Hur konditionsträning påverkar maxstyrka

En ny översiktsartikel indikerar att du absolut kan kombinera konditionsträning med din styrketräning utan att tappa i styrka. Men du behöver vara smart med hur du lägger upp det.

Wille Valkeaoja


Att blanda konditionsträning och styrketräning har länge varit tabu i styrketräningskretsar. Att ens gå till gymmet har setts som destruktiv cardio med förödande effekter på ens efterföljande styrketräning. Att cykla eller springa till gymmet är med andra ord ett öde värre än döden.

Mycket av dessa tankar grundar sig nog på resultatet från en tidig studie på så kallad kombinerad träning, det vill säga då man tränade kondition och styrka under samma period (1). I studien såg man att gruppen som utförde både konditions- och styrketräning (S+E i bilden nedan) fick sämre resultat vad gäller maxstyrka jämfört med gruppen som endast styrketränade (S i bilden nedan).

Kollar man närmare på resultatet ser man dock att det var först efter ungefär 8 veckors träning som grupperna började skilja sig åt mer än de gjorde redan från början. Det här beror troligen på att träningsprogrammet man utsatte den kombinerade gruppen för var rent ut sagt vansinnigt. Den kombinerade gruppen fick träna 6 konditionspass/vecka varav 3 av passen var intervallpass på cykel och 3 var löppass av mer kontinuerlig karaktär. Intervallpassen var utformade som 6x5 minuter med 2 min vila mellan intervaller; intensiteten låg på nära 100 % av deltagarnas Vo2max under intervallerna. De kontinuerliga passen bestod av 30–40 minuters löpning i så hög hastighet som möjligt. Utöver detta tränade man styrka 5 gånger i veckan.

Ett väldigt intressant resultat med andra ord med tanke på att den kombinerade gruppen faktiskt lyckades öka sin maxstyrka över huvud taget. Inte illa när man ser till den enorma träningsbelastningen de utsattes för.

Nyare studier

På senare år har mer forskning gjort och man har i den tillämpat mer rimliga träningsvolymer. Nyligen har dessa studier sammanfattats av svenska forskare i en litteraturöversikt (2). Det man tittade på i översikten var hur konditionsträning påverkade underkroppsstyrka. Man tittade sedan vidare på om det var nån skillnad i resultat beroende på deltagarnas träningsstatus, det vill säga om de var otränade, tränade eller vältränade. Man tittade även på om det spelade någon roll om man genomförde konditions- och styrketräningen under samma pass eller om man separerade träningsformerna med minst två timmar.

Resultatet var sammanfattningsvis att man såg en negativ inverkan av konditionsträning på underkroppsstyrka. Detta gällde dock inte för otränade eller tränade individer utan endast för vältränade individer. Man såg heller ingen negativ inverkan på underkroppsstyrkan om man separerade träningsformerna med minst två timmar. Överlag såg man alltså trender mot att konditionsträning påverkade utvecklingen av underkroppsstyrka negativt men det blev endast signifikanta resultat för vältränade individer och särskilt om man utförde bägge träningsformer under samma pass.

Tolkning av resultatet

Tidigare litteraturöversikter har delvis kommit fram till andra slutsatser (3,4). Man har exempelvis kommit fram till konditionsträning inte påverkar utveckling av styrka negativt så länge man utför konditionsträningen efter styrketräningen (3). Man har också kommit fram till att maxstyrka inte påverkas negativ av kombinerad träning utan att det framförallt är maximal effektutveckling (såsom i tyngdlyftning) som drabbas av konditionsträning, och att det spelar roll hur konditionsträningen utförs och hur mycket av den man gör (4).

I den nya översikten bemöter man detta och man kommer fram till att det inte bör vara dessa faktorer som gör att man kommer fram till resultatet. I princip verkar det som att det är individernas träningsstatus som spelar störst roll. Om du är nybörjare eller bara tränad har du stora marginaler för utveckling, det spelar därför inte så stor roll hur du investerar din tid utan så länge du tränar hyfsat rimligt blir du bättre. Om du däremot är vältränad har du tömt ut dina newbie-gainz och det blir svårare att förbättra dig. Du behöver därför vara mer noggrann med din träning och din återhämtning.

Tittar man på den studien i översikten där resultatet sticker ut mest ser man att konditionsträningen var ganska tuff med 5 intervaller på ett tempo som framkallade Vo2max med en tid som skulle vara hälften av det som krävdes för att nå utmattning för varje enskild person (5). Om du nådde utmattning på det angivna tempot efter 10 minuter fick du alltså göra 5x5 minuter på det tempot. I studien hade man två kombinerade grupper där den ena gjorde konditionsträning innan styrketräningen (cirkelträning) och den andra gjorde konditionsträningen efter styrketräningen. Deltagarna fick vila 15 minuter mellan träningsformerna.

Detta var också en av endast två enskilda studier där man såg ett statistiskt signifikant negativt resultat. I övrigt är det sammanvägningen av resultaten som gör att man ser att konditionsträning kan vara negativt för underkroppsstyrka hos vältränade personer. Det här är absolut inget konstigt, det är därför man gör en meta-analys som i det här fallet. Man vill se om det finns några övergripande trender i litteraturen man inte kunnat plocka upp i enskilda studier. Alltså helt i sin ordning att resultaten ser ut såhär.

I den andra enskilda studien där man såg en statistiskt signifikant negativ effekt tränade man 5 dagar i veckan varav 4 var kombinerade dagar med styrketräning och löpning (6). Förutom att det var många dagars löpning varje vecka var upplägget på löpningen helt rimligt. Man såg också i den studien att den kombinerade gruppen gick från 1RM i knäböj på ca 112 kg till ca 118 kg. Gruppen som endast styrketränade hade motsvarande ökning från ca 113 kg till ca 132 kg. Alltså en betydande skillnad i styrkeökning mellan grupperna.

Jag tycker litteraturöversikten verkar som en rimlig tolkning av den datan vi har idag. Jag tror dock (som författarna också skriver) att mer forskning krävs. Du kan nog ganska högt upp i träningsstatus kan fortsätta förbättra dig med kombinerad träning, bara att det krävs mer omtanke än om du är nybörjare.

Här kan man nog lära sig av de studier som jag tagit upp. Om du exempelvis vill prioritera din styrkeutveckling kan du träna styrka 3–5 gånger i veckan och konditionsträna på dina vilodagar eller på de dagar då du styrketränar överkroppen. På så vis separerar du träningsformerna på helt olika dagar och du bör få tillräckligt med återhämtning för att orka med din styrketräning för underkroppen på ett bra sätt.

Slutsats

Vi är inte riktigt framme vid vägs ände med forskningen på det här området. Den nya översikten är väldigt bra och belyser vad vi vet med den forskning som finns fram till idag. Precis som författarna skriver är de flesta studier små och korta. Det saknas studier på riktigt vältränade individer och vi behöver bättre beskrivning av vilken träningsstatus personerna i studierna har. Vi behöver också fler studier som tittar på hur konditionsträningen ska utföras, det vill säga som löpning eller cykling, vilken volym, vilken frekvens, vilken intensitet etc.

Min gissning är alltså att du troligen kan kombinera träningsformerna men att du behöver vara smart med hur du gör det. Separera underkroppstyrkas och konditionsträning på olika dagar, ät och sov ordentligt. Vill du prioritera utvecklingen av styrka får du nog dessutom anpassa konditionsträningen därefter. Konditionsträna alltså så att du blir bättre men samtidigt inte så sliten.


Referenser

1. Hickson RC. Interference of strength development by simultaneously training for strength and endurance. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1980;45(2–3):255–63. 

2. Petré H, Hemmingsson E, Rosdahl H, Psilander N. Development of Maximal Dynamic Strength During Concurrent Resistance and Endurance Training in Untrained , Moderately Trained , and Trained Individuals: A Systematic Review and Meta‑analysis. Sport Med. 2021;Epub:1–20. 

3. Murlasits Z, Kneffel Z, Thalib L. The physiological effects of concurrent strength and endurance training sequence: A systematic review and meta-analysis. J Sports Sci. 2018 Jun;36(11):1212–9. 

4. Wilson JM, Marin PJ, Rhea MR, Wilson SM, Loenneke JP AJ. Concurrent training: a meta-analysis examining interference of aerobic and resistance exercises. J Strength Cond Res. 2012;26(8):2293–307. 

5. Chtara M, Chaouachi A, Levin GT, Chaouachi M, K C, Amri M, et al. Effect of concurrent endurance and circuit resistance training sequence on muscular strength and power development. J Strength Cond Res. 2008;22(4):1037–45. 

6. Hennessy LC, Watson AWS. The Interference Effects of Training for Strength and Endurance Simultaneously. J Strength Cond Res. 1994;8(1):12–9. 


Photo by Karsten Winegeart on Unsplash


Liknande artiklar
Cykel: Långsnack med Hanna Nilsson

Härligt snack med en av våra bästa cyklister. Hanna berättar om karriären, om läget inom sporten och om Gravel verkligen kommer få all hennes uppmärksamhet framöver.

21 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Wille om tröskelträning

För de flesta räcker det kanske med en enkel rackare. Men för vissa är den dubbla tröskelträningen vad som krävs.

5 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024