underlag och ansträngning vilket i det stora hela inte är särskilt mycket att skriva hem om vad gäller variation i träningsbelastningen. Det är samma muskelgrupper och leder som belastas, om än på något olika sätt och i något olika hastigheter. I en sport som styrkelyft är belastningen något mer varierad vad gäller vilka muskelgrupper och leder som belastas eftersom sporten består av tre ganska olika moment, men beroende på hur träningen läggs upp sker den mesta av belastningen relativt långsamt mot tunga motstånd där den koncentriska fasen av rörelsen oftast blir den begränsande faktorn medan den excentriska fasen blir relativt lätt.

I löpningen varierar man belastningen på löppassen genom att exempelvis springa i olika par skor, något som troligen kan minska risken för löprelaterade skador (2). I en styrkeidrott som styrkelyft är det kanske inte lika populärt att föreslå att man ena dagen ska knäböja i platta skor, och andra dagen i klackskor, snarare än att alltid ha samma typ av setup. Det må vara hänt och jag har vill inte påstå att det nödvändigtvis skulle vara vettigt men jag tror att duktiga tränare tänker på den här principen när de designar program till sina adepter. Förutom att alternativa övningar som knäböj fram, raka marklyft, hip-thrusts, hantelpressar etc kan vara bra för att träna på svagheter i lyften är de också en form av varierad belastning som tillåter träning av de relevanta muskelgrupperna utan att muskler och leder alltid belastas på samma sätt. Därmed kan troligen en större träningsvolym tolereras utan att kroppen säger ifrån.

Det var några lite mer subtila tankar kring hur träningsbelastningen kan varieras. Den stora variationen bör ändå komma från helt alternativ träning. Som jag skrev är exempelvis cykling för en löpare en utmärkt form av alternativ träning. Bägge träningsformerna tränar vårt hjärta och våra ben, om än på något olika sätt. För mig är det därmed mer eller mindre en no brainer att du som löpare bör ägna en del av din tid på en cykel eller liknande om du vill bli en så bra löpare som möjligt. Motsvarande gäller förstås cyklister. Det är också för mig i princip en självklarhet att alla seriösa konditionsidrottare som inte har en väldigt bra ursäkt bör styrketräna tungt eller explosivt för att bli så bra som möjligt (3).

För att vara lite mer kontroversiell är det troligen även så att personer som vill maximera sin styrka inte totalt förstör sina ambitioner med konditionsträning om den hålls på en rimlig nivå, även om den inte direkt hjälper eller till och med kan påverka den maximala effektutvecklingen negativt hos styrkeatleter (4, 5). Det är för mig också rimligt att anta att en adekvat kondition förbättrar möjligheterna för kroppen att återhämta sig efter styrketräning jämfört med en risig kondition, även om det mig veterligen inte är direkt testat på styrkeatleter.

Avvägningen här blir viktig. Om du ägnar dig åt alternativ träning av något slag, antingen genom att bara variera din huvudsakliga träning något eller genom att ägna dig åt något helt annat kommer du att få mindre huvudsaklig träning gjord. Det finns också i fallet med styrkeatleter som konditionstränar en fullt verklig möjlighet att den maximala effektutvecklingen påverkas något negativt av konditionsträning. Poängen är att du genom att regelbundet offra träningstid från din huvudsakliga aktivitet troligen på sikt kommer att hålla dig hel vilket i längden innebär att du kommer kunna träna mer och hårdare på det du älskar och vill bli bra på.

Poängen är att du genom att regelbundet offra träningstid från din huvudsakliga aktivitet troligen på sikt kommer att hålla dig hel vilket i längden innebär att du kommer kunna träna mer och hårdare på det du älskar och vill bli bra på.

Lär dig att älska din alternativa träning på samma sätt som du gör din huvudsakliga träning. Fundera på vad som gör att du älskar att gå till gymmet och leka med skivstången och för över den motivationen till din alternativa träning. Är det känslan av att se resultat? Är det den fysiska känslan av själva träningen? Oavsett vad det är bör det gå att anpassa din alternativa träning och ditt synsätt på den så att du åtminstone tycker det är ok att hålla på med det några gånger per vecka. Och om du verkligen inte kan göra det, om knäböj/cykling/löpning verkligen är det enda som får din båt att flyta får du helt enkelt kamma dig och göra något du inte älskar ibland.


Liknande artiklar
Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024