Why so serious?

Den som vill vara fin får lida pin sägs det. Berätta mer, tänker krönikören Petter Damré.

Petter Damre

Jag sitter här och funderar över hur många gånger varje vecka jag möts av det här budskapet i olika former. Det finns hundratals citat på både engelska och svenska som berättar för oss att vi ska blöda, svettas och gråta när vi tränar. Är du inte ordentligt plågad så har du helt enkelt inte tränat tillräckligt hårt. Jag accepterar det faktum att jag bör svettas när jag tränar, men jag kommer aldrig att gå med på påståendet om att jag måste plågas för att min träning ska vara givande. Jag säger alltså nej till blod och tårar.

Den främsta anledningen till att jag är så oerhört trött på den här inställningen är för att den dödar glädjen. Den beskriver träning, som jag älskar, på ett sätt som jag inte känner igen. Ju mer fokus som hamnar på hur mycket uppoffringar vi måste göra och hur mycket vi måste lida, desto mindre utrymme får vi till att ge uttryck för träningsglädjen. Resultatet av dessa konstiga citat och denna destruktiva inställning är att vi förändrar varumärket träning från något positivt och glädjefyllt till något kompromisslöst och jobbigt. Självklart är träning jobbig och självklart finns det olika nivåer av träning. Det är inte alltid roligt att träna, men det är mer roligt än det är jobbigt. Och framför allt så är det självvalt. Försök inte övertyga mig om att du lider av att utöva din hobby, för skulle det inte finnas någon glädje så skulle du sysslat med något annat.

Min högst personliga åsikt är att budskap som ”no pain, no gain”‌ eller ”lift or die”‌ är ett uttryck för den översittarmentalitet som finns i vår bransch. Därmed inte sagt att alla som uttrycker sig så här är översittare, det finns naturligtvis en stor grupp människor som inspireras och motiveras av detta också. Men det finns faktiskt en tendens hos många av dom som lever i träningsvärlden, säkert även hos mig, om att tro sig veta bättre. Att tro sig vara duktigare och mer insatt i vad som är bäst för andra människor. Det är så vanligt att se hur vissa träningsfrälsta personer med självklarhet uttrycker för andra vad som är rätt eller fel och hur de bör leva sina liv.

Vi lever i en värld där det tyvärr finns på tok för många människor som tar sig själva på alldeles för stort allvar. Det är ett problem, både för dom själva och för andra.

‌ Vi lever i en värld där det tyvärr finns på tok för många människor som tar sig själva på alldeles för stort allvar. Det är ett problem, både för dom själva och för andra.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag älskar träning och jag förstår hur det kan bli en väldigt stor del av en människas liv, men det stannar inte alltid där. Jag ser hela tiden hur duktiga atleter blir totalt uppätna av ”the fitness lifestyle”‌ . Hur träningen blir på liv eller död. Det gäller många, men farligast blir det ofta för de som gör sin första seriösa satsning. Det kan handla om tävling, men också en större kroppsförvandling. Det är så lätt hänt att hela livet sätts på paus när man kliver in i den trånga, trånga bubblan som till exempel en tävlingssatsning. Varje vaken minut präglas av när nästa pass ska ske eller av vad som ska ligga på tallriken klockan tolv. Allt fokus ligger på målet, att stå där på scenen. En helt naturlig process egentligen, men vad händer när satsningen är över? Har du blivit så totalt blind för livet och verkligheten som existerar runt omkring dig att bara träning existerar, då har du eventuellt ett brutalt uppvaknande att vänta.

Jag minns min första tävlingssatsning. Jag gick in i den totalt. Så fort jag kom hem började kroppen vibrera otåligt efter att få åka och träna. Ju längre tiden gick, desto mer övergick träningen från att vara något jag gjorde till att bli något som definierade mig. Jag tränade inte, jag var träning. Jag mådde inte dåligt av det här, inte där och då. Veckorna gick och träningen flöt på. Jag gillade det. Det som jag inte förstod då, men som jag förstod i efterhand, var att jag levde träning men jag levde inte livet. Jag var så oerhört upptagen på att tänka på mig själv, att jag glömde av att tänka på de som faktiskt betyder något i mitt liv.

Tävlingen kom och det var så otroligt roligt. Jag svävade på moln dagarna efter, men ungefär en vecka senare kom tomheten. Vad händer nu? Jag kände mig som ett tomt skal, utan mening och mål. Den här känslan kombinerade jag med ett destruktivt ätbeteende. Jag åt allt jag kunde hitta i skåpen. Kakor, godis, chips osv. I smyg såklart. Jag gick snabbt upp i vikt, och vips så stod jag där framför spegeln en tidig morgon. Jag var svullen så att jag knappt kände igen mig själv och jag hade en känsla av tomhet utan dess like. Min första tanke var: varför har ingen pratat med mig om det här?

‌ Min första tanke var: varför har ingen pratat med mig om det här?
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Så, hur fann jag då motivationen till att komma vidare? Jag gjorde en ny tävlingssatsning. Vips, så var allt bra igen. Jag hade ett mål med livet, formen var på väg tillbaka och jag befann mig återigen i bubblan. Idag blir jag rädd när jag tänker på min inställning under den tiden. Hur kan en tävlingssatsning innebära att jag har ett mål med livet? Livet.

Om jag har lärt mig något de senaste åren så är det att TA DET LUGNT. Varken träning eller tävling är på liv eller död. Det får det inte vara. Träningen får gärna vara en stor del av en människas liv, men den dagen då allt annat upphör att existera, då är du ute på hal is enligt min mening. Vad händer t ex om du blir skadad och oförmögen att träna? Finns du inte längre då?

Jag antar att summan av vad jag försöker säga här är följande: träna och tävla precis hur mycket du vill, ha roligt när du gör det och kom ihåg att fylla ditt liv med annat också. Och för guds skull, ta inte dig själv på för stort allvar.

° ° °


Liknande artiklar
Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023