Tantstretch och svällande biceps

Hur ett försök till husbygge kan bli en tidsmaskin.

Andreaz Engstrom

Jag sträckte på mig. Satte handen i ländryggen och kände hur det smärtade. Plockade fram en ny skruv, tog skruvdragaren och drog fast en planka till i altanen.

Svetten pärlade sig i pannan och solen svedde mina axlar. Inte ska man klaga när det är fantastiskt fint sommarväder. Men det är svårt att trycka bort irritationen när ryggen värker av att stå framåtböjd. Jag är 36 år ung och klarar knappt av att skruva ihop en mindre altan. Och då pratar vi inte om att jag gjort mig illa i något persdrag i marklyften eller från någon häftig akrobatisk övning i en ribbstol. Vi pratar uteslutande om att jag har blivit en stel gubbe som behöver ligga i soffan ett dygn efter att jag jobbat i trädgården. Skulle jag själv få gissa åldern på mina krämpor så skulle den vara närmare 80 år. Men varför är det så här? Låt oss backa bandet.

Jag har själv en bakgrund från att ha spelat handboll under hela min uppväxt och aldrig haft några större problem från den idrotten. Jag började träna på gym när jag var 15 år och ställde upp i min första bodybuildingtävling som 24-åring. Intresset för kost och styrketräning var mitt allt. Jag nördade ner mig i allt för att skapa de bästa förutsättningarna jag kunde, och jag optimerade min kost, träning eller egentligen hela min vakna tid. Det var där det började… Jakten på det perfekta upplägget. Mitt livsverk, min kropp, som skulle skulpteras fram som en grekisk gud. Nu gällde det att göra allt by the book‌ så att säga.

Det första jag lärde mig var att inte konditionsträna, man blev ju för bövelen katabol! Så bort med allt som kunde få hjärtat att pumpa lite snabbare. Mage behövde jag inte heller träna, det fick jag ordentligt av i marklyft och knäböj.

Men framförallt, varför stretcha då det inte gav någon fördel? Snarare så kunde det göra att du blev svagare på ditt pass. Allt enligt forskning.

Kalla mig expert inom time management‌ , här strukturerade vi upp allt. Självklart valde jag bort allt förutom själva styrketräningen och där gjorde jag verkligen allt för att min träning skulle ta mig så snabbt som möjligt till mitt mål. 

Många år senare har verkligheten smugit ifatt mig. Nu sitter jag med villa, Volvo och barn. Ett nytt skede i mitt liv. Den träning jag idag får handlar mer om att få en stund för mig själv. Jag gör saker jag känner att jag mår bra av. En blandning av löprundor, gym och lite kampsport. En påse gott och blandat sprängfylld med positiv energi bara för mig. Men om vi backade bandet 15 år och jag fick höra mig själv resonera så om mitt framtida jag så skulle jag idag kalla mig själv för ”tönt” eller ”tant”.

‌ Som illustration till mina tankar så kan en av fraserna som en av mina kaptener i lumpen ofta sa passa bra: ”Engström, är du dum i‌ hela‌ huvudet?”‌ .

Ögonen öppnades för mig i början av sommaren och jag började att ifrågasätta mig själv. Som illustration till mina tankar så kan en av fraserna som en av mina kaptener i lumpen ofta sa passa bra: ”Engström, är du dum i‌ hela‌ huvudet?”‌ .

Svaret var självklart ja‌ . Det går ju inte att vara stel som en 80-åring när jag är inte ens hälften så gammal. Att vakna på morgonen och känna att de första stapplande stegen värker i hela ryggen är inte sunt. Vara orolig att träna vissa övningar för att jag är rädd att tvingas gå med smärtor i ländryggen de närmsta dagarna. Kom igen Engström, dags att tänka om! 

Jag började göra rörlighetstester på mig själv och fann att jag var stelare än vad jag någonsin kunnat tro. Rumpan behövde en ordentlig omgång för att mjukas upp, höftböjarna likaså. Men framförallt så behövde jag få igång rörligheten i fotlederna. I ett test där du ser hur rörlig du är så klarade jag 7 cm, normal rörlighet är 10-12 cm. God morgon, världen!

Idag har jag stretchat mellan 20-30 minuter i princip varje kväll där jag försöker hitta var det stramar. Det tog inte många veckor innan jag kunde bygga en ny altan på 80 kvadrat utan att känna den minsta smärtan. Men framförallt var det helt underbart att vakna upp på morgonen och kunna röra på mig utan att ryggen värkte. Det blev helt plötsligt livskvalitet för mig. 

Förutom det så känns styrketräningen på ett helt annat sätt. Jag hittar musklerna bättre och har en bättre kontakt och rörelse genom hela repetitionen. Det känns som om mina muskler för en gång skull samarbetar.

Så för att på något sätt göra en sammanfattning om vad jag just skrivit om så skulle jag uppmana svenska folket att spola tillbaka VHS-bandet och lägga in lite vardagsrumsgympa i livet á la Jane Fonda‌. Båda livskvalitén och träning blir så mycket bättre. Det är i alla fall något jag ångrar under mitt bodybuildingliv. Jag skulle inte slutat med den där stretchen. Då hade jag antagligen också sett så himla mycket bättre ut.



Liknande artiklar
Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023