Ett år med crossfit – mina lärdomar

365 dagar av erfarenhet från crossfitboxen, här flinkt sammanfattade.

Sebastian Avindell

Det har gått drygt ett år sedan jag helt bytte bana. 365+ dagar har kommit och gått utan att jag gjort en enda cable-fly. Mer än tolv månader har passerat sedan jag köttade mig igenom ett klassiskt bröst/rygg pass på gymmet. Gammal hederlig gymträning har bytts mot crossfit. Och vilken resa det har varit! På många sätt som om någon brutit båda mina ben till småbitar och sen uppmanat mig att lära mig att gå igen. En tidvis frustrerande vandring, givetvis. Att vara helt ny inom något är inte enkom lätt och roligt. Det kan istället vara oerhört svårt och enerverande. Ändå har jag fortsatt. Dag efter dag, vecka efter vecka. För det är något som lockar mig till boxen. Som får mig att, trots att jag älskar isolerad pump i muskler, välja crossfit framför gymmet. Att byta det för mig bekväma mot det okända. Det här är lite av mina tankar kring mitt första år som crossfitare. En liten guide till dig som funderar på att börja, eller kanske just gjort det.

Förbered dig på att få kritik från en hel del sura individer, för ditt val av träning. För, börjar du med crossfit är det inte som när du får för dig att börja golfa på lite äldre dagar. Inget "Åh vad kul! Vad spännande‌ !" Snarare kommer du mötas av "Är du dum i huvudet? Du kommer skada dig! Dina muskler kommer förtvina! Du kommer se ut som Lord Voldemort om ett år‌ !". Att crossfitare numera vinner bodybuildingtävlingar, där i alla fall en liten del av bedömningen går ut på hur mycket muskelmassa en individ har, verkar ha gått dessa kritiker förbi. Att vanlig simpel idrott så som korpfotboll och löpning dessutom är rejält skadedrabbat, ja det verkar inte heller spela någon roll.

Hur dina händer ser ut kommer plötsligt vara extremt viktigt. Innan, kanske när du tränade på gym, så var valkar i handflatorna något välkommet. De var som små troféer, reliker över ditt hårda slit. När du börjar med crossfit lär du snabbt märka att valkar i händerna är Satans påfund. För, dom fastnar i allt. I din partner, i dina nya Reebok‌ -kläder men framförallt i räcket och stänger. Det är en högst speciell känsla av att känna hur huden riktigt hakar sig fast i räcket du hänger i, medan du är på väg i en framåtrörelse. Likt en rullgardin som far upp med en smäll en ljus sommarmorgon, så fläks huden i din handflata upp. Och där står du, med en hand som mest kan liknas vid den Arnold‌ har i slutet på "Terminator 2"‌ och undrar hur fan något kan svida så infernaliskt. Handvård kommer således bli A och O för dig. Du filar, smörjer och filar igen. Vilken hudvårdskräm är egentligen bäst? Försvarets hudsalva? Kokosolja? Du må skratta nu, men i framtiden kommer det här dilemmat kännas högst relevant. 

‌* Jävla räcke! Hur kan något svida på det här viset?!

Folk kommer börja snegla konstigt på dig. Från början kommer det faktumet att göra dig oerhört mallig. "HÖHÖ! Det syns redan att jag börjat med crossfit! Jag ser ut som Davidsdottir ta mig tusan‌ !". Sakta kommer det dock gå upp för dig att så inte alls är fallet. Nej, det folk tittar på är inte dina isländska gains, det är alla dina konstiga märken och skavanker. Du har blåmärken på dina nyckelben, efter alla frivändningar och pressar du gjort. Dina underarmar liknar dem som en tigertämjare på cirkus har, med den skillnaden att dina rivsår kommer från ett hopprep. Bli inte förvånad om Gun på jobbet börjar sprida rykten om att du och din partner verkar ha börjat med väldigt kinky saker där hemma i sänghalmen. Samma Gun kan även få för sig att du börjat med knark, eftersom din väska och dina kläder har vita fläckar överallt. Gun har minsann sett "Narcos"‌Netflix‌ , så hon vet. Själv står du oförstående till dessa anklagelser. Allt du ser är magnesiumfläckar.

Kanske går du i förespeglingen att du är "rätt vig"‌ . Jag menar, du tränade ju faktiskt gymnastik en termin när du var tolv. Dessutom kan du ju resa dig i alla fall brukligt från sängen om morgnarna. Snabbt lär du dock inse att "rätt vig" snarare mest kan liknas vid "stel som en mumie som varit balsamerad i tvåtusen år‌ ". Särskilt om du tränat frekvent på gym tidigare i livet och liksom hoppat över det där med stretch och mobilitet. Alla muskler, senor, ligament och fan och hans moster sitter fast likt i ett skruvstäd. Det alla andra runt omkring dig får att se lätt ut, blir för dig en omöjlighet. Vaddå snatch‌ ? Vaddå kippa‌ ? Det går ju inte, allt sitter ju fast och gör ont. Så nej. Du är inte "rätt vig"‌ . Du är raka motsatsen.

Du kommer, i alla fall förmodligen, att pressa dig själv till helt nya dimensioner av jävlighet. Visst, långt bak i minnet ligger kanske permanenta ärr efter att du som ung tvingats genomföra Coopers test‌ , under överinseende från en galen gympalärare. Måhända har du rötterna i orientering eller annan galenskap. Men, kommer du likt jag ifrån gymmets värld, där cardio mest har bestått i att lyfta vikterna lite fortare, så kommer crossfit vara en rejäl käftsmäll. Konstiga ord som "burpees"‌ och "thrusters"‌ som just nu låter som rena grekiskan för dig, kommer bli synonymt med känslor av hjälp-jag-får-ingen-luft och jag-dör-jag-DÖR-alltså-jag-tror-på-riktig-jag-avlider‌ . Det kommer att vara hemskt. Men i det hemska kommer du hitta helt nya sidor av dig själv. Det kommer att gå upp för att huvudet ofta vill ge upp långt innan kroppen gör det. Och du kommer lära dig att be huvudet hålla tyst. Mer och mer för varje pass.

Sluta gnäll barn, Coopers test är kul!

  • Du kommer att få möta en fantastisk community! Jag vet, människor som inte själva sysslar med sporten kommer hävda motsatsen. De kommer härja om att crossfitare är dryga, skräniga och att stiga in i en crossfitbox, ja det kan närmast liknas vid att besöka ett scientologmöte. Inget kunde dock vara mer missvisande. I alla fall inte av det jag upplevt. Jag har istället mött ett inspirerande, glatt och framförallt välkomnade gäng med människor. Som på ett sätt i alla fall jag inte upplevt tidigare tar till sig nybörjare och hjälper dem på ett föredömligt sätt. Inga hånfulla blickar, inga nedlåtande miner mot någon som dyker upp i en box för första gången. Tvärtom! Och det här gäller inte enkom där du själv väljer att träna. När jag gästat andra boxar har jag mött precis samma anda. Alla är intresserade, glada och tillmötesgående. Jag tror detta är en stor orsak till att crossfit växt så explosionsartat. Att det får alla att känna sig välkomna, som en i gänget. Tänk själv hur viktigt detta faktum kan vara för en helt grön nybörjare!

Det här var således min summering av mitt första år inom crossfit. Och, självklart, du kan hitta allt det här positiva inom andra sporter och hobbys. En sak som passar för en person, måste inte nödvändigtvis göra det för någon annan. Det måste vi alla vara ödmjuka inför. Det viktigaste är såklart att du vågar prova något nytt! Må det vara just crossfit, kanske stavgång eller vad tusan som helst. Det viktiga är ju att just du hittar din rörelseglädje inom något. För glädjen som kommer av att aktivera kroppen...det finns nog inget som slår den känslan!

Mer rörelseglädje åt folket! Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023