"Smärta kommer nästan alla få uppleva många gånger i sitt liv"

Intervju med Team Tyngre Rehabs Adrian Valkeaoja.

Daniel Andréasson

Adrian Valkeaoja är sjukgymnast och studerar vidare till läkare. Han har arbetat och arbetar även idag inom primärvården som sjukgymnast och har där inriktat sig mot långvarig smärta, beteendemedicin och idrottsmedicin. Han bloggar och föreläser om smärta och rehabilitering på Talking About Pain tillsammans med Erwin Lindén.

Vad gör du i dagsläget?

– I dagsläget studerar jag till läkare på Karolinska Institutet i Stockholm. Studierna tar upp det mesta av min tid, men jag försöker hinna med att föreläsa och blogga om smärta och rehabilitering utöver tiden jag lägger på studier. Jag arbetar fortfarande som sjukgymnast på somrarna och eventuellt deltid under studierna framöver.

Varför har du valt att studera vidare till läkare?

– Det finns flera anledningar till varför jag valde att gå vidare och bli läkare. För det första var det ett beslut som tog lite tid att fatta. Jag ville inte göra något jag skulle ångra och ville ge sjukgymnastyrket en chans. Jag har hela tiden trivts väldigt bra som sjukgymnast och upplever än idag arbetet som väldigt stimulerande. Jag har utvecklats hela tiden och trivs bra med att träffa patienter. Jag kände dock efter några år att utvecklingsmöjligheterna var något begränsade och jag ville kunna fatta större beslut för patienten. Jag ville ha ett större ansvar. Dessutom är det generellt sett enklare att forska som läkare och så har jag ett visst mått av vetgirighet som behövde bli tillfredsställt.

Kan du berätta om er blogg?

– Jag och Erwin tog examen samtidigt och började ganska tidigt inpå det diskutera smärta och rehabilitering i stort. Någon slags idé om att sprida bättre kunskap om smärta började ta form och vi kände även att det skulle vara ett bra sätt att driva på oss själva att bli bättre tänkare och kliniker. Vi startade bloggen Talking About Pain år 2016 och kom igång ordentligt 2017. Vi har båda haft en del annat för oss så ambitionerna har mest varit att komma igång med att skriva i begränsad omfattning. Hittills har vi nått över våra egna ambitioner, där vi fått ut en del inlägg och genomfört flera bra intervjuer, bl.a. med flera smärtforskare.
Våra ambitioner är att sprida bra information om smärta och nå ut både till kliniskt verksamma men även allmänheten.

Vad har fått dig intresserad av smärta och smärtforskning?

– Smärtforskningsområdet är väldigt intressant och har vuxit mycket senaste 20-30 åren. Det är ett forskningsområde som är interdisciplinärt, dvs omfattar flera discipliner, där allt från filosofi, neurovetenskap, immunologi, sociologi, beteendemedicin mm finns med. Frågor om smärta berör forskning och filosofi om medvetandet. Det är frågor som intresserar mig. Jag tror att vi behöver förstå mer om medvetandet för att verkligen förstå smärta.
Utöver det så är smärta något som alla, med några få intressanta undantag, kommer att uppleva många gånger i sitt liv. Allt ifrån den smärta som vi medvetet utsätter oss själva för, exempelvis ”mjölksyrekänslan” i träning, till den som kan ta över våra liv och skapa mycket lidande, vilket drabbar många i samhället idag. Det paradoxala är att ju mer vi verkar behandla smärta med mediciner, kirurgi (och kanske onödig rehabilitering?) desto mer problem verkar vi få med smärta överlag. Det finns många obesvarade frågor i smärtforskningsområdet.

Kan du berätta lite om hur du arbetar i din roll som sjukgymnast?

– När jag tar emot patienter försöker jag först och främst avgöra om problemet patienten har är allvarligt och behöver akut medicinsk hjälp. Därför är det viktigt att få svar på vissa frågor och test, så jag är alltid noga med att jag ska känna mig trygg med att patienten har ett problem jag kan hjälpa till med. Efter det så tänker jag ofta mer i termer av ”prognostisk behandling” snarare än ”diagnostisk behandling”. Jag struntar absolut inte i diagnosen patienten har, det är jätteviktigt att känna till och kunna kommunicera med patienten om. Däremot så vet vi att det är prognostiska faktorer, alltså faktorer som säger något om hur det kommer gå för patienten, som verkar styra just hur det går i rehabiliteringen, snarare än vilken diagnos patienten har. Så diagnosen bär jag med mig och den styr en del, men exempelvis är dålig sömn, låg tilltro till egen förmåga, katastroftankar och oro över smärtan vanliga hinder i en rehabilitering. Om jag kan hjälpa patienten förstå sin smärta bättre och påverka de här faktorerna så löser det sig oftast, och mycket handlar mycket om problemlösning. Vi sätter upp mål som är relevanta för patienten och problemlöser oss fram till målet. Träning eller fysisk aktivitet, med en ordentlig träningsplanering finns i princip alltid med, men andra exempel på behandling kan vara ”beteendeexperiment” om patienten har en rädsla eller oro för vissa rörelser.

Du och tyngre rehab ska hålla föreläsningar under Tyngre VII den 20/10 i Kistamässan. Vad kommer det handla om?

– Jag och Erwin Linden kommer prata om "Träning och smärta". Vi kommer bl.a. ta upp frågor som; Vad vet vi om smärtsystemet? Hur uppstår smärta vanligtvis i samband med träning? Hur kan du förhålla dig till smärta på olika sätt? Och vad kan du själv göra åt smärta? Det kommer även hållas föreläsningar om axelrehabilitering och mythbustning kring träning och rehab.

Vill man gå på föredragen ska man anmäla intresse på mailto:[email protected] för att få en garanterad plats.


Liknande artiklar
Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Paul Ackermann om senor, tendinopatier och rupturer

I detta avsnitt pratar Kenneth med Paul Ackermann, om senor i allmänhet och tendinopatier och rupturer i synnerhet. Paul är professor på KI och hans forskargrupp bedriver forskning kring besvär från senor och rupturer av senor, framför allt på hälsenan.

2 apr. 2023

Pete Moore och guiden The Pain Toolkit: Pain Self Management – del 2

I detta avsnitt pratar Erwin med Pete Moore, såklart på temat smärta. Pete är snart 70 år gammal och har, som han säger, ”inte en akademisk cell i hela kroppen”.

19 mars 2023

Pete Moore och guiden The Pain Toolkit: Pain Self Management – del 1

I detta avsnitt pratar Erwin med Pete Moore, såklart på temat smärta. Pete är snart 70 år gammal och har ”inte en akademisk cell i kroppen”.

5 mars 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Olika typer av smärta med smärtläkaren Karsten Ahlbeck

I avsnitt 171 gästas Tyngre Rehab igen av smärtläkaren Karsten Ahlbeck. Temat för den här gången är konstigt nog smärta

11 dec. 2022

Tommy Påhls back in biceps!

Tommy Påhls är en av Sveriges bästa styrkelyftare och en av världens bästa bänkpressare. Hör om vägen tillbaka efter bicepsskadan.

7 dec. 2022

Vad händer hos smärtläkaren Karsten Ahlbeck

I det här avsnittet får Erwin nöjet att sitta ner och nörda loss med smärtläkaren Karsten Ahlbeck.

27 nov. 2022

Ryggkirurgi med Martin Skeppholm – del 1

I det 168:e avsnittet får vi dyka in i ryggkirurgi tillsammans med Martin Skeppholm, överläkare i ortopedi och såklart ryggkirurg.

30 okt. 2022

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Vad händer med prestationsförmågan efter man har gett blod?

Vad händer med prestationsförmågan när man ger blod är huvudämnet för dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

28 sep. 2022

Kurs i evidensbaserad axelrehabilitering!

Teamet bakom Tyngre Rehab genomför den 3 december ännu en kurs i axelrehabilitering för vårdpersonal och studenter.

Tyngre

26 sep. 2022

Intervju med Morten Sager om evidens

Vi fortsätter på den inslagna vägen med ännu ett avsnitt i evidensens tecken. Kenneth och Oskar intervjuar Morten Sager om evidens.

18 sep. 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

Nerver och neurodynamik med Michael Shacklock

Michael Shacklock är en meriterad fysioterapeut från Australien, främst känd för sitt arbete med nerver och det som kallas neurodynamik.

22 maj 2022

Hur påverkas smärta av det vi äter?

Kiropraktor Per Bylund intervjuas om nutritionens betydelse för uppkomst av smärta och om hur msk-forskningen fokuserar på fel områden.

8 maj 2022

Steven Linton om rädsla

Steven Linton om rädsla - undvikande, psykosociala faktorer och screening vid smärta. Veckans avsnitt av Tyngre Rehab är här.

24 apr. 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

Lyssnarfrågor i Tyngre Rehab

Lyssnarfrågor i Tyngre Rehab. Daniel och Kenneth betar av i högen, bland annat om råd till nyexade vårdgivare.

10 apr. 2022

Multimodal smärtrehab med David Parker – del 2

Multimodal smärtrehab med David Parker – del 2. I den andra halvan av samtalet med David fortsätter dykandet i multimodal rehabilitering (MMR).

27 mars 2022

Multimodal smärtrehab med David Parker – del 1

Erwin sitter tillsammans med specialistfysioterapeuten, David Parker, och pratar om det som kallas Multimodal Rehabilitering (MMR) vid smärta och stress.

13 mars 2022

Rädsla relaterat till smärta, sunt förnuft?

I detta avsnitt sitter Erwin och Kenneth ner och reder ut det här med smärtrelaterad rädsla.

27 feb. 2022

Fysioterapins effekt på människan och världen med Mathias Andersson

I vad som var tänkt att bli en lättsmält reflektion på en färsk studie om tung träning vid fibromyalgi så fick Erwin istället åka på ännu en resa i kunskapslandet som gömmer sig i den ende och fantastiske Mathias Andersson.

30 jan. 2022

Tyngre Rehabs nya medlem

Avsnittet är det 151:a, och det första till året 2022.

16 jan. 2022

Årets toppar och dalar

Tyngre Rehab summerar årets toppar och dalar med fokus på det som berör rehab, träning och hälsa. Gott nytt år önskar alla från Tyngre Rehab!

2 jan. 2022

Årets toppar och dalar

Tyngre Rehab summerar årets toppar och dalar med fokus på det som berör rehab, träning och hälsa. Gott nytt år önskar alla från Tyngre Rehab!

2 jan. 2022