Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

Under parollen ”It’s time to handle some unfinished business” och med siffran 8 vid sidan av honom själv, var Phils meddelande på Instagram ett särdeles välkommet och efterlängtat besked. 

Phil är tillbaka. 

Och varför är det så ”viktigt”, kan man undra? 

Som vi tar tidigare beskrivit här på Tyngre är Phils historia den om en närmast ojämförbar genetisk potential och med det också en nästan obruten framgångssaga. Han gjorde sin debut på Olympia-scenen 2008, där han blev trea efter Dexter Jackson och Jay Cutler. Året efter blev han femma, därefter tvåa efter Jay, innan han 2011 fick överta tronen som världens bäste kroppsbyggare.

Phil tog därefter ytterligare 6 raka segrar, där flera var tajta och hajpade strider mot framförallt Kai Greene. 2018 skulle Phil ta sin åttonde raka seger, och med det tangera Lee Haneys och Ronnie Colemans rekordsviter, men Phil var inte i sitt bästa slag. Istället tvingades han se på när den urskarpa utmanaren Shawn Rhoden fick lyfta Sandow-statyetten.

Många av oss trodde nog att Phils karriär där och då var över. Att vägen tillbaka till vinnarcirkeln skulle vara för lång och arbetsam, samt att övriga affärsintressen skulle ta över hans huvudfokus.

2019 saknades också Phils namn från anmälningslistan, och även Rhoden uteblev (dock av juridiska anledningar). Brandon Curry kunde då, definitivt inte utan kontroverser, utses till ny mästare. Men hur mycket vi än gillar killar som Curry, Bonac och Hadi Choopan, så är 2019 nog att betrakta som ett mellanår för professionell kroppsbyggning.

Med det har också det mediala intresset för Olympia svalnat betänkligt. Och i det ljuset är Phil Heaths besked från igår extra välkommet. Plötsligt blev det hela intressant igen.

Vi frågade några av våra mest kända byggartyckare om deras uppfattning:

Fredrik Age, poddare och en av våra bästa byggare ever:

"Ska bli skitkul att se och kanske kan glorian komma tillbaka till titeln som urlakats de senaste åren. Om Kai dessutom signade upp skulle det bli än mer intressant. En kamp mellan dessa två skulle vara grymt kul att se. Min röst ligger dock på Phil! Det är dock inte lika spännande som Tyson vs. Jones Jr i september, om än i uppvisningsform."

Ashkan Aghili, poddare och YT-profil:

”Jag tycker det ska bli kul att se Phil komma tillbaka. Det som gör det extra spännande är att få veta vad för paket han ska presentera. Men det är svårt att få ett grepp om hur hans fysik ser ut just nu då han inte exponerar sig på samma sätt som de andra i sociala medier. Men jag tror inte att Phil kommer att komma in halvdant, speciellt efter hans förlust till Shawn Rhoden. Phil kommer med inställningen för att plocka hem guldet! Om Phil kommer i form ser jag ingen i lineupen som har något att sätta upp mot honom, inte ens den regerande Mr Olympia Brandon Curry. Det känns som att Phils comeback kanske bidrar med lite glans igen till Mr Olympia.”

Arne Lundell, glänsande mästare:

”Jag tycker det är asbra! Har han bara lärt sig att hålla in magen så är det ingen som slår honom…”

Johny Grape, symmetrisk sultan:

”Såååå spännande! ’The Gifts’ comeback visar att 40 inte är någon ålder (det har ju Dexter Jackson iofs redan bevisat). Glädjande kommer detta att kasta ett nytt ljus på bodybuilding, vilket kommer att bidra till ett ökat intresse runt sporten. Phil Heaths förutsättningar verkar grymt bra och han lär göra ett betydligt bättre avtryck än Kevin Levrone… Definitivt en pallplatskandidat!”

Lars Berglund, urstark mysnestor:

”Alltså, har Phil fått lite mer ordning på sin midja nu efter hans operationer och kommer in runt 90% så är det nog godnatt för de andra tävlande. Tror även hans tid från scenen gjort honom gott. Detta år känns det ju förövrigt som ett litet svagare år utan att ha sett nån slutlig startlista. Så jag tror han har stora chanser att nypa sin åttonde titel.”

Jonathan Fogelberg, coach och åsiktsmaskin:

”Att Phil kommer tillbaka blir årets story inom byggning och vad som faktiskt kan göra Mr O intressant igen. Förra året var regerande Mr O avstängd att tävla och Phil avstod, och inte sedan Coleman vann efter att Dorian dragit sig ur har vi sett någon vinna O utan att besegra den regerande mästaren. Så nu får Brandon Curry bevisa huruvida han är en värdig mästare eller om fjolårets vinst var ett resultat av att han vann mot dåligt motstånd. Mitt tips: Phil vinner nr 8 utan större bekymmer under förutsättning att han har midjan under kontroll. De enda två poserna han inte är överlägsen Curry är biceps och latspread framifrån. Övriga är, i sann Coleman-anda, LIGHTS OUT”

Martin Troive Ekelund, poddare och styrelsemedlem i IFBB Sweden:

”Efter fjolåret, som var lite av ett mellanår så är det bland det bästa som skulle kunna hända. Phil är inte bara en av tidernas bästa kroppsbyggare utan även en otroligt stark karaktär som för ögon och öron till sig samt skapar spänning inför och under tävlingen. En våt dröm hade varit att i December få skåda Phil, Brandon, Rhoden, Flex och Hadi i en första callout!” 

Nu undrar vän av ordning (och en som vill absolut vill se alla de bästa) – vad säger Kai?

Mr Olympia avgörs på Planet Hollywood i Las Vegas, Nevada, den 17-20 december.


Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Olympia-kavalkad med Fredrik Age

Alex flyger solo som värd och bjuder därför in kompisen Fredrik Age. Ämnet denna vecka är Mr Olympia. Hör om erorna, profilerna och mästarna.

2 okt. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Samir Bannout – Mr Olympia 1983

Fredrik & Ashkan snackar med Mr Olympia 1983 Samir Bannout – the Lion of Lebanon. Hör honom frispråkigt berätta om sportens utveckling och hans egna resa.

8 jan. 2022

Catching up med Jonathan Fogelberg

Vi tar oss ännu ett snack med toppcoachen Jonathan Fogelberg – om fitnessbranschen år 2021, om Mr Olympia, om träning och influencerpåverkan, och inte minst om Jonathans nya val av klienter.

28 okt. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Shaun Clarida, regerande 212 Mr Olympia

Fredrik & Ashkan snackar med regerande Mr Olympia, Shaun Clarida. Hör honom berätta om hans träning och vad det är som driver honom.

20 mars 2021

Vince Taylor i Tyngre Oldschool!

Vi snackar med bodybuildinglegenden Vince Taylor. Hör honom berätta om hans resa från tanig basketkille till femfaldig vinnare av Masters Mr Olympia.

30 jan. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

8 aug. 2020

Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

23 juni 2020

Mr Olympia flyttar

Höstens byggar- och fitnessfest Mr Olympia byter datum – och arena.

Alex Danielsson

12 maj 2020

Inbjudan till Distansmästerskap i Bodybuilding & Fitness 2020!

Som ett sätt att låta alla månader av dietsatsning och hårdträning ändå komma till någon sorts nytta kan du nu tävla i byggning och fitness – online!

Alex Danielsson

25 mars 2020

Corona-viruset – så påverkas våra sporter, och din egen träning

Corona-viruset skördar onekligen sina offer. Men hur blir det med tävlingarna i våra favoritsporter? Och hur påverkas vår egen träning? Här är vår samlade uppfattning just nu. Artikeln uppdateras löpande.

Alex Danielsson

14 mars 2020

Olympia-orgie!

Andreas befinner sig på välförtjänt pappaledighet och Alex tar därför hjälp av Fredrik Age för att bryta ned samtliga 56 genomförda Mr Olympia-tävlingar i detalj och därmed också alla 15 segrare. Håll till godo med en nästan 2 timmar lång Olympia-bonanza!

2 dec. 2019

Olympia!

Nu till helgen är det dags för proffsbyggningens heliga Graal igen, denna gång för 56:e gången i ordningen. Fortfarande är det bara 14 personer som kan titulera sig Mr Olympia. Kanske får vi möta en 15:e på söndag?

Alex Danielsson

11 sep. 2019

Frukost med Samir

När glänsaren Samir Troudi väl var på plats i Sverige passade vi på att kombinera frukostvåfflorna med att samtidigt också kolla läget.

Tyngre

14 dec. 2018

Resultat från Tyngre Classic VII

Komplett resultatlista från lördagens tävlingar i fitness och bodybuilding.

Tyngre

22 okt. 2018

Grattis Phil!

Varför Phil Heath tar sin åttonde raka Olympia-titel i helgen.

Alex Danielsson

13 sep. 2018

Tyngre Classic del 1

Häng med på muskelfest i Solnahallen när Alex och Andreas kommenterar lördagens tävlingar från Tyngre Classic!

Tyngre

22 juni 2018

Arne Lundell pangar pecs!

Häng med hela vägen från ax till limpa när Arne Lundell genomför ett bröstpass.

Tyngre

22 juni 2018

Patrick Monga tränar inför Tyngre Classic IV

Tyngre tog rygg på Patrick under ett av hans träningspass inför höstens muskelfest i Solnahallen.

Tyngre

22 juni 2018

Carlén vs Berg - The Rematch

Häng med när två av Sveriges vassaste fysiker gör upp i ett maffigt ryggpass!

Tyngre

22 juni 2018