Vem vinner Mr Olympia?

Tyngre analyserar tävlingsläget bland byggarproffsen.

Alex Danielsson

Snart är det dags – klockan 19.00 (lokal tid), fredagen den 19 september, drabbar världens bästa proffsbyggare samman i Las Vegas‌ , för den 50:e upplagan av Mr Olympia.‌ Räkna med ett storslaget spektakel, där förmodligen inga stenar lämnats orörda för att försöka leverera den smaskigaste muskelfesten i mannaminne. Tävlingen firar ju 50 år (!) liksom.

Men trots ett halvt sekel av anor är det faktiskt bara 13 atleter som vunnit titeln:

Larry Scott

2 segrar

1965-66

Sergio Oliva

3 segrar

1967-69

Arnold Schwarzenegger

7 segrar

1970-75, 1980

Franco Columbo

2 segrar

1976, 1981

Frank Zane 

3 segrar

1977-79

Chris Dickerson

1 seger

1982

Samir Bannout

1 seger

1983

Lee Haney

8 segrar

1984-91

Dorian Yates

6 segrar

1992-97

Ronnie Coleman

8 segrar

1998-05

Jay Cutler

4 segrar

2006-07, 2009-10

Dexter Jackson

1 seger

2008

Phil Heath

3 segrar

2011-13 

Inalles 49 titlar, fördelat över 13 snubbar.

NY MÄSTARE I ÅR?
‌ Varje år spekuleras det fritt inför Olympia. Kommer det någon ny stjärna in och lyckas glänsa tillräckligt för att helt enkelt spontanvinna? Är någon av de mer ärrade mogna att ta de nödvändiga kliven framåt? Ska huvudutmanaren äntligen lyckas få saker att stämma till 100%? Eller ska den regerande mästaren ännu en gång visa sig helt omutlig?

De tre senaste åren har vi sett samma segrare i den fantastiske Phil Heath‌ . Hans främste utmanare har primärt varit den freakige filosofen Kai Greene‌ , som även i år får stå först i kön av spekulanter. Tätt där bakom hittar vi en skock med både uppkäftiga och köttiga aspiranter. Som den regerande Arnold Classic-mästaren Dennis Wolf‌ , och den snitsige Shawn Rhoden‌ . Även den überväldige ”Big Ramy”‌ [(1)], och den alltid högklassige Dexter Jackson‌ bör finnas med i förhandssnacket. Övriga då? Inga rookies med potential? Mja, de relativt färska killar som på pappret skulle kunna ta en framskjuten placering är främst två: Cedric McMillan‌ och Steve Kuclo‌ .

Många om budet med andra ord. Men hur vi än vrider och vänder på det så talar allt för att vi även i år får se Phil ta emot Sandow-statyetten. Och det av en enkel och tydlig anledning: han är bäst.

Våra argument? Vi har faktiskt identifierat 4 riktigt bra anledningar:

1. TALANG
‌ Det finns väl ingen som inte håller med om att Phil Heath är en exceptionell talang. Även Phil är medveten om det, och är därför den som själv myntade sitt eget smeknamn ”The Gift”. Han har proportionerna, symmetrin och alla muskeldelar på plats [(2)]. Och undantaget Mr Olympia 2009, när han var magsjuk, så har han heller aldrig klivit upp i dålig form. Aldrig. Han är dessutom skapt med en mental styrka som på inget sätt överskuggas av den fysiska [(3)]. Det totalpaketet är svårt att rå på.

2. ÅLDER
‌ Phil är 34 år gammal, vilket alltjämt anses ungt i proffsbyggarkretsar. Det mest anmärkningsvärda är dock att han fortfarande är relativt färsk i gymmet. I blott 12 år har han svingat sina hantlar vilket gör att han med stor säkerhet har en hel del utveckling kvar i kroppen. Kai Greene, å andra sidan, fyller i år 40. Han har dessutom tävlat sedan han var 20 år gammal. Dexter är 44 år, och har tävlat i snart 25. Samma ”milage” har även Branch Warren, som precis som Shawn Rhoden dessutom fyller 40 nästa gång. Som sagt – Phil Heath är i det närmaste osnuten i sammanhanget.

3. STATISTIK
‌ Phil Heath har inte förlorat sedan 2010. Det säger en del. Om man dessutom mäter honom specifikt mot den på pappret främste utmanaren Kai Greene, så står det 10-2 i inbördes möten till Phil. Av dessa har Phil vunnit de 6 senaste. Det närmaste Phil har varit att förlora sedan 2010 är Mr Olympia 2012, där Kai och Phil var riktigt nära varandra [(4)]. Fortfarande inte övertygad?

Phil vs Dexter: 5-4 (Phil de senaste 5)
Phil vs Rhoden: 4-0
Phil vs Branch: 5-1
Phil vs Wolf: 7-0.

Vi vet att statistik inte målar hela bilden. Men mästaren Phil Heath är även i detta avseende överlägsen.

4. EN GÅNG MÄSTARE…
‌ Och på tal om mästare. Precis som i boxningsvärlden krävs det närmast en knockout [(5)] för att detronisera en mästare. Sergio Oliva, Frank Zane, Chris Dickerson, Samir Bannout, Ronnie Coleman, Jay Cutler och Dexter Jackson – fler gubbar än så är det inte som har förlorat en Mr Olympia-titel [(6)]. Hur vi än kikar så ser vi inte den slagstyrkan hos någon av hans konkurrenter.

Allt detta sammanfogat gör att Phil Heath kommer vinna sin 4:e raka Mr Olympia-titel i år. Det finns helt enkelt ingen som rår på honom.

Ingen rår på honom! Phil tar fjärde titeln.
Vi har dock inte nöjt oss med att slå fast vem som vinner. Vi har också dristat oss till att tippa de 10 första. Denna viktning är till stor del baserad på fysisk kapacitet, formtoppningsförmåga samt momentum. Det ger en resultatlista som ser ut som följer:

VÅR RESULTATLISTA – MR OLYMPIA 2014 (UPPDATERAD)‌

  1. Phil Heath, USA
  2. Dennis Wolf, Tyskland
  3. Kai Green, USA
  4. Dexter Jackson, USA
  5. Mamdouh ”Big Ramy” Elssbiay, Egypten
  6. Shawn Rhoden, USA
  7. Steve Kuclo, USA
  8. Branch Warren, USA
  9. Roelly Winklaar, Curacao
  10. Victor Martinez, Dominikanska Republiken

UPDATE 17 SEPTEMBER: Då Cedric McMillan strukits ur startfältet fick Roelly Winklaar ta hans ursprungliga niondeplats, och därmed fick redaktionsfavoriten Victor Martinez plats bland de tio främsta.‌

Men – som vanligt – den som lever får se.Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Olympia-kavalkad med Fredrik Age

Alex flyger solo som värd och bjuder därför in kompisen Fredrik Age. Ämnet denna vecka är Mr Olympia. Hör om erorna, profilerna och mästarna.

2 okt. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Samir Bannout – Mr Olympia 1983

Fredrik & Ashkan snackar med Mr Olympia 1983 Samir Bannout – the Lion of Lebanon. Hör honom frispråkigt berätta om sportens utveckling och hans egna resa.

8 jan. 2022

Catching up med Jonathan Fogelberg

Vi tar oss ännu ett snack med toppcoachen Jonathan Fogelberg – om fitnessbranschen år 2021, om Mr Olympia, om träning och influencerpåverkan, och inte minst om Jonathans nya val av klienter.

28 okt. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Shaun Clarida, regerande 212 Mr Olympia

Fredrik & Ashkan snackar med regerande Mr Olympia, Shaun Clarida. Hör honom berätta om hans träning och vad det är som driver honom.

20 mars 2021

Vince Taylor i Tyngre Oldschool!

Vi snackar med bodybuildinglegenden Vince Taylor. Hör honom berätta om hans resa från tanig basketkille till femfaldig vinnare av Masters Mr Olympia.

30 jan. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

8 aug. 2020

Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

23 juni 2020

Mr Olympia flyttar

Höstens byggar- och fitnessfest Mr Olympia byter datum – och arena.

Alex Danielsson

12 maj 2020

Inbjudan till Distansmästerskap i Bodybuilding & Fitness 2020!

Som ett sätt att låta alla månader av dietsatsning och hårdträning ändå komma till någon sorts nytta kan du nu tävla i byggning och fitness – online!

Alex Danielsson

25 mars 2020

Corona-viruset – så påverkas våra sporter, och din egen träning

Corona-viruset skördar onekligen sina offer. Men hur blir det med tävlingarna i våra favoritsporter? Och hur påverkas vår egen träning? Här är vår samlade uppfattning just nu. Artikeln uppdateras löpande.

Alex Danielsson

14 mars 2020

Olympia-orgie!

Andreas befinner sig på välförtjänt pappaledighet och Alex tar därför hjälp av Fredrik Age för att bryta ned samtliga 56 genomförda Mr Olympia-tävlingar i detalj och därmed också alla 15 segrare. Håll till godo med en nästan 2 timmar lång Olympia-bonanza!

2 dec. 2019

Olympia!

Nu till helgen är det dags för proffsbyggningens heliga Graal igen, denna gång för 56:e gången i ordningen. Fortfarande är det bara 14 personer som kan titulera sig Mr Olympia. Kanske får vi möta en 15:e på söndag?

Alex Danielsson

11 sep. 2019

Frukost med Samir

När glänsaren Samir Troudi väl var på plats i Sverige passade vi på att kombinera frukostvåfflorna med att samtidigt också kolla läget.

Tyngre

14 dec. 2018

Resultat från Tyngre Classic VII

Komplett resultatlista från lördagens tävlingar i fitness och bodybuilding.

Tyngre

22 okt. 2018

Grattis Phil!

Varför Phil Heath tar sin åttonde raka Olympia-titel i helgen.

Alex Danielsson

13 sep. 2018

Tyngre Classic del 1

Häng med på muskelfest i Solnahallen när Alex och Andreas kommenterar lördagens tävlingar från Tyngre Classic!

Tyngre

22 juni 2018

Arne Lundell pangar pecs!

Häng med hela vägen från ax till limpa när Arne Lundell genomför ett bröstpass.

Tyngre

22 juni 2018

Patrick Monga tränar inför Tyngre Classic IV

Tyngre tog rygg på Patrick under ett av hans träningspass inför höstens muskelfest i Solnahallen.

Tyngre

22 juni 2018

Carlén vs Berg - The Rematch

Häng med när två av Sveriges vassaste fysiker gör upp i ett maffigt ryggpass!

Tyngre

22 juni 2018