Prylarnas okrönta era

Kroppen skiter fullständigt i om du studsar runt i kläder till ett värde av femtusen spänn eller ett par hundralappar.

Erik Sander

Vi lever i prylarnas okrönta era. Nämn en pryl du tror inte finns, och du kan ge dig fan på att den redan existerar. Och gör den mot förmodan inte det så finns den imorgon. Gemensamt för alla prylar är att de ska underlätta för oss, göra livet lite mer bekvämt och minska vår monumentalt höga ansträngningsnivå i vardagen. Tydligen behöver vi det. Visste ni förresten att det finns en liten vispmojäng som helt utan krav på din tillsyn snurrar runt i din feta gräddsås för att det inte ska brännas vid i botten? Perfekt, då kan du ju simultant med matlagandet beställa hem en klappstyrd universalkontroll som lystrar till ”Hugo” och levereras medels en drönare vid blotta tanken på en klapp. Universalkontrollen i fråga kan i sin tur styra allt från toalettspolning, mikron och hämtning av barnen från dagis. Den är kanon.

Men visst behöver vi väl alla dessa prylar? För de flesta rör sig väl på tok för mycket? Frågar du mig tror jag att det är ett av våra största samhällsproblem… Politikerna står på taket till regeringskansliet och vrålar tills saliven sprutar ur munnen att ”Men hallå, vad gör ni egentligen? Sluta för Guds skull röra så mycket på er, det kan ju inte vara nyttigt att vara så aktiv. Ta det lite lugnt, herrejössös, man blir ju trött bara av att titta på er. För att inte tala om hur mycket pengar det kostar skattebetalarna varje år med följdsjukdomar kopplade till vardagsmotion.”.

Ironiskt nog när inga hjälpmedel till vardagsbestyren fanns var man samtidigt tvungen att gå fem mil till en buss som tog en till jobbet där det dagarna i ända lyftes 50 kg tunga mjölsäckar. Två åt gången av de klena, en under varje arm och två extra i byxfickorna av de starka. De äldre behövde bara ta en åt gången, men de tog lik förbaskat två för att visa de oborstade ungdomarna att det var redigt virke i gubbfan än. Om någon påpekade antalet tagna mjölsäckar tog han tre och gick muttrandes därifrån och svor om otvättade öron.

Nu när vi istället spenderar merparten av dagen på stolar i olika former och sjukskrivs för tennisarmbåge när lunchpersonalen lagt potatisarna på fel sida tallriken, eller blir borta från jobbet med ryggskott när busskortet letat sig ned i fel bakficka har vi alla prylar i världen för att underlätta för oss rent fysiskt.

Allt som riskerar ge oss en gnutta vardagsmotion har vi skapat ett botemedel mot. Gräset klipps av en liten låda som studsar runt på mattan tills det att Jesper Parnevik tittar förbi för lite okynnesputtning, dammsugaren gör detsamma med inomhusklimatet, maten levereras färdig med bilar, cyklarna har fått motorer och när rulltrappor är ur funktion råder undantagstillstånd. Om man inte prompt känner ett lika trängande som oförklarligt behov av rörelse behöver man idag knappt ställa sig upp och röra på fötterna överhuvudtaget.

Gräset klipps av en liten låda som studsar runt på mattan tills det att Jesper Parnevik tittar förbi för lite okynnesputtning, dammsugaren gör detsamma med inomhusklimatet, maten levereras färdig med bilar, cyklarna har fått motorer och när rulltrappor är ur funktion råder undantagstillstånd.

Och träningens värld är inget undantag. Kompressionstights som både förbättrar och påskyndar återhämtningen, knähöga strumpor som hjälper dig med allt från marklyft till bicepscurls, mikrogramlätta fluorescerande vindjackor som prasslar i vinden och skor som mest är att likna strumpor men kostar likt din garderobs finaste skjorta. Vi har även appar som beräknar kalorier, kalkylerar kvaliteten på dina snarkningar, ger dig tips och råd om hur du tränar på bästa möjliga sätt med minsta möjliga ansträngning och som automatiserat spottar ur sig topplistan av motiverande floskler och visar förslag på nyttiga måltider du aldrig kommer laga.

I samspel med detta har vi dessutom artiklar i media och program på bästa sändningstid där påstådda eller självutnämnda ”experter” tömmer kylen på livsglädje och fyller den med grönkål och kokosolja. Vi får se hur gravt överviktiga personer som knappt orkar gå en kilometer ordentligt helt plötsligt, och rakt över disk utan vidare analys, uppmanas springa långt och hoppa högt, lyfta tungt och äta lätt så ska de se att allt blir helt rätt. Busenkelt.

Man skulle kunna fråga sig om allt detta verkligen behövs, om man verkligen blir bättre tränad av att köpa alla dessa prylar och om det fungerar så som det gör på TV? Man skulle då också kunna svara att – nej det behöver man inte, nej det blir man inte och nej så fungerar det inte.

Kroppen skiter fullständigt i om du studsar runt i kläder till ett värde av femtusen spänn eller ett par hundralappar. Visst, om du tror att dina kompressionstights ger dig ett så kraftigt ökat blodflöde efter din avslutade skogslunk att din återhämtning är fulländad redan innan du ens slutat springa och därför tränar fyra pass i veckan istället för två – ja, då är jag benägen att hålla med, tightsen är Gud. Och likt Gud, fortsätt tro och det kommer att funka.

Jag skulle däremot hellre ge mina varmaste hyllningar och hejarop till hen som väljer att träna stenhårt i blåjeans och halar fram en folieinlindad leverpastejsmacka ur bakfickan i tredje setvilan för att fylla på med energi.

Precis som att rödbetsjuice eventuellt kan förbättra din tid på milen kan kanske dina kompressionstights göra detsamma. Men den rollen tightsen spelar är försvinnande liten i jämförelse med hur stor roll lite extra jävlar anamma i träningen hade spelat, eller kontinuiteten som i mångt och mycket kan anses vara den allra viktigaste faktorn av dem alla.

Med det sagt. Om dina nya tights med X på utsidan av låren får dig att träna både oftare och hårdare – då funkar de!

Annars inte. Åtminstone inte i verkliga livet där de flesta av oss lever.


Liknande artiklar
Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023