Mångfald berikar

Man behöver inte nöja sig med bara en sorts träning.

Alex Danielsson

Vi är förmodligen överens om att den bästa träningen är den som blir av. Man blir varken grov, stark eller vältränad av att blott sitta i soffan. Men för många av oss tar det emot något in i helsike att helt enkelt lägga ner fjärrkontrollen och frammana saliv nog för en loska i händerna, för att därefter komma i väg till gymmet, till klubben, till simhallen, till boxen, till källarförrådet – eller var någonstans vi nu väljer att göra ”jobbet”.

Det fina i kråksången är att vi inte längre behöver begränsa oss. Vi kan blanda och ge, prova nya varianter, leka till det lite, eller på andra sätt söka efter ny energi och ny glädje där den tidigare måhända falnat lite. Vi är inte nödgade att köra 4-splitprogram med 8-12:or varje gång vi kliver in i träningslokalen (vi är faktiskt inte ens tvingade att gå till samma lokal varje gång). Vi kan testa andra upplägg, andra discipliner, på andra platser, och även med andra människor. Allt för att så många träningspass som möjligt ska vara roliga, givande och faktiskt också bli av. 

Fortfarande riktigt bra vänner.
Mångfald berikar, heter det, och det tror jag verkligen på. I mitt eget fall har jag en lång period med klassisk byggarträning bakom mig. En där jag under massvis av år splittat mer än de flesta, ofta med fler set än alla andra kombinerat, och visst, jag fick resultat. Men det var inte förrän jag vågade utmana min egen världsbild om hur träningen ska bedrivas som de verkliga framstegen knackade på dörren och sa hej.

Idag utför jag en sorts träning där jag blandar och ger betydligt mer än tidigare. Basen i mina fysiska ansträngningar är nu mer styrkefokuserad än förr, och det av flera skäl. Dels för att ett tydligare styrkefokus skapar ett automatiskt driv där utkomsten – förutsatt att du är smart och en aning lyhörd – ofelbart blir att du blir både större och starkare. Dessutom gör den sifferexercis som här ofta är involverad det både enklare och mer stimulerande att sätta tydliga delmål för din utveckling. Några av mina pass under veckan är fortfarande rena så kallade hypertrofipass, eller byggarpass, även kallade. Jag känner fortfarande ett behov av att pumpa ur armarna, att få vaderna att växa, och att slå nya rekord i chins. Jag kan dessutom med glädje (?) slänga in något crossfitpass i veckan, då i syfte att under en intensiv halvtimme förbättra konditionen och för att få lite extra fart i förbränningen. I dagsläget har jag dessutom allvarliga funderingar på att addera olympiska lyft till min arsenal av partytrick. All good.

Var ska sleven vara om inte i grytan?
Även om jag nu inte är det nav kring vilket världen snurrar, så har min nu 34-åriga historia i gymmet aldrig känts roligare och mer berikande än nu. Med det packar jag väskan för dagens (första?) pass, som jag tror ska få innehålla en mix av frontböj, kronlyft och även lite bänk. 

Mångfald berikar.

I dina växande musklers tjänst!

Alex

*** 

REDAKTÖREN LISTAR‌
Veckans roligaste 

1. Sonen hemma igen – om än tillfälligt
‌ Min numera arbetande son Max är just nu vid min sida igen, åtminstone några dagar. Obetalbart.

2. Lördag hela veckan
‌ Att få göra Tyngre, tillsammans med min bästa vän, är en ynnest som gör livet helt fantastiskt.

3. Iceland – here we come!
‌ Har precis bestämt mig för att ackompanjera frugan på hennes tävlingsresa till NM i Reykjavik, Island, den 1 november.

4. Två radioavsnitt per vecka
‌ Ett sånt förbannat lyx att ha podcastinspelningar som en integrerad del i jobbet. Ödmjukt tackar vi ALLA SOM LYSSNAR!

5. Marklyftsrekordet inom räckhåll?
‌ Mitt PB på 210 kg, som sattes under sommaren, är tydligen endast 15 kg från det svenska rekordet på 225 kg (+50 år, -83 kg). Har jag en växel till?



Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023