Du gör inte allt rätt

Du tror att du har koll. Men det har du inte. Wille Valkeaoja fortsätter i serien om Impopulära Åsikter.

Wille Valkeaoja

Du vill gärna tro att allt du gör är planerat och klart in i minsta detalj. All din nutrition måttas och timas med preussisk noggrannhet. Alla dina intervaller är schemalagda enligt en noga uttänkt plan och de utförs med minutiös precision för att ge maximalt tänkbart träningssvar vid varje träningstillfälle. Du vill gärna tro det. Men, du gör inte allt rätt.

Du har inte uttömt brunnen av volymträning och högintensiv träning innan du ger dig på den medelintensiva träningen. Du har inte uttömt källan av löpträning innan du ger dig på styrketräning. Du har inte uteslutit allt onödigt ur kosten och bytt ut det mot enkom rekommenderad mat innan du ger dig på kosttillskotten. Du har inte gjort de enkla sakerna helt rätt.

När man väl tänker att man gjort allt det enkla och grundläggande rätt är det lockande att börja snegla på det mer exotiska och avancerade. Just du behöver en pryl som mäter nånting betydligt mer häftigt än pöbelns självskattade ansträngning eller hjärtfrekvens. Just du behöver variera dina intervaller i all oändlighet, vanliga dödliga kan hålla på med 40/20- eller 4x4-intervaller.

Du behöver inte göra allt rätt

Det kan vara väldigt jobbigt att svälja det men du är ingen elitidrottare. Du är en motionär. Prefixet elit är något som definierar en extremt utvald grupp, en grupp du per definition inte tillhör. Möjligen kan man tänka sig att du tillhör en elitgrupp bland motionärer, att du är en elitmotionär. Kan du dock tänka dig en grupp människor du vill tillhöra mindre än just elitmotionärer? Personer vars liv tas upp av en strävan efter att optimera allt för att uppnå en prestationsnivå som är helt utan anmärkningsvärde.

Vänd på myntet istället. Du är en person som brinner för din idrott. Du gillar att nörda ner dig i detaljer och att (inom rimlighetens gränser) optimera din kost och din träning för att främja din prestation i den idrott du deltar i som motionär. Du ”behöver” inte häftiga prylar och avancerade träningsupplägg men du gillar dem. Du motiveras av saker som för en utomstående framstår som totalt slöseri på energi, pengar och tid. Du är en träningsnörd.

Den destruktiva sidan av träningsnördsmyntet är optinojan och den något snofsiga inställning som kan finnas gentemot ”vanliga” motionärer som tränar för att de tycker det är kul. Det gör du också, på ditt sätt. Du har bara en uppfattning om att det du gör är så mycket bättre och viktigare än personer som tar sin träning med lite mer av en klackspark.

Faktum är att du inte kommer märka någon skillnad mellan ett upplägg som är helt optimalt och ett som är bra men ändå suboptimalt. Det här kanske kommer som en chock men det borde ses som något befriande. När man jämför olika tränings- eller kostparametrar i vetenskapliga studier för att se vilket upplägg som är bäst kan man se skillnader på några procent i utfall mellan de olika uppläggen. Ett upplägg kan ge en ökning av Vo2max med 3 % och ett annat med 2 %. Det betyder inte att upplägget med 3 % ökning är perfekt och det med 2 % ökning är värdelöst. Om du satsar på upplägget som ger 2 % ökning, det suboptimala upplägget, kommer du inte stå i slutet av träningsperioden och förbanna dig över ditt val. Du kommer ha blivit bättre och det räcker gott nog.

Optinojan flyttar fokus från det som är kul och rimligt till en skev och ohållbar bild av träning. Att hela tiden sikta mot det som är teoretiskt mest optimalt utan att ta hänsyn till andra faktorer är ohållbart i längden. Preferenser, andra intressen och andra åtaganden måste komma in i ekvationen för att det ska bli hållbart. Välj för all del det mer exotiska och spännande upplägget, prylen eller tillskottet men gör det för att du är intresserad av det, inte för att du faller till föga under oket av optinojan. Om man ska vara helt ärlig med sig själv är ju också det man gör när man väljer att frångå optimerande av grundläggande enkla faktorer och istället ägnar sig åt mindre prioriterade men häftiga metoder, prylar, tillskott etc.

Vi vet inte exakt vad som är rätt

Tills sist kommer vi till att vi inte vet exakt vad som är helt rätt. Dels förblir många saker relativt outforskade och dels ändras resultat efter hand. Att hela tiden försöka ligga i framkant och utgå från det senaste kommer med all säkerhet att döma av historian att leda till att du hamnar snett. Du kommer göra saker som är onödiga, saker som är suboptimala eller i vissa fall rent kontraproduktiva.

Därför behövs en del ödmjukhet när vi bestämmer oss för hur vi ska träna och framförallt när vi dömer andra. Att se ner på någon som tränar på ett visst sätt eller med tvärsäkerhet uttala sig om deras val är i bästa fall magstarkt och oskönt, i värsta fall har man själv så mycket fel att man borde låta sin okunskap förbli outtalad.

Det finns en anledning till att svaret du får av någon med fördjupad kunskap inom ett område ofta kommer med ord som ”det beror på”, ”om”, ”men” och ”kanske”. När du vet vilka svagheter som finns i ett kunskapsområde är det svårt att med tvärsäkerhet säga att volymträning ska bedrivas i Zon 2 eller att den bästa tröskelträningen görs med laktatnivåer på 4 mmol/l. Man ska veta att det du säger kan uppfattas helt felaktigt av en person som använder andra ord än du gör för att benämna samma saker.

Den som har koll vet att det finns många olika sätt att uttrycka samma saker och försöker därför definiera ord och vara tydlig i sitt språk istället för att ge enkla rekommendationer. Den vet också att man inte vet vissa saker helt säkert och kommer därför ofta med sina rekommendationer förpackade i standardavvikelser och konfidensintervall. Det här är inte ett tecken på svag kunskap utan tvärtom ett erkännande att saker är komplexa. Det finns mycket vi inte vet och det är ytterligare en anledning att inte noja för mycket över petitesser.


Liknande artiklar
Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023