Nej, du är inte övertränad

Helt klart är att vi människor tål betydligt mer än vi tror. Faktum är att för de allra flesta av oss så existerar inte ens begreppet överträning.

Sebastian Avindell

Vi har blivit rädda. Skrämda nästan till döds. Vi tränar och inhalerar kvarg som om det vore kranvatten, men ständigt finns den där rädslan i bakhuvudet. Rädslan för att bli övertränad. Fruktan för att kroppen en dag fullständigt ska kapitulera, så vi tvingas läggas in på sjukhus, medan musklerna vi så hårt kämpat för ska tyna bort som sommarens sista dagar.

Jag ska berätta en hemlighet för er: ni kommer inte bli övertränade. Eller, jag ska säga såhär: 90 % av er som läser detta behöver inte oroa er. Alls. Ett undantag finns dock, och det gäller de som drabbats av ortorexi. Men, den här krönikan berör inte den problematiken. I övrigt gäller detta alltså vare sig ni gymmar, löper, kör crossfit eller tränar kampsport. Jo, det är sant. För, vad är egentligen överträning? Är det känslan av att kroppen är trött och lite sliten? Nej. Vore det överträning skulle nog var och varannan Svensson kunna kalla sig övertränad. Vare sig man faktiskt tränar eller inte. Är det att muskler och leder värker så vi knappt kan gå i trappor? Nej. Det kallas träningsvärk. Det ska vi inte vara rädda för. Tvärtom faktiskt. Överträning är inte heller att träningen plötsligt börjar kännas mindre lustfylld. Allt kan inte vara roligt jämt. Du är vuxen. Bit ihop, kör på. Det vänder.

Överträning finns som fysiskt, och psykiskt fenomen. Enkelt kan det förklaras som om kroppen hamnar i en obalans mellan träning och återhämtning. Ett tecken på det kan vara förhöjd vilopuls på morgonen, ökad tid för återhämtning av träning, förhöjd skadeprevalens och minskad styrka. Överträning finns även som en akut variant, med det tungvrickande namnet rhabdomyolys. Men, det problemet är reserverat för den yttersta eliten och inget vi vanliga dödliga behöver oroa oss för.

Jag skulle säga såhär, problemet är inte träningen. Risken ligger snarare i att folk som tränar inte äter och sover ordentligt. Där finns problemet. Och det gör att en del, särskilt de stackare som tränar hårt under diet, faktiskt kan slita ut sin kropp till överträningens gräns. Men, och det här är viktigt, den risken finns inte om du gymmar 3-4 gånger i veckan. Det spelar ingen roll att du lyfter lika tungt som Hulken, du kommer inte bli övertränad. Detsamma gäller dig som löptränar likt den forne Gunder Hägg. Din kropp kommer inte bryta ihop – den är gjord för att röra på sig! Tror ni att stenåldersmänniskan sa till sin polare: "Nej du, Sten, jag kan nog inte följa med och jaga mammut idag. Jag jagade ju för tusan björn igår, och springer jag idag med kommer jag bli övertränad! Gå utan mig du, du kan få låna mitt spjut". Nej, det gjorde hen inte. För vår kropp är en fantastisk maskin, byggd för aktivitet och rörelse. Den blir under normala omständigheter inte övertränad.

Därför blir jag rätt matt i pälsen när jag hör ungdomar tala om utslitna kroppar och nedbrutna muskler. Jag suckar inombords när jag hör hobbymotionärer prata om sina träningsupplägg och risken för utbrändhet som om de vore de värsta Sovjetiska toppatleter. Att köra spinning två gånger i veckan, plus ett corepass och ett och annat styrkepass kommer inte få dina njurar att kapitulera. På något vis har den breda massan, vi, lurats till att tro att våra kroppar inte håller för det vi är byggda för: rörelse.

Sköt din kost. Sov skapligt. Träna smart. Gör du de tre sakerna kommer du inte gå in i någon träningsvägg. Jag lovar. Generellt tror jag de flesta av oss skulle kunna träna både lite hårdare och mer frekvent, utan att vi skulle överträna oss. Vi måste sluta vara rädda, sluta komma med undanflykter. Visst, träning ska vara kul. Men, vill vi ha det där lilla extra utav det ska det också göra lite ont. Men, att det gör lite ont betyder inte att du är övertränad. Där finns en stor skillnad. Glöm inte det.

Mer styrketräning (ja, mer!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Oscar rapporterar från träningslägret i Madrid

Titelmatchen för Oscar Ahlin inom WBF kommer allt närmare. Oscar berättar här om känslan under det pågående träningslägret i Madrid. Vi får även en kort pratstund med hans fru Saida om hur det verkligen är att leva med en proffsboxare.

3 apr. 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Jakten på lycka och myten om träning som straff

Mange och Pischa diskuterar vanliga mönster som kan hålla oss tillbaka och hur tacksamhet och balans kan bli nyckeln till ett mer hållbart och glädjefyllt liv.

27 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Hälsosam mat på resande fot

Vi inledde med att dela våra veckovisa erfarenheter. Jossan uttryckte sin frustration över sin pågående renovering av hemmet och de opålitliga entreprenörerna. Fördröjningarna och bristen på kommunikation har varit en betydande källa till stress för henne. Jag delade mina egna erfarenheter med entreprenörer och betonade de vanliga problemen med missade deadlines och ökade kostnader.

17 jan. 2025

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024