Du gör inte allt rätt

Du tror att du har koll. Men det har du inte. Wille Valkeaoja fortsätter i serien om Impopulära Åsikter.

Wille Valkeaoja

Du vill gärna tro att allt du gör är planerat och klart in i minsta detalj. All din nutrition måttas och timas med preussisk noggrannhet. Alla dina intervaller är schemalagda enligt en noga uttänkt plan och de utförs med minutiös precision för att ge maximalt tänkbart träningssvar vid varje träningstillfälle. Du vill gärna tro det. Men, du gör inte allt rätt.

Du har inte uttömt brunnen av volymträning och högintensiv träning innan du ger dig på den medelintensiva träningen. Du har inte uttömt källan av löpträning innan du ger dig på styrketräning. Du har inte uteslutit allt onödigt ur kosten och bytt ut det mot enkom rekommenderad mat innan du ger dig på kosttillskotten. Du har inte gjort de enkla sakerna helt rätt.

När man väl tänker att man gjort allt det enkla och grundläggande rätt är det lockande att börja snegla på det mer exotiska och avancerade. Just du behöver en pryl som mäter nånting betydligt mer häftigt än pöbelns självskattade ansträngning eller hjärtfrekvens. Just du behöver variera dina intervaller i all oändlighet, vanliga dödliga kan hålla på med 40/20- eller 4x4-intervaller.

Du behöver inte göra allt rätt

Det kan vara väldigt jobbigt att svälja det men du är ingen elitidrottare. Du är en motionär. Prefixet elit är något som definierar en extremt utvald grupp, en grupp du per definition inte tillhör. Möjligen kan man tänka sig att du tillhör en elitgrupp bland motionärer, att du är en elitmotionär. Kan du dock tänka dig en grupp människor du vill tillhöra mindre än just elitmotionärer? Personer vars liv tas upp av en strävan efter att optimera allt för att uppnå en prestationsnivå som är helt utan anmärkningsvärde.

Vänd på myntet istället. Du är en person som brinner för din idrott. Du gillar att nörda ner dig i detaljer och att (inom rimlighetens gränser) optimera din kost och din träning för att främja din prestation i den idrott du deltar i som motionär. Du ”behöver” inte häftiga prylar och avancerade träningsupplägg men du gillar dem. Du motiveras av saker som för en utomstående framstår som totalt slöseri på energi, pengar och tid. Du är en träningsnörd.

Den destruktiva sidan av träningsnördsmyntet är optinojan och den något snofsiga inställning som kan finnas gentemot ”vanliga” motionärer som tränar för att de tycker det är kul. Det gör du också, på ditt sätt. Du har bara en uppfattning om att det du gör är så mycket bättre och viktigare än personer som tar sin träning med lite mer av en klackspark.

Faktum är att du inte kommer märka någon skillnad mellan ett upplägg som är helt optimalt och ett som är bra men ändå suboptimalt. Det här kanske kommer som en chock men det borde ses som något befriande. När man jämför olika tränings- eller kostparametrar i vetenskapliga studier för att se vilket upplägg som är bäst kan man se skillnader på några procent i utfall mellan de olika uppläggen. Ett upplägg kan ge en ökning av Vo2max med 3 % och ett annat med 2 %. Det betyder inte att upplägget med 3 % ökning är perfekt och det med 2 % ökning är värdelöst. Om du satsar på upplägget som ger 2 % ökning, det suboptimala upplägget, kommer du inte stå i slutet av träningsperioden och förbanna dig över ditt val. Du kommer ha blivit bättre och det räcker gott nog.

Optinojan flyttar fokus från det som är kul och rimligt till en skev och ohållbar bild av träning. Att hela tiden sikta mot det som är teoretiskt mest optimalt utan att ta hänsyn till andra faktorer är ohållbart i längden. Preferenser, andra intressen och andra åtaganden måste komma in i ekvationen för att det ska bli hållbart. Välj för all del det mer exotiska och spännande upplägget, prylen eller tillskottet men gör det för att du är intresserad av det, inte för att du faller till föga under oket av optinojan. Om man ska vara helt ärlig med sig själv är ju också det man gör när man väljer att frångå optimerande av grundläggande enkla faktorer och istället ägnar sig åt mindre prioriterade men häftiga metoder, prylar, tillskott etc.

Vi vet inte exakt vad som är rätt

Tills sist kommer vi till att vi inte vet exakt vad som är helt rätt. Dels förblir många saker relativt outforskade och dels ändras resultat efter hand. Att hela tiden försöka ligga i framkant och utgå från det senaste kommer med all säkerhet att döma av historian att leda till att du hamnar snett. Du kommer göra saker som är onödiga, saker som är suboptimala eller i vissa fall rent kontraproduktiva.

Därför behövs en del ödmjukhet när vi bestämmer oss för hur vi ska träna och framförallt när vi dömer andra. Att se ner på någon som tränar på ett visst sätt eller med tvärsäkerhet uttala sig om deras val är i bästa fall magstarkt och oskönt, i värsta fall har man själv så mycket fel att man borde låta sin okunskap förbli outtalad.

Det finns en anledning till att svaret du får av någon med fördjupad kunskap inom ett område ofta kommer med ord som ”det beror på”, ”om”, ”men” och ”kanske”. När du vet vilka svagheter som finns i ett kunskapsområde är det svårt att med tvärsäkerhet säga att volymträning ska bedrivas i Zon 2 eller att den bästa tröskelträningen görs med laktatnivåer på 4 mmol/l. Man ska veta att det du säger kan uppfattas helt felaktigt av en person som använder andra ord än du gör för att benämna samma saker.

Den som har koll vet att det finns många olika sätt att uttrycka samma saker och försöker därför definiera ord och vara tydlig i sitt språk istället för att ge enkla rekommendationer. Den vet också att man inte vet vissa saker helt säkert och kommer därför ofta med sina rekommendationer förpackade i standardavvikelser och konfidensintervall. Det här är inte ett tecken på svag kunskap utan tvärtom ett erkännande att saker är komplexa. Det finns mycket vi inte vet och det är ytterligare en anledning att inte noja för mycket över petitesser.


Liknande artiklar
Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024