Mästarmötet: Ryckböj vs Knäböj

Vilken böjövning är egentligen mest effektiv?

Jacob Gudiol

Trender och internet är fantastiskt. En övning som för 10 år sen utfördes av väldigt få och som ännu färre tyckte om att utföra är idag en av de mest populära skivstångsövningarna på gymmet. Övningen jag syftar på är ryckböj‌ (ryck-knäböj), eller overhead squat‌ som troligen de allra flesta känner till den som idag. 

I princip går övningen till så att du tar en skivstång med ryckfattning (dvs du håller ganska långt ut på stången), därefter lyfter du den ovanför huvudet och efter det sätter du dig ner i en knäböj och reser dig igen, fortfarande med stången på raka armar ovanför huvudet.

En snyggt genomförd ryckböj.
Traditionellt är detta en övning som ansetts vara en bra komplementsövning inom tyngdlyftningen och många nybörjare har fått ge sig på den för att försöka träna upp stabilitet och rörlighet. Samtidigt är det också en övning som inte ansetts vara särskilt rolig och har man väl varit i en situation där man klarat sig utan den så har i princip alla gladeligen slutat med övningen. Personligen föredrar jag till exempel att utföra ryck-nacke‌ istället (vill du veta det coola engelska / crossfit / internetnamnet för den övningen får du googla).

Hur som helst har du troligen redan märkt att ryckböj är så mycket mer idag än en komplementsövning de flesta vill slippa undan. Idag är ryckböj, eller overhead squat som den i princip alltid kallas i dessa sammanhang, en övning för sig själv. En övning där stora vikter och bra prestation eftersträvas på samma sätt som ett bra pers i ryck.

Beroende på vem man lyssnar på är ryckböj bra för lite olika saker. Greg Glassman‌ , grundaren av Crossfit, har kallat övningen för ”the ultimate core exercise”‌ . Väldigt många använder den som rörlighetsträning och en hel del använder den också som någon form av screening eller rörelsetest. Övningens främsta syfte förr var att lära nybörjare hitta balansen när de sitter ner med stången ovanför huvudet.

Idag hade jag kort tänkt presentera resultatet från en ny studie som jämfört muskelaktiveringen vid ryckböj‌ och vanliga knäböj‌ (1). För att ha något ytterligare att jämföra med när det gäller just bålträningen så adderade man även fyra ytterligare övningar till testerna: plankan, sidoplankan, sit-ups med raka ben samt fällkniven där deltagarna hade en boll mellan fötterna.

I de två huvudövningarna, alltså knäböj och ryckböj, fick deltagarna utföra 3 repetitioner på 60, 75 och 90 procent av max. Den excentriska delen var alltid kontrollerad och den koncentriska skulle utföras så explosivt som möjligt.

Här kan du se aktiveringen för de tre musklerna kring bålen som testades i den här studien.

KB90 är knäböj med 90 % av max, RB90 är ryckböj med 90 % av 1RM i den övningen, Planka är plankan, S.pla är sidoplanka, Fällk. är fällkniv och sit-up är sit-up med raka ben.

Rectus abdominis är den raka bukmuskeln, den som ger dig rutorna på magen. Externa obliquerna är de yttre sidomusklerna och erector spina är filéerna på ryggen som går längst med varsin sida av ryggraden.

Som du kan se är både vanliga knäböj och ryckböj tämligen värdelös för att träna någon av magmusklerna. Aktiveringen är omkring 10-20 procent av max och till och med en sådan simpel övning som plankan ger en större aktivering. Det kan säkert förvåna en del att det inte är större aktivering vid knäböj men detta är inget nytt fynd. Snacket om att basövningar ger tillrcäkligt med bålträning är en myt. I alla fall om du vill ha starka magmuskler. Det som är nytt i den här studien däremot är att ryckböj inte är nämnvärt bättre.

När det gäller aktiveringen av erector spina är resultaten däremot lite mer positiva för knäböj och ryckböj. Här ser du en stor aktivering av musklerna där aktiveringen är större vid knäböj jämfört med ryckböj. Den här delen av resultatet skulle jag säga beror på rörligheten hos utövaren. Har du dålig teknik/rörlighet i en ryckböj får du arbeta emot ganska kraftigt med rygg och axlar för att hålla kvar stången ovanför huvudet. Men så fort du kan övningen så är den inte särskilt belastande för ryggen. Då är det klart svårare att hålla ryggen i en neutral position i en tung knäböj.

Man mätte även muskelaktiveringen i flera benmuskler i den här studien och här under kan du se resultatet för dessa där jag inkluderat både testerna med 60, 75 och 90 procent av 1RM.

Som du kan se är det en tydlig vinst för knäböj här. Detta är givetvis ingen överraskning då du klarar av att lyfta mer vikt vid vanlig knäböj och då rörelsen för benen är mer eller mindre identisk mellan vanlig knäböj och ryckböj blir motståndet för benen i en ryckböj ganska lätt. Forskarna utförde faktiskt ett försök till där deltagarna fick göra knäböj och ryckböj med samma vikt och då såg man lika stor aktivering i benmusklerna i de två övningarna. Så tyngre vikt innebär högre aktivering, vem hade kunnat tro det:D

PRAKTISKA NYTTA‌
Den här studien visar väldigt tydligt att om du är ute efter styrka är knäböj att föredra framför ryckböj. Något som jag skulle tro att väldigt få människor skulle ifrågasatt även innan den här studien publicerades. Det som däremot är intressant att notera från den här studien är att aktiveringen är låg under ryckböj i alla musklerna jag tagit upp här ovanför förutom erector spina. Det innebär att du kommer få väldigt sparsamt med styrkeökningar i övriga muskler av att utföra ryckböj.

Det fanns dock ytterligare en muskel där man såg en hög aktivering vid ryckböj som jag inte nämnt. Det var deltoideus, alltså muskeln över axeln. När övningen utfördes med 90 procent av max så var aktiveringen tillräckligt hög för att säkerligen ge styrkeökningar. Självklart var aktiveringen också markant bättre än vid knäböj.

Så om ditt mål är att bli stark i benen väljer du knäböj framför ryckböj då ryckböj sannolikt fungerar dåligt. Om ditt mål är att bli stark i bålen kan du välja antingen knäböj eller ryckböj för att träna ryggen och sen får du använda andra övningar för att träna magen. Är ditt mål istället att träna axlar fungerar troligen ryckböj bra medan knäböj är värdelöst.

Slutligen ska det påpekas att det här med EMG givetvis är individuellt. Om du skulle vara väldigt stark i dina axlar och svag i benen är det troligen möjligt att få ut bra benträning genom att köra ryckböj. Men de allra flesta begränsas inte av benstyrkan i ryckböj.

SUMMERING‌
Knäböj är en fantastisk övning på många sätt. Det finns många varianter på knäböj men förutom möjligen knäböj med stången framför huvudet (även kallad frontböj) är det få av varianterna som är jämbördiga med originalet.

Är det styrka i underkroppen du är ute efter är vanliga knäböj extremt svårslagna. 

Det finns fortfarande bra orsaker till att använda sig av ryckböj då och då. Personligen tycker jag det är en bra rörlighetsövning om du har någon med motivation och disciplin nog att utföra övningen konsekvent. För någon som vill lära sig ryck är det en bra övning för att hitta balansen. Den kan också vara bra för att försöka lära någon att köra knäböj mer upprätt om det skulle vara målet mm. Du kan säkert hitta på många fler situationer då övningen kan vara användbar. Och om du inte kan hitta på en motivering fungerar det också utmärkt med att bara säga att det är väldigt coolt att hålla tunga vikter ovanför huvudet, för det är det J


Jacob Gudiol är expert på kost och träning och författare till den nya boken "Skitmat". Du hittar den här som pappersbok eller här som e-bok.


Liknande artiklar
Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Hemma hos

En fredag efter ett pass på gymmet med vänner sätter sig Josef ner med Jimmy Karlsson, Thomas Edvinsson, Henke Magnusson och Karl-Erik Malmberg i poddrummet.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Styrkelyft: Lyftarfilosofi med Alba Boström

Vi träffar lyftarstjärnan Alba Boström och pratar om allt kring träningsfilosofi, självbild och vikten av att hålla distans till sig själv på flaket.

11 juli 2024

Inför VM i Styrkelyft

VM i styrkelyft står runt hörnet! Sverige skickar sex lyftare till Litauen, fyra herrar och två damer.

7 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Axel Isberg

Axel Isberg gjorde sin andra utrustade styrkelyftstävling på junior-EM – och vann!

17 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024