Behöver du både motion och träning?

Wille redogör för en ny studie på ämnet träning och motion.

Wille Valkeaoja


Du kan byta ut mycket av din medel- och lågintensiva konditionsträning mot träning med extrem intensitet och få likvärdiga resultat på konditionen. För att optimera din kondition och få bästa möjliga effekt av träningen på din hälsa behöver du troligen dock också motionera utöver träningen.

Jag har nyligen skrivit ett par artiklar om hur träning med extrem intensitet kan vara både effektiv sett till resultat och tidsåtgång. Min slutsats från detta är att du kan ersätta antingen en del av din befintliga träning på lägre intensitet eller en del av din motion med träning på extrem intensitet då effekten på kroppen per sekund eller minut blir så mycket större med så pass hög intensitet. Det finns dock fortfarande rekommendationer om fysisk aktivitet som gör gällande att alla vuxna bör vara fysiskt aktiva på minst måttlig intensitet i 150–300 minuter varje vecka. Frågan är då om de här rekommendationerna bygger på en förlegad tanke? Räcker det inte med att bara ta i ordentligt under väldigt kort tid? Kan man skippa vardagsmotionen om man anstränger sig under träning?

Ny studie på området

Nyligen publicerades en studie där man tittat på vad som händer med markörer på kondition och metabol hälsa om man antingen tränar men är relativt inaktiv resten av tiden eller tränar och samtidigt är ordentligt fysiskt aktiv utöver träningen (1). Man inkluderade 16 friska men otränade collegestundeter (8 män, 8 kvinnor) som alla fick konditionsträna fem pass över 10 dagar. Passen bestod av cykling i 20 minuter på 80 % av deltagarnas maximala syreupptagningsförmåga (Vo2max) följt av 10 minuters vila och sedan två intervaller á 5 minuter på 90 % av Vo2max med 5 minuters vila mellan intervallerna. Vi har pratat om den här studien och en del annat i ett avsnitt av Tyngre träningssnack.

Totalt sett genomförde deltagarna alltså 30 minuter per pass på en intensitet som enligt WHOs definition skulle klassats som högintensiv (2). Sett över en vecka innebär det att deltagarna skulle komma upp i motsvarande ungefär 180 minuters fysisk aktivitet i veckan eftersom varje minut av högintensiv aktivitet räknas dubbelt. Med den här träningen skulle man därmed nå upp till målen för pulshöjande fysisk aktivitet.

Utöver träningen blev hälften av gruppen tillsagda att röra på sig så mycket de kunde genom att promenera överallt i möjligaste mån, den gruppen kallades hög-stegsgruppen (HS). Den andra gruppen blev istället tillsagda att gå så lite som möjligt över dagen, låg-stegsgruppen (LS). Man mätte stegen med stegräknare som deltagarna hade på sig hela dagarna. I slutändan fick gruppen som skulle röra på sig mycket ihop ungefär 16 000 steg varje dag medan den andra gruppen låg på ungefär 4 700 dagliga steg. Intensiteten på den här fysiska aktiviteten bör vara låg-måttlig utifrån WHOs definition (2).

Man ville alltså genom studien se hur motionen samverkade med träningen i två huvudsakliga spår; dels konditionsmässigt och dels hälsomässigt. För detta mätte man före och efter träningsperioden markörer på kondition; Vo2max samt hjärtfrekvens, upplevd ansträngning och blodlaktat under cykling på 80 % av sitt ursprungliga Vo2max. Ju lägre hjärtfrekvens, upplevd ansträngning och blodlaktat man har under en submaximal ansträngning desto mer vältränad skulle man kunna säga att personen är. Utöver detta mätte man även markörer på metabol hälsa genom att deltagarna fick äta en högfettsmåltid (glass och grädde) varpå man mätte hur snabbt kroppen kunde ta hand om fettet som kom ut i blodet. Ju snabbare fettet försvinner från blodet desto bättre är kroppen på att ta hand om fettet och använda det som bränsle.

Resultat

Studien visade ganska tydligt att motionen deltagarna utförde utöver träningen gjorde skillnad både för konditionen och för den metabola hälsan. Man såg en klart lägre hjärtfrekvens och lägre blodlaktat under den submaximala cyklingen hos HS men inte hos LS. Man såg också statistiska tendenser till en större förbättring av Vo2max hos HS jämfört med LS även om ökningen procentuellt var lika stor. Man såg också att HS förbättrade sin förmåga att hand om och använda fettet från högfettsmåltiden vilket tyder på att deras metabola hälsa förbättrades av den dagliga motionen. Tabellen visar en sammanställning av resultatet i urval.

Slutsats

Sammantaget antyder resultatet från studien att träning och motion samverkar för att ge träningseffekt och påverka hälsa positivt. I studien såg man att gruppen som hade en ordentlig daglig motion utöver träningen fick en större förbättring av sin metabola hälsa och en möjligt större förbättring av kondition än gruppen som hade en begränsad daglig motion. Perioden sträckte sig bara över 10 dagar så troligen skulle resultaten skilja sig ännu mer om man tittade på samma upplägg över en längre period.

Det här var en mycket liten studie med endast 16 deltagare vilket alltid är ett observandum. Små studier ska tolkas med försiktighet då det är långt ifrån alltid resultaten kan upprepas i senare större studier. Det behövs alltså fler studier som undersöker samma område men från den här preliminära studien kan man spekulera i att relativ fysisk inaktivitet försämrar kroppens förmåga att tillgodose sig resultaten från konditionsträning. Om resultatet står sig kan man alltså säga att både motion och träning behövs både för att optimera sin kondition men också sin metabola hälsa. Ser man till WHOs rekommendationer om fysisk aktivitet är det också troligt att det är så. Man rekommenderar nämligen att man kompenserar eventuellt stillasittande med mer fysisk aktivitet och den nya studien är ytterligare nåt som pekar i den riktningen. 


Referenser

1. Burton HM, Wolfe AS, Vardarli E, Satiroglu R, Coyle EF. Background Inactivity Blunts Metabolic Adaptations to Intense Short-Term Training. Med Sci Sports Exerc. 2021;53(9):1937–44. 

2. Bull FC, Al-Ansari SS, Biddle S, Borodulin K, Buman MP, Cardon G, m.fl. World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behaviour. Br J Sports Med. 2020;54(24):1451–62. Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Volymträning

De flesta av oss kommer någon gång så långt i våran träning att vi inte längre bara kan "träna". Hur hårt vi än tycker på så tycks det inte räcka hela vägen.

18 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Högintensiv träning

Idag pratar Josef och Viktor om högintensiv träning. Fokuset ligger på att man i ett svep mer eller mindre ger allt man har.

11 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Ha ingen övertro på toppning

Idag bjuder vi på flytande skitsnack med spår av substans. Vi pratar om vår egen status i träningen och livet. Ämnet för dagen är toppning.

4 feb. 2024

Goda faktorer hos de som lyckas

Man kan ofta höra många som är framgångsrika inom sitt område, eller framgångsrika över lag, prata om samma saker.

28 jan. 2024

Året så kort...

Hela tre veckor av 2024 har gått. De flesta som haft mål och planer med sin träning har redan misslyckats med dem...

21 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Hurtbullen Daniel Dalerhult

Vi pratar med den helt vanliga hurtbullen Daniel Dalerhult och hans träning mot Ironman Kalmar.

14 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Styrketräning & konditionsträning utan trötta ben?

Hur kombinerar man styrketräning med konditionsträning på ett bra sätt utan att bli för trött från styrketräningen?

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Träningsdisciplin

Att vilja saker med sin träning och ha mål är inte svårt. Att jobba mot dessa mål, ja det är en annan historia.

29 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

100 km sprint ft. Malin Yngström

Josef och Viktor har bjudit in sin omtalade granne, inte den med 9 fingrar utan Malin Yngström! Malin har precis genomfört "Kullamannen 100k Sprint" med bravur och återger denna upplevelse.

8 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

Motivationen du inte visste att du saknade!

Viktor och Josef är lite kantrade efter att ha varit inblandade i Sveriges Starkaste Man-finalen 2023. Det pratas om motivation, bland annat.

18 okt. 2023

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023