"Jag hatar att träna!"

Mmm... fast handlar det inte mer om att du ännu inte hittat din grej?

Sebastian Avindell

Jag träffar då och då på människor, som när träning eller motion kommer på tal, får något stirrigt i blicken. Som om samtalsämnet berörde mord, pest och ond bråd död. Och, i takt med att vi som gillar träning fördjupar oss i diskussionen kring optimerad muskeltillväxt och tabataintervaller, ju mer ser människan som "hatar" träning ut att vilja kräkas. Ingenting man som passionerad träningstok säger hjälper, för träningshataren är det ett konstaterat faktum att träning är djävulens påfund. 

Låt oss dock direkt reda ut begreppen. Ingen, jag upprepar, ingen‌ behöver ha träning som passion eller ens som största intresse. Vill man inte träna, känner att man har viktigare saker att prioritera eller upplever att folk som lyfter skrot eller kubbar i elljusspår är lätt dåraktiga, då är det en sak. Säger man dock att man hatar träning, bara för att, ja då tror jag man är lite ute och cyklar. För, det går inte att hata att träna. Träning som sådant är ju inte en‌ sak. Istället är det ju ett samlingsbegrepp för tusen och åter tusen aktiviteter. Så enkelt är det, eller hur? 

Om vi sätter begreppet träna‌ i jämförelse med att till exempel äta‌ , så tycker jag fenomenet blir detsamma. Man kan ju inte gärna, när någon säger att dom uppskattar en viss maträtt, vräka ur sig att man hatar mat. All mat som finns. Eller hur? Nej, såklart inte. Det går givetvis att avsky viss‌ mat, men någonstans där ute finns det ju en åtminstone en maträtt man uppskattar. Om det så bara råkar vara snabbmakaroner med ketchup. 

Därför blir jag lätt uppgiven och lite ledsen när någon säger att dom hatar att träna‌ . För, genom att anamma den inställningen går man som person miste om så mycket potentiellt välmående. Både psykiskt och fysiskt. Bredvid detta missar man även chansen till en samhörighet och en aktivitet som sätter guldkant på tillvaron. Bara för att man som person har bestämt sig för att man hatar träning. Tänk dig om vi alla skulle ha samma inställning till mat? Att man konsekvent skulle vägra att prova nya maträtter, för en gång i tiden åt man faktiskt en torr omelett hemma hos sin mormor, och sedan dess hatar man all mat‌ . Punkt slut.

En stor orsak till det här är att många fått begreppet träning‌ om bakfoten. Gemene man som hör ordet visualiserar framför sig bilder av gym, måhända något spinningpass eller en löprunda i motvind. Men, så behöver det inte vara. Inte alls. Träning kan vara i stort sett vilken fysisk aktivitet som helst, som får hjärtat att jobba lite extra. Mer än så behöver det inte vara, om man inte själv vill det. Och, om du tränat bodypump en gång, och fullständigt avskydde det, då betyder det ju inte att du hatar träning‌ . Det betyder att bodypump‌ förmodligen inte är din grej. Vad det dock inte betyder är att du hatar träning. Lika lite som att du hatar mat, bara för att du inte gillade den där pullade porken‌ som grannen bjöd dig och maken på här om veckan.

‌ Gillar du inte bodycombat‌ , nämen så skit i det då! Testa något annat!
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Tyvärr tappar vi vuxna lite konceptet vad gäller det här att testa nya saker, i takt med att åren ackumuleras. Vi vänjer, och nöjer oss. Som regel är vi inte alltid så sugna på att testa nya saker. Det är jobbigt och risken att göra bort sig är rätt överhängande. Bättre då att hålla fast vid det man kan. Men, när det kommer till träning så blir den här inställningen direkt förödande. De som inte hittat något de gillar innan vuxenvärlden satt tänderna i oss, ja de ger gärna upp. Gömmer sig bakom det faktumet att de hatar träning‌ . Så det så. Men, det gör de ju inte! De har bara inte hittat sin träningsform ännu! Det är lite med det som med grannens pulled pork. Du gillar det inte, alltså lagar du något annat när du själv ska äta. Och just så måste det ju vara med träning också. Gillar du inte bodycombat‌ , nämen så skit i det då! Testa något annat! 

För, vill man verkligen träna, så lovar jag att det finna någon träningsform där ute som kommer passa. Garanterat till tusen procent! Hela processen handlar egentligen om att hitta sin träningsforms snabbmakaroner, om du förstår vad jag menar. Och det är det här vi måste uppmuntra, och göra själva. Testa! Testa allt vad du kan, och sen testar du igen. Squash, boule, golf eller lacrosse. Bowling, tandemcykel eller kärringkånk. För, det är helt enkelt som med träning som med mat. Någonstans där ute finns något just du kommer att gilla. Du måste bara våga prova dig fram. Så, nej, du hatar inte träning‌ . Du har bara inte hittat just din‌ träning ännu. Så, vad väntar du på? Koppla på din innersta träningsglädje, spetsat med lite barnasinne och ge dig ut och leta! Jag garanterar dig att du till slut kommer hitta något som du älskar lika mycket som snabbmakaroner! 

Mer rörelseglädje åt folket! Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023