Nej, du är inte övertränad

Helt klart är att vi människor tål betydligt mer än vi tror. Faktum är att för de allra flesta av oss så existerar inte ens begreppet överträning.

Sebastian Avindell

Vi har blivit rädda. Skrämda nästan till döds. Vi tränar och inhalerar kvarg som om det vore kranvatten, men ständigt finns den där rädslan i bakhuvudet. Rädslan för att bli övertränad. Fruktan för att kroppen en dag fullständigt ska kapitulera, så vi tvingas läggas in på sjukhus, medan musklerna vi så hårt kämpat för ska tyna bort som sommarens sista dagar.

Jag ska berätta en hemlighet för er: ni kommer inte bli övertränade. Eller, jag ska säga såhär: 90 % av er som läser detta behöver inte oroa er. Alls. Ett undantag finns dock, och det gäller de som drabbats av ortorexi. Men, den här krönikan berör inte den problematiken. I övrigt gäller detta alltså vare sig ni gymmar, löper, kör crossfit eller tränar kampsport. Jo, det är sant. För, vad är egentligen överträning? Är det känslan av att kroppen är trött och lite sliten? Nej. Vore det överträning skulle nog var och varannan Svensson kunna kalla sig övertränad. Vare sig man faktiskt tränar eller inte. Är det att muskler och leder värker så vi knappt kan gå i trappor? Nej. Det kallas träningsvärk. Det ska vi inte vara rädda för. Tvärtom faktiskt. Överträning är inte heller att träningen plötsligt börjar kännas mindre lustfylld. Allt kan inte vara roligt jämt. Du är vuxen. Bit ihop, kör på. Det vänder.

Överträning finns som fysiskt, och psykiskt fenomen. Enkelt kan det förklaras som om kroppen hamnar i en obalans mellan träning och återhämtning. Ett tecken på det kan vara förhöjd vilopuls på morgonen, ökad tid för återhämtning av träning, förhöjd skadeprevalens och minskad styrka. Överträning finns även som en akut variant, med det tungvrickande namnet rhabdomyolys. Men, det problemet är reserverat för den yttersta eliten och inget vi vanliga dödliga behöver oroa oss för.

Jag skulle säga såhär, problemet är inte träningen. Risken ligger snarare i att folk som tränar inte äter och sover ordentligt. Där finns problemet. Och det gör att en del, särskilt de stackare som tränar hårt under diet, faktiskt kan slita ut sin kropp till överträningens gräns. Men, och det här är viktigt, den risken finns inte om du gymmar 3-4 gånger i veckan. Det spelar ingen roll att du lyfter lika tungt som Hulken, du kommer inte bli övertränad. Detsamma gäller dig som löptränar likt den forne Gunder Hägg. Din kropp kommer inte bryta ihop – den är gjord för att röra på sig! Tror ni att stenåldersmänniskan sa till sin polare: "Nej du, Sten, jag kan nog inte följa med och jaga mammut idag. Jag jagade ju för tusan björn igår, och springer jag idag med kommer jag bli övertränad! Gå utan mig du, du kan få låna mitt spjut". Nej, det gjorde hen inte. För vår kropp är en fantastisk maskin, byggd för aktivitet och rörelse. Den blir under normala omständigheter inte övertränad.

Därför blir jag rätt matt i pälsen när jag hör ungdomar tala om utslitna kroppar och nedbrutna muskler. Jag suckar inombords när jag hör hobbymotionärer prata om sina träningsupplägg och risken för utbrändhet som om de vore de värsta Sovjetiska toppatleter. Att köra spinning två gånger i veckan, plus ett corepass och ett och annat styrkepass kommer inte få dina njurar att kapitulera. På något vis har den breda massan, vi, lurats till att tro att våra kroppar inte håller för det vi är byggda för: rörelse.

Sköt din kost. Sov skapligt. Träna smart. Gör du de tre sakerna kommer du inte gå in i någon träningsvägg. Jag lovar. Generellt tror jag de flesta av oss skulle kunna träna både lite hårdare och mer frekvent, utan att vi skulle överträna oss. Vi måste sluta vara rädda, sluta komma med undanflykter. Visst, träning ska vara kul. Men, vill vi ha det där lilla extra utav det ska det också göra lite ont. Men, att det gör lite ont betyder inte att du är övertränad. Där finns en stor skillnad. Glöm inte det.

Mer styrketräning (ja, mer!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023