Träna är som att fondspara

Ju mer insikt man investerar i, desto större blir avkastningen.

Erik Sander

Att träna med en duktig PT är som att fondspara med hjälp av en kompetent fondförvaltare. Det är vad jag tror i alla fall, jag varken har eller är en fondförvaltare. Ju mer jag funderar kring dagens inlägg börjar jag dock inse värdet i att skaffa mig en. Åtminstone om det ligger något av värde i den långsökta liknelsen.

Eftersom alla vettigt funtade människor, oavsett ålder, uppskattar en god saga tänkte jag nu bjuda på en krönika utformad likt just en sådan.

Och för att du som läsare ens ska ha skuggan av en chans att överhuvudtaget förstå något alls av dagens krönika är det viktigt att förstå följande i sagan som kommer:

Fondförvaltare = PT.
Börsen = Gymmet.
Fondernas avkastning = Klientens framsteg på gymmet.

Sagan om landet Fondsparia

Vår saga tar sin början en gång för länge, länge sedan i ett land beläget så långt norrut på kartan att somrarna, i bästa fall, varade i blygsamma fyra veckor och inte en dag längre. Men även under somrarnas fyra intensiva veckor kunde man heller inte alltid vara säker på att få uppleva solens varma strålar varsamt kyssa ens bleka hud. Detta till trots frodades landet. Övriga världen ansåg att landet erbjöd, inte bara en välfärd utan motstycke, utan även både män och kvinnor med en fysik och ett yttre av yppersta världsklass. Landet hette Fondsparia (1).

Som om detta inte var nog var landet så magiskt att nästan varannan semivältränad ung och spänstig person i åldersspannet 20-45 var utbildad fondförvaltare (2). Behövdes verkligen det kan man fråga sig? Ja, det kan man fråga sig.

Hur som helst, i landet Fondsparia rådde en stor fondbesparingshysteri, allt och alla skulle spara i fonder. Och i takt med att befolkningens intresse för fondsparande ökade, ökade även intresset att bli utbildad fondförvaltare.

Man tänkte att: ”Jag fondsparar ju jättemycket på egen hand, visserligen utan att egentligen veta varför eller på vilka grunder, men då borde jag kunna lära andra att fondspara, eller hur?”.

Men knappt någon hade varken tid eller lust att gå en superduperlång och krånglig utbildning för att lära sig något man redan kunde. Lyckligtvis fanns det, inte en gyllene medelväg, heller inte en liten genväg eller avstickare utan en kraftigt förkortad och komprimerad väg att gå – så den tog man.

Sagt och gjort gick man en kurs på några dagar och fick ett väldigt tjusigt diplom i PDF-format som kvitto på att man var kompetent nog att säga åt andra hur de skulle förvalta sina fonder.

Nog om bakgrunden.

I detta välfärdssamhälle fanns det många som jobbade så mycket att de helt enkelt inte hade tid till övers att lägga på sitt eget fondsparande – och många visste inte hur man på egen hand bäst skulle gå tillväga. Jag menar, det handlade ju trots allt om deras eget kapital, det är inte något man lättvindigt lämnar över ansvaret för till någon som inte är utbildad fondförvaltare. Tur då att det fanns utbildade fondförvaltare i överflöd, praktiskt taget i vart och vartannat gathörn.

Att skaffa sig en fondförvaltare var däremot inte helt gratis. Men hade man ingen kunskap om hur investering av kapital skulle förvaltas kunde man se att professionell hjälp i långa loppet gav avkastning. För visst var det väl värt att betala dyra pengar till någon som gått en tjugodagarskurs inom fondförvaltning i Dubai? Eller på distans, fast med praktiska moment tillsammans i grupp dagen innan tentan såklart.

Vissa unnade sig lyxen att träffa sin fondförvaltare flera gånger i veckan, de var seriösa och ville se sin investering växa. Andra valde att knäppa händerna bakom huvudet, luta sig ytterligare ett steg tillbaka i soffan och oja sig över alla andras hysterika fondsparande.

”Hur orkar de med att spendera så mycket tid på börsen (3)? Fondsparande är väl inte så viktigt, det kanske inte ens ger avkastning i slutändan i alla fall!”

De som var seriösa och spenderade tid med sina fondförvaltare kunde däremot över tid se att även fast börsen var nyckfull, och långt ifrån alltid gav den direkta avkastning man så desperat hoppades på, ändå på längre sikt gav önskade resultat. De lärde sig av sina fondförvaltare att så länge vi sitter lugnt och stilla i båten och fondsparar precis som vanligt, även när resultatet av fondsparandet går upp och ned, så vinner vi på det i långa loppet.

Dessvärre var det alltför många som inte hade tålamod nog att vänta. De ville ha resultat och de ville ha dem nu. Gärna igår. Och när de inte nått sina drömmars mål efter några veckor på börsen ruttnade de totalt, drog sig ur från börsen och återkom inte förrän vid nästkommande nyår, tio minuter före tolvslaget, då de dyrt och heligt i berusat tillstånd återigen ropat ut ett nyårslöfte om att fondspara med start 2 januari…

Så kom då starten på det nya året och precis som tidigare år blev det fullsmockat på börsen med hungriga fondsparare, taggade till tusen, för nu hade äntligen året kommit som just de skulle ta sig in på börsen för att stanna! De hade köpt dyra och fina fondspararkläder, fondsparartillskott att inta både före, under och efter sina fondpass och ett fondkort med en bindningstid på tolv månader.

Några veckor senare hade de än en gång dragit sig ur, sålt med förlust och tappat all tro på börsen. Avhopparnas egna utsagor handlade ofta om att de tydligen hade oturen att rent genetiskt vara en sådan person som inte fick några resultat av att fondspara. Ingen anledning att vara kvar på börsen då.

Och i samband med att fondspararna, precis som vanligt, en bit in på det nya året valt att dra sig ur från börsen försvann även sysselsättningen för en stor del av de nyutbildade fondförvaltarna som istället fick börja jobba med annat. Det räckte tydligen inte att de själva var duktiga på att fondspara. De kunde av någon outgrundlig anledning inte få sina fondsparare att stanna kvar hos dem, och att fortsätta strössla pengar över dem. Vad som de facto hände var att de inte mäktade med att läsa av dem, utröna deras behov och ge ut rätt fondportfölj åt respektive fondsparare. Tydligen hade inte utbildningen varit tillräcklig, något som för många nyutbildade fondförvaltare för alltid blev ett mysterium – De hade ju gått en utbildning och till råga på allt kunde de ju själva fondspara galant redan före utbildningen! Varför i hela fridens namn fungerade inte deras egen fondportfölj för precis alla andra?

De mest kompetenta fondförvaltarna då? De som hade utbildat sig, på riktigt, hur gick det för dem i landet Fondsparia?

Deras fondsparare hade fått en liten, men ändock, fin avkastning redan från början på sin resa mot pensionen. Var och en av fondspararna gavs nämligen helt unika (whaaaat?) fondportföljer med hänsyn till vilka de var, vilka mål de hade och vilka förutsättningar de i livet hade getts. Detta kunde nämligen den kompetenta fondförvaltaren – som inte fått sitt fondförvaltardiplom i cornflakespaketet – läsa av just på grund av kompetensen som medföljde i och med en gedigen utbildning.

Snipp, snapp, snut, så var sagan helt plötsligt slut.


Liknande artiklar
Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023