Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

Redaktörens anmärkning kring artikel om Kevin Levrone:

Med anledning av att vi idag publicerar en videointervju med demonbyggaren Kevin Levrone får du som underlag också ta del av denna artikel. Den skrevs och publicerades ursprungligen hösten 2016, strax före Kevin Levrones omdebatterade comeback på Mr Olympia. Videointervjun gjordes senare under Fitnessfestivalen 2019. Håll till godo!

[youtube code="Av8_houuA9E?feature=oembed"]

Intervju med Kevin Levrone, Stockholm, december 2019

**

Du kanske redan har märkt det? Att bodybuildingvärlden sedan en tid är nästan som pånyttfödd? För det brusar, det susar och av en väldigt speciell anledning känns proffsbyggningen plötsligt mer relevant än på länge. Skälet är såklart att amerikanen Kevin Levrone‌ meddelat att han ämnar göra comeback på årets Mr Olympia.

Kevin Levrone – The Maryland Muscle Machine‌ – är utan tvivel ett av proffsbyggningens allra största namn och det är få byggare som ur ett historiskt perspektiv kan omnämnas med mer respekt. Kevin var på riktigt‌ på något sätt. Han var arbetarklassäkta, han tränade hårt, och han var alltid bra, om inte rentav bäst. Men – han har nu inte tävlat sedan 2003, och han är idag 51 år gammal. Kan han med de parametrarna i ryggen verkligen konkurrera? Är det realistiskt, som en del hävdar, att han rentav kan utmana den femfaldige mästaren Phil Heath om segern?

Från den främsta generationen någonsin

Kevin blev proffs redan 1991 genom att i stor stil vinna en av de mest talangstinna upplagorna i NPC Nationals‌ historia, där namn som Ken ”Flex” Wheeler‌ , Paul Demayo‌ , Ronnie Coleman‌ , Matt Mendenhall‌ , Bob Chicerillo,‌ Edgar Fletcher‌ och Chris Cormier‌ gick att finna längre ner i resultatlistan. Det är därför inte särskilt konstigt att den tävlingen har beskrivits som en av de bästa någonsin.

[youtube code="dvex7UbUOy0?feature=oembed"]

Redan andra starten som proffs, på Night of Champions‌ 1992, tog Kevin sin första proffsseger (det skulle bli hela 22 segrar till innan det var klart), och kvalade därmed in till Mr Olympia. Det året skulle Olympia gå i Finland‌ och den oslagbare och åttafaldige mästaren Lee Haney‌ hade precis lagt av, vilket därmed lämnade fältet öppet för övriga spekulanter. Det skulle visa sig att Haney skickade Olympia-facklan till fjolårstvåan, en viss Dorian Yates (som kom att vinna ytterligare fem segrar på Olympia). Den som där i Helsingfors‌ gav Yates mest huvudbry var den unge Levrone, som redan från start visade att han skulle bli en av världens absolut bästa kroppsbyggare.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Kevin 1992, Helsingfors.

Kevin var tvåa efter Dorian även 1995, och han blev tvåa även 2000 och 2002 – då efter Ronnie Coleman‌ . Totalt gjorde Kevin Levrone 12 starter på Olympia, och var aldrig sämre än sexa. Han bärgade fyra andraplatser, tre tredjeplatser och blev dessutom fyra 1997, 1998 och 1999. Han blev femma 1993 och sexa 2003 – i sin sista (!) start. Ett närmast sinnessjukt facit, inte minst med tanke på att Kevin under hela sin karriär kampat med superatleter som Ronnie Coleman‌ , Dorian Yates‌ , Flex Wheeler‌ , Shawn Ray‌ och Chris Cormier‌ , samt även killar som Dexter Jackson‌ och Jay Cutler‌ . Och av dessa var Dorian Yates‌ den enda han aldrig slog.

Hur bra var han?

En av de bästa, såklart. Massiv utan att vara blockig, estetisk utan att vara slank, och han kunde presentera sin fysik som få andra. Rent fysiskt fanns det främst två områden där han dominerade alla andra hårt:

Triceps

I mångas ögon hade Kevin historiens bästa triceps. Fylliga och rentav påträngande, dock alltid med detaljerade ränder och djupa hästskor.

Axlar

Även dessa var från en annan värld. Breda, runda och kompletta från alla håll.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop

Värt att nämna är även hans posering. Den var aldrig dansant eller teatraliskt spexig. Men den var uttrycksfull, passionerad och kändes alltid meningsfull. Att han dessutom var en osvuren mästare i konsten att lyfta fram styrkor och samtidigt dölja svagheter gjorde honom ofta till scenens kung. Inte ens en avsliten bröstmuskel från i början av 1993 kunde få honom att se sämre ut.

Svagheter?

Jodå, där fanns förbättringspotential. Främst när det gäller formen. Kevin var inte alltid den som var hårdast på scenen. Han var kanske aldrig direkt slät, men mot ultrarippade versioner av Coleman‌ , Dexter‌ och andra så föll han efter. Tidigt i sin karriär var Kevins proportioner absolut perfekta. Mot slutet kunde han dock haft lite mer krut i benen. Ihärdiga diskproblem i ryggen gjorde att han fick svårt att träna benen lika tungt varför volymen svek honom en aning. Man kan till viss del även hävda att ryggen saknade en del detaljer och att midjan inte var av det getingsnitt som både Ronnie Coleman‌ och Flex Wheeler‌ etablerade som en sorts måttstock. Trots det var Kevin en av de allra bästa. I ett annat sammanhang har jag tidigare rankat Kevin Levrone‌ som den 7:e bäste kroppsbyggaren någonsin.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Kevin 2003, Columbus.

Hur bra kan han bli?

Det är nog här de flesta blir riktigt oense. En del tror att Kevins muskulära kvaliteter och atletiska arv på något märkligt sätt ska räcka ända fram. Att det han packar med sig ska kunna matcha även mot den regerande mästaren Phil Heath‌ . Andra menar att Kevin kommer kliva upp i Las Vegas‌ som en spillra av sitt forna jag. Att tiden sprungit ifrån honom med raketfart och att Kevin på ett eller annat sätt jagar en högst orealistiskt, för att inte säga korkad, dröm. Några, däribland Shawn Ray, går även längre än så och hävdar att denna satsning inte bara är vansinnig ur ett sportsligt perspektiv, utan även ur ett hälsoperspektiv.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Kevin och Dorian 1995, Atlanta.

Det vi med säkerhet vet är att en Kevin Levrone‌ i 100% aldrig räckte mot Dorian Yates‌ och kunde heller aldrig bemästra en toppad Ronnie Coleman‌ . Och även om Kevin alltid haft en märklig förmåga att kunna gå från en rätt slanig 90-kiloskille under offseason till en fullrippad 110-kilosatlet på bara några månader, så är det enligt mig helt uteslutet att han nu långt efter sin sportsliga pensionsålder skulle kunna utvecklas till att varabättre‌ än sina tidigare prestationer. Att som 51-åring, som inte tävlat på 13 år, och som under de åren knappt varit på gymmet annat än för att ägna sig åt mysträning, hux flux skulle hitta en växel till?

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Ronnie Coleman och Kevin – Mr Olympia 2002 (Coleman vann och Kevin blev tvåa).

Min gissning är därför att – om han nu kommer upp på scenen, det är ännu långtifrån självklart – så blir det en betydligt sämre Kevin än den vi minns. Med det inte sagt att han står där som ett fysiskt vrak. Men helt klart sämre, och förmodligen den sämsta Kevin Levrone‌ vi någonsin sett på en scen.

Rimlig placering?

Trots att Kevin själv uppenbarligen tror annorlunda så kommer han aldrig rå på Phil Heath‌ . Phil är 15 år yngre och gjorde sin debut 2003 ­– samma år som Kevin la av. Och för att vara ärlig skulle inte ens en Kevin från fornstora dagar ha skuggan av en chans mot Phil. Än mindre en Levrone 2.0. Kevin kommer heller inte slå Dexter Jackson‌ eller Shawn Rhoden‌ , inte Big Ramy‌ eller Cedric McMillan‌ , inte Roelly Winklaar‌ eller William Bonac‌ , och inte heller Justin Compton‌ eller Dallas McCarver‌ . Vem vet, det kanske blir några till som klämmer sig in i resultatlistan före Kevin, och det är därför inte omöjligt att Kevin helt sonika tvingas kopiera Lou Ferrignos placering från 1992 – när Lou gjorde comeback efter 17 års frånvaro. Lou blev då 12:a.‌

 

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop

Kai Greene och Dennis Wolf är ej medräknande i denna prognos.‌**


PS! Kevin blev sedan placerad utanför topp 15.


Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Olympia-kavalkad med Fredrik Age

Alex flyger solo som värd och bjuder därför in kompisen Fredrik Age. Ämnet denna vecka är Mr Olympia. Hör om erorna, profilerna och mästarna.

2 okt. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Samir Bannout – Mr Olympia 1983

Fredrik & Ashkan snackar med Mr Olympia 1983 Samir Bannout – the Lion of Lebanon. Hör honom frispråkigt berätta om sportens utveckling och hans egna resa.

8 jan. 2022

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

Catching up med Jonathan Fogelberg

Vi tar oss ännu ett snack med toppcoachen Jonathan Fogelberg – om fitnessbranschen år 2021, om Mr Olympia, om träning och influencerpåverkan, och inte minst om Jonathans nya val av klienter.

28 okt. 2021

QUEEN!

Du som inte fått nog av Patricia Strenius efter hennes sjukt meriterande fjärdeplats på OS i Tokyo kan skatta dig lycklig. Vi har här samlat alla våra poddar där hon medverkat och dessutom kryddat med hennes enormt inspirerande sommarprat. Enjoy!

Tyngre

9 aug. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Shaun Clarida, regerande 212 Mr Olympia

Fredrik & Ashkan snackar med regerande Mr Olympia, Shaun Clarida. Hör honom berätta om hans träning och vad det är som driver honom.

20 mars 2021

Vince Taylor i Tyngre Oldschool!

Vi snackar med bodybuildinglegenden Vince Taylor. Hör honom berätta om hans resa från tanig basketkille till femfaldig vinnare av Masters Mr Olympia.

30 jan. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Tävlingen avgjord – här är årets pepparkakshus!

Här är de smarriga segrarna i årets pepparkakshustävling.

Alex Danielsson

27 dec. 2020

15 saker du inte visste om Johnny Hansson

Att han är stark det vet vi, att han är grann det ser vi, men i övrigt då? Här är några saker som du måhända inte visste om Sveriges Starkaste Man 2020.

Alex Danielsson

9 nov. 2020

Karl Norberg – en glömd kraftkarl

Karl Norberg är en svensk kraftsportslegend som gjorde sig ett riktigt namn i USA.

Josef Eriksson

28 okt. 2020

Pannkakor – den perfekta måltiden?

Gott, nu dessutom extra lätt att laga och förbannat bra för gainsen. Pannkakor kan mycket väl vara den perfekta måltiden.

Skippa Sockret

13 okt. 2020

Fred Hatfield – knäböjsfenomenet

Fred "Dr Squat" Hatfield knäböjde fyra gånger kroppsvikten, i fyra olika viktklasser.

Josef Eriksson

7 okt. 2020

Mot 400 kg i marklyft

Emil Norling berättar om vägen fram till att bli världens bästa marklyftare.

Alex Danielsson

4 okt. 2020

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020