Tantstretch och svällande biceps

Hur ett försök till husbygge kan bli en tidsmaskin.

Andreaz Engstrom

Jag sträckte på mig. Satte handen i ländryggen och kände hur det smärtade. Plockade fram en ny skruv, tog skruvdragaren och drog fast en planka till i altanen.

Svetten pärlade sig i pannan och solen svedde mina axlar. Inte ska man klaga när det är fantastiskt fint sommarväder. Men det är svårt att trycka bort irritationen när ryggen värker av att stå framåtböjd. Jag är 36 år ung och klarar knappt av att skruva ihop en mindre altan. Och då pratar vi inte om att jag gjort mig illa i något persdrag i marklyften eller från någon häftig akrobatisk övning i en ribbstol. Vi pratar uteslutande om att jag har blivit en stel gubbe som behöver ligga i soffan ett dygn efter att jag jobbat i trädgården. Skulle jag själv få gissa åldern på mina krämpor så skulle den vara närmare 80 år. Men varför är det så här? Låt oss backa bandet.

Jag har själv en bakgrund från att ha spelat handboll under hela min uppväxt och aldrig haft några större problem från den idrotten. Jag började träna på gym när jag var 15 år och ställde upp i min första bodybuildingtävling som 24-åring. Intresset för kost och styrketräning var mitt allt. Jag nördade ner mig i allt för att skapa de bästa förutsättningarna jag kunde, och jag optimerade min kost, träning eller egentligen hela min vakna tid. Det var där det började… Jakten på det perfekta upplägget. Mitt livsverk, min kropp, som skulle skulpteras fram som en grekisk gud. Nu gällde det att göra allt by the book‌ så att säga.

Det första jag lärde mig var att inte konditionsträna, man blev ju för bövelen katabol! Så bort med allt som kunde få hjärtat att pumpa lite snabbare. Mage behövde jag inte heller träna, det fick jag ordentligt av i marklyft och knäböj.

Men framförallt, varför stretcha då det inte gav någon fördel? Snarare så kunde det göra att du blev svagare på ditt pass. Allt enligt forskning.

Kalla mig expert inom time management‌ , här strukturerade vi upp allt. Självklart valde jag bort allt förutom själva styrketräningen och där gjorde jag verkligen allt för att min träning skulle ta mig så snabbt som möjligt till mitt mål. 

Många år senare har verkligheten smugit ifatt mig. Nu sitter jag med villa, Volvo och barn. Ett nytt skede i mitt liv. Den träning jag idag får handlar mer om att få en stund för mig själv. Jag gör saker jag känner att jag mår bra av. En blandning av löprundor, gym och lite kampsport. En påse gott och blandat sprängfylld med positiv energi bara för mig. Men om vi backade bandet 15 år och jag fick höra mig själv resonera så om mitt framtida jag så skulle jag idag kalla mig själv för ”tönt” eller ”tant”.

‌ Som illustration till mina tankar så kan en av fraserna som en av mina kaptener i lumpen ofta sa passa bra: ”Engström, är du dum i‌ hela‌ huvudet?”‌ .

Ögonen öppnades för mig i början av sommaren och jag började att ifrågasätta mig själv. Som illustration till mina tankar så kan en av fraserna som en av mina kaptener i lumpen ofta sa passa bra: ”Engström, är du dum i‌ hela‌ huvudet?”‌ .

Svaret var självklart ja‌ . Det går ju inte att vara stel som en 80-åring när jag är inte ens hälften så gammal. Att vakna på morgonen och känna att de första stapplande stegen värker i hela ryggen är inte sunt. Vara orolig att träna vissa övningar för att jag är rädd att tvingas gå med smärtor i ländryggen de närmsta dagarna. Kom igen Engström, dags att tänka om! 

Jag började göra rörlighetstester på mig själv och fann att jag var stelare än vad jag någonsin kunnat tro. Rumpan behövde en ordentlig omgång för att mjukas upp, höftböjarna likaså. Men framförallt så behövde jag få igång rörligheten i fotlederna. I ett test där du ser hur rörlig du är så klarade jag 7 cm, normal rörlighet är 10-12 cm. God morgon, världen!

Idag har jag stretchat mellan 20-30 minuter i princip varje kväll där jag försöker hitta var det stramar. Det tog inte många veckor innan jag kunde bygga en ny altan på 80 kvadrat utan att känna den minsta smärtan. Men framförallt var det helt underbart att vakna upp på morgonen och kunna röra på mig utan att ryggen värkte. Det blev helt plötsligt livskvalitet för mig. 

Förutom det så känns styrketräningen på ett helt annat sätt. Jag hittar musklerna bättre och har en bättre kontakt och rörelse genom hela repetitionen. Det känns som om mina muskler för en gång skull samarbetar.

Så för att på något sätt göra en sammanfattning om vad jag just skrivit om så skulle jag uppmana svenska folket att spola tillbaka VHS-bandet och lägga in lite vardagsrumsgympa i livet á la Jane Fonda‌. Båda livskvalitén och träning blir så mycket bättre. Det är i alla fall något jag ångrar under mitt bodybuildingliv. Jag skulle inte slutat med den där stretchen. Då hade jag antagligen också sett så himla mycket bättre ut.Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023