Låt passionen bli din PWO

Är det inte lite väl mycket hokus-pokus i de brygderna vi "måste" ta för att kunna träna?

Sebastian Avindell

Annonserna utlovar en pump du aldrig tidigare känt. Energi som ska räcka i timmar och säkert öka ditt personbästa med tiotals kilo bara du köper just denna PWO. Den ena burken lyser mer neonfärgad än den andra. Ord som "extreme" och "endurance" pockar ilsket på din uppmärksamhet. Klart du ska köpa den där burken, trots att den kostar dryga femhundralappen – hur ska du annars orka träna?

Att Läkartidningen åter identifierat en PWO med ingredienser som för det första inte finns deklarerade på innehållsförteckningen är illa nog. Konsumenterna måste kunna vara säkra på att allt som finns i burken också ska finnas på etiketten. Att den otillåtna, odeklarerade substansen vidare har liknande effekt som amfetamin, bör få alla att dra öronen åt sig. Vad är det egentligen vi häller i oss? Vet vi det? Vet ens företaget som säljer produkten åt oss det?

Jag tror att vi (nästan) alla har testat en PWO någon gång. Kanske för att vi lockades av den maffiga burken, kanske för att vi desperat behövde lite extra energi. En kick som skulle kunna väcka den tröttaste småbarnsförälder på en sekund. Jag har i alla fall gjort det. Men, börjar inte den här trenden med PWO:er gå till en våldsam överdrift? Är det så att vi konsumenter långsamt lurats till att tro att vi måste hälla i oss raketbränsle för att ens orka göra en bicepcurl? Att det ska sticka i hela ansiktet av azurfärgad dryck för att träningen ska ge något? Vad farao hände med gammalt hederligt jävlar-anamma?

Tänk efter – vad är det egentligen för effekter du vill ha av en PWO? Förmodligen vill du bli pigg och få lite extra energi, till att orka de där sista, överdjävliga repsen. Om det är målet så finns det faktiskt redan substanser som kan ge dig dessa effekter, nämligen koffein och kreatin. Båda väl dokumenterade utan några egentliga bieffekter (förutsatt att de tas i rätt dos så klart). Med en-två koppar kaffe svarta som den mörkaste Norrlandsnatt och en dos kreatin kommer du således långt. Vill du vara riktigt hardcore häller du kreatinet i kaffet, istället för strösocker.

Men, rent krasst, ska allt det där behövas? Jag tycker inte det. Passionen ska räcka! Den ska locka dig till gymmet/ditt val av träning, även om du är så trött att en zombie skulle verka alert i ditt sällskap. Bara att du ska få utföra det du älskar, det du allra mest brinner för, borde vara tillräckligt för att få dig att kvickna till. Till det ska det inte behövas någon bumbibärssaft från ett obskyrt labb i mörkaste Östeuropa. Din passion ska vara din PWO!

Missförstå mig rätt, jag tycker absolut kosttillskott kan vara till nytta. Ibland vill jag inget hellre än att dra täcket över huvudet när klockan ringer, inför stundande morgonträning. Då kan jag också behöva en hjälpande hand på vägen och där kan vissa kosttillskott vara guld värda. Men inte sådana som utlovar guld och gröna skogar. För (lagliga) sådana finns inte.

Träningen ska inte stå och falla på om det finns en burk PWO hemma. Istället tycker jag vi alla borde hitta tillbaka till vår inre drivkraft. Vår passion. Möjligen spetsad med lite koffein och kreatin, men då bara som pricken över i:t. Så in med lurarna, dra på favoritlåten och tagga till! Nu kör vi!

Låt passionen bli din PWO!

Mer styrketräning (och mindre PWO) till folket!

° ° °


Liknande artiklar
Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023