Världens Starkaste Man 2021 – dag för dag

Unik och initierad rapport från World's Strongest Man 2021 signerad Josef Eriksson. Här behändigt paketerad dag för dag.

Josef Eriksson


DAG 1


Världens Starkaste Man går i år i vilda västerns Sacramento, Kalifornien. Vi har 25 deltagare spridda över 5 olika kvalgrupper, som alla ska tävla i den 40 graders stekande värmen. Bland deltagarna har vi den regerande mästaren Oleksii Noviko, och mannen som vunnit titeln fyra gånger, Brian Shaw. Vi har även veteranerna Terry Hollands och Mark Felix som båda varit med sedan mitten av 2000-talet och tävlat mot svenske Magnus Samuelsson, samt fjolårstvåan Tom Soltman och trean JF Caron. som båda är i superform. Från Sverige har vi Sveriges Starkaste Man, Johnny ”Handsome” Hansson.

Under veckan ska dessa 25 herrar slåss om en plats i finalen. De gör upp i fem grenar där den med högst poäng i varje grupp är klar för final. Tvåan och trean i gruppen får därefter göra upp i en stenduell där segraren får en plats i finalen.

Första grenen som alla kvalgrupper kommer ge sig på är ett så kallat Loading Race. Det är tre udda objekt som ska lyftas 10 meter och placeras på ett podium. När alla objekt är uppe ska de bära en Frame på 375 kg i 12 meter. Frame är alltså som två inramade Farmers-väskor. Johnny slutade på fjärde plats i sin grupp om fem. Han flyttade alla tre objekten men stötte på trubbel vid framen. Han kom inte mer än 1,33 meter. Dock var de 1,33 meterna något han behövde för en extra poäng, då amerikanen Trey Mitchell inte flyttade framen ens en centimeter. Efter första grenen låg alltså Johnny på fjärde plats.

Grupp ett vanns av Maxime Boudreault som slog superamerikanen Brian Shaw. I grupp två (Johnnys grupp) vann Tom Stoltman när han fick alla objekt i mål på 49,69 sekunder, vilket var den snabbaste tiden av alla i alla kvalgrupper. Den karismatiske amerikanen Robert Oberst går in och vinner grupp tre där han slår fjolårstreanJF Caron. Dock är Oberst väldigt grenkänslig. Han har grenar han är bra i och grenar han är sämre än dålig i, vilket man ofta kan se tydligt i dessa tävlingar. I grupp fyra fick ingen alla objekt i mål, men längst kom Konstantine Janashia. I sista gruppen vann jänkaren Kevin Faris som dessutom gör det med näst bäst tid av alla.

Något som blir tydligt när det är fem olika kvalgrupper och alla går ut och gör samma gren är att man ser hur ett dåligt resultat i en grupp hade kunnat varit ett bra i en annan. I grupp tre och fyra var det INGEN som klarade av att få alla objekt i mål. Sedan har vi grupp fem där tre fick alla objekt i mål och den som kom fyra, Oleksii Novikov, i grupp fem hade vunnit grupp fyra i loading racet. Det är dock det extremaste fallet, i övrigt ser grupperna efterloading racet rätt jämnt uppdelade ut.

Andra grenen för tre av grupperna var reps i marklyft. I Johnnys grupp, grupp två, blev det en delad första plats mellan Tom Stoltman, Mark Felix och Trey Mitchell som alla gjorde 8 reps. En reps mer än det gjorde britten Adam Bishop i grupp fyra som gav honom en förstaplats. Även Bobby Thompsson gjorde 9 reps i grupp fem som gav även honom en grenseger. Kollar vi på de andra grupperna och de som körde knäböj hade vi Brian Shaw och Aivars Smaukstelis på en delad första plats med 10 reps i grupp ett. I grupp tre gör JF Caron hela 11 reps . Här ser vi också hur Robert Oberst, som vann första grenen i gruppen, tappar fotfästet när han nollar i knäböjen. Att helt och hållet nolla i en gren och ändå ta sig till final skulle vara en bedrift. Vi såg det hända Magnus Samuelsson Världens Starkaste Man 2000 när han inte fick upp bilen i Car hold. På den tiden fick man dock poäng även om man inte lyckades flytta ett objekt, så han nollade då i resultat, men inte i poäng.

Marklyftet var reps på 340 kg och Johnny gör tre reps. Johnny är inte den bästa marklyftaren men en bättre dag hade det kunnat finnas en eller ett par reps till. Synd nog för Johnny så var de övriga deltagarna i hans grupp vassare. Detta gör att Johnny ligger sist i sin grupp efter två grenar. Viktigt att komma ihåg är är att det är tre grenar kvar och det räcker att ligga trea efter gren fem för att ha en chans på final.

Det har även framkommit att Luke Richardson och Terry Hollands brutit pga skadad biceps.

Här har vi resultaten övergripande från första dagen:


DAG 2


Tåget. Med stort T.

Dag två på världens starkaste man bjöd på en gren i varje grupp. I grupp två, Johnny Hanssons grupp och grupp tre var det Train Push. Den här grenen var det mycket kring, mycket som inte gynnande Johnny. Först var det på tal om att man skulle dra tåget. Då att deltagarna skulle ha ett sele på sig fäst till tåget och dra sig fram med hjälp av ett rep. Tåget som skulle dras vägde 50 ton och först ut var Johnny.

Inför den grenen vädrade Johnny trubbel. Han berättar i Johnny Handsome Hansson Rapporterar Från Världens Starkaste Man | Del 5 att han är orolig för att man inte testat grenen tillräckligt bra så den ska vara omöjlig att genomföra. Han hade inte fel. Inte nog med att det 50 ton tunga tåget och på ett spår kontra en lastbil med däck skulle dras. Bromsarna på tåget låg på… Johnny är otroligt duktig i dessa typer av grenar. Så när han slet och publiken jublade men inget hände anade man att något var fel. Man skickade in näste man, Even Singleton, som även fick möta samma öde.

Någonstans här insåg man väl att bromsarna kanske låg på. Så man gjorde en omfattande ändring i grenen här. Istället för att dra tåget så skulle de nu putta loket. Men när de väl kommit fram till det så hade redan både Johnny och Even dragit för glatta livet och spillt dyrbar energi. Med andra ord ett klart underläge att gå in i grenen igen efter att gett allt för att försöka flytta ett orubbligt objekt. Trots det så går Johnny in och vinner grenen!

Här i videon ser vi Johnny springa in med tåget i mål!

Rätt pigga ben på den här killen, trots debaklet.

Den här grensegern var otroligt viktig för Johnny. Han låg pyrt till på en sista plats efter två grenar, och skulle han ha en chans att komma tillbaka var detta viktigt. Det som inte är helt oviktigt här är också hur de andra i hans grupp placerar sig. Tom Stoltman som man får säga kommer vinna klassen om inget händer är inte så mycket att göra åt nu. Han har 12 poäng och i alla fall en av två grenar som är kvar vet vi att han har krut i. De två på plats två och tre har nio poäng och fyra i klassen Johnny, men med 8 poäng. Detta betyder att Johnny ligger bra till med två grenar kvar. Kommer Johnny upp på en tredje plats är man med i stenduellen för att kunna ta sig till final.

I grupp tre där de också hade Train Push vann islänningen Eytór Ingólfsson Melsted som tog honom till en andraplats i gruppen. I grupp två så saknar vi den unga britten Luke Richardson som bröt efter loading racet. Så i grupp två har vi bara fyra deltagare som slåss för finalen.

Grupp ett, fyra och fem gjorde upp i Fingels Finger. I grupp ett så sätter Brian Shaw standarden med råge. Här visar han hur mycket han är att räkna med i år och att han kan vinna. Det är fem fingrar som ska vältas och det är tre grupper som ska ge sig på dessa fem. Brian Shaw blir den ende att välte runt alla fem! Inte nog med att Brian välter runt alla fem, han gör det på 40,47 sekunder. Det var snabbare än många fick runt fyra. Här har Brian skapat sig ett stort försprång med två grenar kvar där han med stor sannolikhet kommer vinna en av dem.

I grupp fyra är de nu bara tre kvar efter att både Terry Hollands och Chris van der Linde från Sydafrika fått dra sig ur. Här hade det varit kul att se Terry då han hade kunnat varit än av dem som fått runt alla fem, men tyvärr fick han tacka för sig. Terry gick officiellt ut med att pensionera sig från strongman efter dragit bicepsen i loading racet och avsluta med att ge allt i marklyftet. Terry var på världens starkaste man 2005 där han bland annat mötte Magnus Samuelsson. Han är nu 42 år och ska hänga kvar i sporten på ett hörn och hjälpa lovande talanger.

Hollands efter ha gett allt i marklyftet.

I grupp två så vann Jerry Pritchett som i fjol kom fyra på Världens Starkaste Man. Han välte fyra på 41,19 sek, den ende i sin grupp att klara fyra. Detta tar honom upp på en andraplats med tre poäng kvar till Konstantine Janashia. I grupp fem var den regerande mästaren snabbfotad och fick över fyra på 28,44 sek. Den snabbaste tiden över alla grupper av dem som klarade fyra fingrar. Nu ligger Novikov på en fjärdeplats i sin grupp, men... Han och trean har 10 poäng och ettan och tvåan har 11 poäng. Det betyder att de fyra platserna kan kastas om ordentligt efter nästa gren.

Dag 3 väntar ett Pressmedley och en statisk gren där de ska hålla en gigantisk hacka framför sig på raka armar. Johnny har visat sig duktig i pressmedleyn och kan hantera flera olika objekt. Så att han tar en första eller andra plats där är inte omöjligt. Vad gäller att hålla hackan så är det väldigt spännande att se vad som händer.

Här ser vi resultaten efter dag 2:


DAG 3


Dag tre och sista dagen för kvalgrupperna att göra upp om platserna i finalen. Dagen bjöd på ett press medley och ett statiskt front håll med en jätte hacka. Fem grupper, som började med 25 man är nu inför dessa två grenar nere till 22. Johnny "Handsome Hansson" låg inför detta i ett läge där han behövde peta upp sig lite i poängen för att han en chans att ta sig till finalen med stenaren.

I grupp ett går Brian Shaw in och skiner ännu en gång. Fyra olika objekt ska pressas över huvudet och fyra objekt är vad karln pressar på snabbast tid av alla i sin grupp. Här är Brian så gott som klar för final. I grupp två, Johnny Hanssons grupp, så vinner Trey Mitchell pressen. Vad beträffar Johnny så får han inte upp alla objekt och kommer därav fyra i gruppen. Sista objektet var han bara ett par decimeter från att låsa ut när det sköt till i höften på honom och han tappade kontrollen.

I grupp tre är det ingen som riktigt tagit ett jätteförsprång med ledaren på 12 poäng och fyran på 9 poäng. Efter pressarna så blir det alla fall ett lite större glapp till grensegraren, JF Caron. Därefter gruppen med bara tre gubbar kvar, grupp fyra, där det händer något intressant. Jerry Pritchett gör inte en enda repetition med första objektet som är en 90 kg hantel i pressmedleyt. Dock ändrar inte det så mycket i och med att han redan är klar för stenarna då de bara är tre i gruppen.

Sen har vi det vilda getingboet i grupp fem, en rysare rakt igenom. Ledaren i gruppen har efter tre grenar 11 poäng och fyran 10 poäng. Fjolårsmästaren, Oleksii Novikov ligger på en fjärdeplats med allt att förlora. I pressmedleyt så VINNER Oleksii Novikov med inte ens fem tiondelar över britten Luke Stoltman. För båda deltagarna var detta oerhört viktiga poäng. Efter det kastas ordningen om och vi har Novikov och Luke Stoltman på 15 poäng i toppen med Kevin Faris och Bobby Thompson på 13 poäng.

Hansson ger allt!

I sista grenen innan vinnaren går till finalen är då en statisk övning. Deltagarna ska hålla en jättehacka framför sig på raka armar. I grupp ett så har Brian Shaw ett så stort försprång att han i sämsta fall hade behövt hålla den en sekund. Nu behövde han inte ens hålla den några sekunder men gjorde det för sakens skull. Sen då i vår kära Johnnys grupp så faller tyvärr Johnny igenom här. Johnny håller i 28,15 sekunder som tyvärr ger honom en sista plats i gruppen och är där med borta utan chans på final. Vinner grenen i grupp två gör Trey Mitchell som där med blir klar för final.

Den längsta tiden någon håller är 48,03 sekunder. En tid som setts av Robert Oberst i grupp tre när han vinner grenen och säkrar en plats inför stenlyften. Till final från grupp ett blir fjolårstvåan JF Caron. I grupp fyra så har Konstantin Janashia en stor ledning inför sista grenen där han håller i tillräckligt för att bli klar för final. Vinner grenen gör Jerry Pritchett som håller hela 35,39 sekunder. En tid som visade sig inte hjälpte honom varken till eller från i stenarna.

Trey Mitchell går hela vägen i pressarna.

Grupp fem då, kära nån! Av fem deltagare så hör fyra hemma i finalen. Bobby Thompson, Luke Stoltman, Kevin Faris och Oleksii Novikov, vilka kämpar! Det är fullständigt oklart här vem som ska gå till final efter tre grenar. Bobby Thompson vinner grenen med marginal. Tvåa blir Kevin Faris och trea är Luke Stoltman. Oleksii Novikov blir alltså fyra och får inte ens testa på stenarna… fjolårsmästaren tar sig inte genom kvalgruppen till final. Det har aldrig hänt att en vinnare av Världens Starkaste Man från året dessförinnan tar sig vidare genom kvalgruppen.

Kvar är då stenarna för killarna som kommit på plats två och tre i sina grupper. Stenserien var som sån att det var 6 stenar på rad som skulle över en ribba. Den som kom trea i sin grupp börjar med att lyfta över den första stenen till andra platsens sida. När den stenen är över går man vidare till nästa sten som är tyngre. När trean kastat över stenen till tvåan och stenen ligger på plats har tvåan på sig 20 sekunder på sig att kasta över stenen igen. Fördelen tvåan har här är att om trean inte får över en sten så behöver tvåan inte lyfta tillbaka den. Sista stenen väger 210 kg och om inte någon fallit innan den blir det reps där.

I grupp ett vann Maxime Boudreault från Kanada mot Aivars Smaukstelis. Båda låg nära varandra i poäng inför stenarna där Maxime ledde 1,5 poäng. Båda två tog sig till sista stenen där det avgjordes på reps. I grupp två då hade vi Albatrossen, kungen av stenarna, världsrekordhållaren i tyngst lyft sten på 286 kg, Tom Stoltman, mot åldermannen Mark Felix. Kanske uppgjort i förhand här men Mark är ingen dålig stenlyftare och lyfter över 5 stenar innan han fick ge sig. Tom kastar tillbaka alla och blir då segrare och klar för final. Skillnaden i poängställningen inför stenarna var Tom på 18 och Mark på 14.

Grupp tre slutade nog lite annat än hur jag trodde. Isländaren Eythór Ingólfsson Melsted går mot Robert Oberst. Ledaren inför detta var Eythór med en poäng före Oberst. De kommer till fem stenar innan Oberst får ge sig. Att Oberst inte tar detta är en liten chock då han i regel är en hygglig stenlyftare. I Filipinerna 2018 slog han Luke Stoltman i kvalet. Så med detta är Eythór från Island klar för final i Världens Starkaste Man. I grupp fyra så är det Adam Bishop mot Jerry Pritchett där vi också nästan på förhand kan lista ut resultatet. Jerry hade väldiga krämpor och besvär vilket gör att han bara fick över två stenar. Poängskillnaden inför var att Adam Bishop ledde med två poäng.

En av de hårdaste, om inte den allra hårdaste kvalgruppen i historien, grupp fem! Luke Stoltman går med en poäng upp på Kevin Faris. De båda tar sig till tyngsta stenen och där det blir repsduell. Segraren ur den blir Luke Stoltman som slår sig in i finalen kanske bättre än någonsin.

Här ser vi resultaten efter dag 3, innan finalerna:

Hör också Johnny själv berätta om tävlingen för hans del:

https://youtu.be/IsaDM0fZUuc


FINALDAG 1


Dags för första finaldagen på Världens Starkaste Man. Startfältet är packat med 10 sinnessjukt bra atleter, men kanske inte de bästa från kvalen. I kval fem hade vi, i min mening, fyra som platsade i finalen och, bland dessa, fjolårsmästaren Oleksii Novikov. Det är fyra atleter som var med i fjolårets final men som inte tog sig vidare i år. Jag tror att hade Oleksii Novikov och Kevin Faries från grupp fem gått till final, hade de i en final av 12 inte varit elva och tolva. Detta är lite det som blir av just kvalsystemet som används, det finns för- och nackdelar med allt.

Första grenen för dagen var ett Giant’s Medley. Killarna ska ta ett 440 kg OK 10 meter för att sedan ställa ner det och plocka upp en 350 kg frame och bära den 15 meter. Här gick killarna ut två och två mot varandra. Den kanske sjukaste duellen där blev mellan bröderna Stoltman, där lillebror Tom vinner. Tom springer in på 18.36 sek och Luke på 20,72 sek. Här ska vi veta att det strulade i något skede för Luke och vissa menar på att hade det inte det så hade han kanske slagit sin lillebror. Tom vinner i alla fall grenen över alla deltagare och Luke kommer fyra. På en andraplats kom Konstantine Janashia och trea Brian Shaw. Det skiljde tiondelar mellan andra- och fjärdeplatsen. Den enda att inte lyckades ta sig i mål i grenen var Isländaren Eythór som inte gick med framen. Detta mycket på grund av hans bicepsskada från gren ett i kvalen.

Andra grenen är Titan’s Turningtable. Det är ett ånglok på 30 000 kg som står på en vändskiva. De ska skjuta den nästan ett halvt varv som blir 30 meter. Detta är en gren som på pappret ska kunna gynna de tyngre killarna. I och med att Eythór var sist i första grenen är han först ut här. Han sätter en tid på 52,83 sekunder, något som visade sig vara en otroligt bra tid när alla hade gjort sin vända. Vinner även denna gren gör Tom Stoltman som gör en tid ingen annan nästan ens är nära. Alla övriga deltagare går i mål på 52,34 till 62,31 sekunder, alltså inte ens 10 sekunder mellan tvåan och tian. Toms tid då var över fem sekunder snabbare än tvåans, Trey Mitchell. Här tar Tom en jätteledning på sina 20 poäng med 7 poäng framför tvåorna! Bakom honom har vi Brian Shaw och Luke Stoltman på 13 poäng.

Sista grenen för dag ett är 15 kg Keg Toss som ska kastas så högt det går. En, på pappret, bra gren för Tom och Brian. Skulle Tom vinna även denna gren med de grenar som är kvar så visar han på så allmän form att det inte ska gå för någon annan att gå i fapp honom. De börjar kasta över 5,75 meter och höjer 25 cm för varje vända. Fem gubbar får samma höjd som ger en fjärdeplats och de måste därmed dela på 4 poäng. Bland dessa Luke Stoltman som kastade 6,75 meter. Inte bra för Luke att halka efter så mycket där om han ska vara med i toppen. Tom kommer på en delad andra plats med Maxime Boudreault från Kanada på 7,5 meter. Vinner grenen gör Brian Shaw på 7,75 meter.

Om vi ska ta en övergripande blick på poängen så ser vi att amerikanerna Trey Mitchell och Bobby Thompson, som vann sina kval, ligger sist efter tre grenar. På en delad sjätteplats har vi Eythór, Bishop och Caron på 13 poäng. Caron kom trea i fjol, men med 5,5 poäng från trean nu och en mindre bra gren kvar tror jag hans chans på pallen i år är borta. Det hjälper inte honom heller att han skadade baksida lår i första grenen. Femma ligger Luke Stoltman med bara 1,5 poäng ner från trean. Sedan Konstantine på 18 poäng och Maxime på 18,5 poäng innan språnget till Brian på 23 poäng. Leder gör Tom Stoltman.

Tom Stoltman behåller alltså ledningen efter tre grenar med 28,5 poäng, dock minskar poängskillnaden mellan Tom och Brian. Med Tom och Brian i toppen med maxlyft i log, reps i mark och stenar kvar kommer det bli svårt för de övriga att gå i kapp. Tom är bevisligen den bättre stenlyftaren även om Brian är otroligt bra och kanske näst bäst i världen. I marklyft kan Brian slå Tom, även om Tom är stark. I stock har nog just nu Tom en bättre högsta nivå, men att plocka fram den formen efter så många dagar på tävling kan vara svårt. Där kanske Brians rutin för detta kommer in och gör att han kan ta poäng av Tom. Så ja, det är otroligt spännande inför sista dagen. Det ser väldigt ljust ut för Tom, men han måste verkligen ge allt om han vill ta hem detta.

Här är poängställningen efter första finaldagen:


Hör också Johnny Hansson berätta från platsen:

https://youtu.be/vWCm22Tq4zE


FINALDAG 2


Dag två på finalen blev en riktig rysare minst sagt! Igår verkade det som att Tom Stoltman efter tre grenar redan var klar som vinnare, men i första grenen för dag två vände det. Deltagarna ska lyfta stock och tyngst vinner. Det börjar på 170 kg där Bishop från nöja sig. Nästa vikt är 185 kg som två stannar på, Tom och Eythór. Nästa vikt var 195 kg där de är tre som stannar, bland dem är Brian Shaw som missar på andra vikten 205 kg. Får med sig 205 kg gör tre man och vinner grenen gör Luke Stoltman på 215 kg som petar upp honom på en tredjeplats igen.

Att Tom bara får med sig 185 kg innebär att han kommer på delad sistaplats i grenen, det gav 2,5 poäng. Brian som i stället ”bara” fick 10 kg mer får i stället en delad tredjeplats med tre andra. Det ger Brian fem poäng och ett minskat avstånd till Luke. Inför marklyftet har vi Tom på 31 poäng, Brian på 28 poäng och Luke på 27 poäng. Tätt efter Luke på 26,5 poäng hittar vi Maxime Boudreault.

I marklyft vet vi på förhand att ingen av de som är topp tre är bäst. Även om Brian dragit väldigt bra maxlyft i mark så är han inte i den formen nu vad det verkat som. Det är reps på 350 kg, något som passar bra för JF Caron och Adam Bishop. Näst sist i marklyftet kommer Luke Stoltman på 6 reps. Framför honom på 7 reps är Eythór sen två man på delad tredje plats med 8 reps, Tom och Janashia. På nio reps och delad andra plats har vi två gubbar, Brian och Bobby Thompson. Vinsten i marklyftet delades på tre gubbar som gjorde 10 reps, Adam Bishop, JF Caron och Trey Mitchell.

Efter marklyftet har Tom adderat 4,5 poäng och har nu 35,5 poäng. Brian har 34,5 poäng och Luke Stoltman ligger tillsammans med Trey Mitchell på 29 poäng. Bakom dem har vi Maxime och Janashia på 27 poäng och delad fjärdeplats. Inför stenarna så ser det ut som att det är dessa fem som slåss om pallen. Första och andra platsen är det självklart Tom Stoltman och Brian Shaw som kommer göra upp om. Normalt är det så att blir poängen lika är det den med flest grensegrar som vinner förutsatt att det är samma poäng mellan två. I år är det så i stället att vid lika i poäng är det den som vinner stenarna som tar hem det. Alltså: Brian har 1 poäng mindre än Tom. Vinner Brian stenarna har de samma poäng, men om då Brian vinner stenarna så vinner han titeln. Detta var sannerligen en rysare redan efter marklyftet när vi då vet att ALLT kommer avgöras i stenarna och att Brian och Tom går ut mot varandra sist.

Sista grenen är då alltså atlasstenarna som nu avslutar Världens Starkaste Man för nionde året i rad. Det är fem stenar från 150 kg till 210 kg som ska lyftas. Flest stenar på snabbast tid vinner. Något som gör allt detta extra prestigefyllt är att Brian Shaw och Tom Stoltman är klassade som världens bästa stenlyftare. Så världens bästa stenlyftare går mot varandra i en stenduell där vinnaren tar allt. Godzilla vs King Kong blev just verklighet.

Först att få upp alla stenar är JF Caron på 37,17. Efter honom går Maxime in och lägger upp alla fem på 28,63 sekunder. Luke Stoltman får tyvärr bara upp fyra stenar och Trey Mitchell plockar upp alla fem. Där med blir Trey trea. Vad beträffar den 39-årige mannen från Colorado och 27-åringen från Skottland vann denne gång Tom Stoltman. Han fick upp alla stenar på 20,21 sekunder mot Brians på 30,45 sekunder . Med några få poäng vann Tom årets Världens Starkaste Man mot den fyrfaldige mästaren.

Ett stort grattis till Tom, men även till Brian Shaw. Brian har gjort detta länge och verkat vara på nedgång senaste åren. Från att vinna senaste titeln 2016, till trea 2017 och 2018 för att sen komma sexa 2019 och femma 2020 är detta ett stort kliv tillbaka.

Tom är nog framtiden för Strongman om han väljer att hänga i och fortsätta. Han har ännu en svaga områden i relation till sina starka delar. Dock så verkar det inte som att vi blir kvitt Brian ännu. Jag tror att i och med detta kommer vi se en ännu bättre och mer vässad Brian även nästa år.

Resultaten från Världens Starkaste Man 2021:


Alla bilder lånade från The Worlds Strongest Man och SBD.Liknande artiklar
Sammanfattning av Världens Starkaste Man

Världens Starkaste Man 2024 är klart och vi har en ny vinnare.

10 maj 2024

Inför Världens Starkaste Man

Då står Världens Starkaste Man runt hörnet. Josef och Marcus "Buktryck" Yngvesson berättar lite runt och om, inför tävlingen.

26 apr. 2024

Johan Espenkrona – världens näst starkaste master

Johan Espenkrona är nästan starkast i världen bland män +40 år. I helgen tävlade Johan om världsmästartiteln, där han placerade sig som tvåa.

8 dec. 2023

Sveriges Starkaste Man 2023 - LIVE STREAM

Här ser du livesändningen av Sveriges Starkaste Man-finalen 2023. Direkt från din egen soffa, och helt gratis!

Tyngre

14 okt. 2023

Världens Starkaste Man heter Mitchell Hooper

Då var årets upplaga av Världens Starkaste Man klar redan nu i april. Av de tio som gick till final var kanadicken Mitchell Hooper bäst!

28 apr. 2023

Inför Världens Starkaste Man 2023

Världens Starkaste Man står runt hörnet. Tävlingen börjar den 19 och pågår till den 23 april. Ska Tom Stoltman vinna igen?

14 apr. 2023

Fredrik Svensson i Tyngre Kraftsport

Fredrik Svensson är en av sveriges bästa strongmanatleter och har flera tävlingar framför sig.

Tyngre

29 juli 2022

Hansson travar vidare

Johnny Hansson återvänder för att verkligen skapa en stark start på midsommarhelgen. Josef och Johnny prata om allt ni inte fick höra senast.

24 juni 2022

Marcus Yngvesson om Världens Starkaste Man

Massor av Världens Starkaste Man-snack samt en hel del snack om film. Därefter får vi höra vad Marcus har att säga om det stundande WSM!

20 maj 2022

Sveriges Starkaste Man -105 kg 2020

Bättre sent än aldrig! Nu när restriktioner släpps och vi äntligen kan börja se tävlingar live så laddar vi upp med det här tidigare osedda materialet.

Tyngre

18 mars 2022

Josef lär "Buktryck" hur man bänkar

Sveriges Starkaste Man Marcus "Buktryck" Yngvesson skolas i bänkpress av sin tränare och likaså världsmästare i bänkpress Josef Eriksson.

Tyngre

26 jan. 2022

Pushpress med Buktryck

Sveriges Starkaste Man Marcus "Buktryck" Yngvesson tränar pushpress med vändning.

Tyngre

24 jan. 2022

Kraftåret 2021

Sista dagen på 2021 sitter Josef Eriksson och Marcus Yngvesson och pratar om vilka kraftprestationer och personer som utmärkt sig extra mycket under året.

31 dec. 2021

Sveriges Starkaste Man 2021 - hur allt började

Marcus "Buktryck" Yngvesson blev i år Sveriges Starkaste Man. I detta avsnitt av Tyngre Kraftsport får vi höra allt om hur han började med sin strongmansatsning.

Tyngre

24 nov. 2021

Summering av Världens Starkaste Man 2021

Världens Starkaste Man genomfördes nyligen och vi fick en ny herre på täppan, Tom Stoltman. Idag går Josef Eriksson tillsammans med Marcus Yngvesson och Anders Kylander igenom tävlingen.

2 juli 2021

Världens Starkaste Man 2021 – dag för dag

Unik och initierad rapport från World's Strongest Man 2021 signerad Josef Eriksson. Här behändigt paketerad dag för dag.

Josef Eriksson

22 juni 2021

Hansson på väg till Världens Starkaste Man

Igår landade Sveriges hopp Johnny "Handsome Hansson" i det guldruschande Kalifornien för att delta på Världens Starkaste Man.

11 juni 2021

Peter Rundberg – Call it a Comeback!

Peter Rundberg var under början av millenniet en av de bästa starkemännen i Sverige. Och nu gör han comeback!

Tyngre

9 apr. 2021

Johnny bekräftar: "Jag startar på WSM"!

Vi möter en laddad ”Handsome” Hansson, som berättar allt han vet om sommarens drabbning.

1 apr. 2021

Hur mycket muskler har egentligen en strongman?

För någon vecka sedan släpptes en studie där man tittat på kroppssammansättningen hos strongmen på högsta nivå i USA.

Jacob Gudiol

8 dec. 2020

Världens Starkaste Man, med Anders Kylander

Förra veckan avgjordes Världens Starkaste Man 2020. Vi går igenom det som hände tillsammans med Anders Kylander.

20 nov. 2020

15 saker du inte visste om Johnny Hansson

Att han är stark det vet vi, att han är grann det ser vi, men i övrigt då? Här är några saker som du måhända inte visste om Sveriges Starkaste Man 2020.

Alex Danielsson

9 nov. 2020

Sveriges Starkaste Man 2020 – allt du behöver veta inför helgen!

Snabbt uppsummerat underlag inför helgens nagelbitare hemma i TV-soffan.

Alex Danielsson

9 okt. 2020

Bli stark på riktigt – Lär dig av Johannes Årsjö!

Johannes Årsjö har nio raka segrar i Sveriges Starkaste Man. I den här artikeln berättar han själv hur han tränar.

Johannes Årsjö

23 juli 2020

Corona-viruset – så påverkas våra sporter, och din egen träning

Corona-viruset skördar onekligen sina offer. Men hur blir det med tävlingarna i våra favoritsporter? Och hur påverkas vår egen träning? Här är vår samlade uppfattning just nu. Artikeln uppdateras löpande.

Alex Danielsson

14 mars 2020

Sveriges Starkaste Man 2019 - Hela Finalen!

Finalen i Sverige Starkaste Man 2019 genomfördes inför fullsatta läktare under tyngre 8 i Solnahallen i oktober. I den här videon ser du hela festen, från början till slut.

Tyngre

1 jan. 2020

Sveriges Starkaste Man 2019 - del 6: Atlasstenar

Finalen i Sverige Starkaste Man 2019 genomfördes inför fullsatta läktare under tyngre 8 i Solnahallen i oktober. I en serie filmade reportage kan du nu hänga med i alla enskilda grenar. Här i den avslutande delen (6/6) följer den rafflande upplösningen i strongmansportens Blå Band: Atlasstenar.

Tyngre

30 dec. 2019

Sveriges Starkaste Man 2019 - del 5: Farmers Walk

Finalen i Sverige Starkaste Man 2019 genomfördes inför fullsatta läktare under tyngre 8 i Solnahallen i oktober. I en serie filmade reportage kan du nu hänga med i alla enskilda grenar. Här i del 4 är det dags för Farmers Walk.

Tyngre

29 dec. 2019

Sveriges Starkaste Man 2019 - del 4: Keg Toss

Finalen i Sverige Starkaste Man 2019 genomfördes inför fullsatta läktare under tyngre 8 i Solnahallen i oktober. I en serie filmade reportage kan du nu hänga med i alla enskilda grenar. Här i del 4 är det dags för Keg Toss.

Tyngre

28 dec. 2019

Sveriges Starkaste Man 2019 - del 3: Vikingpress

Finalen i Sverige Starkaste Man 2019 genomfördes inför fullsatta läktare under tyngre 8 i Solnahallen i oktober. I en serie filmade reportage kan du nu hänga med i alla enskilda grenar. I den tredje delen gäller Vikingpress.

Tyngre

27 dec. 2019

Sveriges Starkaste Man 2019 - del 2: Arm Over Arm

Finalen i Sverige Starkaste Man 2019 genomfördes inför fullsatta läktare under tyngre 8 i Solnahallen i oktober. I en serie filmade reportage kan du nu hänga med i alla enskilda grenar. Här i del 2 är det Arm Over Arm som gäller.

Tyngre

26 dec. 2019

Sveriges Starkaste Man 2019 - del 1: Marklyft

Finalen i Sverige Starkaste Man 2019 genomfördes inför fullsatta läktare under tyngre 8 i Solnahallen i oktober. I en serie filmade reportage kan du nu hänga med i alla enskilda grenar. Först ut är det kanske viktigaste av allt, nämligen marklyft.

Tyngre

25 dec. 2019

Johannes väg tillbaka - del 3: Bänkpress

Johannes Årsjö jobbar mot att hitta glädjen i styrketräningen igen. Tillsammans med Josef Eriksson tränar och snackar han om sin återkomst i gymmet. Här i del 3 här ser vi var Johannes bänkpress är idag, eller om den ens existerat? Det är ju trots allt en övning Johannes är mer eller mindre känd för att hata.

Tyngre

28 nov. 2019