Jag minns jag samtalade med en träningsflitig man i 70-årsåldern under min tid på träningsresorten Playitas . Han sammanfattade skillnaden på sitt liv och andras liv i samma ålder, men som inte tränar. ”Jag kan fokusera på att leva. Andra i min ålder fokuserar på att överleva.”
Mer än så behöver du egentligen inte läsa av den här texten, då den meningen sammanfattar mitt budskap väldigt väl. Jag hävdar ofta att ju äldre du blir desto viktigare är träningen när det gäller livskvalitet. Mycket för att undvika skador och smärta. Att ingen vill ha ont förstår vem som helst (träningsvärk exkluderat, det är vi många som gillar). Men att gå runt med intensiv värk kan rendera i så mycket mer än bara ont. Framförallt kan smärta ta ifrån oss saker. Det är givetvis få av tyngres läsare som är dåligt tränade, men de flesta av oss känner nog däremot någon som kan behöva bli övertygad. Åtminstone inför framtiden.
Din ekonomi
Ryggsmärtor är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar i Sverige. När du har så ont att du inte ens kan jobba har det gått ganska långt. Fysisk träning hade hjälpt många att helt undvika sin sjukskrivning och därmed även sluppit leva på bidrag och stram budget.
Din kreativitet
När du har riktigt ont är det svårt att tänka på så mycket annat än att du har ont. För oss kreativa individer stjäl detta en stor del av vår kreationsförmåga och drift. Försök sitta ner och jobba effektivt eller komma på bra och positiva idéer med en ständigt bultande och påminnande smärta. Inte lätt.
Sociala aspekter
På ett sätt är det imponerande hur en del äldre människor ofta går runt med smärta utan att klaga, som att smärta blivit deras normalläge. Men det är å andra sidan hemskt att det är så. Att ständigt gå runt och ha ont påverkar emellertid de flestas humör till det negativa. Vilket inte är så konstigt. Går du runt med ryggskott eller kraftiga knäsmärtor är det svårt att hela tiden vara positiv, något som blir påfrestande både för en själv för ens omgivning. Din sömn kommer också vara sämre, eftersom det är betydligt svårare att somna när du har riktigt jäkla ont. Och som om det inte vore nog hindrar smärta dig även från att röra dig fritt, vilket lurar dig på möjligheten att obehindrat leka med dina barn. Inverkan på humör och rörelseglädje kan därutöver även ta ifrån dig andra sociala upplevelser då du hellre stannar hemma eller helt enkelt inte kan genomföra tänkta event. (Alternativt gör du somAlex Danielssonoch dövar knäsmärtan med vin under cykelsemestern.)
Smärta kan helt enkelt ta ifrån dig mycket. Och träningen är, såvida den utförs klokt, i många fall ett effektivt motmedel.
Tur att Alex också vet om det. Så han kan fokusera på att leva som 70-åring.
Daniel J Larsson är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson