Mästarmötet: Ryckböj vs Knäböj

Vilken böjövning är egentligen mest effektiv?

Jacob Gudiol

Trender och internet är fantastiskt. En övning som för 10 år sen utfördes av väldigt få och som ännu färre tyckte om att utföra är idag en av de mest populära skivstångsövningarna på gymmet. Övningen jag syftar på är ryckböj‌ (ryck-knäböj), eller overhead squat‌ som troligen de allra flesta känner till den som idag. 

I princip går övningen till så att du tar en skivstång med ryckfattning (dvs du håller ganska långt ut på stången), därefter lyfter du den ovanför huvudet och efter det sätter du dig ner i en knäböj och reser dig igen, fortfarande med stången på raka armar ovanför huvudet.

En snyggt genomförd ryckböj.
Traditionellt är detta en övning som ansetts vara en bra komplementsövning inom tyngdlyftningen och många nybörjare har fått ge sig på den för att försöka träna upp stabilitet och rörlighet. Samtidigt är det också en övning som inte ansetts vara särskilt rolig och har man väl varit i en situation där man klarat sig utan den så har i princip alla gladeligen slutat med övningen. Personligen föredrar jag till exempel att utföra ryck-nacke‌ istället (vill du veta det coola engelska / crossfit / internetnamnet för den övningen får du googla).

Hur som helst har du troligen redan märkt att ryckböj är så mycket mer idag än en komplementsövning de flesta vill slippa undan. Idag är ryckböj, eller overhead squat som den i princip alltid kallas i dessa sammanhang, en övning för sig själv. En övning där stora vikter och bra prestation eftersträvas på samma sätt som ett bra pers i ryck.

Beroende på vem man lyssnar på är ryckböj bra för lite olika saker. Greg Glassman‌ , grundaren av Crossfit, har kallat övningen för ”the ultimate core exercise”‌ . Väldigt många använder den som rörlighetsträning och en hel del använder den också som någon form av screening eller rörelsetest. Övningens främsta syfte förr var att lära nybörjare hitta balansen när de sitter ner med stången ovanför huvudet.

Idag hade jag kort tänkt presentera resultatet från en ny studie som jämfört muskelaktiveringen vid ryckböj‌ och vanliga knäböj‌ (1). För att ha något ytterligare att jämföra med när det gäller just bålträningen så adderade man även fyra ytterligare övningar till testerna: plankan, sidoplankan, sit-ups med raka ben samt fällkniven där deltagarna hade en boll mellan fötterna.

I de två huvudövningarna, alltså knäböj och ryckböj, fick deltagarna utföra 3 repetitioner på 60, 75 och 90 procent av max. Den excentriska delen var alltid kontrollerad och den koncentriska skulle utföras så explosivt som möjligt.

Här kan du se aktiveringen för de tre musklerna kring bålen som testades i den här studien.

KB90 är knäböj med 90 % av max, RB90 är ryckböj med 90 % av 1RM i den övningen, Planka är plankan, S.pla är sidoplanka, Fällk. är fällkniv och sit-up är sit-up med raka ben.

Rectus abdominis är den raka bukmuskeln, den som ger dig rutorna på magen. Externa obliquerna är de yttre sidomusklerna och erector spina är filéerna på ryggen som går längst med varsin sida av ryggraden.

Som du kan se är både vanliga knäböj och ryckböj tämligen värdelös för att träna någon av magmusklerna. Aktiveringen är omkring 10-20 procent av max och till och med en sådan simpel övning som plankan ger en större aktivering. Det kan säkert förvåna en del att det inte är större aktivering vid knäböj men detta är inget nytt fynd. Snacket om att basövningar ger tillrcäkligt med bålträning är en myt. I alla fall om du vill ha starka magmuskler. Det som är nytt i den här studien däremot är att ryckböj inte är nämnvärt bättre.

När det gäller aktiveringen av erector spina är resultaten däremot lite mer positiva för knäböj och ryckböj. Här ser du en stor aktivering av musklerna där aktiveringen är större vid knäböj jämfört med ryckböj. Den här delen av resultatet skulle jag säga beror på rörligheten hos utövaren. Har du dålig teknik/rörlighet i en ryckböj får du arbeta emot ganska kraftigt med rygg och axlar för att hålla kvar stången ovanför huvudet. Men så fort du kan övningen så är den inte särskilt belastande för ryggen. Då är det klart svårare att hålla ryggen i en neutral position i en tung knäböj.

Man mätte även muskelaktiveringen i flera benmuskler i den här studien och här under kan du se resultatet för dessa där jag inkluderat både testerna med 60, 75 och 90 procent av 1RM.

Som du kan se är det en tydlig vinst för knäböj här. Detta är givetvis ingen överraskning då du klarar av att lyfta mer vikt vid vanlig knäböj och då rörelsen för benen är mer eller mindre identisk mellan vanlig knäböj och ryckböj blir motståndet för benen i en ryckböj ganska lätt. Forskarna utförde faktiskt ett försök till där deltagarna fick göra knäböj och ryckböj med samma vikt och då såg man lika stor aktivering i benmusklerna i de två övningarna. Så tyngre vikt innebär högre aktivering, vem hade kunnat tro det:D

PRAKTISKA NYTTA‌
Den här studien visar väldigt tydligt att om du är ute efter styrka är knäböj att föredra framför ryckböj. Något som jag skulle tro att väldigt få människor skulle ifrågasatt även innan den här studien publicerades. Det som däremot är intressant att notera från den här studien är att aktiveringen är låg under ryckböj i alla musklerna jag tagit upp här ovanför förutom erector spina. Det innebär att du kommer få väldigt sparsamt med styrkeökningar i övriga muskler av att utföra ryckböj.

Det fanns dock ytterligare en muskel där man såg en hög aktivering vid ryckböj som jag inte nämnt. Det var deltoideus, alltså muskeln över axeln. När övningen utfördes med 90 procent av max så var aktiveringen tillräckligt hög för att säkerligen ge styrkeökningar. Självklart var aktiveringen också markant bättre än vid knäböj.

Så om ditt mål är att bli stark i benen väljer du knäböj framför ryckböj då ryckböj sannolikt fungerar dåligt. Om ditt mål är att bli stark i bålen kan du välja antingen knäböj eller ryckböj för att träna ryggen och sen får du använda andra övningar för att träna magen. Är ditt mål istället att träna axlar fungerar troligen ryckböj bra medan knäböj är värdelöst.

Slutligen ska det påpekas att det här med EMG givetvis är individuellt. Om du skulle vara väldigt stark i dina axlar och svag i benen är det troligen möjligt att få ut bra benträning genom att köra ryckböj. Men de allra flesta begränsas inte av benstyrkan i ryckböj.

SUMMERING‌
Knäböj är en fantastisk övning på många sätt. Det finns många varianter på knäböj men förutom möjligen knäböj med stången framför huvudet (även kallad frontböj) är det få av varianterna som är jämbördiga med originalet.

Är det styrka i underkroppen du är ute efter är vanliga knäböj extremt svårslagna. 

Det finns fortfarande bra orsaker till att använda sig av ryckböj då och då. Personligen tycker jag det är en bra rörlighetsövning om du har någon med motivation och disciplin nog att utföra övningen konsekvent. För någon som vill lära sig ryck är det en bra övning för att hitta balansen. Den kan också vara bra för att försöka lära någon att köra knäböj mer upprätt om det skulle vara målet mm. Du kan säkert hitta på många fler situationer då övningen kan vara användbar. Och om du inte kan hitta på en motivering fungerar det också utmärkt med att bara säga att det är väldigt coolt att hålla tunga vikter ovanför huvudet, för det är det J


Jacob Gudiol är expert på kost och träning och författare till den nya boken "Skitmat". Du hittar den här som pappersbok eller här som e-bok.


Liknande artiklar
Ellen Grönlund

Ellen Grönlund är 24 år och från Finland men bor sen en tid i Sverige. Hon tävlar i styrkelyft på högstanivån för Finland och vann nyligen finska mästerskapen där hon också slog rekord. Idag berättar hon hur hon började med lyftning och hur det sett ut sedan dess samt var hon siktar 2025.

20 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Emil Norling rider igen

Emil Norling är tillbaka i podden ännu en gång! Denna gång inte efter något pampigt mästerskap utan snarare sjuksängen

29 nov. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Jonathan Söderling – Mirakelmannen

Jonathan Söderling är en av de mest lyssnade gästerna i Tyngre Kraftsport. Nyligen tävlade han och slog PB i böj, mark och total.

15 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Styrkelyft: Sofia Kollenhag

Sofia Kollenhag har varit på Malta och tävlat på Western European Powerlifting Championships där hon vann och slog nytt svenskt rekord i knäböj.

27 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Hemma hos

En fredag efter ett pass på gymmet med vänner sätter sig Josef ner med Jimmy Karlsson, Thomas Edvinsson, Henke Magnusson och Karl-Erik Malmberg i poddrummet.

2 aug. 2024