Fast i komfortzonen?

Tre enkla steg för att ta din träning till nya nivåer.

Daniel J Larsson

Det pratas mycket om komfortzonen idag. Att du ska komma ur den för att skönja resultat och personlig utveckling. Träningsbranschen är inget undantag. Detta begrepp nämns mer än ofta inom vårt gebit, vilket du säkerligen lagt märke till. Även om det här börjar bli en klyscha som ofta nämns slentrianmässigt, så finns det en hel del sanningar i uttrycket att komma ur sin komfortzon‌ . Eller kanske snarare att expandera densamma, som en psykolog en gång sa till mig. Men, hur går du då till väga för att verkställa detta? Att kliva ur denna zon är inget vi i regel vill göra, eftersom risken för misstag och nederlag innanför denna bubbla är minimal. Vilket såklart kan kännas skönt, och därav går många av oss kontinuerligt runt med sittsår från komfortzonens soffa. Dessvärre är det här föga utvecklande för huvud och kropp. Jag är absolut inte den som säger att varje pass ska vara så hårt som möjligt, eller att träning alltid ska bedrivas till illamående. Men för att bli starkare i knäböj eller snabbare på milen innebär det att du ibland måste gå utanför dina gränser för att putsa rekorden. Vilket leder oss till punkt 1:

1) Acceptera att du inte klarar alla nya gränser på första försöket
‌ Det är väldigt få duktiga lyftare som aldrig missat ett lyft i hela sitt liv. Troligtvis ingen. Det är också väldigt få som testat att sätta nytt rekord och lyckats varje gång. Men en sak är säker: det är många som drar sig för att testa mer än de är bekväma med, på grund av att de fruktar ett potentiellt nederlag. Rädslan för att misslyckas blir större än viljan att lyckas. Det förhållandet måste bli tvärtom för att du ska slå dig ur komfortzonen. Se det helst inte som att du misslyckas, se det som att du försöker.

2) Sluta vara perfektionist i överdrift‌
Jag tycker i hög utsträckning om personer som vill göra allt perfekt. Det är enligt mig en beundransvärd egenskap som därutöver också är ganska charmig. Men kontraproduktivt nog kan ett sådant förhållningssätt resultera i att du inte gör något nytt alls, eftersom du inte vill testa något nytt innan du vet att du klarar av det klockrent. Därmed kommer du heller aldrig ur din så kallade komfortzon.

3) Fokus, fokus, fokus
‌ Musklerna gör arbetet under lyftet, huvudet gör arbetet precis innan. Snackar vi marklyft och ett försök till nytt personbästa så vet de flesta som läser på Tyngre‌ hur det känns under ett sådant lyft. Det känns som att stången är fastskruvad i marken. Att den sitter fast. Många slutar snabbt dra när de känner det. Mycket för att de chockas av känslan och inte är förberedda på den. Med andra ord: det gäller att du är förberedd på uppgiften och hur den kommer kännas, för då kan du bättre ta dig an den. Vad gäller marklyftet som jag använde som exempel handlar mycket om att bara fortsätta dra‌ (med så bra teknik som möjligt såklart) vid försök på nya rekord, något som Alex Danielsson‌ tidigare nämnt i Tyngre Radio‌ . Sammanfattningsvis: fokusera på vad som kommer krävas av dig och på uppgiften som ska utföras. Ingenting annat.

Att komma ur en komfortzon är inte lätt. Men det är också hela poängen.


Daniel J Larsson‌ är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023