Why so serious?

Den som vill vara fin får lida pin sägs det. Berätta mer, tänker krönikören Petter Damré.

Petter Damre

Jag sitter här och funderar över hur många gånger varje vecka jag möts av det här budskapet i olika former. Det finns hundratals citat på både engelska och svenska som berättar för oss att vi ska blöda, svettas och gråta när vi tränar. Är du inte ordentligt plågad så har du helt enkelt inte tränat tillräckligt hårt. Jag accepterar det faktum att jag bör svettas när jag tränar, men jag kommer aldrig att gå med på påståendet om att jag måste plågas för att min träning ska vara givande. Jag säger alltså nej till blod och tårar.

Den främsta anledningen till att jag är så oerhört trött på den här inställningen är för att den dödar glädjen. Den beskriver träning, som jag älskar, på ett sätt som jag inte känner igen. Ju mer fokus som hamnar på hur mycket uppoffringar vi måste göra och hur mycket vi måste lida, desto mindre utrymme får vi till att ge uttryck för träningsglädjen. Resultatet av dessa konstiga citat och denna destruktiva inställning är att vi förändrar varumärket träning från något positivt och glädjefyllt till något kompromisslöst och jobbigt. Självklart är träning jobbig och självklart finns det olika nivåer av träning. Det är inte alltid roligt att träna, men det är mer roligt än det är jobbigt. Och framför allt så är det självvalt. Försök inte övertyga mig om att du lider av att utöva din hobby, för skulle det inte finnas någon glädje så skulle du sysslat med något annat.

Min högst personliga åsikt är att budskap som ”no pain, no gain”‌ eller ”lift or die”‌ är ett uttryck för den översittarmentalitet som finns i vår bransch. Därmed inte sagt att alla som uttrycker sig så här är översittare, det finns naturligtvis en stor grupp människor som inspireras och motiveras av detta också. Men det finns faktiskt en tendens hos många av dom som lever i träningsvärlden, säkert även hos mig, om att tro sig veta bättre. Att tro sig vara duktigare och mer insatt i vad som är bäst för andra människor. Det är så vanligt att se hur vissa träningsfrälsta personer med självklarhet uttrycker för andra vad som är rätt eller fel och hur de bör leva sina liv.

Vi lever i en värld där det tyvärr finns på tok för många människor som tar sig själva på alldeles för stort allvar. Det är ett problem, både för dom själva och för andra.

‌ Vi lever i en värld där det tyvärr finns på tok för många människor som tar sig själva på alldeles för stort allvar. Det är ett problem, både för dom själva och för andra.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag älskar träning och jag förstår hur det kan bli en väldigt stor del av en människas liv, men det stannar inte alltid där. Jag ser hela tiden hur duktiga atleter blir totalt uppätna av ”the fitness lifestyle”‌ . Hur träningen blir på liv eller död. Det gäller många, men farligast blir det ofta för de som gör sin första seriösa satsning. Det kan handla om tävling, men också en större kroppsförvandling. Det är så lätt hänt att hela livet sätts på paus när man kliver in i den trånga, trånga bubblan som till exempel en tävlingssatsning. Varje vaken minut präglas av när nästa pass ska ske eller av vad som ska ligga på tallriken klockan tolv. Allt fokus ligger på målet, att stå där på scenen. En helt naturlig process egentligen, men vad händer när satsningen är över? Har du blivit så totalt blind för livet och verkligheten som existerar runt omkring dig att bara träning existerar, då har du eventuellt ett brutalt uppvaknande att vänta.

Jag minns min första tävlingssatsning. Jag gick in i den totalt. Så fort jag kom hem började kroppen vibrera otåligt efter att få åka och träna. Ju längre tiden gick, desto mer övergick träningen från att vara något jag gjorde till att bli något som definierade mig. Jag tränade inte, jag var träning. Jag mådde inte dåligt av det här, inte där och då. Veckorna gick och träningen flöt på. Jag gillade det. Det som jag inte förstod då, men som jag förstod i efterhand, var att jag levde träning men jag levde inte livet. Jag var så oerhört upptagen på att tänka på mig själv, att jag glömde av att tänka på de som faktiskt betyder något i mitt liv.

Tävlingen kom och det var så otroligt roligt. Jag svävade på moln dagarna efter, men ungefär en vecka senare kom tomheten. Vad händer nu? Jag kände mig som ett tomt skal, utan mening och mål. Den här känslan kombinerade jag med ett destruktivt ätbeteende. Jag åt allt jag kunde hitta i skåpen. Kakor, godis, chips osv. I smyg såklart. Jag gick snabbt upp i vikt, och vips så stod jag där framför spegeln en tidig morgon. Jag var svullen så att jag knappt kände igen mig själv och jag hade en känsla av tomhet utan dess like. Min första tanke var: varför har ingen pratat med mig om det här?

‌ Min första tanke var: varför har ingen pratat med mig om det här?
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Så, hur fann jag då motivationen till att komma vidare? Jag gjorde en ny tävlingssatsning. Vips, så var allt bra igen. Jag hade ett mål med livet, formen var på väg tillbaka och jag befann mig återigen i bubblan. Idag blir jag rädd när jag tänker på min inställning under den tiden. Hur kan en tävlingssatsning innebära att jag har ett mål med livet? Livet.

Om jag har lärt mig något de senaste åren så är det att TA DET LUGNT. Varken träning eller tävling är på liv eller död. Det får det inte vara. Träningen får gärna vara en stor del av en människas liv, men den dagen då allt annat upphör att existera, då är du ute på hal is enligt min mening. Vad händer t ex om du blir skadad och oförmögen att träna? Finns du inte längre då?

Jag antar att summan av vad jag försöker säga här är följande: träna och tävla precis hur mycket du vill, ha roligt när du gör det och kom ihåg att fylla ditt liv med annat också. Och för guds skull, ta inte dig själv på för stort allvar.

° ° °


Liknande artiklar
Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024