Dietistpodden: Hälsosam och plånbokssmart mat

Att äta hälsosam och nyttig mat behöver inte vara dyrt. I veckans avsnitt av Tyngredietistpodden kommer dietisterna med 12 stycken tips och råd kring hur du kan spara in på dina matkostnader och samtidigt äta hälsosamt.

Att äta hälsosam och nyttig mat behöver inte vara dyrt. I veckans avsnitt av Tyngredietistpodden kommer dietisterna med 12 stycken tips och råd kring hur du kan spara in på dina matkostnader och samtidigt äta hälsosamt.

I avsnittet diskuteras allt ifrån livsmedelsval till pratiska tips i vardagen. I slutet av avsnittet kommer det även en liten utmaning till er lyssnare att delta på under november!

Du kan ladda hem avsnittet direkt här.


Liknande podcasts
Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Vad vet vi kring hälsoeffekterna från baljväxter?

I avsnitt 71 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny systematisk översiktsartikel på baljväxter och risken för hjärt- och kärlsjukdom som utfördes som en del av framtagandet av NNR 2023.

6 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Första tankarna kring utkastet till NNR 2023

I veckan publicerades ett utkast till slutrapporten för NNR 2023 och hela detta avsnitt används för att diskutera lite av det som är nytt.

4 apr. 2023

Kolin - ett hett näringsämne där vi saknar mycket kunskap

Linnea och Jacob gästas denna vecka av dietisten och forskaren Therese Karlsson verksam på Göteborgs Universitet. Therese har nyligen skrivit ett kapitel om näringsämnet kolin för nya NNR som ska släppas framåt sommaren.

14 mars 2023

Framtagandet av de nya nordiska näringsrekommendationerna

Denna vecka gästas vi av Erik Arnesen som tillsammans med Linnea har varit med i framtagandet av delar av de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023.

21 feb. 2023

En Tyngre Podd – ny podcast om övervikt

Värdarna Mange och Pischa öppnar upp podden med att prata om vilka de är, vad podden kommer att handla om och diskuterar Biggest Loser som just nu spelas in igen!

22 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Medelhavsdieten överträffar en lågfettkost hos hjärtsjuka

Denna vecka diskuteras en större studie där man jämfört medelhavskost mot fettsnål kost till hjärtsjuka personer.

10 maj 2022

Protein – kroppens byggstenar

Protein – kroppens byggstenar är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

14 apr. 2022

En uppdatering kring intermittent fasta

I veckans avsnitt diskuteras bland annat en överblick kring vad forskningen på intermittent och periodisk fasta har visat fram tills idag.

5 apr. 2022

Vad vet vi om socker och hälsa med Stina Ramne

Vad vet vi om socker och hälsa med Stina Ramne. Stina skrev nyligen en avhandling inom nutritionsepidemiologi där huvudämnet var socker.

15 mars 2022

Postcovidpatienter rekommenderas antiinflammatorisk kost

I veckans avsnitt diskuteras bland annat en artikel i DN om hur postcovidpatienter rekommenderas antiinflammatorisk kost på specialmottagning.

8 mars 2022

Allt om vitaminer och mineraler – med Anki Sundin

Genomgång om vilka vitaminer och mineraler vi bör lägga störst krut på att få i oss, och vilka vi ska vara lite mer varsam inför.

3 feb. 2022

Salt och hälsa – finns det någon anledning att bry sig om sitt saltintag?

Jacob Gudiol brottar tag i det gamla förhållningssättet kring natrium. Vad är sant och vad ska vi ta med en nypa?

Jacob Gudiol

19 jan. 2022

Håll formen i jul!

Det går! Men då måste man ha en klar strategi för hur man ska tänka.

Lova Molin

10 dec. 2021

Ät hälsosamt och billigt – 8 tips från dietisten

Här är några tips för dig som vill äta hälsosamt och samtidigt hålla nere dina matkostnader.

Lova Molin

29 sep. 2021

Animaliskt eller vegetabiliskt fett?

I veckans Tyngre Träningssnack diskuteras bland annat den till synes eviga debatten kring animaliskt vs vegetabiliskt fett. Det blir dessutom en lång diskussion kring hur man eventuellt kan påverka sin skaderisk som konditionsidrottare.

22 sep. 2021

Välj rätt bröd

Lär dig läsa innehållsförteckningen.

Lova Molin

15 sep. 2021

Nystart med hjälp av kostschema? För och nackdelar.

Lova Molin är tillbaka med några tänkvärda nycklar inför en period med kanske lite mer ordnad kosthållning.

Lova Molin

31 aug. 2021

Så lyckas du med hälsosamma matval när du är på språng

Många upplever det svårt med maten om man ska äta lunch eller middag ute och när man är på resande fot. Lova Molin berättar här hur det går till.

Lova Molin

4 maj 2021

Drottningen av Kaseinfluff!

Den inspirerande matkreatören Martina Norling berättar om som bakgrund som konditor och hur det hjälpte henne landa i kontot ”SkippaSockret”.

29 mars 2021

Final i Dietistpodden: Julångest

Temat på avsnittet är julångest samt hur man hanterar ångest kring jul och julmat. Detta är också sista avsnittet och därmed diskuteras den vanligaste lyssnarfrågan podden fått in under dessa två år.

20 dec. 2020

Så lyckas du i köket med Fredrik Andersson

Vi gästas av kocken Fredrik Andersson, från det Svenska Kocklandslaget som tog guld i Luxemburg 2018. Vi pratar såklart mat, hälsa och matlagning.

13 dec. 2020

Kan man boosta sitt immunförsvar?

I veckans avsnitt gästas vi återigen av Erik Dunåker (@herraspartam) och temat är immunförsvaret, Kan man boosta sitt immunförsvar? Och vad är viktigt för ett balanserat immunförsvar?

6 dec. 2020

Fredagsfrost

Temperaturen ute signalerar kyla, men väl i örat är varje fredag en hett glödgad kamin för både kropp och själ. Fredagsmys är såklart anledningen.

27 nov. 2020

Är det farligt att äta för mycket protein?

I veckans avsnitt av tyngredietistpodden besvaras lyssnarfrågor.

15 nov. 2020