Det är den tiden på året; nyårsskiftet och allt som hör därtill. Som alltid karaktäriseras inledningen på varje nytt år av diverse nyårslöften och tankar om högre ansträngning än man haft föregående år. Mer än ofta omfattar dessa löften nya tag vad gäller träning, kost och allmän hälsa men lika ofta tycks dessa löften också falla i glömska alldeles för tidigt. Alla har vi olika mål och ambitioner med vår träning men det finns tillvägagångssätt du kan använda dig av för att maximera ditt 2016 och göra det till ditt bästa år hitills. Här är fem av mina råd för att komma igång!

1. Träning som är rolig är träning som blir av.
Ganska logiskt, eller hur? Att göra något man inte tycker om och utsätta sig för det under en längre tid är ett koncept som är skapat för att misslyckas. Träning kommer i så många former och kan gå till på så många olika sätt. Ingen säger att just gymmet är den plats där du måste infinna dig dagligen när det egentligen är något annat du tycker är roligt. Promenader, löpning, skidor, bollsporter, simning, boxning, gruppass med instruktör eller tisdagsinnebandy med kollegorna, möjligheterna för träning är oändliga. Att träna är alltså inte problemet, att hitta vad just du tycker är roligt däremot, det kan bli en desto större utmaning om du i dagsläget inte rör på dig alls. 

Man får också ha i åtanke att olika träningsformer genererar olika resultat vilket betyder att om du är ute efter just mer muskelmassa kanske skivstången och hantlarna trots allt är det bästa alternativet, men återigen inte det enda. Att börja träna över huvudtaget är ett steg i rätt riktning och alla börjar vi på ruta ett. Börja med att hitta något du gillar så kommer träningen ske naturligt och resultaten komma därtill. När du funnit den träningsform som passar just dig blir det dags för nästa punkt, att sätta upp mål.

2. Att ha mål.
Att ha mål, måste man verkligen det? Nej, några måsten finns det aldrig. Däremot finns det fördelar och nackdelar som med allt annat här i livet. Jag personligen förespråkar alltid att ha mål, att ha en grundplan. ”Jag har en plan”, sade alltid Sickan i Jönssonligan‌ och tur är väl det, annars hade de inte pimplat vin på Mallorca veckan efter. Även om vår plan inte är att råna kassaskåp eller pimpla vin (host, Alex) så är vår plan för den målbild vi satt också grunden för att ta sig dit. Ett fartyg utan kompass kommer yra runt på havet på samma sätt som vi kommer yra runt på gymmet utan tydliga mål. Det blir dessutom mycket lättare att tröttna på något när man gör det utan eftertanke. Plötsligt frågar man sig själv vad man gör på gymmet över huvudtaget för det är ju jobbigt att träna och varför ska du behöva utsätta dig för det? Nej, gå inte mållös, man mår bra av mål och det gäller på alla plan i livet. Att ha en framtidsplan för sin relation, för sitt yrkesliv och karriär, för sina barn osv är alla mål som gör att vi sover tryggare om natten. Vi pensionssparar av den anledningen, utbildar oss av den anledningen och bygger hus av den anledningen, att vi ser positivt på framtiden och har ett mål med den. Allt börjar således med en tanke om vad man vill uppnå och först därefter kan man sedan anta utmaningen och glädjas åt den resa som just tar sin början.

Vad ditt mål är vet bara du så sätt dig ner och skissa ned en plan på vad du skulle vilja uppnå och var realistisk med dessa. Hitta en lämplig nivå eller be någon kunnig om hjälp, det är inte alltid lätt att veta vad som är rimligt att förvänta sig. Att sätta ribban för högt kommer resultera i besvikelse pga att man inte når upp till sina mål och att sitta ribban för lågt kommer resultera i att man inte anstränger sig speciellt mycket pga att det är för lätt. När du väl satt upp dina mål är det dags att skrida till verket och förverkliga dem vilket vi gör i nästa steg.

3. Skynda långsamt.
Det är lätt att bli ivrig när man satt upp ett nyårslöfte och vill dra igång det nya året med en rivstart. Kontrasten som kan uppstå här för dig som i dagsläget inte tränar alls eller äter speciellt bra kan då bli för stor och då är risken att man tröttnar eller ger upp helt och hållet. Om du förändrar saker stegvis och tar de en i taget hinner du vänja dig vid nya rutiner och det blir således inte en totalchock varken psykiskt eller fysiskt. Tränar du inte alls så börja med 2 pass i veckan. Tränar du 2 pass i veckan nu så höj till 4. Tränar du redan bra men vet med dig att du inte äter som du borde så styr upp kosten eller rådfråga någon som kan det området bättre än dig själv. Så länge man försöker göra varje dag bättre än den föregående och anstränga sig lite mer än man gjort förut  kommer utvecklingen snart att uppenbara sig både in- och utvändigt.

Med andra ord, låt förändringen ta tid, det finns ingen stress när det kommer till hälsa. Om något är stress bara en negativ faktor som vi vill hålla så långt bort ifrån oss som möjligt så ta stressen och kasta den i soptunnan och börja istället se det roliga i att ta tag i din träning och se hur både kropp och huvud förändras till det bättre.

4. Lita på processen.
Det är lätt att bli självblind när man ständigt iakttar sig själv och sina resultat, speciellt i en sport som är så fokuserad på utseende som just fitness. Man kan många gånger börja tvivla på sig själv och sina resultat, nästan som att bli fartblind när man kör på motorvägen. Många tycks glömma att detta är en livsstil som tar tid och kräver tålamod. Det är skillnad på ett maraton och ett sprintlopp, och att investera i sin hälsa är ett tidskrävande projekt just likt ett maraton. Av denna anledning är det så viktigt att trivas med det man gör och tycka det är roligt, annars blir resan varken långvarig eller njutbar och då uteblir i sin tur resultaten och alla hälsofördelar som träning bär med sig.

Att stirra sig blind på andra och deras utveckling över sociala medier gör det svårare att uppskatta sina egna framsteg. Det är lätt att inbilla sig att alla andra tycks öka mycket snabbare än du och på så sätt låta detta sänka dig vilket är helt fel. Strunta i andra, fokusera på dig själv och njut av resan. Du gör detta för din skull och din resa kan inte jämföras med andras för alla jobbar vi med olika förutsättningar, mål och möjligheter. Lita på dig själv och din arbetsmoral till att ta dig framåt. Om du tränar rätt, äter rätt och vilar rätt finns det ingen möjlighet för kroppen att låta bli att utvecklas. Lita på processen och njut av den.

**

  1. Varje dag är en ny dag.
    ‌** Kom du inte igång med satsningen som du tänkt dig efter nyår? Det spelar ingen roll. VARJE dag är en ny möjlighet. Det är inte bara vid årsskiften kan man göra en förändring eller ta sig i kragen även om det är lätt att tro det när man ser alla löften som skrivs ut här och var. Du kan starta på måndagen den 8 februari kl 18.00 om du så vill, huvudsaken är att du startar och gör ditt bästa. En tusenmilaresa börjar med ett enda steg, och detsamma gäller din investering i träning och hälsa. Förhoppningen är ju trots allt att du ska må bra och leva starkt livet ut och då gäller det att tänka långsiktigt och planera därefter.

Listan kan fortsättas och göras oändligt lång med diverse tips och råd men detta är åtminstone ett urval av flertalet viktiga principer att bära med sig när man börjar blicka framåt mot det nya året. Jag antar att det är omöjligt att inte låta klyschig när jag vill uppmana alla att göra 2016 till ert bästa år någonsin men jag säger det ändå. Makten att förändra ditt liv ligger i dina egna händer så låt ditt nyårslöfte innebära att använda dessa mera, till fördel gärna i samband med hantlar och skivstänger!

Ett gott nytt år och ett Tyngre 2016 önskar jag er alla.

Kärlek,

Viktor

° ° °