Ett år med crossfit – mina lärdomar

365 dagar av erfarenhet från crossfitboxen, här flinkt sammanfattade.

Sebastian Avindell

Det har gått drygt ett år sedan jag helt bytte bana. 365+ dagar har kommit och gått utan att jag gjort en enda cable-fly. Mer än tolv månader har passerat sedan jag köttade mig igenom ett klassiskt bröst/rygg pass på gymmet. Gammal hederlig gymträning har bytts mot crossfit. Och vilken resa det har varit! På många sätt som om någon brutit båda mina ben till småbitar och sen uppmanat mig att lära mig att gå igen. En tidvis frustrerande vandring, givetvis. Att vara helt ny inom något är inte enkom lätt och roligt. Det kan istället vara oerhört svårt och enerverande. Ändå har jag fortsatt. Dag efter dag, vecka efter vecka. För det är något som lockar mig till boxen. Som får mig att, trots att jag älskar isolerad pump i muskler, välja crossfit framför gymmet. Att byta det för mig bekväma mot det okända. Det här är lite av mina tankar kring mitt första år som crossfitare. En liten guide till dig som funderar på att börja, eller kanske just gjort det.

Förbered dig på att få kritik från en hel del sura individer, för ditt val av träning. För, börjar du med crossfit är det inte som när du får för dig att börja golfa på lite äldre dagar. Inget "Åh vad kul! Vad spännande‌ !" Snarare kommer du mötas av "Är du dum i huvudet? Du kommer skada dig! Dina muskler kommer förtvina! Du kommer se ut som Lord Voldemort om ett år‌ !". Att crossfitare numera vinner bodybuildingtävlingar, där i alla fall en liten del av bedömningen går ut på hur mycket muskelmassa en individ har, verkar ha gått dessa kritiker förbi. Att vanlig simpel idrott så som korpfotboll och löpning dessutom är rejält skadedrabbat, ja det verkar inte heller spela någon roll.

Hur dina händer ser ut kommer plötsligt vara extremt viktigt. Innan, kanske när du tränade på gym, så var valkar i handflatorna något välkommet. De var som små troféer, reliker över ditt hårda slit. När du börjar med crossfit lär du snabbt märka att valkar i händerna är Satans påfund. För, dom fastnar i allt. I din partner, i dina nya Reebok‌ -kläder men framförallt i räcket och stänger. Det är en högst speciell känsla av att känna hur huden riktigt hakar sig fast i räcket du hänger i, medan du är på väg i en framåtrörelse. Likt en rullgardin som far upp med en smäll en ljus sommarmorgon, så fläks huden i din handflata upp. Och där står du, med en hand som mest kan liknas vid den Arnold‌ har i slutet på "Terminator 2"‌ och undrar hur fan något kan svida så infernaliskt. Handvård kommer således bli A och O för dig. Du filar, smörjer och filar igen. Vilken hudvårdskräm är egentligen bäst? Försvarets hudsalva? Kokosolja? Du må skratta nu, men i framtiden kommer det här dilemmat kännas högst relevant. 

‌* Jävla räcke! Hur kan något svida på det här viset?!

Folk kommer börja snegla konstigt på dig. Från början kommer det faktumet att göra dig oerhört mallig. "HÖHÖ! Det syns redan att jag börjat med crossfit! Jag ser ut som Davidsdottir ta mig tusan‌ !". Sakta kommer det dock gå upp för dig att så inte alls är fallet. Nej, det folk tittar på är inte dina isländska gains, det är alla dina konstiga märken och skavanker. Du har blåmärken på dina nyckelben, efter alla frivändningar och pressar du gjort. Dina underarmar liknar dem som en tigertämjare på cirkus har, med den skillnaden att dina rivsår kommer från ett hopprep. Bli inte förvånad om Gun på jobbet börjar sprida rykten om att du och din partner verkar ha börjat med väldigt kinky saker där hemma i sänghalmen. Samma Gun kan även få för sig att du börjat med knark, eftersom din väska och dina kläder har vita fläckar överallt. Gun har minsann sett "Narcos"‌Netflix‌ , så hon vet. Själv står du oförstående till dessa anklagelser. Allt du ser är magnesiumfläckar.

Kanske går du i förespeglingen att du är "rätt vig"‌ . Jag menar, du tränade ju faktiskt gymnastik en termin när du var tolv. Dessutom kan du ju resa dig i alla fall brukligt från sängen om morgnarna. Snabbt lär du dock inse att "rätt vig" snarare mest kan liknas vid "stel som en mumie som varit balsamerad i tvåtusen år‌ ". Särskilt om du tränat frekvent på gym tidigare i livet och liksom hoppat över det där med stretch och mobilitet. Alla muskler, senor, ligament och fan och hans moster sitter fast likt i ett skruvstäd. Det alla andra runt omkring dig får att se lätt ut, blir för dig en omöjlighet. Vaddå snatch‌ ? Vaddå kippa‌ ? Det går ju inte, allt sitter ju fast och gör ont. Så nej. Du är inte "rätt vig"‌ . Du är raka motsatsen.

Du kommer, i alla fall förmodligen, att pressa dig själv till helt nya dimensioner av jävlighet. Visst, långt bak i minnet ligger kanske permanenta ärr efter att du som ung tvingats genomföra Coopers test‌ , under överinseende från en galen gympalärare. Måhända har du rötterna i orientering eller annan galenskap. Men, kommer du likt jag ifrån gymmets värld, där cardio mest har bestått i att lyfta vikterna lite fortare, så kommer crossfit vara en rejäl käftsmäll. Konstiga ord som "burpees"‌ och "thrusters"‌ som just nu låter som rena grekiskan för dig, kommer bli synonymt med känslor av hjälp-jag-får-ingen-luft och jag-dör-jag-DÖR-alltså-jag-tror-på-riktig-jag-avlider‌ . Det kommer att vara hemskt. Men i det hemska kommer du hitta helt nya sidor av dig själv. Det kommer att gå upp för att huvudet ofta vill ge upp långt innan kroppen gör det. Och du kommer lära dig att be huvudet hålla tyst. Mer och mer för varje pass.

Sluta gnäll barn, Coopers test är kul!

  • Du kommer att få möta en fantastisk community! Jag vet, människor som inte själva sysslar med sporten kommer hävda motsatsen. De kommer härja om att crossfitare är dryga, skräniga och att stiga in i en crossfitbox, ja det kan närmast liknas vid att besöka ett scientologmöte. Inget kunde dock vara mer missvisande. I alla fall inte av det jag upplevt. Jag har istället mött ett inspirerande, glatt och framförallt välkomnade gäng med människor. Som på ett sätt i alla fall jag inte upplevt tidigare tar till sig nybörjare och hjälper dem på ett föredömligt sätt. Inga hånfulla blickar, inga nedlåtande miner mot någon som dyker upp i en box för första gången. Tvärtom! Och det här gäller inte enkom där du själv väljer att träna. När jag gästat andra boxar har jag mött precis samma anda. Alla är intresserade, glada och tillmötesgående. Jag tror detta är en stor orsak till att crossfit växt så explosionsartat. Att det får alla att känna sig välkomna, som en i gänget. Tänk själv hur viktigt detta faktum kan vara för en helt grön nybörjare!

Det här var således min summering av mitt första år inom crossfit. Och, självklart, du kan hitta allt det här positiva inom andra sporter och hobbys. En sak som passar för en person, måste inte nödvändigtvis göra det för någon annan. Det måste vi alla vara ödmjuka inför. Det viktigaste är såklart att du vågar prova något nytt! Må det vara just crossfit, kanske stavgång eller vad tusan som helst. Det viktiga är ju att just du hittar din rörelseglädje inom något. För glädjen som kommer av att aktivera kroppen...det finns nog inget som slår den känslan!

Mer rörelseglädje åt folket! Liknande artiklar
Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023

Kajjan Andersson gästar podden

Kajjan Andersson är journalisten som lever, andas och jobbar kroppsaktivism. Hon tar oss genom do’s and don'ts och vilka "får" egentligen kalla sig kroppspositiva?

6 nov. 2023

Lisa Engblom – från överviktig till hälsocoach

Lisa Engbloms resa började genom ett beslut som togs efter en dramatisk händelse på jobbet. Hör henne berätta om hur tiden på IVA fick henne att tänka om kring hennes egen hälsa.

30 okt. 2023

NPF-diagnoser och sambandet med obesitas

Charlotte Ovesson gästar podden och berättar sambandet mellan NPF-diagnoser och obesitas.

23 okt. 2023

Snack med Ashkan

Vi snackar med kompisen Ashkan Aghili och berör både Askans senaste tävlingssatsning och de senaste förändringarna kring Tyngre Oldschool.

23 okt. 2023

Från träningshat till träningsförälskelse med Sanne Rudd

Sanne Rudd har gått ned 55 kg! Hon gästar podden och berättar om hur man går från att hata träning till att inte kunna vara utan.

16 okt. 2023

Min Tjockumentär

Vi diskuterar den omtalade dokumentären Min Tjockumentär skapad av Fredrik Boltes. Vi pratar Fettfobi, varför Fredrik inte "ville" gästa podden och vår syn på det hela.

9 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023